Pafos Net

Δέκα νέοι χώροι πρασίνου με...ονοματεπώνυμο στην Πάφο

title image

Στη φάση της υλοποίησης εισέρχεται πλέον η πρωτοβουλία Δήμου Πάφου και ιδιωτών αρχιτεκτόνων μελετητών της Πάφου για την αναβάθμιση και λειτουργικότητα χώρων πρασίνων της πόλης, μέσω της ανάληψης της ευθύνης συντήρησης τους από εταιρείες της πόλης έναντι προβολής. Συνολικά 10 τέτοιοι χώροι στη δημαρχούμενη περιοχή θα υποστούν το επόμενο διάστημα ολικό "λίφτινγκ", προκειμένου να μετατραπούν σε σύγχρονους χώρους πρασίνου και αναψυχής, με την τοποθέτηση παιγνιδιών ευρωπαικών προδιαγραφών.

Η όλη προσπάθεια θα βασίζεται στην ιδιωτική κυρίως πρωτοβουλία, με μεγάλες εταιρείες της Πάφου να χρηματοδοτούν τις αλλαγές αυτές. Και για τους 10 αυτούς χώρους, έχουν ήδη εξευρεθεί οι χορηγοί οι οποίοι θα αναλάβουν τα έξοδα συντήρησης τους, έναντι του δικαιώματος τοποθέτησης της διαφημιστικής τους πινακίδας σε ένα έκαστο των πάρκων αυτών.

Η αναβάθμιση της λειτουργίας και εικόνας των χώρων πρασίνου, ακολουθεί την εκπόνηση ειδικής μελέτης, σε μια προσπάθεια να αναβαθμισθούν οι χώροι πρασίνου με το ελάχιστο δυνατό κόστος και να εκπληρώνουν έτσι τον αισθητικό και λειτουργικό τους ρόλο. Η μελέτη εκπονήθηκε άνευ αμοιβής από το αρχιτεκτονικό γραφείο Κουτσόλαμπρος-Λαμπριανού, ως μια συνεισφορά στην τιτάνια προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της πόλης ενόψει της λειτουργίας της το 2017 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Μιλώντας στo PafosNet για την πρωτοβουλία, ο Γιάννης Κουτσόλαμπρος τόνισε ότι η εθελοντική αυτή προσφορά προς τον Δήμο και προς την πόλη γενικότερα, αναλήφθηκε μετά τη διαπίστωση πολλών και σοβαρών προβλημάτων σε όλα σχεδόν τα πάρκα της Πάφου.

«Σημαντικότερο εξ αυτών», είπε, « είναι το ότι οι χώροι πρασίνου της Πάφου είναι φυτευμένοι με άναρχο τρόπο, χωρίς μελέτη. Ειδικότερα οι παλαιότεροι χώροι, φυτεύονταν όπως να΄ναι, με όποια δέντρα και φυτά να΄ναι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημεία που η βλάστηση είναι τόσο πυκνή που δεν μπορεί να περάσει άνθρωπος και σε άλλα να είναι τόσο αραιή που δεν καταλαβαίνεις καν ότι είσαι σε χώρο πρασίνου.

Υπάρχουν επίσης σοβαρά λάθη στο είδος των δέντρων που χρησιμοποιούνταν, αφού δεν λαμβάνονταν υπόψη οι οδηγίες του Τμήματος Δασών και των ειδικών της αρχιτεκτονικής τοπίου για φύτευση τοπικών ειδών, ώστε να αποφεύγονται ασθένειες, να χρειάζονται λίγη συντήρηση και λίγο νερό».

Από τη μελέτη, τόνισε ο κ. Κουτσόλαμπρος, διαπιστώθηκε ότι στις πλείστες περιπτώσεις ο τρόπος κλαδέματος δεν είναι ο ενδεδειγμένος, με αποτέλεσμα να μην εκπληρώνουν τον πρώτιστο σκοπό ύπαρξης τους, δηλαδή τη δημιουργία σκιάς.

« Τα δέντρα μας δεν πρέπει να τα κλαδεύουμε σε μορφή σφαιρών, τριγώνων, τετραγώνων και λοιπά, ως να ασχολούμαστε με ασκήσεις γεωμετρίας», παρατήρησε, « αλλά κλαδεύουμε μέχρι ένα ορισμένο ύψος και από εκεί αφήνουμε το δέντρο να αναπτύσσει επιφάνειες ικανές να δημιουργεί μεγάλες σκιές».

Στόχος, κατέληξε, είναι να κατεβάσουμε τους ανθρώπους από τα σπίτια τους στις γύρω πολυκατοικίες και να απολαύσουν ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον και την κοινωνικότητα που εξ αυτού δημιουργείται στις γειτονιές.