Pafos Net

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου μιλά στο PafosNet: Τί αλλάζει μετά την επίσκεψη της Υπουργού Μεταφορών

title image

Το πράσινο φως της κυβέρνησης για εμπλοκή ιδιωτών στο έργο της ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στην Πάφο και ειδικότερα της κατασκευής της προβλήτας για προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων, εκτιμούν οι αρχές της επαρχίας ότι άναψε η σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας με την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα γραφεία του ΕΒΕ Πάφου. Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης, τόνισε ότι η κ. Βασιλική Αναστασιάδου επιβεβαίωσε τη θέση του προκατόχου της, Μάριου Δημητριάδη, ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να αναλάβει τη σχετική μελέτη και υλοποίηση της ο ιδιωτικός τομέας, δεδομένου ότι το κράτος δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δαπάνη.

«Ήδη το Επιμελητήριο έχει έρθει σε συμφωνία με οίκο μελετητών», τόνισε, «ο οποίος ανέμενε την έγκριση μας για έναρξη των μελετών και αφού από την πλευρά μας αναμέναμε επιβεβαίωση της κυβερνητικής θέσης για το θέμα. Η κ. Υπουργός ήταν σαφής και πλέον προχωρούμε με την ιδιωτική μελέτη για την δημιουργία των υποδομών αυτών».

Οι επαφές με την κ. Αναστασιάδου ήταν πολύ ικανοποιητικές στο θέμα αυτό, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάφου, αφού συν τοις άλλοις η Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι ήδη υπάρχει και σχετικό κονδύλι ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στον προυπολογισμό της Αρχής Λιμένων που μπορεί να διατεθεί ως ενίσχυση για την προώθηση των διαδικασιών αυτών.

Εδώ και πολλά χρόνια η πόλη της Πάφου προσπαθεί να αποκτήσει το δικό της αγκυροβόλιο για την ασφαλή πρόσδεση των τουριστικών κρουαζιερόπλοιων, τα οποία διέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή της Πάφου, με στόχο την αποβίβαση και επανεπιβίβαση των τουριστών. Από τη δημιουργία μιας τέτοιας υποδομής, εκτιμούν οι οικονομικοί φορείς της επαρχίας, το όφελος για την πόλη της Πάφου θα είναι πολύ σημαντικό από τη στιγμή που σήμερα δεν υπάρχει κατάλληλη λιμενική υποδομή για να εξυπηρετήσει τα κρουαζιερόπλοια.

Αν και το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές προωθείτο η θέση της δημιουργίας υποδομών για μονιμότερη χρήση του λιμενίσκου αντί για ολιγόωρη αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών πλοίων, εντούτοις η προσπάθεια επικεντρώνεται εκ νέου στην δημιουργία αρχικά προβλήτας, αφού κρίνεται ότι περαιτέρω υποδομές είναι αδύνατο να επιτευχθούν στο ορατό μέλλον λόγω της αδυναμίας του κράτους να εμπλακεί σε ένα τέτοιο ζήτημα.

« Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες με την προσφοροδότηση του έργου από μια εταιρεία, που θα επιφέρει τα γνωστά προβλήματα της ύπαρξης διχογνωμιών, προσφυγών κλπ», τόνισε ο κ. Δημητριάδης. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια εταιρεία μετοχική, με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και οργανισμών της Πάφου, η οποία θα αναλάβει τον σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία της προβλήτας.

Στην εν λόγω εταιρεία θα μετέχει και εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, προκειμένου να ενεργεί ως ενδιάμεσος για την άμεση προώθηση κάθε ζητήματος που ανακύπτει και έχει σχέση με τις κυβερνητικές αποφάσεις ή ενέργειες, ώστε υλοποιηθεί τάχιστα και χωρίς προσκόμματα το έργο».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι πανέτοιμο για έναρξη των διαδικασιών εκπόνησης της μελέτης, αφού αυτό που ανέμενε εδώ και μήνες για την υλοποίηση της ήταν η επαναβεβαίωση της κυβέρνησης ότι ευνοεί την εμπλοκή ιδιωτών.

«Μόλις το Υπουργείο υποδείξει τον εκπρόσωπο του στην επιτροπή», τόνισε, « ξεκινάμε άμεση με τη μελέτη, την οποία έχουμε αναθέσει ήδη σε οίκο με τεράστια εμπειρία σε ναυτικά έργα, όπως η κατασκευή του νέου λιμανιού Λεμεσού.

Είναι ήδη συμφωνημένοι οι όροι εντολής με τους ιδιώτες που θα αναλάβουν τη μελέτη. Οι ιδιώτες συνεργάτες μας θα αξιολογήσουν την τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου και θα μας υποβάλουν τη σχετική μελέτη, η οποία επιπροσθέτως θα εμπεριέχει και τις θέσεις μας για τα κίνητρα που βάσει δαπάνης και προσδοκώμενου οφέλους θα πρέπει να μας δώσει το κράτος».

Όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί, τόνισε ο Ανδρέας Δημητριάδης, έχουν πλέον μπει στο δρόμο για την υλοποίηση τους μετά την σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας με την Υπουργό Μεταφορών και την επαναβεβαίωση από πλευράς της ότι η κυβέρνηση είναι θετική στο να αναπτυχθεί η ναυτική υποδομή στην Πάφο με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα.

«Αυτή ήταν η θέση μας εδώ και αρκετό καιρό», παρατήρησε, « όταν δύο μελέτες της Αρχής Λιμένων Κύπρου είχαν δείξει μη βιωσιμότητα του έργου της προβλήτας για έλευση κρουαζιερόπλοιων στην Κάτω Πάφο. Από τότε οι φορείς της Πάφου είχαμε τονίσει ότι θέση μας είναι πως το έργο μπορεί να γίνει βιώσιμο αν εμπλακούν σε αυτό ιδιώτες, αφού η ιδιωτική πρωτοβουλία λειτουργεί με τρόπο πολύ διαφορετικό και οικονομικά συμφέροντα από τις κρατικές διαδικασίες.

Συνεπώς, είμαστε βέβαιοι ότι το έργο μπορεί να είναι λειτουργικό και να αφήνει και ένα εύλογο κέρδος στη διαχειρίστρια εταιρεία της Πάφου, ενώ παράλληλα θα έχει όφελος και για το κράτος και την ΑΛΚ, δια της αποφυγής της ετήσιας δαπάνης που θα κατέβαλλαν ως επιχορήγηση για τις ανάγκες μας».                                                  

pafos-erga-4

Η συνεργασία και ο συντονισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με το ΕΒΕ Πάφου, δεν εξαντλείται στο θέμα των υποδομών στο λιμανάκι της πόλης όπως εκτιμά ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της επαρχίας.

Πέραν της επιβεβαίωσης μιας σημαντικής συνισταμένης όπως είναι η ιδωτική εμπλοκή για ένα έργο υποδομής, τόνισε, η νέα Υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα είναι αρωγός σε μείζονα ζητήματα υποδομών και αναπτύξεων στην επαρχία το αμέσως επόμενο διάστημα:

« Ο αυτοκινητόδρομος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ο δρόμος Αεροδρομίου - Μαρίνας , η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Πάφου, η ανάπλαση και βελτίωση παραλιών και αμμουδιών, καθώς και τα δρομολόγια προς το ιστορικό κέντρο από τον στόλο του ΟΣΥΠΑ, ήταν μερικά ακόμη από τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση μας με την Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Έχει διαφανεί από την συνάντηση μας αυτή, ότι υπάρχει ένα γνήσιο και πραγματικό ενδιαφέρον για την προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επαρχία. Μπορώ να πω πέραν πάσης αμφιβολίας ότι έχουμε εξετάσει διεξοδικά τα διάφορα ουσιαστικά προβλήματα και έργα υποδομής τα οποία χρειάζεται να προωθηθούν στην Πάφο, έχουμε ακούσει το Υπουργείο Μεταφορών πως αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και έχουμε καταλήξει σε συντονισμένες ενέργειες που θα προβούν και οι δύο πλευρές για να μπορέσουν να προωθήσουν την επίλυση των προβλημάτων αυτών αλλά και την προώθηση των βασικών έργων υποδομής που χρειάζεται η Πάφος».
Η ίδια η Υπουργός Μεταφορών, χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητικές τις επαφές της στην Πάφο, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της πρώτης περιοδείας της. Η Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε πως είδε με μεγάλη κατανόηση τα αιτήματα των φορέων της Πάφου και ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία για επίλυσή τους.

« Υπάρχει και πολιτική βούληση για την επίλυση αυτών των ζητημάτων, αλλά και άξιοι τεχνοκράτες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση τους», ανέφερε. « Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε απαντήσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση θεμάτων καυτών και για τους κατοίκους και για την εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Η συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τέτοιου είδους συναντήσεις θα καθιερωθούν για να παρακολουθείται η πρόοδος και η εξέλιξη των θεμάτων που προωθούνται προς επίλυση».

pafos-erga-2                                           


Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι τα θέματα που συζητήθηκαν στην Πάφο με τους οικονομικούς φορείς της επαρχίας, μπορούν να επιλυθούν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι δεν πρέπει να αναμένονται «θαύματα», ξεκαθαρίζοντας ότι η υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν δεν είναι δυνατό να επέλθει από την μια μέρα στην άλλη, κατά την έκφραση του. 
« Θα γίνουν οι σχεδιασμοί που πρέπει να γίνουν», σημείωσε, « και θα προσπαθήσουμε μέσα από τις διαδικασίες και τους προϋπολογισμούς να υλοποιηθούν όλα τα έργα που έχουν συζητηθεί σε χρονικό διάστημα το οποίο επιτρέπουν οι προϋπολογισμοί τους. 
Έχει συμφωνηθεί ότι Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα γίνει ξανά συνάντηση, προκειμένου να εξεταστεί πως έχουν εξελιχθεί στο διάστημα αυτό τα διάφορα θέματα που οι φορείς της Πάφου έθεσαν ενώπιον της κ. υπουργού».                                         

pafos-erga-3

Επί της ουσίας, παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, το μόνο έργο αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που παραμένει «κολλημένο» σε διαδικασίες που εκφεύγουν των δυνατοτήτων παρέμβασης και της ίδιας της Υπουργού και της κυβέρνησης, είναι η ολοκλήρωση του δρόμου προς το αεροδρόμιο Πάφου.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως καταγράφονται στις σχετικές μελέτες, έχουν συντείνει στο να παραμένουν οι διαδικασίες χωρίς πρόοδο όσον αφορά στο τελευταίο τμήμα από τον ποταμό της Έζουσας μέχρι το αεροδρόμιο.

«Σημαντική παράμετρος ωστόσο που δέχθηκε και η κ. Αναστασιάδου», τόνισε, « είναι η «υποβοήθηση» αυτής της στασιμότητας από την έλλειψη συντονισμού που παρατηρείται από τα διάφορα κρατικά τμήματα για την προώθηση του έργου. Και αυτό μας κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να υπερβούμε τα μέχρι τώρα προβλήματα, αφού η Υπουργός Μεταφορών μας διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της να παρέμβει προς την κατεύθυνση αυτή».

Σε αντίθεση με τον εν λόγω δρόμο, τα υπόλοιπα οδικά έργα που σχεδιάζονται στην επαρχία Πάφου, κατέληξε ο Ανδρέας Δημητριάδης, προχωρούν κανονικά και οι φορείς της Πάφου θεωρούν ότι η υλοποίηση τους είναι πια ορατή.