Pafos Net

Πάφος, προσβάσιμη πόλη: Κοινό κτήμα ο στόχος για μια πόλη φιλική στα ΑΜεΑ

title image

Με την πόλη να έχει αλλάξει πολύ σε όλους τους τομείς με αφορμή τη λειτουργία της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, ο στόχος να μετατραπεί η Πάφος σε μια πόλη σύγχρονη και φιλική προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της, μετατρέπεται σε πεδίο καθημερινής ενασχόλησης των φορέων και πολιτών της. Σε αυτά τα πλαίσια βρίσκεται ήδη από τον περασμένο χρόνο σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια με τη συνεργασία κοινωνικών και άλλων φορέων και συνόλων για να καταστεί η Πάφος και επί της ουσίας μια πόλη προσβάσιμη προς τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

Τον στόχο αυτό άρχισε να υπηρετεί από το 2009 κιόλας η ομάδα Πόλις Πρόσβαση - City Roaming του Round Table 7 Πάφου, η οποία προωθεί το έργο «Access City». Στόχος, η δημιουργία μιας πιο προσβάσιμης πόλης και κυρίως η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, ώστε να σέβονται τα άτομα με αναπηρίες.

Η πρωτοβουλία προωθεί σε μόνιμη σχεδόν βάση πλέον ένα φιλόδοξο στόχο για την καταγραφή όλων των σημείων της Πάφου στα οποία παρέχεται πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, σε άλλα που πρέπει να δημιουργηθούν οι υποδομές και σε όσα χρήζουν άλλων σχετικών βελτιώσεων. Η ίδια οργάνωση προχώρησε την διετία αυτή στην οργάνωση συναυλιών με δημοφιλείς ελλαδίτες καλλιτέχνες, τα έσοδα των οποίων χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό, αλλά και την διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων που στόχο έχουν να καταστεί κτήμα της τοπικής κοινωνίας η επιδίωξη των ιθυνόντων του έργου.

Αν και η «εναρκτήρια» προσπάθεια όλων των φορέων για να καταστεί η Πάφος μια πόλη φιλική προς τους συνανθρώπους μας με κινητικές δυσκολίες μετρά ήδη μια 10ετία, γεγονός είναι πως «κτήμα» της ευρύτερης κοινωνίας έγινε διαρκούσης της μεγάλης γιορτής του Πάφος 2017.

Μιλώντας στο PafosNet ένας εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας του Round Table 7 Πάφου, ο Γιώργος Πιστέντης, επεσήμανε ότι στόχος της προσπάθειας, ήταν να καταγράψει σε πρώτο στάδιο την υφιστάμενη κατάσταση, να ενημερώσει και να προτείνει λύσεις για την βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

« Όραμα του προγράμματος Access City είναι η ευαισθητοποίηση της πολιτείας, των επιχειρήσεων αλλά και γενικότερα την αντίληψη και νοοτροπία των πολιτών σε μια προσπάθεια να γίνει η πόλη της Πάφου, πιο προσβάσιμη στα ΑμεA», τόνισε. «Στην μεγάλη εκδήλωση που οργανώσαμε για το θέμα την περίοδο της ΠΠΕ Πάφος 2017, μίλησαν για τα ζητήματα αυτά η Κλέλια Πετρίδου, Υπεύθυνη Σχεδιασμού ΑμεΑ στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ο Παραoλυμπιονίκης, Ιατρός Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, εμπνευστής στην μετατροπή της Κομοτηνής ως μια από τις πιο προσβάσιμες πόλης της Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φιλμάκι που καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση στην πόλη της Πάφου, στο θέμα της προσβασιμότητας για τα άτομα αυτά. Διαφάνηκε ότι σήμερα επικρατεί το «κοινωνικό μοντέλο αναπηρίας» που υποστηρίζει ότι η κοινωνία μας είναι «ανάπηρη» στο να προσαρμοστεί και να εντάξει στο σύνολό της τα ΑμεΑ».

Ο κ. Πιστέντης εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια αισθητής βελτίωσης σε πολλούς τομείς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από τις συχνές πλέον, αλλά και τις μελλοντικές δράσεις του Round Table 7 Πάφου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, την πολιτεία, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες, θα δημιουργηθεί μια πιο προσβάσιμη πόλη.

« Απώτερος σκοπός είναι η πόλη της Πάφου», τόνισε, « να μπορεί να εντάξει το σύνολο των ατόμων με αναπηρίες στην κοινωνική, την οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Ως ένα από τα θετικά της καμπάνιας που αναλήφθηκε την εποχή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και που έκτοτε συνεχίζονται από ολοένα και περισσότερους φορείς, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών με την προθυμία τους να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο σε δράσεις του προγράμματος Access City».

Το 2019 είναι η δέκατη συνεχής χρονιά της προσπάθειας αυτής. Μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2009, χωρίς τότε να γνωρίζουμε αν θα έχει και συνέχεια. Κι όμως είμαστε ακόμα εδώ! Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την πολιτιστική με την κοινωνική προσφορά».

Οι εκδηλώσεις , που το Round Table διοργανώνει, τονίζει, είναι απλά το μέσο για να προβάλει τον εθελοντισμό αλλά και να προσφέρει στην κοινωνία. Μέσω των εκδηλώσεων, ενισχύουμε κατά κύριο λόγο το πρόγραμμα Access City για μια πόλη προσβάσιμη για τα Άτομα Με Αναπηρίες, είπε.      

amea2

Το έργο Access City δεν θα μπορούσε να μην έχει εφαρμογή και στον αθλητισμό. Πρωτοπορώντας στον τομέα αυτό, ο ΑΠΟΠ αφουγκράστηκε την ανάγκη των ατόμων με κινητικές δυσκολίες να αθληθούν και δημιούργησε μπασκετικό τμήμα για τροχοκάθισμα, με επικεφαλής τον Δήμο Ρουσουνίδη, τον παφίτη προπονητή που έχει κάνει τις απαραίτητες σπουδές για κάτι τέτοιο και που παρέχει στους αθλητές του όλες τις απαραίτητες γνώσεις και κατευθύνσεις, σε συνεργασία με το σωματείο του ΑΠΟΠ.

Μιλώντας στο PafosNet ο κ. Ρουσουνίδης εξηγεί ότι στο άθλημα αυτό μπορούν να συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κακώσεις σπονδυλικής στήλης (παραπληγία, τετραπληγία), ακρωτηριασμούς κάτω άκρων, εγκεφαλική παράλυση και λοιπές κινητικές αναπηρίες.

« Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΑΠΟΠ υποδέχεται όλα τα άτομα με κινητική αναπηρία που ενδιαφέρονται, μπορούν να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο», τονίζει. «Όπως κάθε τι καινούργιο, κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της.

Πέραν από τις δυσκολίες εξεύρεσης των αθλητών που θα στελεχώσουν την ομάδα, χρειάζονταν και αμαξίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το άθλημα τα οποία κοστίζουν αρκετά χρήματα. Εμείς ως σωματείο φροντίσαμε, μέσω χορηγιών και με τη βοήθεια της πολιτείας μέσω του Κ.Ο.Α, να εξασφαλίσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό έτσι ώστε να ξεκινήσουμε πάνω στις σωστές βάσεις».

Η Πάφος, αναφέρει ο κ. Ρουσουνίδης, είναι η τρίτη πόλη που έχει τη δική της ομάδα, μετά τη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

«Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την ομάδα «Ήφαιστος» Λεμεσού και τον προπονητή της κύριο Γιώργο Ομήρου για την πολύτιμη βοήθεια και καθοδήγηση σε εκείνο το ξεκίνημα και θα ήθελα να τους συγχαρώ για το γεγονός ότι κατάφεραν ουσιαστικά μόνοι τους και χωρίς καμία βοήθεια αρχικά, να δημιουργήσουν την πρώτη ομάδα στην Κύπρο δίνοντας με αυτό τον τρόπο σε εμάς το έναυσμα και το ερέθισμα να τους ακολουθήσουμε», τονίζει.

amea3

Ενισχυτικά των προσπαθειών αυτών, ενεργεί και το Επιμελητήριο Νέων Πάφου. Ο διατελέσας πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νέων και επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, Γιάννης Κουλουντής, επισημαίνει ότι αν και ελάχιστα είχαν γίνει για δεκαετίες στο θέμα αυτό στην Πάφο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται από διάφορες ομάδες πολιτών, μια ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ.

« Το Επιμελητήριο Νέων Πάφου προσπαθεί να διαμορφώσει ένα χώρο πρασίνου σε πάρκο που να ψυχαγωγεί με ειδικά παιχνίδια και ΑμεΑ», τόνισε, « ενώ και άλλοι φορείς της πόλης μας εργάζονται πια προς την ίδια κατεύθυνση: Η ΝΕΔΗΣΥ χρωματίζει υφιστάμενους  χώρους στάθμευσης για ΑμεΑ, ο ΑΠΟΠ δημιουργεί ομάδα καλαθόσφαιρας για άτομα σε τροχοκαθίσματα, το City Roaming προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχουμε χρέος να βελτιώσουμε την προσβασιμότητα της πόλης μας. Είναι αναγκαίο οι τοπικές αρχές  να καταγράψουν τα προβλήματα, και η προεργασία του Round Table 7 μοιάζει να αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης».  

Οι χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ απαιτείται να αυξηθούν και να βελτιωθούν ώστε να λειτουργούν με επάρκεια, οι ράμπες και τα πεζοδρόμια να έχουν την κατάλληλη κλίση και το κατάλληλο  πλάτος, επισημαίνει ο κ. Κουλουντής. Οι δημόσιες υπηρεσίες και ορισμένες παραλίες να μπορούν να εξυπηρετήσουν ΑμεΑ και να δημιουργηθούν τουαλέτες για ΑμεΑ σε δημόσιους χώρους. Όλα αυτά, καλό θα ήταν να σχεδιαστούν με τρόπο ώστε να αποτελέσουν ένα δίκτυο διακίνησης χωρίς εμπόδια. Οι τροχονόμοι θα πρέπει να είναι πολύ αυστηροί σε περίπτωση που εμποδίζεται η διακίνηση αυτή, ενώ ο Δήμος οφείλει να ηγηθεί της προσπάθειας.

« Παράλληλα, μια προσβάσιμη για όλους πόλη μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό», τονίζει. « Στην Ε.Ε. ζουν περισσότερα από 100 εκ. άτομα με αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας και αποτελούν μια ειδική ομάδα τουριστών. Συνήθως ταξιδεύουν εκτός περιόδου αιχμής  και επιλέγουν μέρη με αυξημένη  προσβασιμότητα ενώ αξίζει να αναφέρουμε, πως στην Κύπρο το Υπουργείο Εσωτερικών παρέχει κίνητρα για τη δημιουργία δωματίων για ΑμεΑ σε τουριστικές μονάδες.

 Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας και να εξετάσουμε τις προοπτικές οι οποίες υπάρχουν. Πρωτίστως όμως, είναι η στιγμή να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πράξουμε όσα απαιτούνται για μια Πάφο προσβάσιμη για όλους».

amea4

Ενδεικτικό της σημασίας και της ζέσης με την οποία αγκαλιάζει πλέον η τοπική κοινωνία της Πάφου το θέμα της προσβάσιμης πόλης, είναι και το γεγονός ότι ένα νέο αθλητικό σωματείο, που έκανε την εμφάνιση του μόλις τον προηγούμενο μήνα, επέλεξε να αρχίσει τις δημόσιες παρουσίες του στα κοινά της Πάφου στηρίζοντας πρόσφατη εκδήλωση του Round Table 7 και του Ομίλου Thanos Hotels με τίτλο: «Ας φοβίσουμε τους φόβους μας με τα όνειρά μας».

Οι αθλήτριες του σωματείου «Δίας», στην ευαίσθητη ηλικία των 11-15 ετών είχαν την ευκαιρία να πάρουν τα σωστά μηνύματα για την εκστρατεία στήριξης και σεβασμού των ΑμεΑ από ένα φωτεινό παράδειγμα όπως είναι ο έλληνας Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάτης. Ο Έλληνας αθλητής απευθυνόμενος στα μικρά παιδιά τους είπε να πιστεύουν πάντα στους στόχους και τα όνειρά τους, να δίνουν αγάπη σε ότι κάνουν και να φοβίζουν τους φόβους τους με τα όνειρά τους. 

Μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Αντώνης Τσαπατάκης έστειλε μηνύματα, δύναμης, θέλησης, κουράγιου, αγάπης, θετικής ενέργειας, προσπάθειας, και αποφασιστικότητας. Ταυτόχρονα κάλεσε τις αθλήτριες του Δία, αλλά και όλα τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό να μείνουν πάντα κοντά σε αυτόν για να απολαμβάνουν τις υγιείς συνήθειες και οφέλη που παρέχει.