Pafos Net

Πάφος: Το ταξίδι της έξυπνης πόλης ξεκίνησε ήδη

title image

Η υλοποίηση των διαδικασιών μετατροπής της Πάφου σε «έξυπνη πόλη», έχει φύγει πλέον από το επίπεδο των μελετών και διακηρύξεων και έχει εισέλθει σε πρακτικό επίπεδο. Ένα ακόμη βήμα εγγύτερα στην υλοποίηση του στρατηγικού στόχου συνιστά ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί για την προμήθεια, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης υπηρεσιών και πόρων, με μια δαπάνη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η όλη προσπάθεια καθίσταται πρωτοποριακή αφού ως συνδετικός κρίκος έχει υιοθετηθεί η αξιοποίηση διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αυτό που εκφράζεται ως υποδομή «smart city», ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα, οι επιδόσεις και η διαδραστικότητα των αστικών υπηρεσιών και παράλληλα να μειωθεί το κόστος και η κατανάλωση πόρων.

Κομβικός σταθμός στην εν εξελίξει προσπάθεια των τελευταίων τριών χρόνων, θεωρείται η δημιουργία από τον Δήμο Πάφου του δικού του ιδιωτικού και αυτόνομου δικτύου LoRaWAN, μέσω του οποίου θα επικοινωνούν μεταξύ τους όλες οι συσκευές-αισθητήρες των έργων της ψηφιακής και έξυπνης πόλης, δίνοντας σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες και άμεσες πληροφορίες προς τον πολίτη, οι οποίες θα διευκολύνουν την καθημερινότητά του και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του.  

Το έργο, το πρώτο στο είδος του σε όλη την Κύπρο, υλοποιήθηκε από ανάδοχο εταιρεία η οποία ενημέρωσε ήδη τον Δήμο Πάφου για την ολοκλήρωση του και την ετοιμότητα της για άμεση λειτουργία του, κάνοντας έτσι ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση του στόχου για μετατροπή της Πάφου σε Smart City.

Μιλώντας για το έργο, ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, σημείωσε ότι με τη λειτουργία του συστήματος, ο Δήμος και η πόλη βρίσκονται στην αρχή μιας μεγάλης πορείας, στη διαδρομή της οποίας ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο πολίτης.

Ο δημότης είναι σήμερα αναγκασμένος να απευθύνεται σε δεκάδες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθεί ή να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται», είπε. « Με την εγκατάσταση του συστήματος LoRaWAN και τη λειτουργία των έργων της έξυπνης πόλης, οι πολίτες θα δέχονται σε πραγματικό χρόνο πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, όπως  για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο σημείο που θέλουν να πάνε, την κατανάλωση του νερού στο σπίτι τους, τη θερμοκρασία και την υγρασία στην ατμόσφαιρα, την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων στον αέρα, ακόμη και για το πότε γέμισε ο κάδος της πολυκατοικίας τους, στο πλαίσιο της έξυπνης διαχείρισης αποβλήτων».

Μέσω του LoRaWAN, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου, θα μπορούν να εκπέμψουν σήμα πέρα των 50.000 συσκευών-αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη, εκ των οποίων οι 3.200 έχουν τοποθετηθεί στους χώρους στάθμευσης, οι 27.000 θα συνδεθούν με τους έξυπνους υδρομετρητές, οι 150 θα στέλνουν μετρήσεις για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, ενώ ένας ακόμη σημαντικός  αριθμός θα εξυπηρετεί άλλα έργα της έξυπνης πόλης.

smart-city2

Η οικοδόμηση μιας έξυπνης πόλης συντείνει στην επίτευξη ολικής βελτίωσης στη ποιότητα ζωής και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη κάλυψη αναγκών των δημοτών, ενώ αναβαθμίζει το επίπεδο των επαφών τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζουν στον Δήμο Πάφου. Μιλώντας επίσης σήμερα στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου και πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Δήμου, Παναγιώτης Βορκάς, τόνισε ότι στα πλαίσια μεγαλουπόλεων τεχνολογικώς προηγμένων κρατών, η Πάφος θα μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες νέες προοπτικές χρήσης σύγχρονων μεθόδων, όπως σύστημα ηλεκτρονικών ανακοινώσεων, σημείων σήμανσης και χρονικές πληροφορίες για τα λεωφορεία, δίκτυο σταθμών ηλεκτρικών ποδηλάτων, δίκτυο σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναβάθμιση δημόσιου φωτισμού και δημιουργία δικτύου WiFi υψηλής ταχύτητας σε όλες τις κεντρικές και τουριστικές περιοχές του Δήμου.

Η όλη προσπάθεια καθίσταται πρωτοποριακή αφού ως συνδετικός κρίκος έχει υιοθετηθεί η αξιοποίηση διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, αυτό που εκφράζεται ως υποδομή «smart city», ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα, οι επιδόσεις και η διαδραστικότητα των αστικών υπηρεσιών και παράλληλα να μειωθεί το κόστος και η κατανάλωση πόρων, αναφέρει ο κ. Βορκάς.

« Η οικοδόμηση μιας έξυπνης πόλης συντείνει στην επίτευξη ολικής βελτίωσης στη ποιότητα ζωής και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και τη κάλυψη αναγκών των δημοτών, ενώ αναβαθμίζει το επίπεδο των επαφών τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζει. «Για παράδειγμα, ο δημότης και ο φιλοξενούμενος στο Δήμο Πάφου θα μπορεί να διακινείται ευκολότερα με τις διαθέσιμες αστικές συγκοινωνίες, αφού θα μπορεί να ενημερώνεται διαδικτυακά μέσω εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, διαθέσιμες δωρεάν σε Πύλη (portal) του Δήμου, για όλη την υπηρεσία, περιλαμβανομένης της ώρας αναμονής μέχρι την άφιξη του επόμενου λεωφορείου που θα τον μεταφέρει στον επιθυμητό προορισμό του».

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα είναι προσβάσιμες μέσω αυτής της Πύλης, περιλαμβανομένου και ολοκληρωμένου καταλόγου αξιοθέατων με περιγραφή και επεξήγηση για το κάθε ένα, καθώς και προσφερόμενων υπηρεσιών από ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις που θα συμβληθούν με το Δήμο, επισημαίνει ο κ. Βορκάς.

Πρώτιστη αλλαγή που θα γίνει αισθητή στην καθημερινότητα των πολιτών της Πάφου και που θα ολοκληρωθεί στην ολότητα της εντός του τρέχοντος έτους, εκτιμά ο Παναγιώτης Βορκάς, είναι οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες. Συνολικά 173 σημεία εντός της δημαρχούμενης περιοχής Πάφου στα οποία υπάρχουν στάσεις λεωφορείων, συγκεκριμένα, έχουν μελετηθεί και ενταχθεί στον σχετικό διαγωνισμό που κατακυρώθηκε, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες αναλόγως της επισκεψιμότητας τους, προκειμένου να υλοποιηθεί η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των στεγάστρων τους.

 «Τα συγκεκριμένα 173 σημεία σημεία έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως του αν οι στάσεις λεωφορείων μπορούν να καλύπτουν οκτώ αναμένοντες επιβάτες ή τέσσερις, ή αν πρόκειται απλώς για σημεία που δεν υπάρχει στέγαστρο αλλά μόνο πινακίδα για στάση λεωφορείου», αναφέρει. « Τα νέα στέγαστρα θα είναι σύγχρονες κατασκευές όσον αφορά το υλικό κατασκευής, με ευρωπαϊκά πρότυπα, θα προσφέρουν wi-fi, θα περιλαμβάνουν οθόνες για προβολή διαφημίσεων και τα δρομολόγια των λεωφορείων».

smart-city4

Η πορεία πλήρους προετοιμασίας στην οποία εισέρχεται πλέον ο στρατηγικός στόχος του Δήμου Πάφου για μετατροπή της πόλης σε «smart city», δεν αφορά πλέον μόνο στα ευρωπαικά προγράμματα. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει και μια στενή συνεργασία με Ανώτατα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού για την εξασφάλιση της απαραίτητης επιστημονικής στήριξης.     

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν ήδη αρκετές συναντήσεις με τη συμμετοχή ομάδας πέντε καθηγητών του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου IDC Herzliya του Ισραήλ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Uriel Reichman και της αρμόδιας ομάδας λειτουργών και ειδικών του Δήμου Πάφου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Βασίλης Μάγκλαρης και ο πάφιος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Έλληνας, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα του Δήμου.

Η γοργή μετάβαση της Πάφου στο νέο ψηφιακό της αύριο, είχε ως τελευταία, χρονικά, στάση την 26η Μαίου, όταν και υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο της προμήθειας, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης ολοκληρωμένου συστήματος έξυπνης διαχείρισης υδάτινων πόρων και υδρομέτρησης. Η αξία της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 11 και πλέον εκατομμύρια ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής έργο έξυπνης πόλης σε ολόκληρη Κύπρο.

Το νέο σύστημα θα συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της απώλειας, στη βελτίωση της ποιότητας και στην παροχή ίσης διαθεσιμότητας του νερού. Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εφαρμογή συστήματος πρόληψης και εντοπισμού διαρροών, την εγκατάσταση 27,000 έξυπνων υδρομετρητών υψηλής ακρίβειας και αυτόματης ανάγνωσης μέτρησης, την υλοποίηση συστήματος παρακολούθησης, ελέγχου και πλήρους αυτοματοποίησης του δικτύου υδροδότησης και την εφαρμογή συστήματος αυτόματης χλωρίωσης.

Ο Δήμος Πάφου αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά την παρακολούθηση και διαχείριση σε πραγματικό χρόνο των υδάτινων πόρων του, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας  και ποιότητας του νερού. Βασικός στόχος του έργου, που περιλαμβάνεται στον άξονα της «πράσινης ανάπτυξης», είναι η προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων μέσω της μακροχρόνιας προστασίας των διαθέσιμων πόρων και του περιβάλλοντος. Η βέλτιστη διαχείριση και ο ενεργός έλεγχος διαρροών θα μειώσει δραστικά τις απώλειες νερού. Επιπρόσθετα, η βελτίωση της ποιότητας του νερού που παρέχεται στους πολίτες είναι μείζονος σημασίας, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία τους.

smart-city3

Ενεργό και σημαντική προβολή στην πορεία της πόλης της Πάφου στο πεδίο των «έξυπνων προορισμών», έχει και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, η οποία έχει επιλεγεί σε ομάδα 50 προορισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή σε συγκεκριμένο πιλοτικό έργο σχετικά με τον τουρισμό, που άρχισε τον μήνα αυτό.

Οι προορισμοί μέσα από αυτό το έργο έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν ένα εξατομικευμένο ταξίδι για να βελτιώσουν τον τρόπο χρήσης των δεδομένων για τον τουρισμό και να γίνουν επίσης μέρος μιας κοινότητας πρακτικής ευρωπαϊκών προορισμών για έξυπνο τουρισμό.

Το «Smart Tourism Destinations» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη των πόλεων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες τουρισμού και φιλοξενίας μέσω τεχνολογικής καινοτομίας. Οι επιλεγμένες  πόλεις της ΕΕ μέσα από την διαδικασία αυτή θα μάθουν πώς να εφαρμόζουν καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για να κάνουν τον τουρισμό βιώσιμο και προσβάσιμο, αξιοποιώντας πλήρως την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητά τους για να βελτιώσουν την τουριστική εμπειρία.

Ειδικότερα, το πιλοτικό έργο θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις της ΕΕ μπορούν να υιοθετήσουν προσεγγίσεις που βασίζονται σε δεδομένα για να γίνουν ή να βελτιωθούν ως έξυπνοι τουριστικοί προορισμοί με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ιδιωτικό τομέα, επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς ερευνητές.

Η πρώτη γνωριμία των 50 Ευρωπαϊκών προορισμών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ενώ το έργο ξεκίνησε επίσημα από τις αρχές Ιουνίου.     

smart-city5