Pafos Net

Πάφος: Τέρμα στο «ήλιος και θάλασσα», τώρα ψηφιακό «κυνήγι» τουρισμού

title image

Στη νέα εποχή των τεχνολογιών μπαίνει για τα καλά πλέον η Πάφος και όσον αφορά στην τουριστική προώθηση της διεθνώς. Λίγες εβδομάδες μετά τα επίσημα εγκαίνια έξι έργων υποδομής στα πλαίσια της «έξυπνης πόλης» και έχοντας από την αρχή του χρόνου του ευρωπαικό χρίσμα της « Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού 2023», η Πάφος εφαρμόζει ήδη πρωτοποριακές διαδικασίες για τα κυπριακά δεδομένα στην προώθηση της στις ευρωπαικές αγορές και στην προσέλκυση νέων μορφών τουρισμού.

Κεντρική πολιτική πλέον των φορέων της Πάφου που έχουν σχέση με την τουριστική βιομηχανία, είναι η προώθηση της μέσω του ψηφιακού μάρκετινγκ. Μια καινοτόμα διαδικασία που εφαρμόσθηκε ήδη το περασμένο καλοκαίρι, με την συνδρομή και του Υφυπουργείου Τουρισμού, αποδίδοντας στον μέγιστο βαθμό, όπως αναγνωρίζουν οι τοπικοί φορείς.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τα αποτελέσματα της ψηφιακής εκστρατείας για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου του 2022, στην οποία συμμετείχαν ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού της επαρχίας, ο πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου ( ΕΤΑΠ), Κυριάκος Δρουσιώτης, αναφέρει σήμερα στο PafosNet ότι πέραν των 8 εκατομμυρίων μοναδικών πιθανών επισκεπτών έχουν γίνει αποδέκτες των μηνυμάτων της ηλεκτρονικής εκστρατείας, ενώ άνω των τριών εκατομμυρίων αποδέκτες του βίντεο μηνύματος ολοκλήρωσαν πλήρως την θέαση του.

Ο κ. Δρουσιώτης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Πάφος έχει αγκαλιάσει τα νέα δεδομένα στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ εδώ και δύο χρόνια.

« Προωθούμε μέσω της ΕΤΑΠ την όλη προσπάθεια», τόνισε, « και με ικανοποίηση βλέπουμε αυτή την προσπάθεια να βελτιώνει συνεχώς τα αποτελέσμα της και την στόχευση της. Ήδη, ένα από τα βασικότερα μηνύματα είναι ότι θα γίνει επέκταση αυτής της καμπάνιας μέχρι και το τέλος του φετινού χρόνου».

tourismos2

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της προσπάθειας μέχρι στιγμής και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η διαφαινόμενη άνοδος θα συνεχίσει και το φετινό καλοκαίρι.

« Πρόκειται για μια πολύ πετυχημένη και πρωτοπόρο προσπάθεια του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα», είπε, « και στόχος μας είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε την ροή των τουριστών προς την επαρχία Πάφου, αλλά και την ποιότητα του τουρίστα. Τα δύο χρόνια που γίνεται αυτή η καμπάνια έχουμε δει να βελτιώνονται συνεχώς οι δείκτες. Πρόκειται για μια καμπάνια που βασίζεται στην πλέον σύγχρονη τεχνολογία που αφορά το ψηφιακό marketing και είναι βασισμένη σε έρευνα αγοράς που έχει γίνει πέρσυ να έχουν σωστή στόχευση στον τουρίστα που θέλουμε να προσελκύσουμε στην Πάφο».

Σημαντική πτυχή της μελέτης των τουριστικών φορέων της Πάφου είναι και αυτή που αφορά στο προφίλ του μέσου επισκέπτη και πόσο αυτό έχει ξεκινήσει να αλλάζει λόγω της πανδημίας.

Ακόμα και η Βρετανική αγορά που είναι και η κυρίαρχη αγορά της Κύπρου και ιδιαίτερα της Πάφου, παρατήρησε ο Κυριάκος Δρουσιώτης, πέρυσι έχει καταγράψει μείωση της τάξης του 10%, κάτι που ήταν αναμενόμενο.

«Ακόμη και πριν την πανδημία και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία αναμέναμε ότι λόγω του Brexit θα δούμε σε κάποια φάση μια μείωση από την αγορά αυτή», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι η έμφαση που έχει δοθεί στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική και ότι έρχονται από πολλές χώρες της ΕΕ επισκέπτες στην Πάφο.

Πολλοί απ’ αυτούς ενοικιάζουν αυτοκίνητα για να μεταβούν σε άλλες περιοχές, όπως στον Πύργο Τηλλυρίας και την Πόλη Χρυσοχούς. Ενώ πριν την πανδημία υπήρχε εξάρτηση του τουρισμού κατά 70% από οργανωτές ταξιδίων με τις ναυλωμένες πτήσεις, πλέον το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 50% το οποίο σημαίνει ότι το υπόλοιπο 50% είναι από μεμονωμένους ταξιδιώτες οι οποίοι πραγματικά έρχονται για να ανακαλύψουν όλες τις περιοχές, αλλά και ειδικές μορφές τουρισμού».

tourismos3

Υποβοητική της προσπάθειας της Πάφου να αποκτήσει πρωτεύουσα θέση στις νέες μορφές ψηφιακής τουριστικής προώθησης, θεωρείται και το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ξενοδοχείο Annabelle στην Κάτω Πάφο. Πρόκειται για το συνέδριο Desti Smart Interreg της Ευρωπαικής Ένωσης, μια σύναξη κομβικής σημασίας δεδομένης και της ανάληψης του χρίσματος της πρωτεύουσας έξυπνου τουρισμού από την Πάφο το έτος αυτό.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ επισημαίνει ότι η Πάφος είναι ήδη μια περιοχή πλήρως εναρμονισμένη με την διαδικασία της μετάβασης σε νέες έξυπνες τουριστικές πρακτικές και στα πλαίσια της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, ευελπιστεί ότι με ορίζοντα το 2030 θα είναι σε θέση να μετατραπεί σε έναν ολόχρονο προορισμό:

« Ένα προορισμό υψηλότερης ποιότητας, φιλικό προς το κλίμα και ψηφιακά έξυπνο. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και τα δεδομένα για να κάνουμε τον προορισμό πιο έξυπνο από την άποψη του τι προσφέρει στους επισκέπτες μας στον οποίο όλοι οι κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν από τον τουρισμό».

Ο κ. Δρουσιώτης, εξέφρασε την ικανοποίηση του φορέα τουρισμού της επαρχίας Πάφου, για το γεγονός ότι ολοκληρώνεται ένα έργο του οποίου η θεματολογία συνάδει πλήρως με την στρατηγική της επαρχίας Πάφου.

« Στόχος και σκοπός όλων των εταίρων της Πάφου είναι ο προορισμός να γίνει ακόμη πιο smart», παρατήρησε. « Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα και μέσω του χρίσματος της Ευρωπαικής Πρωτεύουσας Έξυπνου Τουρισμού, έχουμε καταφέρει να γίνουμε αποδέκτες καλών πρακτικών και με χρηματοδότηση από την ΕΕ να υλοποιήσουμε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης το οποίο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως από επισκέπτες.

Απώτερος μας στόχος με τους Έξυπνους Προορισμούς,  είναι η οικοδόμηση μιας περιβαλλοντικά βιώσιμης οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα με έξυπνες τεχνολογίες.

Το έργο διευκολύνει την υιοθέτηση λύσεων Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών για βιώσιμη κινητικότητα και προσβασιμότητα σε τουριστικούς προορισμούς, καθιστώντας έτσι τον τουρισμό στις ευρωπαϊκές περιοχές πιο αποτελεσματικό με διάφορους τρόπους. Ο βιώσιμος και υπεύθυνος τουρισμός μπορεί να επωφεληθεί πολύ από τις ψηφιακές εφαρμογές σε όλα τα στάδια της ενημέρωσης των επισκεπτών, της ταξιδιωτικής καθοδήγησης, της διατροπικότητας και των απρόσκοπτων ταξιδιωτικών λύσεων».

tourismos4

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ τόνισε στo PafosNet ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για προώθηση της ψηφιακής καμπάνιας, έγινε εφικτή η συγκέντρωση ποσού 150 χιλιάδων ευρώ για την διεκπεραίωση της εν λόγω εκστρατείας.

« Για δεύτερη φορά στα χρονικά της Κύπρου σχεδιάζεται και εκτελείται μια τέτοια ενέργεια προώθησης ενός τουριστικού προορισμού βάσει της ανάλυσης και διαρκούς αξιολόγησης ταξιδιωτικών δεδομένων μέσα από την αξιοποίηση της Sojern, της μεγαλύτερης Travel Data Marketing Engine παγκοσμίως», επεσήμανε. « Με την χρήση προηγμένης αλγοριθμικής τεχνολογίας εντοπίζεται διαδικτυακά το ενδιαφέρον πιθανών επισκεπτών για την Πάφο καθώς και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς και στοχευμένα αποστέλλεται το προωθητικό μήνυμα στους δυνητικούς επισκέπτες».

Η εν λόγω εκστρατεία αρχίζει τον Απρίλιο, κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο σε κύριες ή ανερχόμενες αγορές όπως αυτές των Βρετανίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Ισραήλ.

tourismos5