Pafos Net

Πάφος: Η οικολογική συνείδηση των μαθητών εξειδικεύεται

title image

Η οικολογική εκπαίδευση και απόκτηση συνείδησης των μαθητών της Πάφου, εξειδικεύεται πλέον. Περνώντας από την «απλή» περιβαλλοντική δράση του διαχωρισμού των υλικών και της προώθησης της ανακύκλωσης, ολοένα και περισσότερα σχολεία όλων των βαθμίδων στην επαρχία Πάφου εγκολπώνονται εδώ και δύο χρόνια πρακτικές οικολογικές που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστες στους πλείστους.

Η εκπαιδευτική χρονιά που διάγουμε, θεωρείται από τους αρμόδιους ως μια «πράσινη» σεζόν για την εκπαίδευση στην Πάφο, αφού οι δράσεις που έχουν αρχίσει εδώ και μια διετία θα φθάσουν στο αποκορύφωμα τους φέτος λόγω των πολλών ευρωπαικών ή εθνικών προγραμμάτων στα οποία ήδη τα εκπαιδευτήρια της Πάφου μετέχουν.

Η πρώτη πράσινη δράση σε οργανωμένη και μόνιμη βάση στα σχολεία, ήρθε με την τηγανοκίνηση: Τη νέα περιβαλλοντική έννοια που εδώ και μερικά χρόνια απασχολεί περιβαλλοντικές ομάδες, κοινωνικά σύνολα και σχολεία στην Κύπρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση, με περιβαλλοντική και κοινωνική λειτουργία, η οποία ανακυκλώνοντας ένα προβληματικό απόβλητο όπως είναι το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα για την κάθε σχολική μονάδα με τη συμμετοχή των ίδιων των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Μιλώντας στο PafosNet για την συγκεκριμένη δράση, ο δρ Μιχάλης Λοϊζίδης, πρόεδρος του ΔΣ της Ακτής και εμπνευστής της Τηγανοκίνησης, τόνισε ότι η δράση αυτή με τις πολλαπλές καινοτομίες που εισάγει, έχει σημαντική απήχηση τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό με διεθνείς αναγνωρίσεις.

« Σήμερα, περισσότερα από 350 σχολεία, δηλαδή το 70% των σχολείων της Κύπρου και 200 επιχειρήσεις από όλη την Κύπρο συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενισχύοντας την προσπάθεια για αειφόρο αναβάθμιση των σχολικών μονάδων και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων», αναφέρει. « Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των βιωματικών δράσεων εντός της σχολικής μονάδας, στο σύνολο των 17 στόχων για την αειφορία που έχει καθορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί κεντρική στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξάλειψη της πείνας, του ρατσισμού, προστασία του περιβάλλοντος, θέματα ασφάλειας, υγείας, καλής ποιότητας ζωής, αποτελούν μερικούς μόνο από τους στόχους της πολύ συγκεκριμένης στρατηγικής αυτής».

oikosxoleia2

Σε κάθε σχολείο που συμμετέχει στο πρόγραμμα τοποθετείται το ειδικό βαρέλι της Τηγανοκίνησης. Τα παιδιά μια συγκεκριμένη μέρα τη βδομάδα μεταφέρουν τα χρησιμοποιημένα λάδια από το σπίτι τους, στο σχολείο. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτές, οι γονείς και γενικά ο κάθε ενεργός πολίτης καλείται να συλλέξει το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι από το σπίτι, την δουλειά ή την επιχείρησή του και να το μεταφέρει στο σχολείο της περιοχής του. Το λάδι  που συλλέγεται μπορεί να προέρχεται από το τηγάνισμα, το ψήσιμο στο φούρνο, τη σαλάτα, κονσέρβες τόνου, διατήρησης ελιών κλπ.

Το βαρέλι της Τηγανοκίνησης βρίσκεται σε χώρο με ελεγχόμενη πρόσβαση, που καθορίζεται από το σχολείο. Ότι μαζέψουν πωλείται και τα χρήματα πάνε πίσω στο κάθε σχολείο, μέσω ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Παιδείας.

Οι επιχειρήσεις που παράγουν μεγάλες ποσότητες λαδιού μπορούν να συμβάλουν στο πρόγραμμα ενισχύοντας το κοινωνικό προφίλ τους, τονίζει ο δρ. Λοιζίδης: Η Ακτή τοποθετεί βαρέλι της Τηγανοκίνησης στην επιχείρηση που συμμετέχει, το λάδι συλλέγεται επί τόπου και πιστώνεται η ποσότητα σε σχολείο της επιλογής της κάθε επιχείρησης, το οποίο ενημερώνεται για τους υποστηρικτές του.

« Με αυτό τον τρόπο», αναφέρει, « η Τηγανοκίνηση ενισχύει την κοινωνική προσφορά, την κοινωνική συμμετοχή και την ευαισθητοποίηση, έχοντας μάλιστα ως εργαλείο ένα βλαβερό απόβλητο. Ταυτόχρονα, παρέχεται ενημέρωση και εκπαίδευση σε περιβαλλοντικά θέματα και τεχνολογίες, ενώ μέσα από πρακτικά εργαλεία βιωματικής εκπαίδευσης, οι μαθητές εκτίθενται διαρκώς σε απτές μορφές αειφορίας».

oikosoxoleia3

Στα ίδια πλαίσια, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, προωθεί τα τελευταία χρόνια εκπαιδευτικές ημερίδες για την βιοποικιλότητα.

Σε αυτές συμμετείχαν ως τώρα πέραν των 500 παιδιών δημοτικών σχολείων της επαρχίας Πάφου, που έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους διάφορους φορείς όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών, ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Κυπριακό Κέντρο Μελισσοκομίας και από την Κυπριακή ομάδα μελέτης πεταλούδων για το έργο και την σημασία των διαφόρων ειδών και της βιοποικιλότητας της Κύπρου.

Οι μαθητές επίσης μελετούν διάφορα εκθέματα και λαμβάνουν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες με τους διάφορους φορείς. Στην όλη διοργάνωση εμπλέκονται και φοιτήτριες του τμήματος Παιδαγωγικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών πρωτοξεκίνησε την λειτουργία του το 1995 και αποτελεί το πρώτο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης της Κύπρου. Ιδρύθηκε από το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος-Terra Cypria, ένα Μη Κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό Οργανισμό και έκτοτε προσφέρει  εκπαίδευση στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών σε σχολεία και πανεπιστήμια, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό. Εδρεύει στο χωριό Κρήτου Τέρρα της Επαρχίας Πάφου, πολύ κοντά στο οικοσύστημα της χερσονήσου του Ακάμα, βοηθώντας στην κοινωνικοικονομική αναβίωση του χωριού.

10o-dimotiko

Οι εκδηλώσεις με οικολογικό περιεχόμενο στα εκπαιδευτήρια της Πάφου, θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια και σε περιόδους ιδιαίτερης σημειολογικής αναφοράς για τα παιδιά, όπως είναι κυρίως οι περίοδοι των εορτών. Με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για πράσινα και οικολογικά Χριστούγεννα, τα Οικολογικά Σχολεία Πάφου προχωρούν σε σταθερή βάση πλέον σε σχετικές δράσεις καθεχρονικά.

Μαθητές των γυμνασίων τα οποία συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία», κατασκευάζουν πλέον στο λιμανάκι ή στο εμπορικό κέντρο της Πάφου οικολογικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα οποία διανέμουν σε περαστικούς μαζί με φυλλάδιο συμβουλών για πράσινα Χριστούγεννα.

Με την καθοδήγηση και υποστήριξη των δασκάλων τους, τα παιδιά παρουσιάζουν πρωτότυπα και ευφάνταστα οικολογικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν εμπράκτως την ανάγκη για ενίσχυση της οικολογικής μας συνείδησης.