Pafos Net

Πέγεια: Πανδημοτική εκδήλωση την Κυριακή και «persona non grata» ο Περδίκης

title image

Μαζικές αντιδράσεις καταγράφονται από χθες στην Πέγεια αναφορικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ανάπτυξη στο παραλιακό της μέτωπο. Δήμος, βουλευτές Πάφου και οργανωμένα σύνολα της περιοχής ανεβάζουν τους τόνους, θεωρώντας ότι αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και κάνουν λόγο για περιθωριοποίηση της περιοχής και για αλλότρια συμφέροντα κάποιων.

Οι αντιδράσεις αυτές μορφοποιούνται την Κυριακή, με μεγάλη πανδημοτική εκδήλωση που οργανώνει ο Δήμος Πέγειας στις 5.00μμ, με στόχο, όπως αναφέρεται, να σταματήσει η παραπληροφόρηση για την ανάπτυξη στην παραλία του Δήμου. Παράλληλα, τα πνεύματα οξύνονται περαιτέρω, με τις τοπικές επιτροπές τεσσάρων κομμάτων να χαρακτηρίζουν με κοινή τους ανακοίνωση τον Γιώργο Περδίκη «persona non grata» στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, δήλωσε στο PafosNet ότι είναι με λύπη που παρακολουθούν οι τοπικοί φορείς το τελευταίο διάστημα μια δυσμενή πολιτική σε βάρος της Πέγειας και τόνισε ότι εδώ και καιρό η δημοτική αρχή έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για οριοθέτηση και προστασία της περιοχής των Θαλασσινών Σπηλιών.

« Δεν μπορεί όμως να τιμωρηθεί ολόκληρη η οριογραμμή της Πέγειας, επειδή σε κάποια σημεία της υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες», επισημαίνει.

Κληθείς από το PafosNet να εστιάσει στους λόγους της διαφοροποίησης των παραγόντων της Πέγειας από τα όσα καταγγέλλονται τις μέρες αυτές, ο Αντιδήμαρχος Πέγειας, Αντρέας Σταυρή, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται στην περιοχή της Πέγειας δύο αναπτύξεις: Μια με την ανέγερση έξι επαύλεων στην περιοχή «Πέτρα του Βάτη» και μια στην παραλία «Μανίκι», όπου υπάρχει και θετική περιβαλλοντική έκθεση από τους αρμόδιους φορείς για ανέγερση τετραόροφου ξενοδοχείου και όχι οκταόροφου όπως ψευδώς, τονίζει, είχε ανακοινωθεί από κάποιους.

« Η ζώνη στην περιοχή αυτή έχει χαρακτηρισθεί ως τουριστική περιοχή ανάπτυξης από το 1976», επισημαίνει, « με συντελεστή ανάπτυξης 57% που μειώθηκε το 1981 σε 45% και έκτοτε παραμένει τέτοιος.

Η περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών έχει χαρακτηρισθεί περιοχή τουριστικής οικιστικής ανάπτυξης από το 1970 και έχει γίνει οικοπεδοποίηση της περιοχής με ένα συντελεστή 57% που επίσης μετατράπηκε το 1981 σε 45%. Αυτή η περιοχή, αναπτύχθηκε από το 1990 και σήμερα οι έξι αυτές επαύλεις χτίζονται σε μια παραπλήσια περιοχή, όπου δεν υπάρχουν σπήλαια. Το κοντινότερο σπήλαιο είναι στα 300-400 μέτρα ανατολικότερα.

Αυτά για να διευκρινίζουμε τις αναπτύξεις, επειδή δυστυχώς στα ΜΜΕ παρουσιάζονται φωτογραφίες της ανάπτυξης η οποία συντελέστηκε το 1990 και αναφέρεται ότι είναι η ανάπτυξη στο «Μανίκι», παρουσιάζονται οι έξι επαύλεις στην τοποθεσία «Πέτρα του Βάτη» και αναγράφεται ότι είναι η ανάπτυξη στο «Μανίκι» και αντιθέτως η ανάπτυξη στην παραλία αυτή παρουσιάζεται ως να είναι στις Θαλασσινές Σπηλιές».

Από το 2016 η παραθαλάσσια περιοχή από τον Κόλπο των Κοραλλίων μέχρι τον Άγιο Γεώργιο έχει χαρακτηρισθεί ως Νατούρα, κάτι για το οποίο ο Δήμος Πέγειας υπέβαλε εμπρόθεσμα ένσταση, είπε. Σε έκτακτη συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Πέγειας, την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγορικό οίκο της Λευκωσίας την υπόθεση για να αποχαρακτηρισθεί η περιοχή αυτή από Νατούρα.

« Ο Δήμος Πέγειας ενδιαφέρεται πολύ για την ανάπτυξη στην εν λόγω έκταση και είναι σύμφωνος με τον τρόπο που αυτή γίνεται, αφού δεν επηρεάζει το περιβάλλον. Αναφορικά με τις έξι επαύλεις στην «Πέτρα του Βάτη», εκδόθηκε πολεοδομική άδεια, το Δημοτικό Συμβούλιο επισκέφθηκε την περιοχή λόγω μιας διάβρωσης που είχε γίνει στο μεταξύ και ζήτησε αλλαγές από την Πολεοδομία, κάτι που έγινε αποδεκτό. Μόνο τότε ο Δήμος προχώρησε στην έκδοση της σχετικής άδειας. Συνεπώς, όλα έγιναν στη βάση των νόμων αυτής της Πολιτείας».

Ο Αντιδήμαρχος Πέγειας επισημαίνει ότι είναι αντιληπτό πως οι περιβαλλοντιστές αμφισβητούν όλες τις αποφάσεις των αρχών για την ανάπτυξη στο «Μανίκι» προφασιζόμενοι διάφορους λόγους. Από τη στιγμή που οι θεσμικοί φορείς της Πολιτείας, παρατηρεί, εγκρίνουν κάτι μετά από ενδελεχή εξέταση, αυτή η έγκριση πρέπει να είναι σεβαστή.

«Δεν θα σέβονται τις αποφάσεις των κρατικών τμημάτων μόνο όταν είναι αρνητικές», παρατηρεί. «Ή θα σεβόμαστε τις αποφάσεις του κράτους ή δεν θα τις σεβόμαστε, δεν θα αποφασίζει ο κάθε αυτόκλητος περιβαλλοντιστής τι θα γίνει».

pegeia

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πέγειας, τόνισε ο κ. Σταυρή, αποφάσισε να συγκαλέσει πανδημοτική εκδήλωση μεθαύριο Κυριακή και ώρα 5.00μμ, προκειμένου να εξηγηθούν τα πάντα.

« Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και δεν θα ανεχθούμε τόση παραπληροφόρηση», υποστηρίζει. « Μια συνηθισμένη ανάπτυξη, έγινε μείζον θέμα τη στιγμή που δεν επηρεάζεται καθόλου το περιβάλλον και που έχει όλες τις άδειες. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ο ανταγωνισμός που θα υπάρξει για άλλες περιοχές».

Αναφορικά με τις φώκιες, ο Αντρέας Σταυρή υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι από τις Θαλασσινές Σπηλιές και ότι στις σπηλιές αυτές οι άνθρωποι της Πέγειας από τη δεκαετία του 1950 δεν είδαν φώκιες. Τα χαλίκια που εμφανίζονται στη φωτογραφία, δεν υπάρχουν στην περιοχή της Πέγειας, παρατηρεί.

«Ας δεχθούμε χάρη συζήτησης όμως ότι υπάρχουν φώκιες», αναφέρει. « Ας εντοπισθεί η περιοχή που φωλιάζει η φώκια, να προστατευθεί και να περιφραχθεί και ο χώρος να μην είναι επισκέψιμος για να μην ενοχλείται η φώκια. Με αυτή τη δημοσιότητα αντιθέτως, θα αρχίσουν οι επισκέψεις, θα δράσουν κάποιοι ανεύθυνοι ψαροντουφεκάδες ή ψαράδες  και μετά θα παραπονιούμαστε.

Δεν μπορούμε όμως για χάρη της φώκιας να αποκλείσουμε όλο το παραλιακό μας μέτωπο. Φώκιες υπάρχουν και στο Κάβο Γκρέκο και σε άλλες περιοχές και δεν νομίζω ότι η φώκια επιλέγει ειδικά και μόνο την Πέγεια.

Η φώκια είναι η πρόφαση για να μην αναπτυχθεί η Πέγεια και ειδικά αυτή η περιοχή της».                                            

peyeia

Ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, επισημαίνει ότι κάποιοι είναι «υποκριτές και φαρισαίοι», κατά την έκφραση του.

« Οι ίδιοι δεν αντέδρασαν όταν έβλεπαν να αναπτύσσονται άλλες περιοχές και μάλιστα πολύ σημαντικές περιβαλλοντικά. Περιορίζονται στον Ακάμα και την Πέγεια, ζητώντας να απολαμβάνουν αυτοί τις φυσικές καλλονές των περιοχών αυτών και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έρχονται οι ίδιοι στον Ακάμα, την Πέγεια, την Πάφο, να θαυμάζουν και να απολαμβάνουν το περιβάλλον. Σε άλλες περιπτώσεις που δημιουργήθηκαν ολόκληροι οικισμοί επί των ακτογραμμών, καμία αντίδραση παρατηρήθηκε από τους κυρίους αυτούς.

Το χειρότερο από όλα; Έρχεται ο κ. Περδίκης και μας λέει ότι από τον Κόλπο των Κοραλλίων μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Πέγειας, όλη αυτή η ακτογραμμή θα πρέπει να κηρυχθεί λευκή ζώνη. Λες και είναι αμπελοχώραφο του κ. Περδίκη και το παραχωρεί για να γίνει λευκή ζώνη.

Οι ιδιοκτήτες αυτών όλων των τεμαχίων όμως, υφίστανται μια τρομερή οικονομική ζημιά, μη μπορώντας να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους με βάση την πραγματική τους αξία. Αυτός ο εμπαιγμός και η κοροιδία θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ο κ. Περδίκης θυμάται καλά ότι η δημοτική σύμβουλος του κόμματος του στον Δήμο Πέγειας, ήταν παρούσα όταν γινόταν αναγνώριση στην επίμαχη περιοχή μαζί με την κατασκευάστρια εταιρεία και ήταν θετική στον τρόπο σχεδιασμού των έργων, όπως και στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας που γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για τα έργα αυτά.

Όλα όσα γίνονται σήμερα είναι μια κοροιδία και ένας εμπαιγμός και για αυτό οι τοπικές επιτροπές Πέγειας τεσσάρων κομμάτων, του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, εξέδωσαν ανακοίνωση την περασμένη Τρίτη χαρακτηρίζοντας τον κ. Περδίκη ανεπιθύμητο στην Πέγεια».

Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και κανονισμοί, αλλά παρατήρησε ότι είναι πολλοί που ευθύνονται επειδή εδώ και πολλά χρόνια φρόντιζαν να μην υπάρχει Τοπικό Σχέδιο Πέγειας.

« Πρόκειται για τον μοναδικό Δήμο παγκυπρίως», τόνισε, « που δεν διαθέτει Τοπικό Σχέδιο που να ρυθμίζει την ανάπτυξη και αυτό επειδή κάποιοι βολεύονταν με το καθεστώς αυτό. Είναι η ώρα της δημιουργίας εντός τέτοιου σχεδίου, ώστε να γνωρίζουν άπαντες που βαδίζουν».

agios-georgios-pegeias-ekklisia