Pafos Net

Πέγεια: «Βουλιάζει» από τουρισμό, υποβάλλεται και σε ολικό λίφτινγκ

title image

Μια «άλλη» Πέγεια θα δουν από το καλοκαίρι αυτό οι ντόπιοι και οι χιλιάδες των επισκεπτών της. Μετά από δύο και πλέον χρόνια στασιμότητας σε τουρισμό και μεγάλα έργα, ελέω πανδημίας, οι μηχανές πήραν για τα καλά μπρος στον Δήμο με την μεγαλύτερη έκταση γης παγκυπρίως. Ήδη, οι πληρότητες των ξενοδοχειακών και τουριστικών του μονάδων ξεπέρασαν το 90%, ενώ τα υπό εκτέλεση και σχεδιασμό έργα αποτιμώνται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, τόνισε ότι το πρώτο και σημαντικό στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί το καλοκαίρι του 2022 ήταν η επανεκκίνηση της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού. Στόχος, παρατηρεί με ικανοποίηση, που έχει ήδη επιτευχθεί και με το παραπάνω:

« Σε ποσοστό 90% ανέρχεται σήμερα η πληρότητα των έξι ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν εντός των δημοτικών μας ορίων, δημιουργώντας ένα κλίμα ιδιαίτερης αισιοδοξίας για επαναφορά των καλών ημερών στον τουρισμό σε μόνιμη βάση.

Η γενικότερη τουριστική κίνηση στην περιοχή πλησιάζει το 80% της αντίστοιχης που καταγραφόταν πριν την έναρξη της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρου, ιδιαίτερα θετικά είναι τα δεδομένα που επικρατούν αυτό το καλοκαίρι και στην παραλία-σήμα κατατεθέν της Πέγειας, τον Κόλπο των Κοραλλίων. Η δημοφιλής διεθνώς παραλία, τόνισε, φιλοξενεί χιλιάδες άτομα αυτή την θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα τα ευεργετικά επακόλουθα να τα απολαμβάνουν παράλληλα και οι άλλες επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

« Αν και η απώλεια των ρώσων τουριστών είναι σημαντική», τόνισε ο Δήμαρχος Πέγειας, «η δυναμική της βρετανικής αγοράς δημιουργεί ένα πολύ θετικό κλίμα στην περιοχή φέτος.

Οι προοπτικές καθίστανται ακόμη πιο ελπιδοφόρες την περίοδο αυτή, αφού στην περιοχή μας αναμένεται και σημαντικός σε όγκο εγχώριος τουρισμός». 

Ο Δήμαρχος, όσο και όλοι οι φορείς της Πέγειας εμμένουν ιδιαίτερα στο να κυλήσει η τουριστική σεζόν χωρίς προβλήματα στον Κόλπο των Κοραλλίων. Εμμονή που εύκολα δικαιολογείται, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τον κορωνοιό από την συγκεκριμένη παραλία τα έσοδα της δημοτικής αρχής υπερέβαιναν σε σταθερή βάση ετησίως το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η αίγλη που παραδοσιακά περιέβαλλε τον Κόλπο των Κοραλλίων, ως την καλύτερη παραλία της επαρχίας Πάφου, επανήλθε πλέον για τα καλά και άρχισε να καταγράφεται ήδη και τη φετινή σεζόν. Με τις πρώτες ζέστες κατέστη σαφές ότι ο Κόλπος των Κοραλλίων θα είναι και το φετινό καλοκαίρι σε ανώτατο επίπεδο ποιότητας, τόσο από πλευράς ποιότητας νερού και παραλίας, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η «σούμα» των εισπράξεων για τη δημοτική αρχή να θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει σε επίπεδα προ πανδημίας.

Την πολύ ικανοποιητική κατάσταση, επισημαίνει ο Μαρίνος Λάμπρου, την κάνει ακόμη καλύτερη το γεγονός ότι πλέον διαχειρίζεται ο ίδιος, δια υπαλλήλων του, το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας σε σχέση με τα κρεβατάκια και τις ομπρέλες.

« Το γεγονός αυτό», τόνισε, « συνέτεινε στο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε εργοδοτούμενο το σύνολο του προσωπικού μας, αποφεύγοντας απολύσεις ή εθελούσιες εξόδους όπως σε άλλους Δήμους. Τα έσοδα από τον Κόλπο των Κοραλλίων ανέρχονται όντως σε πολύ ικανοποιητικό αριθμό, συνιστώντας μια τεράστια οικονομική ανάσα για την Πέγεια στις δύσκολες συνθήκες που διάγει ο τόπος και το ίδιο είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί και φέτος».

Ο Μαρίνος Λάμπρου εκτίμησε ότι αντίστοιχα θετικά δεδομένα στην τουριστική βιομηχανία θα επικρατούν και την φθινοπωρινή περίοδο.

pegeia3

Το κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας που επανήλθε στην Πέγεια αυτή την περίοδο, δεν έχει να κάνει μόνο με τις «υψηλές πτήσεις» της τουριστικής βιομηχανίας. Ολόκληρη η δημαρχούμενη περιοχή έχει αρχίσει να υφίσταται ήδη ένα μεγάλης έκτασης και δαπάνης «λίφτινγκ», που θα της προσδώσει ένα αέρα εκσυγχρονισμού και λειτουργικότητας που απουσίαζε όλα αυτά τα χρόνια.

Σε αυτό το νέο σκηνικό, δύο μεγάλα έργα αποτελούν την κορωνίδα των δράσεων της δημοτικής αρχής: Η νέα κεντρική λεωφόρος του Δήμου και ο παραλιακός πεζόδρομος των 14 χιλιομέτρων που θα καταλήγει μέχρι την Κισσόνεργα.

Ήδη από τον Απρίλιο, ο Δήμαρχος Πέγειας υπέγραψε το Συμβόλαιο για τη Βελτίωση και Ανακατασκευή της Λεωφόρου Μιχαλάκη Κυπριανού, με την ανάδοχο εταιρία. Ο κ. Λάμπρου τονίζει στον «Φ» ότι το συνολικό ποσό του Συμβολαίου ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ περίπου και ο χρόνος εκτέλεσης του έργου είναι 18 μήνες.

« Η βελτίωση της Λεωφόρου αποτελούσε μία από τις κύριες προτεραιότητες, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από επίμονες προσπάθειες πέντε χρόνων, αποφασιστικότητα και έντονες παραστάσεις σ’ όλες τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, κατέστη δυνατή η προώθηση και υλοποίησή της», αναφέρει. «Οι εργασίες περιλαμβάνουν εκσκαφές και επιχωματώσεις, εργασίες για την απορροή των όμβριων υδάτων, μετακινήσεις και επεκτάσεις δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, κατασκευή οδοστρώματος, κατασκευή πεζοδρομίων, κατασκευή χώρων στάθμευσης και εφαρμογή οδικής σήμανσης».

pegeia5

Ένα βήμα πίσω από την πρόοδο των αλλαγών στον κεντρικό ιστό της Πέγειας, είναι το έργο της αναβάθμισης της ακτογραμμής της. Ωστόσο και αυτό μετρά πλέον αντίστροφα, αφού στις 2 Ιουνίου έπεσαν οι υπογραφές για το κατασκευαστικό συμβόλαιο για τη διαμόρφωση της Α΄ Φάσης του παραλιακού πεζόδρομου στον Δήμο Πέγειας, του μεγαλύτερου που θα υπάρχει στην Κύπρο συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων.

Το συμβόλαιο υπογράφτηκε από τον Δήμαρχο Πέγειας  Μαρίνο Λάμπρου και τον ανάδοχο εργολάβο. Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ περίπου και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίοδο 15 μηνών. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά τα 2/3 από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και κατά το 1/3 από τον Δήμο Πέγειας.

« Οι κατασκευαστικές εργασίες του συμβολαίου», τονίζει ο Μαρίνος Λάμπρου, « περιλαμβάνουν την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, πλατειακών και καθιστικών χώρων, παιδότοπων, χώρων αθλοπαιδιών και την τοπιοτέχνηση χώρων πρασίνου, τα οποία θα συνθέσουν ένα ενιαίο γραμμικό παραθαλάσσιο πολυλειτουργικό πάρκο. Σε όλες τις περιοχές του, τοποθετείται αστικός εξοπλισμός και φωτισμός. Επιπρόσθετα στα πλαίσια του έργου και μεταξύ των οχθών του ποταμού Ξερού, θα ανεγερθεί πεζογέφυρα σύνδεσης του με τη μελλοντική Μαρίνα Πάφου.

Κύριος στόχος του έργου, είναι η δημιουργία χώρου περιπάτου, άθλησης και αναψυχής κατά μήκος των ήδη αναπτυγμένων περιοχών του παραλιακού μετώπου του Δήμου και πρόσβασης προς την παραλία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».

Η διαμόρφωση του παραλιακού πεζόδρομου εντάσσεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου 2022-2024 του Υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη και αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου, καθώς και την ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

pegeia2

Μικρότερης οικονομικής δαπάνης από τα δύο προαναφερθέντα πιο πάνω, αλλά συμπληρωματικά της ολικής αλλαγής προσώπου στον Δήμο, είναι και δύο άλλες καμπάνιες της δημοτικής αρχής που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και αναμένεται η ολοκλήρωση τους πριν το τέλος του 2022.

Πρόκειται για την ασφαλτόστρωση δρόμων εντός των δημοτικών ορίων Πέγειας, αξίας ακόμη ενός εκατομμυρίου ευρώ και την δημιουργία αθλητικών χώρων.

Αναφορικά με την ασφαλτόστρωση, ο Μαρίνος Λάμπρου, ο οποίος υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, τόνισε ότι με το πέρας του έργου αυτού θα έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλτοστρώσεων του οδικού δικτύου της δημαρχούμενης περιοχής, η οποία ως γνωστό είναι η μεγαλύτερη σε έκταση παγκυπρίως.

Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, επεσήμανε επίσης ότι άρχισαν εδώ και μερικούς μήνες οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου αντισφαίρισης.

« Με το πέρας των εργασιών αυτών», τόνισε, « ουσιαστικά ολοκληρώνεται η αθλητική υποδομή του Δήμου, η οποία περιλαμβάνει το Δημοτικό Στάδιο ποδοσφαίρου, βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδο καλαθόσφαιρας και πετόσφαιρας και γήπεδο φούτσαλ».

pegeia4