Pafos Net

Πάφος: Έργα «χαμηλής πολιτικής» με τεράστια οφέλη

title image

Παράλληλα με τα μεγάλα έργα που εκτελέστηκαν στην Πάφο την προηγούμενη πενταετία και τα οποία άλλαξαν ριζικά την εικόνα και λειτουργία της πόλης, η δημοτική αρχή και άλλοι τουριστικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της Πάφου προχωρούν τα τελευταία χρόνια και στην προώθηση κάποιων άλλων έργων, που μπορούν να χαρακτηρισθούν «χαμηλής πολιτικής», υπό την έννοια της δαπάνης εκτέλεσης τους ή και της δημοσιότητας που λαμβάνουν. Και που όμως, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για έργα τεράστιας σημασίας για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της και για την εικόνα που εκπέμπεται διεθνώς για την Πάφο του σήμερα.

Υπ’ αριθμόν ένα έργο αυτού του είδους σήμερα στην Πάφο, θεωρείται από τους αρμόδιους το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου. Ένα έργο για το οποίο τα συνεργεία εργάζονταν μέρα-νύχτα προκειμένου το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του, από την ερχόμενη εβδομάδα, να τηρηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση.

Οι διερχόμενοι επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου βλέπουν φωτισμένο το μεγάλο κτίριο τις βραδινές ώρες, με συνεργεία να συνεχίζουν εντατικά τις εργασίες "φινιρίσματος" μέσα και έξω από το κτιριακό συγκρότημα.

Η κοινωνική συνεισφορά του έργου, αποδεικνύεται πριν καν λειτουργήσει, αφού από τις πρώτες μέρες των εγγραφών για βρέφη και παιδιά, δεκάδες οικογένειες προχώρησαν στην εγγραφή των παιδιών τους, ενώ πολλαπλάσιες είναι αυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον ζητώντας λεπτομέρειες. Παράλληλα, για τις τρεις θέσεις νηπιαγωγών που θα απασχολούνται στο κέντρο, ήδη στα γραφεία του Δήμου Πάφου έχουν υποβληθεί πέραν των 60 αιτήσεων από ενδιαφερόμενες επαγγελματίες, γεγονός που καθιστά τις προοπτικές του νέου κοινωνικού έργου της Πάφου κάτι παραπάνω από ευοίωνες σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Το εντυπωσιακό και υπερσύγχρονο Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου και δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πάφου, με βασικό στόχο να εξυπηρετεί τις εργαζόμενες μητέρες και τις νεαρές οικογένειες της πόλης. Θα αρχίσει τη λειτουργία του τις επόμενες μέρες, με τα εξής τμήματα:

Βρέφη 4 μηνών - 2 ετών, με μηνιαίο δικαίωμα φροντίδας €200  

Νήπια 2-3 ετών,  με μηνιαίο δικαίωμα φροντίδας €180  

Παιδιά 3-4 ετών, με μηνιαίο δικαίωμα φροντίδας €180

Απογευματινή απασχόληση παιδιών 5-12 ετών, με μηνιαίο δικαίωμα  €100.

Οι ώρες λειτουργίας των Τμημάτων για τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά είναι από τις 07.30 μέχρι τη 13.30 ή από τις 07.30 μέχρι τις 15.00 και για την απογευματινή απασχόληση από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 ή από τις 13.00 μέχρι τις 18.00.

Ένα άλλο έργο επίσης, του οποίου η αξία όπως τονίζουν με κάθε ευκαιρία οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου θα αναδεικνύεται όσο περνούν τα χρόνια, είναι η σύσταση και λειτουργία του νέου ακαδημαικού ιδρύματος Pafos Innovation Institute, που εγκαινίασε τον περασμένο Οκτώβριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ότι η ανάληψη της πρωτοβουλίας της δημιουργίας των υπερσύγχρονων υποδομών του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου IDC Herzliya του Ισραήλ, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους της Κύπρου.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος έδωσε το στίγμα της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας του Δήμου και ανέδειξε τη σημασία που έχει για την πόλη και τους κατοίκους της.  

« Το καθοριστικό κριτήριο», ανέφερε, « είναι ο βαθμός της επίδρασης που έχει ένα έργο στη ζωή των πολιτών. Το συγκεκριμένο έργο δεν θα επηρεάσει αμέσως την κοινωνία της πόλης, είναι όμως πεποίθησή μου ότι σε βάθος χρόνου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή πορείας, στον επαναπροσδιορισμό του στίγματος αυτής της πόλης. Το μέλλον μας και τη μοίρα μας, τα διαμορφώνουμε οι ίδιοι. Σας διαβεβαιώνω ότι το μέλλον μας θα είναι καλύτερο γιατί έτσι το θέλουμε και έτσι αποφασίσαμε».

erga2

Η επόμενη παρέμβαση «χαμηλής πολιτικής» του Δήμου Πάφου αναμένεται ότι θα συντελεστεί επί της κεντρικής λεωφόρου Αποστόλου Παύλου που οδηγεί από το κέντρο της πόλης προς το λιμανάκι και την τουριστική περιοχή.

Όλα δείχνουν ότι ένας χώρο συνδεδεμένος με το χθες της Πάφου, που ωστόσο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο αποσυνδέθηκε από την πόλη, αλλά μετατράπηκε και σε παράδειγμα προς αποφυγή, θα αποτελέσει και πάλι συστατικό στοιχεία της Πάφου της νέας εποχής.

Ο λόγος για το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα των Χαρουπόμυλων. Τις εξελίξεις προανήγγειλε επισκεπτόμενος την πόλη ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την παραχώρηση του ιστορικού για την Πάφο χώρου, έτσι ώστε να τύχουν της ανάλογης αξιοποίησης από την δημοτική αρχή.

Η αξιοποίηση αυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη, ωστόσο ο Δήμαρχος Πάφου έχει προαναγγείλει «πολύ σημαντικές εξελίξεις» στον χώρο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η αξιοποίηση των Χαρουπόμυλων δεν θα έχει να κάνει με άλλο ένα πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων, αφού τέτοιοι χώροι αφθονούν πλέον στην Πάφο.

erga3

Μια πρόσφατη, «ταπεινή» δράση των φορέων της Πάφου με στόχευση κυρίως στον τουρισμό, αποδεικνύεται ήδη κάτι παραπάνω από «πρέσβης» της Πάφου στον διεθνή χώρο. Ευρωπαϊκή διάκριση στα βραβεία ECTN ( European Cultural Tourism Network)   έχει λάβει η Κοινότητα των Κουκλιών για  την παρέμβαση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ) σχετικά με την  τεχνολογική εφαρμογή για ανάδειξη του μύθου της Αφροδίτης με την χρήση τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας(Augmented reality), στα πλαίσια της μετατροπής της Πάφου σε «έξυπνο προορισμό».

Φέτος το γενικό θέμα των βραβείων ECTN ήταν: «Ανάπτυξη και προώθηση τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων  με βάση την Πολιτιστική Κληρονομιά», ενώ η Κοινότητα Κουκλιών ως τοπική αρχή διακρίθηκε στην κατηγορία  «Καινοτομία και ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό, για δημιουργία έξυπνους προορισμούς».

Τα ετήσια βραβεία ECTN στόχο έχουν να ενισχύσουν την προβολή των ευρωπαϊκών προορισμών πολιτιστικού τουρισμού, δημιουργώντας μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων και προωθούν τη δικτύωση μεταξύ των προορισμών. Ο θεσμός εφαρμόζεται από το 2014 προς όφελος προορισμών, κοινοτήτων, συνεργασιών, επιχειρήσεων, πολιτών και επισκεπτών.  Η έκδοση 2020 των βραβείων «Προορισμός βιώσιμου πολιτιστικού τουρισμού» διοργανώθηκε από το ECTN σε συνεργασία με την Europa Nostra, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών και το NECSTouR, με την υποστήριξη των πολιτιστικών διαδρομών « Οι Φοίνικες» και «Iter Vitis» του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Οι νικητές των βραβείων αναγνωρίζονται ως παραδείγματα αριστείας που εμπνέουν άλλους τουριστικούς προορισμούς και ενθαρρύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων και υπεύθυνων πρωτοβουλιών πολιτιστικού τουρισμού.

Ανακοίνωση της ΕΤΑΠ επισημαίνει ότι η τουριστική Πάφος όχι μόνο θα συνεχίσει, αλλά και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για αναβάθμιση του προϊόντος και των εμπειριών με στόχο  την εδραίωση του  προορισμού μέσω της προσθήκης και ανάδειξης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων για περαιτέρω διαφοροποίηση από άλλους ανταγωνιστές.

erga4