Pafos Net

Παντελής Λεπτός: Ο κλάδος των οικοδομών πήρε και πάλι μπροστά

title image

Εισηγήσεις για περαιτέρω στήριξη του τομέα ανάπτυξης γης κατέθεσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Παντελής Λεπτός, στα πλαίσια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών.

Ο κ. Λεπτός εισηγήθηκε, ειδικότερα, την παραχώρηση φορολογικής έκπτωσης / πίστωσης επί του φόρου εισοδήματος και επί του φόρου Κεφαλαιουχικών κερδών ύψους 20% επί του ποσού της επένδυσης κάθε αγοραστή καινούργιων οικιστικών μονάδων, γραφείων ή καταστημάτων. Η φορολογική έκπτωση θα αντιστοιχεί στο 20% του ποσού της επένδυσης που θα καταβληθεί εντός δύο  χρόνων από την εφαρμογή του μέτρου, θα παραχωρείται και μεταφέρεται κλιμακωτά για πέντε χρόνια και σε περίπτωση κατοχής του ακίνητου, μέχρι και 10 χρόνια.

Κατέθεσε επίσης πρόταση για μετακύληση του Φόρου Κεφαλαιουχικών Κερδών που προκύπτει από την πώληση ακίνητης περιουσίας νοουμένου ότι εντός έξι μηνών, ο ιδιοκτήτης της θα προβεί σε αγορά άλλης ακίνητης περιουσίας.

Ο Παντελής Λεπτός εισηγήθηκε ακόμη τηνεπιταχυνόμενη απόσβεση επενδύσεων στην οικοδομική βιομηχανία για μια περίοδο τουλάχιστον πέντε χρόνων, ως βασικό κίνητρο για νέες κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην ακίνητη ιδιοκτησία, οι οποίες λόγω αβεβαιότητας στην αγορά και ψηλού κόστους χρηματοδότησης έχουν παγώσει και την άμεση προώθηση ξεχωριστής νομοθεσίας διαχείρισης κοινοκτήτων οικοδομών ξεχωριστά από την εγγραφή συνιδιοκτησίας και έκδοση τίτλων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ο τομέας ανάπτυξης γης, που αποτελεί βαριά βιομηχανία της κυπριακής οικονομίας, πήρε και πάλι μπροστά. Όπως επεσήμανε, έστω και με αργό ακόμη ρυθμό, τα εργοτάξια δουλεύουν και πάλι και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας.

« Αυτό ακριβώς συζητήσαμε και με την τρόικα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί ζητώντας χρόνο για τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου να θα διαθέσουν το στοκ τους», είπε. «Δώστε χρόνο στις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου και θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτή είναι η συνταγή που θα βοηθήσει την οικονομία στο σύνολό της».

Ο κ. Λεπτός τόνισε ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα δύο τελευταία δύσκολα χρόνια ο κλάδος έφερε στην κυπριακή οικονομία κεφάλαια από το εξωτερικό που υπερβαίνουν κατά πολύ το 1δις.

Το 2013, μέσα στο γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και μηδενικής ρευστότητας, πωλήθηκαν 3.767 ακίνητα, εκ των οποίων τα 1.017 σε αλλοδαπούς αγοραστές, ενώ το 2004 οι πωλήσεις ακινήτων αυξήθηκαν κατά 20% φθάνοντας τις 4.527, εκ των οποίων οι 1.193 αφορούσαν ξένους αγοραστές. Αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 10% καταγράφηκε, επίσης, τον Ιανουάριο του 2015, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και στις πολύ σημαντικές συμφωνίες, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν ξένες επενδύσεις σε παραθεριστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, σε προνομιούχα τεμάχια και άλλες μεγάλες αναπτύξεις, όπως μαρίνες, και σε μεγάλα κτίρια γραφειακών και εμπορικών χρήσεων σε όλες τις πόλεις.

Σε ότι αφορά το θέμα της ανεργίας  επισήμανε ότι ο αριθμός των ανέργων στον τομέα των κατασκευών ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία και βρίσκεται σήμερα 25% πιο χαμηλά από το ψηλότερο σημείο στο οποίο είχε φτάσει.