Pafos Net

Πάφος: O αθλητισμός στην υπηρεσία της...οικονομίας!

title image

Η διαπίστωση ότι μεσούσης της πρωτοφανούς κρίσης η Πάφος έχει «πιάσει ταβάνι» στους αριθμούς των τουριστών που μπορεί να προσμένει, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι ο κατασκευαστικός κλάδος δεν μπορεί πλέον να συνεισφέρει στον βαθμό του παρελθόντος στην οικονομία της, ωθεί τους τοπικούς παράγοντες στην αναζήτηση εξειδικευμένων μορφών δραστηριοτήτων που μπορούν να αποδειχθούν προσοδοφόρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού κρίνεται ως η υπ’ αριθμόν ένα δυνατότητα της επαρχίας να αναπληρώσει μέρος της ζημιάς που προκλήθηκε στην Πάφο από τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία. Ήδη, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, οι Δήμοι και οργανωμένοι φορείς της επαρχίας,  προωθούν σχεδιασμούς, εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα για την άμεση καθιέρωση της Πάφου ως προορισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

«Ναυαρχίδα» της νέας αυτής στρατηγικής, αναδεικνύεται ήδη η καθιέρωση στην Πάφο του ετήσιου διεθνούς αγώνα τριάθλου. Μιας θεσμοθετημένης στο εξωτερικό διοργάνωσης που αναδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής και προσοδοφόρα για τις χώρες και τις πόλεις, ειδικότερα, διεξαγωγής της.

Όπως τονίζει σήμερα στο PafosNet ο Διευθυντής της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, Νάσος Χατζηγεωργίου, πρόκειται για ένα αλλιώτικο αθλητικό δρώμενο, που έχει τεράστια σημασία για την Πάφο, αφού όλα τα δεδομένα, μετά την διεξαγωγή της πρώτης διοργάνωσης το περασμένο καλοκαίρι, συντείνουν στο ότι θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για την μόνιμη είσοδο της Πάφου στο χάρτη των ευρωπαικών προορισμών εξειδικευμένων αθλητικών δραστηριοτήτων κορυφαίας ποιότητας.

Η διεθνής διοργάνωση που προωθεί ως θεσμό πλέον η Πάφος, αφορά σε αγώνα που συνδυάζει τρία αθλήματα, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, και η οποία οργανώνεται από την δημοτική αρχή Πάφου σε συνεργασία με την εταιρεία αθλητικών διοργανώσεων Bikin’ Cyprys Event Management. Οι οργανωτές τονίζουν ότι η εμπλοκή των αρχών, της τοπικής κοινωνίας, των οργανωμένων συνόλων και των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη προυπόθεση για την θεσμοθέτηση της εκδήλωσης και την ανταποδοτικότητα της στην τοπική κοινωνία.

Η αθλητική διοργάνωση, εκτός απο ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή,  έχει στόχο να αποτελέσει και σημαντικό πόλο έλξης για αθλητικό τουρισμό.

Η διοργανώτρια εταιρεία επισημαίνει ότι μέσω της διοργάνωσης θα προβληθεί η Πάφος ώς ιδανικός προορισμός για τρίαθλο, ενώ η εδώ παρουσία εκατοντάδων αθλητών απο το εξωτερικό θα τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης.

afieroma athlitismos4jpg

Ο δεύτερος πυλώνας της προσπάθειας της Πάφου να μετατραπεί σε προορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι αυτός του αναρριχητικού τουρισμού.

Αποκαλυπτικές πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού και με την στήριξη του ΚΟΤ, ήδη έχει ετοιμαστεί προωθητικό υλικό για ανάδειξη του αθλήματος και της Πάφου ως προορισμού για αναρριχητές.

Η επαρχία Πάφου σήμερα συγκεντρώνει τρεις μοναδικές περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποδομή για ντόπιους και ξένους αναρριχητές ενώ η φυσική ομορφιά, η εύκολη πρόσβαση  αλλά και οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες προδιαγράφουν την επιτυχία της Πάφου για να καταστεί ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της μορφής αυτής του τουρισμού. Πρόκειται για περιοχές στην Ίνια, στη Δρούσια και στο Κιδάσι. Στην Ίνια υπάρχουν, ειδικότερα, τα αναρριχητικά πεδία της Γερακόπετρας, του Κόνεφτη, της Αλυκούς και του «Κοτσινόβραχου». Στη Δρούσια το ομώνυμο αναρριχητικό πεδίο και στο Κιδάσι ο Κουρτελλόροτσος ή αλλιώς «βράχος των Χασαμπουλιών».

Εκτός από την ετοιμασία του προωθητικού υλικού, η Εταιρεία μεταξύ άλλων έχει ήδη αποταθεί  σε διάφορους εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου και εξωτερικού, απέστειλε πληροφορίες στα γραφεία ΚΟΤ στο εξωτερικό και άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα εξετάζει και άλλους τρόπους προβολής της Πάφου ως προορισμό για αναρριχητές.

Επιπρόσθετα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού  εργάζονται σε άλλες δράσεις όπως τη μελέτη για εξεύρεση και άλλων χώρων αναρρίχησης και άλλων τρόπων αναρρίχησης όπως το Via Ferrata, δηλαδή την χρήση εξειδικευμένων υποδομών αναρρίχησης, την εξεύρεση πόρων για ετοιμασία διάφορων οδηγών αναρρίχησης για τα πεδία, την ετοιμασία δειγμάτων ορθής σήμανσης βάσει διεθνών προτύπων και άλλα.

Στην προσπάθεια ανάδειξη της Πάφου σε χώρο ειδικών αθλητικών δραστηριοτήτων, εμπλέκεται και ο Βράχος της Επισκοπής, ένα σημείο με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και ορνιθολογικό ενδιαφέρον ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «Μετέωρα της Κύπρου».

afieroma athlitismos2jpg

Ο πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί στην κοινότητα, Χριστάκης Χριστοδούλου, δήλωσε στο PafosNet ότι ο βράχος είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευμένο Τοπίο.  Πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο έχει επίσης και τεράστια περιβαλλοντική σημασία όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενεί, αφού εδώ απαντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη.

«Ο γκρεμός της Επισκοπής έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον», επισημαίνει. « Το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falco peregrinus) είναι σπάνιος και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο, που φωλιάζει σε ψηλούς γκρεμούς. Είναι αυστηρώς προστατευμένο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ.

Στην Κοιλάδα της Έζουσας φωλιάζουν τουλάχιστο τρία ζευγάρια και η μια φωλιά βρίσκεται στον γκρεμό της Επισκοπής. Στον γκρεμό της Επισκοπής μπορεί να παρατηρήσει κανείς και την ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca). Η Σκαλιφούρτα είναι μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ. Ένα άλλο πουλί που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ και παρατηρήθηκε να φωλιάζει σε τρύπες και κατακόρυφα πρανή στην περιοχή της Επισκοπής είναι η Κράγκα (Coracias garrulous). Ο παγκόσμιος πληθυσμός της Κράγκας έχει υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Επίσης στο γκρεμό της Επισκοπής συναντά κανείς και μια από τις μεγαλύτερες αποικίες από Κολιούς (Corvus monedula) στην Κύπρου».

Όλα αυτά, δημιουργούν την βεβαιότητα στους φορείς της Πάφου ότι η περιοχή μπορεί άνετα να ενταχθεί στους σχεδιασμούς για εξειδικευμένες τουριστικές δραστηριότητες.

vrahos-episkopis