Pafos Net

Brexit, Germania και Ρωσία... αγχώνουν την Πάφο

title image

Μετά από μια διετία που αριθμητικά ήταν η καλύτερη στην τουριστική ιστορία της πόλης, οι τουριστικοί και οικονομικοί φορείς της Πάφου συνεχίζουν να ανησυχούν για τη συνέχιση της πορείας αυτής το 2019, λόγω των ξαφνικών και μαζεμένων διαφοροποιήσεων που καταγράφονται εσχάτως στον διεθνή τουριστικό χάρτη. Οι αχαρτογράφητες ακόμη επιπτώσεις της διαδικασίας του Brexit, η ορατή πλέον στροφή των Ρώσων προς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος εις βάρος της Κύπρου, αλλά και η εντελώς αιφνίδια κατάρρευση της Germania, τυγχαίνει να επηρεάζουν άμεσα και πρωτίστως την Πάφο από όλη την υπόλοιπη Κύπρο, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους τουριστικούς και οικονομικούς φορείς της.

Αρμόδιοι της τουριστικής βιομηχανίας εξηγούν στο PafosNet οτι ως η περιοχή της Κύπρου που παραδοσιακά ελκύει το ποιοτικότερο, οικονομικά, κομμάτι του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία, η Πάφος παρακολουθεί πια με αγωνία τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και τις επιπτώσεις που θα αυτό θα έχει στα δεδομένα του ερχόμενου καλοκαιριού.

Και η περίπλοκη πολιτική κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι το μόνο αρνητικό μήνυμα που εισπράττει η τουριστική Πάφος την περίοδο αυτή: Η όχι και τόσο σαφής κατάσταση αναφορικά με τους Ρώσους τουρίστες, αλλά και η πρόσφατη πτώχευση της αεροπορικής εταιρείας Germania, αποτέλεσαν ηχηρά χαστούκια για την τουριστική και οικονομική Πάφο με το «καλημέρα» του 2019.

Την δύσκολη κατάσταση αναγνωρίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, ο οποίος μιλώντας στο PafosNet επισημαίνει ότι Βρετανία, Ρωσία, πτωχεύσεις αερομεταφορέων, αλλά και οργανωτές κρουαζιέρων, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς την συνέχεια της τουριστικής ανάπτυξης που καταγράφηκε τα δύο αυτά χρόνια.

« Ήδη, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι οι αναμενόμενες όσον αφορά στις κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», αναφέρει. «Πρέπει να αναμένουμε να δούμε πως θα κυμανθεί η περίοδος προκρατήσεων, μετά και τα αποτελέσματα της πρόισφατης διεθνούς τουριστικής έκθεσης στο Βερολίνο για να έχουμε την πραγματική εικόνα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.

Η αβεβαιότητα με το Brexit σίγουρα δεν βοηθά την κατάσταση και αν δεν επηρεάσει σημαντικά το 2019 σίγουρα θα δημιουργήσει επισφάλεια για το μέλλον αφού μία πιθανή αδύναμη στερλίνα θα επηρεάσει την αγοραστική δύναμη των Βρετανών για αγορά πακέτων διακοπών στις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο κίνδυνος μίας άτακτης εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μας στέλλει ξεκάθαρα το μήνυμα της απεξάρτησης από τις παραδοσιακές αγορές και ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε μεγάλες αγορές πέραν αυτών όπως, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, κεντρική Ευρώπη, Βαλτικές χώρες, Ουκρανία, Κροατία, Ιταλία. Μία πρόκληση στην οποία το νέο Υφυπουργείο Τουρισμού πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, κάτι που σήμερα πράττουν τα κατεχόμενα και η Τουρκία».

Ολόκληρη η συνέντευξη Μάριου Βασιλείου για τα τουριστικά θέματα της Πάφου, στην ενότητα "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ" του PafosNet.