Pafos Net

Πάφος: Η «πόλη χωρίς πεζοδρόμια» δεν υπάρχει πια

title image

Εδώ και χρόνια, χαρακτηριζόταν από δημότες, δημοτικούς άρχοντες και επισκέπτες ως «πόλη χωρίς πεζοδρόμια». Η κάκιστη κατάσταση των πεζοδρομίων στις πλείστες συνοικίες της Πάφου, συνεπεία κυρίως των κακοτεχνιών του αποχετευτικού, είχε ξεσηκώσει «τσουνάμι» αντιδράσεων για την εικόνα της πόλης και την ασφάλεια διακινούμενων στους δρόμους. Πλέον η αρνητική αυτή εικόνα, αλλάζει με γοργό ρυθμό την τελευταία διετία. Με ένα κονδύλι εκατομμυρίων ευρώ που διατίθεται σταδιακά από την δημοτική αρχή για ανάθεση συμβολαίων, εργασίες κατασκευής πεζοδρομίων και άλλων συναφών οδικών έργων είναι σε εξέλιξη σε κεντρικές και συνοικιακές περιοχές της πόλης, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχισθεί χωρίς διακοπή, όπως επισημαίνουν δημοτικοί παράγοντες, μέχρι να αποκτήσει και στον τομέα αυτό η Πάφος μια σύγχρονη όψη, αντάξια των μεγάλων αλλαγών που επιτεύχθηκαν την τελευταία τετραετία.

Αν και το πρόγραμμα βελτίωσης της κατάστασης στον τομέα αυτό δεν είναι τόσο εντατικό όσο ανέμενε ο απλός δημότης, όπως παραδέχονται αρμόδιοι της δημοτικής αρχής, το σημαντικό είναι ότι το νερό κύλησε πλέον στο αυλάκι: Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου κατακυρώνει εδώ και καιρό την μια προσφορά μετά την άλλη για δημιουργία και βελτίωση πεζοδρομίων και για ασφαλτοστρώσεις σε διάφορες περιοχές της δημαρχούμενης περιοχής, ώστε μια έλλειψη χρόνων να βρει τη λύση της.

Ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου του ΔΗΚΟ, Εύρος Λοιζίδης, δήλωσε στο PafosNet ότι η διαδικασία που ακολουθείται βάσει των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ότι θα αξιολογούνται οι παρατηρήσεις και προτάσεις των τεχνικών αρμοδίων του Δήμου και αναλόγως της σοβαρότητας της κάθε περίπτωσης και των προτεραιοτήτων που θα κρίνονται, θα καλείται ο εργολάβος να προχωρά στην εκτέλεση έργων.

«Είναι σαφές ότι τα ποσά που έχουν εγκριθεί», τόνισε, « δεν θα φτάσουν για να ολοκληρωθεί το έργο της κατασκευής πεζοδρομίων σε όλη την Πάφο. Στόχος όμως, είναι να βελτιωθεί η κατάσταση σε πρώτη φάση στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, ειδικότερα δε σε περιοχές που το πρόβλημα αποκτά πολύ σοβαρές διαστάσεις».

Ο Εύρος Λοιζίδης παρατήρησε πάντως ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά και να αποφευχθούν υπόνοιες και «μουρμούρες» για κατά προτεραιότητα εκτέλεση εργασιών σε περιοχές και σημεία της πόλης όπου υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Κάποιες πρώτες διαμαρτυρίες στην κατεύθυνση αυτή ακούγονται ήδη», υποστήριξε, « και αυτός είναι και ένας λόγος που η προσπάθεια απόκτησης πεζοδρομίων δεν είναι ακόμη τόσο καθολικά ορατή στην πόλη μας. Δεν θα πρέπει να προχωρά το πρόγραμμα αναλόγως του ποιοι έχουν άκρες στο Δημοτικό Μέγαρο, αλλά να υλοποιείται χωρίς καμία παρέκκλιση η απόφαση μας για πιστή εφαρμογή των υποδείξεων των τεχνικών μας».

Ο κ. Λοιζίδης επεσήμανε επίσης ότι η προσπάθεια για μια πόλη με «κανονικά» πεζοδρόμια αφορά στις συνοικίες πέραν του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου λόγω της πρόσφατης ολικής ανάπλασης και βελτίωσης η κατάσταση είναι απολύτως ικανοποιητική.

«Μετά την κατακύρωση της προσφοράς», είπε, « έχει ήδη αρχίσει το έργο της κατασκευής ή βελτίωσης πεζοδρομίων. Η εικόνα αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο σε περιοχές που τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν προς το Δημοτικό Μέγαρο απελπισμένες φωνές για να κάνουμε κάτι. Οι διακινούμενοι στην δημαρχούμενη περιοχή βλέπουν ήδη τη βελτίωση μέρα με τη μέρα, αυτή την περίοδο, πχ, τα έργα είναι εμφανή σε μια από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες: Τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή που οδηγεί από το εμπορικό κέντρο της πόλης προς την έξοδο στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού».

                     pezodromia1                           

Οι εξελίξεις με την βελτίωση της εικόνας των δρόμων στην πόλη της Πάφου, έρχονται να θέσουν ένα τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση και εικόνα που επικρατούσε για πολλά χρόνια στις πλείστες γειτονιές της πόλης, όσον αφορά κυρίως στα πεζοδρόμια ή καλύτερα στην απουσία οποιουδήποτε πεζοδρομίου σε τεράστιες εκτάσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, καταγγέλλουν πολίτες, αλλά ακόμη και δημοτικοί παράγοντες, τα πεζοδρόμια, αν δεν απουσιάζουν εντελώς, είναι σε κάκιστη κατάσταση, προκαλώντας προβλήματα ασφάλειας σε διακινούμενους και αισθητική υποβάθμιση των γειτονιών.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την κατάσταση. Το πλέον σοβαρό, επισημαίνει, είναι ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο σε μερικούς δρόμους, αλλά σχεδόν στην ολότητα τους.

«Δρόμοι χωρίς ίχνος ασφάλτου με διαλυμένο τσιμέντο και τεράστιους λάκκους να «απειλούν» μέχρι και να ... καταπιούν αυτοκίνητα και δίκυκλα υπήρχαν ακόμα και δίπλα στο κέντρο της πόλης», επισημαίνει χαρακτηριστικά. « Σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά του Δήμου αντικρίζει κανείς, μισοτελειωμένες δουλειές και δρόμους που μπορούν στα σπάσουν εκτός από τα οχήματα και ... τα νεύρα των οδηγών, ντόπιων και διερχόμενων».

Εξαιρουμένης της εικόνας που ο επισκέπτης βλέπει σε κεντρικά σημεία του ιστού της Πάφου ή στην τουριστική περιοχή, όπου οι βελτιώσεις ήταν συνεχείς τα τελευταία λίγα χρόνια, παρατηρεί, η κατάσταση των δρόμων στο υπόλοιπο τμήμα του Δήμου είναι, πραγματικά, απελπιστική.

« Καμία τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται όταν δεν έχουμε δρόμο να φτάσουμε σε αυτή και καμία προβολή του τόπου δεν αρκεί όταν ο δημότης δεν έχει τα απαραίτητα προκειμένου να διευκολυνθεί η καθημερινότητα του».   

                         pezodromia2                                       

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που πολλοί δημότες και παράγοντες έφερναν διαχρονικά ως παράδειγμα για την απουσία πεζοδρομίων από την Πάφο, είναι η οδός Γεωργίου Δροσίνη, δίπλα από το Ιδιωτικό Νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος μέχρι το Λύκειο Κύκκου. Η ίδια αυτή οδός είναι πλέον ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών της «νέας εποχής», επισημαίνεται.

Ένας οδικός άξονας στο κέντρο της πόλης, δίπλα από εκπαιδευτήρια, νοσηλευτήρια, κέντρα αναψυχής και εμπορικά καταστήματα, ήταν για δεκαετίες χωρίς πεζοδρόμια ούτε από τη μια, ούτε από την άλλη πλευρά του δρόμου. Ένας δρόμος στενός, χωρίς σήμανση, όπου καθημερινά διέρχονται πολλοί άνθρωποι και μάλιστα μαθητές που πάνε στο σχολείο. «Ίσως να είναι και ο μοναδικός δρόμος στην πόλη χωρίς πεζοδρόμια και μάλιστα δρόμος που οδηγεί σε σχολείο», κατάγγελλαν χρόνια τώρα περίοικοι.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό στη δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρεί ο Εύρος Λοιζίδης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά ο Δήμος Πάφου δεν κατάφερνε για χρόνια να δώσει καμία λύση. Επισημαίνει δε, ότι είχαν αποσταλεί επιστολές από δημότες, δημοτικούς συμβούλους και άλλους παράγοντες προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου από το 2012 κιόλας, αλλά η απάντηση που δινόταν τότε ήταν ότι δεν υπήρχαν χρήματα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό.

«Επειδή ωστόσο η κατάσταση στον οικονομικό τομέα έχει βελτιωθεί έστω και λίγο από την τότε εποχή και επειδή είναι αδιανόητο να μιλάμε για τέτοιες ελλείψεις», παρατηρεί, «το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου προχώρησε τελικά στη δραστική και άμεση αλλαγή της εικόνας αυτής».

pezodromia3

Από το 2011, δημοτικοί σύμβουλοι αγωνίζονται για την δημιουργία ή την επιδιόρθωση πεζοδρομίων σε πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες της Πάφου, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιτευχθεί ο στόχος αυτός στον επιθυμητό βαθμό, είτε συνεπεία της οικονομικής στενότητας της προηγούμενης πενταετίας, είτε λόγω της διαφορετικής προτεραιότητας που ιεραρχήθηκε μετά την τεραστίων διαστάσεων ανάπλαση που προωθήθηκε στο κέντρο της Πάφου την τελευταία τριετία.

Ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν ενώπιον τους οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πάφου από την περίοδο εκείνη, αντιμετωπίζει η περιοχή πέριξ του Λυκείου Κύκκου Πάφου, καθώς και συνοικίες στα βόρεια σύνορα της δημαρχούμενης περιοχής ή στα όρια με τον Δήμο Γεροσκήπου.

«Τα πεζοδρόμια είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα», αναφέρονταν στις έγγραφες αυτές αναλύσεις, « με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και κίνδυνοι για τους μαθητές, αφού λόγω της λειτουργίας του λυκείου η περιοχή επιβαρύνεται κυκλοφοριακά σε καθημερινή βάση.

Η δημιουργία νέων και η επιδιόρθωση υφιστάμενων πεζοδρομίων σκόνταψε στο οικονομικό θέμα, δεδομένου ότι κατά την ανακίνηση του το 2011 αναφέρθηκε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμο κονδύλι για τέτοια έργα.

Στη συνέχεια, τον Δήμο Πάφου πρόλαβε η γιγάντωση της οικονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εξεύρεση των αναγκαίων κονδυλίων για επιδιόρθωση των προβλημάτων».

Εν έτη 2019, η δημοτική αρχή κάνει έστω και αργά το αποφασιστικό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, αλλά και την αύξηση της ασφάλειας πεζών και περιοίκων σε διάφορες συνοικίες της. Κάνοντας παράλληλα και μια ακόμη αισθητική βελτίωση της πόλης, αυτή τη φορά στην «πίσω από τη βιτρίνα» του κέντρου, Πάφο.

asfaltostroseis-pafou

Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της εικόνας της πόλης αποκτά πλέον πρωτεύοντα ρόλο στο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής. Σε αυτά τα πλαίσια, το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων οδικών αξόνων που καταστράφηκαν λόγω των κακοτεχνιών του αποχετευτικού και που ήδη είναι σε εξέλιξη, διευρύνεται και σε άλλες περιοχές μετά την εξεύρεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων από εξοικονομήσεις σε άλλους τομείς.

Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου, ενέκρινε σε τακτά χρονικά διαστήματα τον τελευταία χρόνο ποσό που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ περίπου, προκειμένου να επεκταθεί το πρόγραμμα των ασφαλτοστρώσεων.

Το ποσό αυτό διατέθηκε για την βελτίωση δρόμων στις περιοχές του Αναβαργού, της Τεχνικής Σχολής και του Λυκείου Κύκκου Πάφου, στις οποίες η κατάσταση των οδοστρωμάτων ήταν αποκαρδιωτική, όπως και σε όλες τις άλλες περιοχές της πόλης στις οποίες ήδη διεξάγονταν ασφαλτοστρώσεις.

Οι δημοτικοί παράγοντες τονίζουν ότι παρά την εντατική πλέον εργασία στον τομέα αυτό, η προσπάθεια της δημοτικής αρχής συνεχίζεται ακατάπαυστα, αφού το πρόβλημα είναι «κολοσσιαίων διαστάσεων» κατά την έκφραση τους.