Pafos Net

pafosnet ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ιδού η πρόταση των τεσσάρων Δημάρχων της Πάφου.

title image

Όπως αποκάλυψε από το πρωί το pafosnet, ο Δήμαρχος Πάφου και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Σάββας Βέργας, κατέθεσε σήμερα στη συνεδρία της Ένωσης κοινό υπόμνημα των τεσσάρων Δημάρχων της επαρχίας Πάφου για την αναδιάρθρωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο οποίο γίνεται για πρώτη φορά και λόγος για ενοποιήσεις Δήμων.

Το pafosnet φέρνει τώρα στην δημοσιότητα το πλήρες κείμενο-πρόταση των Δημάρχων Πάφου, Σάββα Βέργα, Γεροσκήπου, Μιχάλη Παυλίδη, Πόλης Χρυσοχού, Άγγελου Οδυσσέως και Πέγειας, Νεόφυτου Ακουρσιώτη:

« Έχοντας υπόψη όσα γράφτηκαν ή συζητήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες τόσο εντός της Ένωσης Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ) όσο και στην κυπριακή κοινωνία ευρύτερα, θεωρούμε ότι η θέση της Ένωσης για το υπό αναφοράν θέμα πρέπει να κινείται στο εξής πλαίσιο:

(α) Να υιοθετεί και αναδεικνύει την ανάγκη μιας ουσιαστικής και τολμηρής αναδιάρθρωσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στέλλοντας το μήνυμα ότι η Ένωση συλλαμβάνει και αφομοιώνει το ογκούμενο αίτημα της κοινωνίας για ριζικές αλλαγές και τομές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

(β) Να στέλλει πειστικά το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ένωση δεν έχει προκατασκευασμένη θέση για το θέμα και ότι δεν κινείται στη λογική της διατήρησης των κεκτημένων μέσα από μια τροποποίηση του υφιστάμε-νου εδώ και δεκαετίες συστήματος, η οποία δεν θα θίγει συμφέροντα  φορέων και προσώπων.

(γ) Να προβάλλει τη σημασία της μεταρρύθμισης της Τ.Α. ως συστατικού στοιχείου της συνολικής μεταρρύθμισης του κράτους και της κοινωνίας και να αναδεικνύει το ρόλο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πολύμορφης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας (οικονομικής αλλά και ηθικής, κρίσης των θεσμών κ.λπ.) και την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας.

2. Μέσα σ’αυτό το πνεύμα, προτείνουμε όπως η ΕΔΚ αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., στη βάση των εξής κύριων όρων εντολής:

(α) Mέσω της μελέτης να προταθεί ένα ολοκληρωμένο νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τ.Α. της Κύπρου, το οποίο να καλύπτει περιεκτικά τη δομή – διάρθρωσή της και τη λειτουργία της. Πέραν από τους Δήμους, η μελέτη να επεκτα­θεί και στις Κοινότητες.

(β) Η ομάδα εκπόνησης της μελέτης να εξετάσει όλα ανεξαίρετα τα εναλλακτικά "μοντέλα" του προσφέρονται ρεαλιστικά για την περίπτωση της μεταρρύθμισης της κυπριακής Τ.Α. και αξιολογώντας τα στη βάση κριτηρίων να καταλήξει σε εισήγηση ως προς το ποιο απ’αυτά είναι υπό τις περιστάσεις το πιο επιλέξιμο και συμφέρον για την Τ.Α. και τη χώρα μας ως σύνολο.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι μελέτη θα παρουσιάσει και αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, και τις εξής εναλλακτικές ή συνεπλεκόμενες επιλογές:

Διατήρηση του αριθμού των υφιστάμενων Δήμων και Κοινοτήτων και δημιουργία πλαισίου που θα επιτρέπει ή/ καθιστά υποχρεωτικές συνεργασίες και συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε εκτεταμένο βαθμό.

(ii) Θεσμοθέτηση νέου βαθμού/επιπέδου Τ.Α. με τη δημιουργία περιφερειακών (επαρχιακής εμβέλειας) φορέων που θα διοικούνται από αιρετούς και οι οποίοι θα προικοδοτηθούν με αρμοδιότητες και πόρους τόσο από το κράτος όσο και από τους Δήμους και τις Κοινότητες.

(iii) Ενοποίηση (συγχώνευση) Δήμων και Δήμων-Κοινοτήτων στη βάση των μοντέλων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα μέσω των σχεδίων "Καποδίστριας" και "Καλλικράτης".

(γ) Η μελέτη να παραδοθεί μέσα σε 60 ημέρες από την επίσημη ανάθεσή της.

3. Σε σχέση με την προτεινόμενη εκπόνηση μελέτης, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

(α)        Θα είναι ανεξάρτητη από οποιεσδήποτε άλλες μελέτες με συναφές ή σχετικό αντικείμενο οι οποίες είτε εκπονή-θηκαν πρόσφατα είτε βρίσκονται υπό εκπόνηση είτε αποφασίστηκε η εκπόνησή τους. Η μελέτη προορίζεται να αποτελέσει το εργαλείο/μέσο διεξαγωγής του διαλόγου της ΕΔΚ με το Υπουργείο Εσωτερικών με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τ.Α., παρέχοντας μια καλή βάση για τη δημιουργία του νέου θεσμικού πλαισίου της.

(β)  Η απευθείας ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δικαιολογείται από το γεγονός ότι είναι το δημόσιο ακαδημαϊκό ίδρυμα που διαθέτει την εμπειρογνωμοσύνη και ταυτόχρονα το τεκμήριο της ανεξαρτησίας/αμεροληψίας για την ετοιμασία μιας τέτοιας μελέτης.

(γ)  Η ομάδα εκπόνησης της μελέτης πρέπει να αποτελείται από εν ενεργεία ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου και να έχει συσταθεί πριν από την επίσημη ανάθεση της εκπόνησης.

(δ)  Η επίσημη ανάθεση της εκπόνησης να σηματοδοτηθεί με την οργάνωση συνάντησης ειδημόνων κεκλεισμένων των θυρών (ένα είδος δεξαμενής σκέψης/think tank) με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της Τ.Α. Στη συνάντηση να προσκληθούν με αυστηρά κριτήρια αιρετά στελέχη και υπηρεσιακοί λειτουργοί Ο.Τ.Α. της Κύπρου και της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες από Κύπρο, Ελλάδα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρατικοί λειτουργοί και στελέχη ερευνητικών ιδρυμάτων/κέντρων μελετών.

4. Η ΕΔΚ να δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει την έκθεση για τη μελέτη σε ειδική ημερίδα για τα μέλη της μέσα σε 15 ημέρες από την παράδοσή της.