Pafos Net

Πάφος: Τέρμα στον χαρακτηρισμό «πόλη χωρίς πεζοδρόμια»

title image

Εδώ και χρόνια, χαρακτηριζόταν από δημότες, δημοτικούς άρχοντες και επισκέπτες ως «πόλη χωρίς πεζοδρόμια». Η κάκιστη κατάσταση των πεζοδρομίων στις πλείστες συνοικίες της Πάφου, συνεπεία κυρίως των κακοτεχνιών του αποχετευτικού, είχε ξεσηκώσει «τσουνάμι» αντιδράσεων για την εικόνα της πόλης και την ασφάλεια διακινούμενων στους δρόμους.

Πλέον η αρνητική αυτή εικόνα, αρχίζει να αλλάζει. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στη συνεδρία του την περασμένη Τετάρτη, κατακύρωσε την προσφορά για δημιουργία και βελτίωση πεζοδρομίων σε διάφορες περιοχές της δημαρχούμενης περιοχής, ώστε μια έλλειψη χρόνων να βρει τη λύση της.

Ο δημοτικός σύμβουλος Βάσος Δημητρίου δήλωσε στο PafosNet ότι η προσφορά κατακυρώθηκε στον χαμηλότερο εντός προδιαγραφών προσφοροδότη για το ποσό των 175 χιλιάδων ευρώ. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, εξήγησε, είναι ότι θα αξιολογούνται οι παρατηρήσεις και προτάσεις των τεχνικών αρμοδίων του Δήμου και αναλόγως της σοβαρότητας της κάθε περίπτωσης και των προτεραιοτήτων που θα κρίνονται, θα καλείται ο εργολάβος να προχωρά στην εκτέλεση έργων.

«Είναι σαφές ότι το ποσό που έχει εγκριθεί», τόνισε, « δεν θα φτάσει για να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων σε όλη την Πάφο. Στόχος όμως, είναι να βελτιωθεί η κατάσταση σε πρώτη φάση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ειδικότερα δε σε περιοχές που το πρόβλημα αποκτά πολύ σοβαρές διαστάσεις».

Ο κ. Δημητρίου επεσήμανε επίσης ότι η προσπάθεια για μια πόλη με «κανονικά» πεζοδρόμια αφορά στις συνοικίες πέραν του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου λόγω της πρόσφατης ολικής ανάπλασης και βελτίωσης η κατάσταση είναι απολύτως ικανοποιητική.

«Μετά την κατακύρωση της προσφοράς», είπε, « είναι θέμα ημερών να αρχίσει το έργο της κατασκευής ή βελτίωσης πεζοδρομίων. Πολύ σύντομα η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο σε περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν προς το Δημοτικό Μέγαρο απελπισμένες φωνές για να κάνουμε κάτι».

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να θέσουν ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση και εικόνα που επικρατούσε για πολλά χρόνια στις πλείστες γειτονιές της πόλης, όσον αφορά στα πεζοδρόμια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, καταγγέλλουν πολίτες και δημοτικοί παράγοντες, τα πεζοδρόμια, αν δεν απουσιάζουν εντελώς, είναι σε κάκιστη κατάσταση, προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας σε διακινούμενους και αισθητική υποβάθμιση των γειτονιών.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση. Το πλέον σοβαρό, επισημαίνει, είναι ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε μερικούς δρόμους, αλλά σχεδόν στην ολότητα τους.

«Δρόμοι χωρίς ίχνος ασφάλτου με διαλυμένο τσιμέντο και τεράστιους λάκκους να «απειλούν» να ... καταπιούν αυτοκίνητα και δίκυκλα υπήρχαν ακόμα και δίπλα στο κέντρο της πόλης», επισημαίνει χαρακτηριστικά. « Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά του Δήμου αντικρίζει κανείς, μισοτελειωμένες δουλειές και δρόμους που μπορούν στα σπάσουν εκτός από τα οχήματα και ... τα νεύρα των οδηγών, ντόπιων και διερχόμενων».

Εξαιρουμένης της εικόνας που ο επισκέπτης βλέπει σε κεντρικά σημεία του ιστού της Πάφου ή στην τουριστική περιοχή, όπου οι βελτιώσεις ήταν συνεχείς τα τελευταία λίγα χρόνια, παρατηρεί, η κατάσταση των δρόμων στο υπόλοιπο τμήμα του Δήμου είναι, πραγματικά, απελπιστική.

« Καμία τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται όταν δεν έχουμε δρόμο να φτάσουμε σε αυτή και καμία προβολή του τόπου δεν αρκεί όταν ο δημότης δεν έχει τα απαραίτητα προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα του».                                   

pezodromia1                                                   

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δημότες, αλλά και δημοτικοί παράγοντες έφερναν διαχρονικά ως παράδειγμα για την απουσία πεζοδρομίων από την Πάφο, είναι η οδός Γεωργίου Δροσίνη, δίπλα από το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος  μέχρι το Λύκειο Κύκκου.

Ένας οδικός άξονας στο κέντρο της πόλης, δίπλα από εκπαιδευτήρια, νοσηλευτήρια, κέντρα αναψυχής και εμπορικά καταστήματα, δεν έχει πεζοδρόμια ούτε από τη μια, ούτε από την άλλη πλευρά του δρόμου. Ένας δρόμος στενός, χωρίς σήμανση, όπου καθημερινά διέρχονται πολλοί άνθρωποι και μάλιστα μαθητές που πάνε στο σχολείο. «Ίσως να είναι και ο μοναδικός δρόμος στην πόλη χωρίς πεζοδρόμια και μάλιστα δρόμος που οδηγεί σε σχολείο», κατάγγελλαν χρόνια τώρα περίοικοι.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό στη δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρεί ο κ. Δημητρίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά ο Δήμος Πάφου δεν κατάφερε να δώσει καμία λύση. Επισημαίνει δε, ότι είχαν αποσταλεί επιστολές από δημότες, δημοτικούς συμβούλους και άλλους παράγοντες προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου από το 2012 κιόλας, αλλά η απάντηση που δινόταν τότε ήταν ότι δεν υπήρχαν χρήματα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

«Επειδή ωστόσο η κατάσταση στον οικονομικό τομέα έχει βελτιωθεί έστω και λίγο από την τότε εποχή και επειδή είναι αδιανόητο να μιλάμε για τέτοιες ελλείψεις ενώ διάγουμε μέρες Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», παρατηρεί ο Βάσος Δημητρίου, «το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου έλαβε πλέον την πρώτη απόφαση για δραστική και άμεση αλλαγή της εικόνας αυτής».

  pezodromia2                                        

Από το 2011, δημοτικοί σύμβουλοι αγωνίζονται για την δημιουργία ή την επιδιόρθωση πεζοδρομίων σε πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες της Πάφου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιτευχθεί ο στόχος αυτός συνεπεία της οικονομικής στενότητας.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με εγγραφή του θέματος από την περίοδο εκείνη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, αντιμετωπίζει η περιοχή πέριξ του Λυκείου Κύκκου Πάφου, καθώς και συνοικίες στα βόρεια σύνορα της δημαρχούμενης περιοχής ή στα όρια με τον Δήμο Γεροσκήπου.

«Τα πεζοδρόμια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα», αναφέρονταν στις έγγραφες αυτές αναλύσεις, « με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και κίνδυνοι για τους μαθητές, αφού λόγω της λειτουργίας του λυκείου η περιοχή επιβαρύνεται κυκλοφοριακά σε καθημερινή βάση».

Η δημιουργία νέων και η επιδιόρθωση υφιστάμενων πεζοδρομίων σκόνταψε στο οικονομικό θέμα, δεδομένου ότι κατά την ανακίνηση του το 2011 αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο κονδύλι για τέτοια έργα.

Στη συνέχεια, τον Δήμο Πάφου πρόλαβε η γιγάντωση της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων για επιδιόρθωση των προβλημάτων.

Εν έτη 2017, η δημοτική αρχή κάνει έστω και αργά το αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, αλλά και την αύξηση της ασφάλειας πεζών και περιοίκων σε διάφορες συνοικίες της. Κάνοντας παράλληλα και μια ακόμη αισθητική βελτίωση της πόλης, αυτή τη φορά στην «πίσω από τη βιτρίνα» του κέντρου, Πάφο.

pezodromia3