Pafos Net

Πάφος: Μαύρα τα μαντάτα για τουρισμό και κατασκευές

title image

Με την κατάσταση αναφορικά με την μετά πανδημία τουριστικής κίνηση να ξεκαθαρίζει πλέον και με τις ενδείξεις να οριστικοποιούν την απουσία ικανού ρεύματος τουριστών από την Βρετανία, οι τουριστικοί φορείς της Πάφου κάνουν πλέον λόγο για τον χειρότερο Αύγουστο όλων των εποχών στην επαρχία.

Οι προσδοκίες για μαζική έλευση των Βρετανών στην Πάφο από 1η Αυγούστου ακυρώνονται, δεδομένου ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν ξεκαθαρίσει πως με την Βρετανία να είναι στον Κατάλογο Β δεν υπάρχει περίπτωση οργανωμένης έλευσης τουριστών, ενώ και οι ίδιοι οι Βρετανοί εμφανίζονται απρόθυμοι για τουριστικές εξορμήσεις αυτό το καλοκαίρι.

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την πενιχρή κάλυψη μέρους της ζημιάς από τον εγχώριο τουρισμό, έχουν ήδη «καταστρέψει» Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ με σχετική βεβαιότητα καταδεικνύουν πλέον ότι και ο Αύγουστος θα κινηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την Πάφο.

Τις εκτιμήσεις συμμερίζεται και ο ΠΑΥΣΞΕ Πάφου, ο πρόεδρος του οποίου, Θάνος Μιχαηλίδης, τονίζει σήμερα στο PafosNet ότι η καλύτερη επίδοση που μπορεί να καταγραφεί από πλευράς πληροτήτων είναι το 20%, τη στιγμή που σε φυσιολογικές συνθήκες οι πληρότητες την περίοδο αυτή ακουμπούσαν το απόλυτο.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου εκτίμησε ότι έχουν βάση οι φόβοι των τουριστικών παραγόντων για τον πιο αδύνατο Αύγουστο από πλευράς πληροτήτων των τελευταίων δεκαετιών, θεωρώντας ότι η μικρή αύξηση που θα καταγράψουν οι πληρότητες λόγω των παραδοσιακών διακοπών των Κυπρίων δεν θα διαφοροποιήσει σε άξιο λόγου βαθμό τα τραγικά δεδομένα. 
Μέσα στο κακό αυτό κλίμα, στην Πάφο λειτουργούν σήμερα 20 περίπου ξενοδοχειακές μονάδες, αριθμός που θα αυξηθεί σε μικρό βαθμό εντός του Αυγούστου. Σύμφωνα με τον Θάνο Μιχαηλίδη, στις μονάδες αυτές υπάρχουν σήμερα κυρίως Γερμανοί, λιγότεροι Αυστριακοί και Κύπριοι ένοικοι.

Από την πλευρά του το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, θέτει στο τραπέζι και μια άλλη αρνητική συνισταμένη που αφορά στις χώρες που περιλαμβάνονται ακόμη και στο πρώτο γκρουπ.

 « Το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται ανησυχητικής έκτασης ακυρώσεις πτήσεων από χώρες όπως η Γερμανία και από αερομεταφορείς που προ κορωνοιού έκαναν πτήσεις προς τα αεροδρόμια μας», επεσήμανε. « Αυτό έχει να κάνει με το περιορισμένο ενδιαφέρον πολιτών από τις χώρες αυτές, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να ακυρώνουν τις πτήσεις λόγω χαμηλών πληροτήτων.

Παράλληλα όμως, τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες δυσκολεύει πολύ όπως φαίνεται και το ειδικό έντυπο που πρέπει να συμπληρώσουν την περίοδο αυτή, που είναι πολυσέλιδο και δύσκολο στο διεκπεραίωση του, εν αντιθέσει, πχ, με την Ελλάδα που αποτελείται από μια μόνο σελίδα με επτά απλές ερωτήσεις».

Με βάση την πενιχρή αυτή κίνηση από το εξωτερικό, επισημαίνει το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, οι ελπίδες εναποτίθενται στο στάδιο αυτό στον εγχώριο τουρισμό. Ωστόσο, παρατηρεί, στις εκτός σαββατοκύριακων ημέρες, οι πληρότητες από το εσωτερικό κινούνται σε μονοψήφια νούμερα, ενώ η έναρξη της σχολικής χρονιάς από την αρχή Σεπτεμβρίου θα περιορίσει δραστικά και τον χρόνο κατά τον οποίο οι οικογένειες θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές.

kato-pafos-almyra

Ζοφερή θα είναι η μετά πανδημία κατάσταση και στην κτηματαγορά, όπως εκτιμά μιλώντας στον «Φ» ο αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργος Μάης.

«Το μοντέλο που ακολούθησε η Κύπρος από το 2015, με τις πολιτογραφήσεις, έδωσε την πρωτοπορία για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου στην κτηματαγορά, αντί στον τουρισμό όπως ίσχυε παλαιότερα», αναφέρει. « Πλέον, τα πράγματα περιπλέκονται και ουδείς γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί στην μετά ιό εποχή η διεθνής αγορά: Όλοι οι ξένοι, μη ευρωπαίοι, επενδυτές που μέχρι πρότινος είχαν ως πρώτιστη επιδίωξη την απόκτηση ιθαγένειας, θα εξακολουθούν μετά την πανδημία να έχουν προτεραιότητα τέτοιες επενδύσεις;

Ή ο ευρωπαίος πολίτης θα εξακολουθήσει να θεωρεί ως ζωτικής σημασίας την απόκτηση μιας κατοικίας και στην Κύπρο;

Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγοντας των Ρώσων οι οποίοι με το ζήτημα της διπλής φορολογίας είναι επίφοβο να αρχίσουν να μετακινούν κεφάλαια και δραστηριότητες από το νησί.

Δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα, ουδείς δύναται σήμερα να προβλέψει πού οδηγούμαστε και με ποιο ακριβώς κόστος».

Ο Γιώργος Μάης εκτιμά ότι η ομαλοποίηση της αγοράς θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι εκτός Κύπρου εξ ου και η δυσκολία της κατάστασης, όπως παρατηρεί.

«Το διεθνές κλίμα, η πολιτική των τραπεζών, ακόμη και οι διαμάχες των μεγάλων δυνάμεων», τονίζει, « είναι συνισταμένες που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κτηματαγορά. Όλα αυτά μας επηρεάζουν και δυστυχώς μας επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό.

Είναι όμως πιο σώφρων να αναμένουμε να σχηματοποιηθεί πιο σταθερά η κατάσταση από την οικονομική παράμετρο της πανδημίας, πριν αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να κάνουμε εξαγγελίες.

Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ομαλοποίηση της κατάστασης. Σήμερα, όπως και στον τουρισμό, η κτηματαγορά στην Πάφο και την Κύπρο γενικά κινείται σε πολύ ρευστό τοπίο».

leptos

Οι επιπτώσεις από την πανδημία στην περίπτωση της Πάφου ήρθε να προστεθεί και στην έλλειψη υποδομών πουδίνει στην επαρχία την χαριστική βολή.

Αυτά υποστηρίζει το μέλος του Ε.Γ. του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Πάφος είναι η μόνη παραλιακή επαρχία που είναι «αποκλεισμένη» από την θάλασσα, μη έχοντας ούτε μαρίνα ούτε αγκυροβόλιο.

« Ακόμα και το Ζύγι, ένα μικρό χωριό διαθέτει υπερσύγχρονο  καταφύγιο σκαφών ενώ η Πάφος, η πόλη του Κινύρα και της Αφροδίτης δεν διαθέτει τίποτα», επισημαίνει. «Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάθε φορά που κάποιο επιβατικό πλοίο θέλει να κατεβάσει τουρίστες στην πόλη μας δεν μπορεί να το πράξει αφού δεν υπάρχει περίπτωση να αγκυροβολήσει κάπου και έτσι αναγκάζονται να κατεβάζουν τους τουρίστες με βάρκες και να τους πάνε στο μικρό λιμανάκι της πλατείας του Κάστρου, το οποίο είναι φτιαγμένο πριν τον 13ο αιώνα».

Καιρός είναι οι παράγοντες της Πάφου να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους, να απαιτήσουν, και να δώσουν στην Πάφο την αίγλη που της αξίζει και που δικαιωματικά θα έπρεπε να διαθέτει, επισημαίνει ο Χρύσανθος Σαββίδης:

« Στο χέρι μας είναι να διεκδικήσουμε για την πόλη μας όλα αυτά που της λείπουν. Η Πάφος από «φτωχός συγγενής» της Κύπρου πρέπει να γίνει στην πράξη μια πόλη αντάξια της ιστορίας της. Αυτό για να συμβεί χρειάζεται δουλειά και όραμα. Χρειάζεται σωστή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και του κράτους».

limanaki3