Pafos Net

Πάφος: Τέσσερα νέα κρούσματα παιδικού διαβήτη σε ένα μήνα κινητοποιούν τους αρμόδιους

title image

Προβληματισμός επικρατεί στην Πάφο, αφού τον τελευταίο μήνα έχουν διαγνωσθεί τέσσερα νέα περιστατικά με μικρά παιδιά τα οποία έχουν εμφανίσει παιδικό διαβήτη. Ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας Αντιμετώπισης του Διαβήτη, που γιορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, οι αρμόδιοι φορείς κινητοποιούνται για αντιμετώπιση των αιτιών και των συνθηκών που προκαλούν την αυξητική αυτή τάση ειδικά στην επαρχία Πάφου.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου, Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, έκανε λόγο για προβληματισμό που επικρατεί μεταξύ των αρμοδίων φορέων και των οικείων των παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια, στέλνει ωστόσο το μήνυμα ότι δεν δικαιολογείται φόβος ή πανικός για το θέμα.

« Σίγουρα υπάρχει προβληματισμός από τα αυξημένα κρούσματα με παιδικό διαβήτη αν αναλογισθούμε και τον πληθυσμό της επαρχίας μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει πανικός», επεσήμανε. « Όπως μας έχουν ενημερώσει και οι ειδικοί, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση του παιδικού διαβήτη όπως είναι πρωτίστως το άγχος, η παχυσαρκία  και όσο παράξενο και αν ακούγεται η αλλαγή του καιρού.

Από την πλευρά μας ως Διαβητικός Σύνδεσμος, προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους για έλεγχο της κατάστασης. Ήδη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα οργανώσαμε σε συνεργασία με κλινικές της πόλης ενημερωτικές εκδηλώσεις στις οποίες μίλησαν ειδικοί, όπως η παιδίατρος δρ Ιλιάδα Ευριπίδου, ο παιδοενδοκρινολόγος δρ Χάρης Στυλιανού και η ψυχολόγος δρ Γεωργία Σωτηρίου.

Ευτυχώς στις μέρες μας η επιστήμη έκανε τεράστια βήματα προς τα εμπρός και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί και μια λύση στο πρόβλημα του διαβήτη, αφού ταλαιπωρούνται ανά τον κόσμο εκατομμύρια ασθενείς. Ήδη το πρώτο τεχνικό πάγκρεας που εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε ασθενή στην Αυστραλία, αποτελεί τεράστιο άλμα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Μια πολύ θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της καθημερινότητας των διαβητικών, παιδιών, επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, θα είναι και η εισαγωγή στην Κύπρο, σε πρώτο στάδιο μόνο για τα μικρά παιδιά με διαβήτη, του συστήματος παρακολούθησης της γλυκόζης Free style Libre, το οποίο στην Ελλάδα παραχωρείται δωρεάν.

Το εν λόγω σύστημα συσκευή ανάγνωσης, εξηγεί ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης, επιτρέπει την καταμέτρηση των ποσοστών γλυκόζης στο αίμα χωρίς τρυπήματα στα χέρια. Μέσω της συσκευής αυτής που αποτελεί ένα πρωτοποριακό  σύστημα παρακολούθησης με τεχνολογία flash, αισθητήρας που θα περνά ασύρματα από το χέρι του παιδιού θα σαρώνει και θα αναγράφει σε μερικά δευτερόλεπτα τα ποσοστά του σακχάρου όπως και την γραφική παράσταση της τιμής για ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

« Πρόκειται για ένα σπουδαίο εργαλείο για τα μικρά παιδιά, αλλά περισσότερο για τους γονείς τους», τόνισε. « Σε θέματα υγείας δεν πρέπει να γίνονται  εκπτώσεις και απαιτούμε όπως διατεθεί τάχιστα και στην Κύπρο, τουλάχιστον για τα μικρά παιδιά με διαβήτη, το συγκεκριμένο μηχάνημα, αφού ήδη κάτι τέτοιο γίνεται στην Ελλάδα.

Με μια πολύ μικρή συσκευή δεν θα χρειάζονται να γίνονται τα συνεχόμενα τρυπήματα στα χέρια και επιπλέον οι γονείς θα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια για τα παιδιά τους, αφού θα αποφεύγεται ο μεγάλος κίνδυνος των υπογλυκαιμιών».

diavitikoi2

Θέλοντας να βάλει φρένο στη «σιωπηλή» επιδημία και εξάπλωση του διαβήτη, αλλά και για τη σωστή ενημέρωση, έγκαιρη διάγνωση και ρύθμιση των ασθενών, ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε όλη την Κύπρο.

Ο Ματθαίος Ιεροκηπιώτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι εκδηλώσεις που έγιναν ή θα γίνουν σε όλες τις πόλεις, στοχεύουν στη διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον διαβήτη, που δυστυχώς έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας:

« Ο Σύνδεσμος εντείνει τις προσπάθειες για πρόληψη, θέλοντας να αναχαιτίσει τη σιωπηλή αυτή επιδημία η οποία έχει προσλάβει διεθνώς ανησυχητικές διαστάσεις. Ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως φθάνει σήμερα στα 430 εκατομμύρια, ενώ το 1980 ήταν 100 εκατομμύρια.

Στην Κύπρο καταγράφεται το ψηλότερο ποσοστό διαβητικών συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έρευνες καταδεικνύουν ότι 10.3% του κυπριακού πληθυσμού πάσχει από διαβήτη, με σταθερή ανοδική πορεία, κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους εμπλεκόμενους. Πολλοί παράγοντες όπως η παιδική και εφηβική παχυσαρκία, η έλλειψη φυσικής άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το κάπνισμα έχουν συμβάλει στην ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος πλήττει ολοένα και μικρότερες ηλικίες».

    diavitikoi3                                        

Ο πρόεδρος του Διαβητικού Συνδέσμου Πάφου τονίζει τη σπουδαιότητα της ορθής διαβίωσης στην καθημερινότητα των ανθρώπων προκειμένου να αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η ασθένεια και μάλιστα από τις μικρότερες ηλικίες.

« Ο διαβήτης διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στα νεαρά άτομα, ενώ μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 8-10 χρόνια», αναφέρει. « Είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό. Οι διαβητικοί αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου. Συνεπεία των καταστροφικών επιπτώσεων που προκαλεί στην υγεία ο διαβήτης, είναι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κάθε 6 δευτερόλεπτα».

Σωτήρια είναι η πρόληψη, επισημαίνει ο κ. Ιεροκηπιώτης, αφού εννέα στις δέκα περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν με άσκηση, διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους, υγιεινή διατροφή και αποφυγή του καπνίσματος.

« Με στόχο να τεθεί φραγμός στην ανεξέλεγκτη αύξηση του διαβήτη ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος προγραμματίζει και νέες ποικίλες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού το προσεχές διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, στις 14 τρέχοντος μηνός, στην Πάφο θα λειτουργήσουν δύο περίπτερα του Συνδέσμου, στο Kings Avenue Mall και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, όπου  πέραν από την ενημέρωση για τον διαβήτη θα γίνονται δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης».

diavitikoi1