Pafos Net

Πάφος: Brand name για ποιοτικότερη εικόνα διεθνώς

title image

Ένα εξειδικευμένο και πιο στοχευμένο τρόπο προώθησης της επαρχίας ως προορισμό υψηλού επιπέδου, προωθούν φορείς της οικονομικής και τουριστικής βιομηχανίας της Πάφου. Μέσω μιας σειράς εξειδικευμένων ενεργειών και προώθησης έργων υψηλού κόστους και ανταποδοτικότητας, οι φορείς της Πάφου δρομολογούν τη διεθνή καθιέρωση του ονόματος «Πάφος» ως διεθνώς αναγνωρισμένο «brand name». Πρόκειται για μια διαδικασία γνωστή στο εξωτερικό, για προορισμούς υψηλού οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου που εκφεύγουν από τους προορισμούς μαζικών διακοπών.
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είχε πρωτοσυζητηθεί στην επαρχία προ μερικών ετών, ατόνησε ωστόσο λόγω της κρίσης και της εγκατάλειψης, ουσιαστικά, όλων των μεγαλεπίβολων σχεδιασμών ανάπτυξης. Σήμερα, επανέρχεται στο προσκήνιο, για αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν επαναρχίσει με εντατικό ρυθμό οι προσπάθειες των τοπικών φορέων προς υλοποίηση του μεγάλου στόχου.

Η καθιέρωση της επαρχίας ως μια ποιοτική σταθερά στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και του τουρισμού, επιδιώκεται να συνδεθεί πρωτίστως με την προώθηση του μεγάλου έργου της μαρίνας, αφού οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι είναι το μόνο εκκρεμές ή προγραμματιζόμενο έργο που συνδέεται ευθέως με την ποιοτική μεταστροφή που προϋποθέτει η καθιέρωση της Πάφου ως «brand name».
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Δήμαρχος Γεροσκήπου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου (ΣΕΚΟ), Μιχάλης Παυλίδης, τονίζει ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει μεταξύ πολλών παραγόντων της Πάφου η ιδέα ότι στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, το ποια κοινοπραξία θα προωθήσει τελικά την κατασκευή, είναι πλέον το επουσιώδες.

« Για αυτό, η ΣΕΚΟ, φορείς της επαρχίας, ακόμη και παράγοντες που μετείχαν στις κοινοπραξίες», επισημαίνει, « ενεργούν ως ενδιάμεσοι εδώ και λίγες εβδομάδες για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατασκευής της μαρίνας, μετά τη νομική απεμπλοκή της, βάζοντάς το μάλιστα ως προαπαιτούμενο για ανάδειξη της Πάφου ως ενιαίου brand name στον διεθνή χώρο».

Η προσπάθεια ανάδειξης της Πάφου υπό το ενιαίο αυτό πλαίσιο, επικεντρώνεται αποκλειστικά στο ζήτημα της προώθησης της μαρίνας, δεδομένου ότι οι τοπικοί φορείς έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι οι νέες τάσεις που καταγράφονται διεθνώς στις αερομεταφορές και στη διασύνδεση των μαζικών διακοπών με εξωγενείς παράγοντες, όπως οι περιφερειακές συρράξεις, οι πολιτικές εξελίξεις όπως το Brexit ή τα λουκέτα αεροπορικών κολοσσών της Ευρώπης, θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του τουρισμού αυτού του είδους.

pafos3

Σημαντική πτυχή της προσπάθειας αυτής, αποτελεί και η επαναφορά της Πάφου σε υπ’ αριθμόν ένα επιλογή για τους ευρωπαίους παραθεριστές, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης. Σε αυτά τα πλαίσια, επισημαίνει, οι τουριστικοί φορείς της Πάφου ανέλαβαν τα τελευταία λίγα χρόνια τις προσπάθειες προώθησης της επαρχίας ως τουριστικό προορισμό επιπέδου, όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες δεκαετίες.

« Η προσπάθεια για μετατροπή της Πάφου σε brand name στον τουριστικό τομέα, υποβοηθείται σε σημαντικό βαθμό, μετά από την καθιέρωση, τα τελευταία χρόνια, του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου ως σημαντικής πύλης εισόδου τουριστικού ρεύματος προς την επαρχία», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάφου. « Όπως είναι γνωστό, ολοένα και περισσότερες νέες αεροπορικές εταιρείες από ευρωπαικά κράτη εντάσσουν στο πτητικό τους πρόγραμμα το αεροδρόμιο της επαρχίας μας».

Το γεγονός αυτό, εκτιμά ο κ. Δημητριάδης, δίνει την αναγκαία ώθηση για διαφήμιση και καθιέρωση μέσω άλλων ενεργειών της Πάφου στον διεθνή χώρο ως προορισμό ανώτερου οικονομικού επιπέδου.                                   

pafos1

Η Πάφος ως brand name, τονίζουν παράγοντες της τουριστικής της βιομηχανίας, δεν είναι δυνατό να αφήσει εκτός του σχεδιασμού τον εγχώριο τουρισμό. Για τον σκοπό αυτό, η οργανωμένη και συντονισμένη παγκύπρια διαφημιστική εκστρατεία προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού προωθείται πλέον σε συστηματική βάση κάθε καλοκαίρι και γιορτινή περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων.

Η προσπάθεια αυτή, άμεσο στόχο έχει την ενδυνάμωση αλλά και υποστήριξη των ενεργειών που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους, στην προσπάθεια να ανέλθει η επαρχία στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των κατοίκων της Κύπρου για εσωτερικό τουρισμό.

Εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, επεσήμαναν ότι τα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου προσφέρουν σε αυτά τα πλαίσια ελκυστικές τιμές, ενώ και οι εστιάτορες και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φιλοξενία.

Το Επιμελητήριο Πάφου, δίνοντας έμφαση στην απευθείας σχέση μεταξύ της φήμης και της εικόνας μιας περιοχής και της ελκυστικότητας της ως προορισμού, ως τόπου διαμονής, επένδυσης, σπουδών, θεωρεί πως άμεσα πρέπει να προχωρήσει η εκπόνηση στρατηγικής Μάρκετινγκ για το branding της επαρχίας Πάφου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ο κ. Δημητριάδης, η στρατηγική θα έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του τι είναι πραγματικά η Πάφος (ταυτότητα), πως γίνεται αντιληπτή από τους ξένους (εικόνα) και πως η ίδια η Πάφος εύχεται να γίνει αντιληπτή στο εξωτερικό (επιθυμητή εικόνα ή φήμη). 

Με μια branding στρατηγική θα εστιάσουμε στην ανάδειξη της «αληθινής ταυτότητας» της Πάφου η οποία είναι το σύνολο των μοναδικών χαρακτηριστικών και της κουλτούρας της, αναφέρει. « Με την ολοκλήρωση της, αναμένεται να έχει οικοδομηθεί μια συλλογική αντίληψη για την περιοχή της Πάφου που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει περαιτέρω η ελκυστικότητα της περιοχής ως τουριστικού προορισμού ή τόπου διαμονής ή τόπου επιχειρηματικής εγκατάστασης, να διασφαλιστεί αντιστοιχία προσδοκιών με βιωματική εμπειρία σε όσους γνωρίζουν την περιοχή υπό κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες, να προκύψουν συνέργειες που δρουν πολλαπλασιαστικά για την συνολική ανάπτυξη και απασχόληση της περιοχής και στους κλάδους που συγκροτούν το σημερινό και αυριανό παραγωγικό της δυναμικό».

Το Επιμελητήριο Πάφου πιστεύει πως το branding της Πάφου αποτελεί υπόθεση όλων και θα προωθήσει την υλοποίηση του με την στράτευση όλων των οργανωμένων φορέων της Επαρχίας, κατέληξε ο Ανδρέας Δημητριάδης. 

 

molos2jpg