Pafos Net

Πάφος: Τουρισμός με το βλέμμα στον αθλητισμό

title image

Η διαπίστωση ότι μεσούσης της πρωτοφανούς κρίσης που βίωσε η Κύπρος τα προηγούμενα χρόνια η Πάφος είχε «πιάσει ταβάνι» στους αριθμούς των τουριστών που απορροφούσε, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι ο κατασκευαστικός κλάδος δεν μπορούσε για αρκετά χρόνια να συνεισφέρει στον βαθμό του παρελθόντος στην οικονομία της, ώθησε τους τοπικούς παράγοντες στην αναζήτηση εξειδικευμένων μορφών δραστηριοτήτων που μπορούν να αποδειχθούν προσοδοφόρες. Και αν στο μεταξύ σήμερα ο τουρισμός, όπως και ο κλάδος των κατασκευών, πήρε και πάλι την ανιούσα, ωστόσο εκείνη η ζοφερή περίοδος για το νησί άφησε «κληρονομιά» ένα είδος τουριστικής δραστηριότητας που ως τότε η Πάφος αγνοούσε παντελώς: Τον αθλητικό τουρισμό.

Εγκαίρως και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, οι άνθρωποι του τουρισμού στην Πάφο διέβλεψαν τότε ότι η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αποτελούσε ξαφνικά την υπ’ αριθμόν ένα δυνατότητα της επαρχίας να αναπληρώσει μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε στην Πάφο από τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, οι Δήμοι της επαρχίας, οργανωμένοι φορείς της περιοχής, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες, προώθησαν σχεδιασμούς, εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα για την άμεση καθιέρωση της Πάφου ως προορισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

«Ναυαρχίδα» της νέας αυτής στρατηγικής, αποδείχθηκε έκτοτε η καθιέρωση στην Πάφο του ετήσιου διεθνούς αγώνα τριάθλου. Μιας θεσμοθετημένης στο εξωτερικό διοργάνωσης που αναδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής και προσοδοφόρα και για την Πάφο, κατά την περίοδο διεξαγωγής της κάθε χρόνο.

sport5

Όπως τονίζει σήμερα στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Παναγιώτης Βορκάς, πρόκειται για ένα αλλιώτικο αθλητικό δρώμενο, που έχει τεράστια σημασία για την Πάφο, αφού όλα τα δεδομένα, μετά την διεξαγωγή της πρώτης διοργάνωσης συντείνουν στο ότι αποτελεί πλέον το «διαβατήριο» για την μόνιμη είσοδο της Πάφου στο χάρτη των ευρωπαικών προορισμών εξειδικευμένων αθλητικών δραστηριοτήτων κορυφαίας ποιότητας.

« Η διεθνής διοργάνωση που καθιέρωσε ως θεσμό πλέον η Πάφος», επισημαίνει, « αφορά σε αγώνα που συνδυάζει τρία αθλήματα, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, και η οποία οργανώνεται από την δημοτική αρχή Πάφου σε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικών διοργανώσεων Bikin’ Cyprys Event Management. Η εμπλοκή των αρχών, της τοπικής κοινωνίας, των οργανωμένων συνόλων και των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη προυπόθεση για την θεσμοθέτηση της εκδήλωσης και την ανταποδοτικότητα της στην τοπική κοινωνία, πράγμα που ήδη μπορούμε να πούμε σήμερα ότι έχει επιτευχθεί σε ύψιστο βαθμό.

Η αθλητική διοργάνωση, εκτός από ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή,  έχει στόχο να αποτελέσει και σημαντικό πόλο έλξης για αθλητικό τουρισμό. Ένας στόχος που επίσης βλέπουμε σήμερα να καθιερώνεται».

Ο Δήμος Πάφου και η διοργανώτρια εταιρεία, επισημαίνει ο κ. Βορκάς, εκτιμούσαν και δικαιώθηκαν στο ότι μέσω της διοργάνωσης θα προβληθεί η Πάφος ώς ιδανικός προορισμός για τρίαθλο, ενώ η εδώ παρουσία εκατοντάδων αθλητών από το εξωτερικό, των συνοδών, αλλά και συγγενικών ή φιλικών τους προσώπων, τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης.

Ο αγώνας τριάθλου δεν είναι βεβαίως η μόνο αναγνωρισμένη πλέον διοργάνωση της Πάφου στον αθλητικό χώρο. Ο γύρος της Πάφου είναι επίσης μια συνισταμένη που έχει αναγνωρίσιμες επιπτώσεις στην τουριστική διακίνηση στην πόλη, αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, ενώ ολοένα και αυξανόμενη είναι η έλευση ξένων αθλητικών αποστολών για προετοιμασία στις αθλητικές εγκαταστάσεις Δήμων και κοινοτήτων της Πάφου.

sport2

Ο δεύτερος πυλώνας της προσπάθειας της Πάφου να μετατραπεί σε προορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι αυτός του αναρριχητικού τουρισμού.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία τουριστικών φορέων της Πάφου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού και με την στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού, ήδη έχει ετοιμαστεί προωθητικό υλικό για ανάδειξη του αθλήματος και της Πάφου ως προορισμού για αναρριχητές.

Η επαρχία Πάφου, επισημαίνει ο Παναγιώτης Βορκάς, σήμερα συγκεντρώνει τρεις μοναδικές περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποδομή για ντόπιους και ξένους αναρριχητές ενώ η φυσική ομορφιά, η εύκολη πρόσβαση  αλλά και οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες προδιαγράφουν την επιτυχία της Πάφου για να καταστεί ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της μορφής αυτής του τουρισμού. Πρόκειται για περιοχές στην Ίνια, στη Δρούσια και στο Κιδάσι. Στην Ίνια υπάρχουν, ειδικότερα, τα αναρριχητικά πεδία της Γερακόπετρας, του Κόνεφτη, της Αλυκούς και του «Κοτσινόβραχου». Στη Δρούσια το ομώνυμο αναρριχητικό πεδίο και στο Κιδάσι ο Κουρτελλόροτσος ή αλλιώς «βράχος των Χασαμπουλιών».

« Εκτός από την ετοιμασία του προωθητικού υλικού», είπε, « η Πάφος μεταξύ άλλων έχει ήδη αποταθεί σε διάφορους εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου και εξωτερικού, απέστειλε πληροφορίες σε οργανωτές ταξιδίων στο εξωτερικό και άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα εξετάζει και άλλους τρόπους προβολής της ως προορισμό για αναρριχητές».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, εργαζόμαστε σε άλλες δράσεις όπως τη μελέτη για εξεύρεση και άλλων χώρων αναρρίχησης και άλλων τρόπων αναρρίχησης όπως το Via Ferrata, δηλαδή την χρήση εξειδικευμένων υποδομών αναρρίχησης, την εξεύρεση πόρων για ετοιμασία διάφορων οδηγών αναρρίχησης για τα πεδία, την ετοιμασία δειγμάτων ορθής σήμανσης βάσει διεθνών προτύπων και άλλα.

« Στην προσπάθεια ανάδειξη της Πάφου σε χώρο ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων, εμπλέκεται και ο Βράχος της Επισκοπής, ένα σημείο με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και ορνιθολογικό ενδιαφέρον ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «Μετέωρα της Κύπρου», επισημαίνει.

sport4

Ως ένας από τους κοινωνικούς φορείς με σταθερή και άμεση εμπλοκή στις προσπάθειες καταξίωσης της Πάφου ως χώρο ειδικών αθλητικών ενδιαφερόντων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής εκμεταλλεύεται στο έπακρο την ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής για να προωθήσει εντός και εκτός Κύπρου το θέμα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου, Χριστάκης Χριστοδούλου, δήλωσε στο PafosNet ότι ο βράχος της Επισκοπής είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευμένο Τοπίο. Πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο, τονίζει, έχει επίσης και τεράστια περιβαλλοντική σημασία όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενεί, αφού εδώ απαντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη, γεγονός που αποτελεί πόλο έλξης αθλητών πεζοπορίας και αναρρίχησης, οικολόγων και άλλων αθλητών ανοιχτών χώρων.

«Ο γκρεμός της Επισκοπής έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον», επισημαίνει. « Το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falco peregrinus) είναι σπάνιος και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο, που φωλιάζει σε ψηλούς γκρεμούς. Είναι αυστηρώς προστατευμένο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ.

Στην Κοιλάδα της Έζουσας φωλιάζουν τουλάχιστο τρία ζευγάρια και η μια φωλιά βρίσκεται στον γκρεμό της Επισκοπής. Στον γκρεμό της Επισκοπής μπορεί να παρατηρήσει κανείς και την ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca). Η Σκαλιφούρτα είναι μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ. Ένα άλλο πουλί που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ και παρατηρήθηκε να φωλιάζει σε τρύπες και κατακόρυφα πρανή στην περιοχή της Επισκοπής είναι η Κράγκα (Coracias garrulous). Ο παγκόσμιος πληθυσμός της Κράγκας έχει υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Επίσης στο γκρεμό της Επισκοπής συναντά κανείς και μια από τις μεγαλύτερες αποικίες από Κολιούς (Corvus monedula) στην Κύπρου.

Όλα αυτά, δημιουργούν μας δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η περιοχή μπορεί άνετα να ενταχθεί στους σχεδιασμούς για εξειδικευμένες τουριστικές δραστηριότητες και προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε εντατικά τα τελευταία χρόνια».

sport3