Pafos Net

Πάφος: Ο αθλητικός τουρισμός την ανεβάζει επίπεδο

title image

Η διαπίστωση ότι ο μαζικός τουρισμός έχει «πιάσει ταβάνι» και ότι η νέα μορφή διακοπών που επιζητούν οι ταξιδιώτες αφορά στην εξειδίκευση των δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων τους, ωθεί τους παράγοντες της επαρχίας Πάφου στην αναζήτηση εξειδικευμένων μορφών δραστηριοτήτων που μπορούν να αποδειχθούν προσοδοφόρες. Η «εξειδίκευση του τουριστικού προιόντος» την οποία πλέον επαγγέλλονται άπαντες, μπαίνει τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα της Πάφου. Με τον αθλητικό τουρισμό να έχει κάνει άλματα προόδου σε σχέση με άλλες μορφές εξειδικευμένων δράσεων, όπως ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός ή ο αναρρηχητικός τουρισμός, ο προορισμός Πάφος αλλάζει πλέον επίπεδο σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού κρίνεται ως η υπ’ αριθμόν ένα δυνατότητα της επαρχίας να εισαγάγει την Πάφο στις απαιτήσεις της νέας εποχής και την εξειδίκευση που οι νέοι τουρίστες ζητούν αντί του παλαιού δίπτυχου «ήλιος-θάλασσα». Ήδη, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, οι Δήμοι και οργανωμένοι φορείς της επαρχίας, προωθούν σχεδιασμούς, εκδηλώσεις και άλλα δρώμενα για την άμεση καθιέρωση της Πάφου ως προορισμού ειδικών ενδιαφερόντων.

«Ναυαρχίδα» της νέας αυτής στρατηγικής, αναδεικνύεται ήδη η καθιέρωση στην Πάφο του ετήσιου διεθνούς αγώνα τριάθλου, που για το 2018 θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή. Μιας θεσμοθετημένης στο εξωτερικό διοργάνωσης που αναδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής και προσοδοφόρα για τις χώρες και τις πόλεις, ειδικότερα, διεξαγωγής της.

Όπως τονίζει σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου Πάφου, Εύρος Λοιζίδης, πρόκειται για ένα αλλιώτικο αθλητικό δρώμενο, που έχει τεράστια σημασία για την Πάφο, αφού όλα τα δεδομένα, μετά την διεξαγωγή της πρώτης διοργάνωσης, συντείνουν στο ότι θα αποτελέσει το «διαβατήριο» για την μόνιμη είσοδο της Πάφου στο χάρτη των ευρωπαικών προορισμών εξειδικευμένων αθλητικών δραστηριοτήτων κορυφαίας ποιότητας.

Η διεθνής διοργάνωση που προωθεί ως θεσμό πλέον η Πάφος, αφορά σε αγώνα που συνδυάζει τρία αθλήματα, τρέξιμο, ποδηλασία και κολύμβηση, και η οποία οργανώνεται από την δημοτική αρχή Πάφου σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ, άλλους αθλητικούς φορείς, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες αθλητικών διοργανώσεων. Οι οργανωτές τονίζουν ότι η εμπλοκή των αρχών, της τοπικής κοινωνίας, των οργανωμένων συνόλων και των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη προυπόθεση για την θεσμοθέτηση της εκδήλωσης και την ανταποδοτικότητα της στην τοπική κοινωνία.

Η αθλητική διοργάνωση, εκτός από ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για την Κύπρο και για την ευρύτερη περιοχή, έχει στόχο να αποτελέσει και σημαντικό πόλο έλξης για αθλητικό τουρισμό.

Ο Εύρος Λοιζίδης, τονίζει ότι μέσω της διοργάνωσης προβάλλεται πλέον διεθνώς η Πάφος ως ιδανικός προορισμός για τρίαθλο, ενώ η εδώ παρουσία εκατοντάδων αθλητών από το εξωτερικό θα τονώσει σημαντικά την τουριστική κίνηση, πολύ περισσότερο σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης, όπως η χειμερινή περίοδος.

« Πέραν του τριάθλου, στην Πάφο καθίσταται τα τελευταία χρόνια ως θεσμός και ο Διεθνής Μαραθώνιος Logicom», τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού του Δήμου. «Πρόκειται για οργάνωση που φέρνει ακόμη περισσότερο κόσμο στην Πάφο και που ήδη αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο αθλητικό καλεντάρι όχι μόνο της Πάφου. Αρκεί να πούμε ότι ενώ οι δύο πρώτοι αγώνες έφεραν στην πόλη μας 200 και 300 αθλητές, ο φετινός μαραθώνιος πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πέραν των 3000 διαγωνιζομένων».

Ο κ. Λοιζίδης επισημαίνει ότι εκδηλώσεις όπως αυτές καθιστούν την πόλη και επαρχία ως προορισμό για άτομα και οργανωμένα σύνολα που επιζητούν εξειδικευμένες δράσεις και υπηρεσίες, αλλά και που δίνουν μια τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία σε περιόδους χαμηλής τουριστικής ροής, όπως οι χειμερινοί μήνες.                                              

mesoselido 2

Ο δεύτερος πυλώνας της προσπάθειας της Πάφου να μετατραπεί σε προορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι αυτός του αναρριχητικού τουρισμού.

Τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού και του ΚΟΤ, έχει ετοιμαστεί προωθητικό υλικό για ανάδειξη του αθλήματος και της Πάφου ως προορισμού για αναρριχητές.

Η επαρχία Πάφου σήμερα συγκεντρώνει τρεις μοναδικές περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υποδομή για ντόπιους και ξένους αναρριχητές ενώ η φυσική ομορφιά, η εύκολη πρόσβαση  αλλά και οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες προδιαγράφουν την επιτυχία της Πάφου για να καταστεί ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της μορφής αυτής του τουρισμού. Πρόκειται για περιοχές στην Ίνια, στη Δρούσια και στο Κιδάσι. Στην Ίνια υπάρχουν, ειδικότερα, τα αναρριχητικά πεδία της Γερακόπετρας, του Κόνεφτη, της Αλυκούς και του «Κοτσινόβραχου». Στη Δρούσια το ομώνυμο αναρριχητικό πεδίο και στο Κιδάσι ο Κουρτελλόροτσος ή αλλιώς «βράχος των Χασαμπουλιών».

Εκτός από την ετοιμασία του προωθητικού υλικού, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ήδη αποταθεί σε διάφορους εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες της Κύπρου και εξωτερικού, απέστειλαν πληροφορίες στα γραφεία ΚΟΤ στο εξωτερικό και άλλους ενδιαφερόμενους, ενώ παράλληλα εξετάζουν και άλλους τρόπους προβολής της Πάφου ως προορισμό για αναρριχητές.

Επιπρόσθετα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού  εργάζονται σε άλλες δράσεις όπως τη μελέτη για εξεύρεση και άλλων χώρων αναρρίχησης και άλλων τρόπων αναρρίχησης όπως το Via Ferrata, δηλαδή την χρήση εξειδικευμένων υποδομών αναρρίχησης, την εξεύρεση πόρων για ετοιμασία διάφορων οδηγών αναρρίχησης για τα πεδία, την ετοιμασία δειγμάτων ορθής σήμανσης βάσει διεθνών προτύπων και άλλα.        mesoselido 3                             

Στην προσπάθεια ανάδειξη της Πάφου σε χώρο εξειδικευμένων αθλητικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, εμπλέκεται και ο Βράχος της Επισκοπής, ένα σημείο με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό και ορνιθολογικό ενδιαφέρον. Η μεγάλης αξίας τοποθεσία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Επισκοπή, 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου, έχει μέγιστο ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 μέτρα, καθιστώντας τον έτσι ως τον μεγαλύτερο μονόλιθο όγκο της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που λειτουργεί στην κοινότητα, Χριστάκης Χριστοδούλου, τονίζει στο PafosNet ότι ο βράχος είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως Προστατευμένο Τοπίο. Πέραν από το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς στην Κύπρο έχει επίσης και τεράστια περιβαλλοντική σημασία όσον αφορά την χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενεί, αφού εδώ απαντώνται σπάνια και προστατευμένα είδη.

«Ο γκρεμός της Επισκοπής έχει μεγάλο ορνιθολογικό ενδιαφέρον», επισημαίνει. « Το μεγαλόσωμο γεράκι Πετρίτης (Falco peregrinus) είναι σπάνιος και μόνιμος κάτοικος στην Κύπρο, που φωλιάζει σε ψηλούς γκρεμούς. Είναι αυστηρώς προστατευμένο είδος και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ.

Στην Κοιλάδα της Έζουσας φωλιάζουν τουλάχιστο τρία ζευγάρια και η μια φωλιά βρίσκεται στον γκρεμό της Επισκοπής. Στον γκρεμό της Επισκοπής μπορεί να παρατηρήσει κανείς και την ενδημική Σκαλιφούρτα (Oenanthe cypriaca). Η Σκαλιφούρτα είναι μεταναστευτικό είδος που αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ. Ένα άλλο πουλί που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΕ και παρατηρήθηκε να φωλιάζει σε τρύπες και κατακόρυφα πρανή στην περιοχή της Επισκοπής είναι η Κράγκα (Coracias garrulous). Ο παγκόσμιος πληθυσμός της Κράγκας έχει υποστεί δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια. Επίσης στο γκρεμό της Επισκοπής συναντά κανείς και μια από τις μεγαλύτερες αποικίες από Κολιούς (Corvusmonedula) στην Κύπρου».

Η χλωρίδα που απαντάται στον γκρεμό της Επισκοπής, τονίζει ο κ. Χριστοδούλου, έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στις σχισμές του ασβεστολιθικού γκρεμού αναπτύσσεται χασμοφυτική βλάστηση. «Χαρακτηριστικά χασμόφυτα που αναπτύσσονται στον γκρεμό της Επισκοπής είναι το Verbascum levanticum, Umbilicus ruspestris και το Polypodium cambricum», αναφέρει. «Το είδος Verbascum levanticum έχει βρεθεί σε ελάχιστες θέσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και είναι το πιο χαρακτηριστικό χασμόφυτο του γκρεμού. Να σημειωθεί επίσης πως στην Κοιλάδα της Έζουσας η χασμοφυτική βλάστηση είναι πολύ σπάνια και περιορίζεται μόνο στον γκρεμό της Επισκοπής. Στην βάση του γκρεμού υπάρχει σημαντικός πληθυσμός του ενδημικού θάμνου Ζουλατζιά (Bosea cypria). Στον κόσμο υπάρχουν μόνο τρία είδη Bosea, στην Κύπρο, τα Κανάρια Νησιά και τα Ιμαλάια. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στον γκρεμό της Επισκοπής δύο φυτά του Κόκκινου Βιβλίου της Χλωρίδας της Κύπρου, η Scilla morrisi και Crambe hispanica L ανεβάζοντας έτσι την περιβαλλοντική αξία του γκρεμού και της περιοχής γενικότερα».

Η περιβαλλοντική αξία του συμπλέγματος, η δυνατότητα που δίνει σε αθλούμενους για άσκηση και η μοναδική φυσική καλλονή που ελκύει περιπατητές, προσδίδουν στο χώρο μια τεράστια σημασία για την ανάπτυξη των εξειδικευμένων μορφών τουρισμού που προωθεί η επαρχία Πάφου, καταλήγει ο κ. Χριστοδούλου.

mesoselido 4