Pafos Net

Παγκύπριες εξετάσεις χωρίς ομαλή φοίτηση. Τί να προσέξουν παιδιά και γονείς

title image

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις Παγκύπριες, που ξεκινούν την Τρίτη 9 Ιουνίου μπαίνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, υπό καθεστώς αναστάτωσης αφού δεν κατάφεραν να έχουν μια ομαλή φοίτηση λόγω της πανδημίας και με αποτέλεσμα αρκετοί σχεδιασμοί για σπουδές να έχουν ανατραπεί.

Αυτό επισημαίνει ο εκπαιδευτικός σύμβουλος, Χρύσανθος Σαββίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι αν και είναι απολύτως κατανοητή η ανησυχία των γονιών, δε θα πρέπει να επιφορτίζουν το παιδί και με το δικό τους άγχος, αλλά να του συμπαραστέκονται.

« Όπως συμφωνούν οι ψυχολόγοι, το άγχος είναι μια φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, η οποία μπορεί να αποβεί έως και δημιουργική, αφού κινητοποιεί τον οργανισμό και τον διατηρεί σε εγρήγορση, ενώ ταυτόχρονα οξύνει όλες τις αισθήσεις», επισημαίνει. « Επικίνδυνο έως και κακό μπορεί, όμως, να γίνει όταν κάποιος δε μπορεί να ελέγξει το άγχος που τον καταβάλει, γιατί τότε περιορίζονται οι πραγματικές ικανότητες του ατόμου για επιδόσεις, με αποτέλεσμα να υποφέρει.

Το άγχος, είναι βασική παράμετρος αποτυχίας γι’ αυτό θα πρέπει όλοι εμείς που βρισκόμαστε γύρω από τα παιδιά να τα βοηθήσουμε να απαλλαγούν απ’ αυτό αν θέλουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Μια γλυκιά κουβέντα, ένα χάδι, μια επιβράβευση των προσπαθειών τους, μια τελευταία καθοδήγηση για το πώς θα πρέπει να διαβάζουν τις τελευταίες αυτές μέρες πριν τις εξετάσεις, θα δώσουν στο μαθητή την ώθηση να συνεχίσει την προσπάθεια για επίτευξη του στόχου του, ενός στόχου που τόσα πολλά επένδυσαν οι ίδιοι αλλά και οι γονείς τους για να επιτευχθεί. Αυτές οι απλές κινήσεις θα κάνουν τον μαθητή να νιώσει ότι δίπλα του υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπούν και τον νοιάζονται και του συμπαραστέκονται στην προσπάθειά του αυτή που καταβάλλει. Η επιτυχία από την αποτυχία σε τέτοιου είδους εξετάσεις όπως οι Παγκύπριες, είναι τόσο κοντά που το καθετί παίζει σημαντικό ρόλο».

xrysanthos-savvidis

Ο Χρύσανθος Σαββίδης τονίζει ακόμη ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν το παιδί τους να οργανώσει μόνο ή με τη βοήθεια των καθηγητών του το πρόγραμμα του διαβάσματος και να ενθαρρύνουν τα διαλείμματα και τον χρόνο αποσυμπίεσης του:

« Θα ήταν καλό να αποφύγουν να ασχολούνται όλη μέρα μαζί του, να το ρωτούν πως είναι και πως πάει το διάβασμα συνέχεια, να ρωτούν συνέχεια αν χρειάζεται κάτι. Αν και οι προθέσεις τους είναι καλές, η σκέψη πως όλη η οικογένεια «κρέμεται» από πάνω του είναι πολλές φορές αβάσταχτη. Δεν πρέπει να δείχνουν τη δική τους αγωνία για την έκβαση των εξετάσεων. Η ψυχραιμία της οικογενείας βοηθά το παιδί να μη δημιουργεί υπερβολικές σκέψεις και φόβους για τα αποτελέσματα.

Θα πρέπει να έχουν προετοιμάσει το παιδί αλλά και τον εαυτό τους για την πιθανή αποτυχία. Να έχουν συζητήσει εναλλακτικές και επόμενα βήματα, ώστε το παιδί να μη νιώσει πως η καλή επίδοση είναι κάτι σαν σωτηρία, ενώ η αποτυχία είναι το τέλος του κόσμου».

Όσον αφορά στους μαθητές, αν υπήρξε συστηματική προσπάθεια για διάβασμα ολόκληρη τη χρονιά, να μην ανησυχούν γιατί μόνο μια ατυχία θα τους στερήσει τη χαρά της επιτυχίας, παρατηρεί ο κ. Σαββίδης. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουν αυτές τις λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις είναι να συνεχίσουν εντονότερα την προσπάθεια και να είναι σίγουροι ότι οι κόποι τους θα ανταμειφθούν.

« Είναι απίθανο ένα παιδί που μελετούσε καθημερινά, που παρακολουθούσε ανελλιπώς, που έλυνε τις απορίες του επί καθημερινής βάσεως και που ήταν προσγειωμένος και αφοσιωμένος στο στόχο του να αποτύχει», καταλήγει.