Pafos Net

Πάφος: Τελειώνει όπως όλα δείχνουν ο θεσμός της όπερας

title image

Όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση της «Σταχτοπούτας» στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Πάφος, θα είναι τυχεροί υπό την έννοια ότι θα είναι και οι τελευταίοι που θα παρευρεθούν σε εκδήλωση της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival Ltd, αφού αυτή θα διαλυθεί, τουλάχιστον με την παρούσα μορφή της. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα ο Φιλελεύθερος, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, θα γνωστοποιήσει την απόφαση για την τύχη της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της Σταχτοπούτας. Αν και ο κ. Φαίδωνος είχε εγείρει και στο παρελθόν το θέμα της βιωσιμότητας της εταιρείας, κρίνεται όχι μόνο από τον δήμαρχο αλλά και από άλλους φορείς ότι επειδή η εταιρεία καρκινοβατεί οικονομικά, έχοντας ήδη χρέος περίπου 800.000 ευρώ, δεν απομένει άλλη επιλογή από τον τερματισμό των πολυδάπανων εκδηλώσεων.  

Ο Δήμος Πάφου ο οποίος είναι και ο μοναδικός αιμοδότης της εταιρείας από το σύνολο των μετόχων της, όπως τουλάχιστον είχε υποστηρίξει παλαιότερα ο δήμαρχος Πάφου, προσανατολίζεται να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη μορφή εκδηλώσεων και να διοργανώνει άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις χαμηλότερου κόστους.   Προς αυτό τον σκοπό αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και οι κερκίδες που αγόρασε η εταιρεία «Pafos Aphrodite Festival Ltd» έναντι 400.000 ευρώ και οι οποίες αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι αξίζουν 150.000.  

Η Εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus συστάθηκε το 1998 με ιδρυτικά μέλη τον Δήμο Πάφου, τον Δήμο Γεροσκήπου, τον Δήμο Πέγειας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Πάφου.   Φέτος ο Δήμος Πάφου εκτιμάται ότι θα έχει ζημιές περίπου 160.000 από τη Σταχτοπούτα. Οι ζημιές υπολογίστηκαν εκ πρώτης όψεως στις 200.000 αλλά ύστερα από προσπάθειες διαφόρων φορέων για αγορά εισιτηρίων εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κατά περίπου 40.000. Η όλη εκδήλωση εκτιμάται ότι θα κοστίσει φέτος περίπου 560.000 ευρώ. Τα έσοδα προέρχονταν κυρίως από τα εισιτήρια καθώς και από χορηγία του υπουργείου Παιδείας το οποίο, ωστόσο, όταν άρχισε η οικονομική κρίση, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον βαθμό που ανταποκρινόταν προηγουμένως.  

Βάσει των πληροφοριών αυτών, ο δήμαρχος προσανατολίζεται στη διοργάνωση εκδηλώσεων των οποίων το κόστος θα κυμαίνεται μεταξύ 250.000-300.000 ευρώ, ώστε η προσπάθεια να είναι βιώσιμη.   Ο κ. Φαίδωνος αναμένεται να θέσει το θέμα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να ληφθεί συλλογική απόφαση η οποία θα τεθεί ενώπιον της εταιρείας. Άποψη του δημάρχου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πως ο δήμος μπορεί μελλοντικά να απορροφήσει ακόμη και ζημιές μέχρι περίπου 20.000 από κάθε εκδήλωση, αφού το ποσό δεν θεωρείται υπερβολικό για την προβολή της ίδιας της πόλης στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό από τη διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων.   Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τα έξοδα φιλοξενίας για διάφορες εκδηλώσεις έφταναν μέχρι και τις 45.000 τις οποίες πλήρωνε ο Δήμος Πάφου, παρόλο ότι μέτοχοι της εταιρείας ήταν και ξενοδόχοι.  

Ανάλογες θέσεις με αυτές του δημάρχου της Πάφου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει και ο δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος θεωρεί πως χρόνο με το χρόνο οι ζημιές θα αυξάνονται.   Ο κ. Παυλίδης φέρεται να θεωρεί πως η αντίστροφη μέτρηση για την εταιρεία άρχισε περίπου το 2009, όταν μειώθηκε η κρατική χορηγία προς την εταιρεία.   Παράλληλα, θεωρεί ότι κάποιες εκδηλώσεις είχαν υπερβολικό κόστος λόγω και του ότι κάποιες αποστολές ήταν πολυπληθείς, με δεκάδες συμμετέχοντες για τους οποίους η εταιρεία όφειλε να καταβάλλει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, της διαμονής και της διατροφής τους.   Η εταιρεία, δηλαδή ο Δήμος Πάφου, εκαλείτο να πληρώσει ακόμη και τους καφέδες των συμμετεχόντων στις διάφορες αποστολές που έφταναν στην Κύπρο.