Pafos Net

Πάφος: Οι αρνητικές διεθνείς συγκυρίες την αγγίζουν μέχρι στιγμής... ξώφαλτσα μόνο

title image

Τα όσα αρνητικά καταγράφονται σε διεθνές επίπεδο αυτό το καλοκαίρι, για την ώρα περνούν «ξώφαλτσα» από την Πάφο, η οποία ξαναζεί μέχρι τώρα τουλάχιστον στιγμές προ κορωνοιού: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μικρότερα προβλήματα στην επαρχία από ότι στην ανατολική ακτή της Κύπρου, την οποία προτιμούν παραδοσιακά οι ρώσοι επισκέπτες, οι εξάρσεις του κορωνοιού διεθνώς δεν έχουν καταγράψει σημαντικά προβλήματα στην Πάφο, ενώ ακόμη και το πρωτοφανές αλαλούμ στα βρετανικά αεροδρόμια δεν έχουν ελαττώσει καθόλου τον τεράστιο όγκο βρετανών επισκεπτών στο αεροδρόμιο Πάφου.

Υπό τις ευνοικές αυτές συγκυρίες, η τουριστική βιομηχανία της Πάφου διέρχεται από τον περασμένο Απρίλιο τις καλύτερες στιγμές της τελευταίας διετίας και πλέον η προσοχή στρέφεται στην κατά το δυνατό πρόληψη οποιασδήποτε αρνητικής ενέργειας η οποία θα μπορούσε να αναστρέψει το καλό αυτό κλίμα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στο PafosNet του προέδρου των ξενοδόχων Πάφου, Θάνου Μιχαηλίδη, ότι καταγράφεται πλέον μια συνέχεια στην ανοδική πορεία του τουριστικού ρεύματος, με την παράλληλη ομαλή λειτουργία της αγοράς χωρίς τα σκαμπανεβάσματα που επέφερναν τα διαδοχικά lockdown και οι εξάρσεις της καμπύλης του ιού.

tourismos5

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου επισημαίνει ότι σήμερα έχουν επιστρέψει σε καθεστώς λειτουργίας όλες ανεξαίρετα οι ξενοδοχειακές και άλλες συναφείς μονάδες της επαρχίας Πάφου και το πλέον θετικό είναι ότι πλην σοβαρού απροόπτου όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν πλέον ανοιχτές μονίμως.

« Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό», εξηγεί, «διότι τα σκαμπανεβάσματα με τα άνοιξε-κλείσε, δεν πληγώνουν οικονομικά μόνο τις ίδιες τις μονάδες, αλλά και τον τουρισμό γεγνικότερα. Όσο πιο σταθερές συνθήκες δραστηριότητας παρουσιάζει μια τουριστική περιοχή, τόσο σημαντικότερη διαχρονική αξία αποκτά στις αγορές και τόσο μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση της σοβαρότητας της, απολαμβάνει.

Με τις 115 και πλέον μονάδες σε λειτουργία πλέον, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ποσοστό πληρότητας στην Πάφο που προσεγγίζει το 70% των διαθέσιμων κλινών. Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ ικανοποιητικό τηρουμένων των αναλογιών με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν εξέλειπαν δηλαδή οι δύο αυτοί παράγοντες, το ποσοστό την στιγμή αυτή θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο.
Αν όμως σκεφτείτε ότι την διετία της πανδημίας κινούμαστε με πολύ μικρό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων σε λειτουργία και με ποσοστά πληροτήτων που μετά βίας άγγιζαν το διψήφιο νούμερο, τα σημερινά ποσοστά, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά».

tourismos2

Ο Θάνος Μιχαηλίδης επισημαίνει ότι ήδη η Πάφος δείχνει να αποκτά και ένα αξιοσημείωτο τουριστικό κοινό από τις νέες αγορές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με τις οποίες συνδέεται πλέον αεροπορικώς μέσω του αεροδρομίου της:

«Γαλλία κυρίως, αλλά και Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουγγαρία, δίνουν ένα ικανοποιητικό μέρος του ρεύματος προς την Πάφο που συμβάλλει ενισχυτικά στην πολύ σημαντική επανάκαμψη του βρετανικού κοινού.

Όλα τα δεδομένα και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού δείχνουν μάλιστα μια συνεχιζόμενη σημαντική ροή τουριστών από τη Βρετανία στην Πάφο, γεγονός που θα μας επιτρέψει να καλύψουμε στο μεγαλύτερο μέρος τις απώλειες από Ρωσία και Ουκρανία».

tourismos6

Η σημαντική επανάκαμψη το 2022 του τουριστικού ρεύματος από την Βρετανία πρωτίστως και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη δευτερευόντως, δεν αφήνει εκτός κάδρου για την τουριστική βιομηχανία της Πάφου και τον εγχώριο τουρισμό, ξεκαθαρίζει ο Θάνος Μιχαηλίδης.

Τις μέρες του Πάσχα, παρατήρησε, παρατηρήθηκε και φέτος αυξημένη ροή κύπριων παραθεριστών στην Πάφο όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο. Πλέον όμως, επισημαίνει, ο εγχώριος τουρίστας δεν αποτελεί μόνο επισκέπτη του Πάσχα, αλλά και των καλοκαιρινών διακοπών.

«Σε αυτό συνέτεινε», εξηγεί, « η στοχευμένη και πολύπλευρη διαφημιστική καμπάνια όλων των φορέων τουρισμού της επαρχίας, που απέδωσε σημαντικούς καρπούς την προηγούμενη χρονιά και που θα συνεχισθεί και φέτος. Πλέον η Πάφος κεφαλαιοποιεί και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό κύπριων παραθεριστών κάθε καλοκαίρι».                                             

tourismos4