Pafos Net

Πάφος: Οι αγροφύλακες ξανάρχονται στο προσκήνιο της υπαίθρου

title image

Ένας θεσμός περασμένων εποχών για την Κύπρο και την ύπαιθρο της, ξανάρχεται σήμερα στο προσκήνιο. Τα προβλήματα που προκαλούνται από τις κλοπές, αλλά και την ανεξέλεγκτη βόσκηση σε πολλές περιοχές της υπαίθρου της Πάφου, επαναφέρουν στην επικαιρότητα τον θεσμό του αγροφύλακα. Όπως αποκαλύπτεται σήμερα μετά από σχετικό θέμα που ενέγραψε στη Βουλή ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, συμπλέγματα κοινοτήτων κυρίως στην ανατολική περιοχή της επαρχίας έχουν ήδη συζητήσει το θέμα με το Υπουργείο Εσωτερικών και το κράτος μάλιστα προχώρησε και σε κατ’ αρχή αποφάσεις. Η επαναφορά του θεσμού του αγροφύλακα, ωστόσο, δείχνει να σκαλώνει σήμερα στα οικονομικά δεδομένα και σε δεύτερες σκέψεις κάποιων κοινοτικών αρχών για το κόστος που θα επωμισθούν.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου που ενέγραψε το σχετικό θέμα και απέστειλε ερώτηση προς τον ΥΠΕΣ για την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην υλοποίηση της αρχικής απόφασης κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόσληψη αγροφυλάκων στην Πάφο, επισημαίνει ότι αρκετές κοινότητες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση που υπάρχει και τις τεράστιες καταστροφές που δημιουργούνται τόσο στις καλλιέργειες όσο και στην άγρια πανίδα. 

« Ως μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού», επισημαίνει ο Ηλίας Μυριάνθους, « οι κοινότητες αυτές εισηγούνται την επαναφορά του θεσμού του αγροφύλακα και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα Κοινοτικά Συμβούλια μέσα από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, με την παρέμβαση μου ζήτησα από τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή πώς προσεγγίζει το θέμα αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών».

Στην απάντηση του ο Νίκος Νουρής ξεκαθαρίζει ότι όχι μόνο το κράτος είδε θετικά το θέμα, αλλά σε σύσκεψη υπό την προεδρία του ανακοινώθηκε στις τοπικές αρχές της Πάφου και το συγκεκριμένο κονδύλι που θα καταβάλλει το κράτος για την μισθοδοσία των αγροφυλάκων και το οποίο θα ανέρχεται στο 50% της όλης δαπάνης.

Το θέμα ωστόσο έχει παραμείνει στάσιμο, αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών, αφού οι τοπικές αρχές φαίνεται να κάνουν δεύτερες σκέψεις εξαιτίας της οικονομικής δαπάνης στην οποία θα υποχρεωθούν, αλλά και σε ζητήματα που θα ανακύψουν, όπως πιστεύουν, στο εσωτερικό των τοπικών κοινωνιών από τις εν λόγω προσλήψεις.

« Σύμφωνα με πληροφόρηση που εξασφαλίστηκε από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, διαφάνηκε ότι οι ζημιές από την ανεξέλεγκτη βόσκηση και οι καταστροφές τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στην άγρια πανίδα, παρουσιάζονται κυρίως στις κοινότητες της ανατολικής περιοχής της επαρχίας Πάφου», τονίζει ο κ. Νουρής στο διάβημα του Ηλία Μυριάνθους. « Οι κοινοτάρχες των εν λόγω κοινοτήτων, εισηγήθηκαν την επαναφορά του θεσμού του Αγροφύλακα και την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στα Κοινοτικά Συμβούλια μέσα από τον εκσυγχρονισμό της σχετικής νομοθεσίας, ήτοι του περί Αγροφυλάκων Νόμου (Κεφ. 287).

Θα πρέπει να αναφερθούν και τα ακόλουθα τα οποία καταδεικνύουν και την εκ των υστέρων απροθυμία Κοινοτικών Συμβουλίων να συνεισφέρουν στην απάμβλυνση και επίλυση του προβλήματος: Σε Περιφερειακή σύσκεψή που έγινε στα Κελοκέδαρα στις 4 Μαρτίου του 2016, έδωσα οδηγίες όπως προωθηθεί η διαδικασία πρόσληψης δύο Αγροφυλάκων, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών θα κατέβαλλε ποσό ύψους 12.000 ευρώ ετήσια που θα αντιστοιχούσε στο 50% της δαπάνης.

Έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες από το Γραφείο του Επάρχου Πάφου και λήφθηκε σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, δημοσιεύθηκε σχετική Γνωστοποίηση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 7.1.2018 και δημιουργήθηκε Σύμπλεγμα Κοινοτήτων για σκοπούς του περί Αγροφυλάκων Νόμου.

Σημειώνεται ότι το Σύμπλεγμα αφορά τις Κοινότητες Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, Κοιλίνεια, Στατό-Άγιο Φώτιο, Σαλαμιού, Γαλαταριά, Πενταλιά, Τραχυπέδουλα, Αμαργέτη

και Νατά».

Για υλοποίηση της σχετικής απόφασης, εξηγεί ο Υπουργός Εσωτερικών, έγιναν δύο συσκέψεις στο Γραφείο του οικείου Επάρχου με όλες τις εμπλεκόμενες κοινότητες, την 1η Μαρτίου 2019 και στις 29 Μαίου του ίδιου χρόνου. Κατά τη δεύτερη σύσκεψη, οι κοινοτάρχες των Κοινοτήτων του Συμπλέγματος εξέφρασαν τους προβληματισμούς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού του Αγροφύλακα, ποια θα είναι ακριβώς τα καθήκοντα και οι εξουσίες τους και πως μπορεί να εξασφαλιστούν τα ποσά για την πληρωμή τους και κατά πόσο θα πρέπει να επιβληθεί φορολογία.

« Ζήτησαν επίσης να αυξηθεί η συνεισφορά της Κυβέρνησης στις 20.000 ευρώ», αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, « επειδή σύμφωνα με δικούς τους υπολογισμούς το

πραγματικό κόστος της πρόσληψης δύο Αγροφυλάκων θα ανερχόταν στις 40.000 ετησίως. Κατά τη σύσκεψη εξηγήθηκαν στους παρευρισκόμενους Κοινοτάρχες τα καθήκοντα των Αγροφυλάκων με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και συμβουλεύθηκαν να ετοιμάσουν για κάθε Κοινότητα κατάσταση γαιοκτημόνων οι οποίοι και να φορολογηθούν ανάλογα με τις περιουσίες που έχουν, ώστε να είναι δυνατή η εξασφάλιση του αναγκαίου ποσού για τους μισθούς τους, πέραν της συνεισφοράς της Κυβέρνησης».

Ο ΥΠΕΣ τονίζει ότι μετά τις διεργασίες αυτές, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από μέρους των κοινοταρχών της περιοχής της ανατολικής Πάφου που εμπλέκονται στις

διεργασίες επανασύστησης της αγροφυλακής, γι’ αυτό και δεν προωθήθηκε διαδικασία για πρόσληψη των δύο Αγροφυλάκων. Όπως επισημαίνει ο κ. Νουρής, ανεπίσημα οι εν λόγω αρχές ενημέρωσαν το γραφείο του οικείου Επάρχου, ότι στην ουσία δεν συμφωνούν με την επιβολή φορολογίας για την εξασφάλιση της δικής τους συνεισφοράς επειδή θα υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους των κοινοτήτων, καθώς επίσης και για το λόγο ότι αρκετές κοινότητες του Συμπλέγματος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, παρόλο που παλαιότερα αποδέχθηκαν αποφάσεις των Συμβουλίων να συμμετέχουν σε αυτό και εισηγήθηκαν να χρησιμοποιούν πιστώσεις από τα ταμεία των Κοινοτικών Συμβουλίων για την πληρωμή τους.

« Έκτοτε το θέμα δεν ξανασυζητήθηκε», καταλήγει. « Όσον αφορά στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, το Υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του περί Αγροφυλάκων Νόμου και ενδεχομένως και του περί Κοινοτήτων Νόμου, στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

agrofylakes2

Οι συνέπειες της υπερβόσκησης σε περιοχές της ορεινής και ημιορεινής Πάφου είναι πρόβλημα που απασχολεί τις τοπικές αρχές εδώ και αρκετά χρόνια. Επιστολές κοινοταρχών και άλλων οργανωμένων συνόλων κοινοτήτων στην κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου, προειδοποιούν για μεγάλη καταστροφή καλλιεργειών των κατοίκων της περιοχής εξαιτίας της ανεξέλεγκτης βόσκησης αιγοπροβάτων που προέρχονται από κτηνοτροφικές μονάδες. Το πρόβλημα είναι χρόνιο, όπως τονίζεται στις παραστάσεις των τοπικών φορέων οι οποίοι καλούσαν τις κρατικές αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για άρση των συνεπειών του.

Το πρόβλημα, όπως τονίζουν οι αρχές του Διαρίζου, έθεσε με ερώτηση του και στη Βουλή εδώ και χρόνια το Κίνημα Οικολόγων δια του Γιώργου Περδίκη. Ο τότε επικεφαλής και βουλευτής των οικολόγων επεσήμανε στα διαβήματα του ότι το πρόβλημα αυτό παρατηρείται όχι μόνο σε μεμονωμένες κοινότητες, αλλά σε όλη την κοιλάδα του Διαρίζου ποταμού και ευρύτερα.

Ο κ. Περδίκης καλούσε τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει προκειμένου να παρεμποδίσει την περαιτέρω υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων της κοιλάδας του Διαρίζου ποταμού από την υπερβόσκηση.

Τοπικές αρχές επανέρχονται πλέον, υποστηρίζοντας ότι έκτοτε δεν έχει ληφθεί καμία συγκεκριμένη και μόνιμη πρόνοια για αντίστοιχες παρεμβάσεις, όπως αυτές που καταγράφονται στον Ακάμα για την προστασία των εκεί βιότοπων.

agrofylakes3

Αντίστοιχο πρόβλημα με το φαινόμενο της υπερβόσκησης δεν αντιμετωπίζει μόνο η ανατολική Πάφος, αλλά και η χερσόνησος του Ακάμα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, η παγκόσμιας σημασίας αξία του οικοσυστήματος έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση της Ευρωπαικής Ένωσης για να σταματήσει το φαινόμενο.

Το θέμα έφθασε στα ευρωπαικά όργανα, μετά από παραστάσεις του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο με επιστολή του προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, επισημαίνει ότι έλαβε απάντηση σε σχετικές παραστάσεις του από τον τότε Επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Janez Potočnik, αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβόσκησης στην χερσόνησο του Ακάμα και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση για την προστασία της περιοχής που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Φύση 2000.

«Πληροφορηθήκαμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα στις κυπριακές αρχές, με σκοπό την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τις διατάξεις της οδηγίας για τους οικοτόπους για να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη βόσκηση στη χερσόνησο του Ακάμα.

agrofylakes4