Pafos Net

Πάφος, δραματική μείωση της νεολαίας και μετατροπή σε πόλη φάντασμα

title image

Μαρίνος Στυλιανού

Πρόεδρος Νεολαίας ΔΗΚΟ Πάφου

 

‘Η φλογερή νεολαία έγινε ένα φλέγον ζήτημα. Η νεολαία έρχεται σε μας και μας ρωτάει να μάθει, το τι σκεφτόμαστε να κάνουμε αυτή την κοινωνία, που καταστρέφει τόσους πολλούς νέους’ αυτά πολύ εύστοχα έχει δηλώσει o Franklin Roosevelt, στα αλήθεια όλοι εσείς και εμείς για την πόλη της Πάφου τι σκοπεύουμε να πράξουμε ώστε να συγκρατήσουμε τη μαζική φυγή των νέων προς το εξωτερικό και άλλες πόλεις; Μας έχουν πραγματικά φλομώσει με έργα ανάπτυξης, έργα μαμούθ, τιτάνιες αναπτύξεις και μετά λύπης μου διαπιστώνω πως συνεχίζουμε την πεπατημένη καθώς βλέπουμε μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Αναπτύξεις, επενδύσεις, φρούδες ελπίδες, επικοινωνιακά παιχνίδια γιαυτό στ’ αλήθεια το παραδέχομαι, είμαστε πρωταθλητές και οι καλυτερότεροι. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως πως το μόντελο ανάπτυξης της πόλης μας δεν ανταποκρίνεται πλέον στους καιρούς και άρα θα πρέπει να στοχεύσουμε σε άλλου είδους αναπτύξεις που θα επικεντρωθούν όχι στο άμεσο και εύκολο κέρδος και όφελος αλλά θα επιφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα εκείνα τα οφέλη που θα καταστήσουν την πόλη μας, μια ευημερούσα πόλη που θα σφύζει από ζωή ολόχρονα. Επενδύστε στην παιδεία το υπέρτατο αγαθό.

Για πολλοστή φορά θα επαναλάβω εαυτόν και για όσες άλλες φορές χρειαστεί πως επιτέλους οι τοπικοί άρχοντες αλλά και επιχειρηματικοί παράγοντες του τόπου θα πρέπει να αντιληφθούν τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν μέσα από την έλευση και δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην πόλη. Με απλούς υπολογισμούς, μια πιθανή Δημόσια Σχολή στην πόλη της Πάφου με παρουσία 500 φοιτητών, με κατά κεφαλή κόστος ζωής τα 700 και 800 ευρώ παίρνοντας τον μέσο όρο θα διοχετεύονταν στην αγορά της πόλης μας και άρα στην πραγματική οικονομία μηνιαίως περί των 375,000 χιλιάδων ευρώ, περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος. Χρήματα φυσικά που θα κατέληγαν στα ταμεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης μας από καφετέριες, μπαράκια, εστιατόρια, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλιοπωλεία, ενοικιάσεις διαμερισμάτων και άλλα καθιστώντας τις βιώσιμες και οικονομικά υγιής θεραπεύοντας στο μεταξύ και την επικρατούσα χειμερινή αφόρητη ηρεμία που κάνει την πόλη μας να μοιάζει με πόλη φάντασμα. Πόλλες σχολές καταξιωμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν είδη δημιουργήσει παραρτήματα στη μέση ανατολή και συγκεκριμένα στα Αραβικά Εμιράτα.

Απευθύνω έκκληση στο Δήμαρχο Πάφου όπως συστήσει άμεσα επιτροπή η οποία θα μελετήσει το ενδεχόμενο μέσα από στοχευμένες επαφές δημιουργίας Πανεπιστημιακών σχολών στην Πάφο με την παροχή κινήτρων. Παράλληλα καλούμε το Δήμαρχο όπως ξεκινήσει συντονισμένες ενέργειες και παραστάσεις προς την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία για τη μεταφορά συγκεκριμένων σχολών στην Πάφο οι οποίες θα βοηθήσουν και τα ήδη υφιστάμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, έκκληση απευθύνουμε και στον επιχειρηματικό κόσμο μέσα από τις συντονισμένες τους ενέργειες και την παρουσία τους στο εξωτερικό για την προσέλκυση επενδύσεων όπως επικεντρωθούν και σε αυτό το τομέα επένδυσης. Το οικονομικό μοντέλο του ‘κτίζω και πουλώ’ θεωρούμε πως έχει πλέον ξεθωριάσει, φθαρεί και καταντήσει εξευτελιστικό τόσο για την τοπική κοινωνία μας όσο και για την πατρίδα μας. Η οικονομία της Πάφου θα συνεχίσει να αιμορραγεί με τη συνεχιζόμενη φυγή νέων ανθρώπων και αυτό πρέπει να αντιληφθούν άπαντες καθώς παρά τα έργα βελτίωσης που θα πργαματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2016 ώστε να ετοιμάσουν την πόλη μας για το 2017 εντούτοις δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα της εποχικότητας ούτε και τη σταδιακή γήρανση της πόλης.