Pafos Net

Πάφος: Αρχαιολογικοί χώροι που θα...λάμπουν από καθαριότητα

title image

Ο καθαρισμός της λιμενολεκάνης που περιβάλλει το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία της Κύπρου διεθνώς, που μέχρι πρότινος αποτελούσε μια ρυπαρή λιμενολεκάνη, με ολέθριες επιπτώσεις σε επίπεδο εντυπώσεων έναντι χιλιάδων επισκεπτών, αποτέλεσε την πρώτη πράξη για την έναρξη μιας νέας και μεγαλύτερης σε έκταση πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής Πάφου με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης.

Η πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ Πάφου, Χαράλαμπου Πάζαρου, για τη συνεργασία Δήμου Πάφου, Τμήματος Αρχαιοτήτων και Τμήματος Αλιείας, αναφορικά με τα λύματα που περιβάλλουν το μνημείο, θα έχει και συνέχεια. Στόχος, η καταπολέμηση της ακαλαισθησίας που παρουσιάζουν οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, η έλλειψη κατάλληλης περίφραξης και ο ανεεπαρκής φωτισμός τους.

Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια για την βελτίωση της εικόνας της τουριστικής περιοχής Κάτω Πάφου που πια προχωρεί ένα ακόμη βήμα. Μετά από σχετική πρόταση του κ. Πάζαρου, την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ενέκρινε, συστάθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από τον αντιδήμαρχο Πάφου, Χρίστο Μακαρίου, τον ανώτερο υγειονομικό λειτουργό του Δήμου Πάφου, Χρίστο Χρίστου και τον εισηγητή της πρότασης, με σκοπό να γίνουν οι διευθετήσεις με τα εμπλεκόμενα κρατικά ή ημικρατικά τμήματα για να εξευρεθούν λύσεις όπου αυτό είναι κατορθωτό.

Μιλώντας στο PafosNet ο Χαράλαμπος Πάζαρος, τόνισε ότι μέσα από τις  επαφές αυτές, υπήρξαν οι θετικές διευθετήσεις όσον αφορά στο Μεσαιωνικό Κάστρο. Το πρόβλημα, εξηγεί, οφειλόταν στο ότι οι υπάρχοντες αγωγοί εμπλουτισμού της λεκάνης του Κάστρου με θαλάσσιο νερό που τοποθετήθηκαν παλαιότερα, δεν επιτυγχάνουν την κατάλληλη κυκλοφορία νερού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στην λεκάνη του «νεκρά σημεία», σημεία δηλαδή που λιμνάζει το νερό.

« Λόγω επίσης της συσσώρευσης φυκιών και άλλης οργανικής ύλης και σε συνδυασμό με τον μη καθαρισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο όγκος του νερού που συγκεντρώνεται στην λεκάνη να μειωθεί σημαντικά», τόνισε. « Στον πυθμένα της λεκάνης εντοπίζονταν μεγάλες ποσότητες συσσωρευμένων δύσοσμων αερίων όπως υδρόθειο, λόγω κυρίως της αναερόβιας ζύμωσης τα οποία περιορίζονται σε πολλά σημεία, δεν εκκλύονται στην ατμόσφαιρα λόγω του στρώματος του νερού. 

Σε κάποιες όμως περιπτώσεις που η ζώνη προστασίας μειώνεται λόγω διάφορων καιρικών φαινομένων όπως η κατεύθυνση και ένταση ανέμων, τα θαλάσσια ρεύματα κ.τ.λ., τα δύσοσμα αέρια δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν στη ζώνη παγίδευσης και διέρρεαν στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσοσμία διαφόρων εντάσεων ανάλογα με τον όγκο των αερίων που απελευθερώνονται, ο χρόνος της οποίας διαρκεί από μερικά λεπτά έως και ώρες ή ακόμη και ημέρες, ουσιαστικά μέχρι να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα η στάθμη του νερού».

Ο καθαρισμός της λεκάνης, παρατήρησε ο Χαράλαμπος Πάζαρος, επιτεύχθηκε πρόσκαιρα με μηχανικά μέσα το περασμένο καλοκαίρι και αφού ανταλλάχθηκαν διάφορες προτάσεις και εισηγήσεις για επίλυση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, είπε, πραγματοποιήσαμε τον καθαρισμό της λεκάνης με τον ενδεδειγμένο τρόπο και σε περίοδο που δεν θα επηρεαζόταν ο τουρισμός και οι επιχειρήσεις της περιοχής.

Μελλοντικά και για να μην επαναληφθεί η ασχήμια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο μεσαιωνικό κάστρο, θα γίνονται σε μόνιμη βάση όλες οι πιο κάτω ενέργειες: Απομάκρυνση των φυκιών και της λάσπης που θα συσσωρεύεται στον πυθμένα της λεκάνης, διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο πριν την έναρξη της κάθε επόμενης τουριστικής περιόδου.

Εκβάθυνση σε κάποια σημεία της λεκάνης ούτως ώστε να μπορεί να συσσωρεύει επαρκή ποσότητες θαλάσσιου νερού.

Νέες κατασκευές ή βελτίωση των υφιστάμενων αγωγών ώστε να διοχετεύεται η κατάλληλη ροή θαλάσσιου νερού σε όλα τα σημεία της λεκάνης για να μην δημιουργούνται τα «νεκρά σημεία» που εντοπίζονται σήμερα».

kathariotita arhaiotiton3                                        

Αναφορικά με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και την εικόνα που παρουσιάζουν, ο κ. Πάζαρος τόνισε ότι μέσα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, όπως τόνισε, η αντιπροσωπεία του Δήμου Πάφου έλαβε διαβεβαιώσεις και ήδη άρχισε εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων προσπάθεια σε πρώτο στάδιο όσον αφορά στον καθαρισμό τους ούτως ώστε να υπάρξει μια βελτιωμένη και αξιοπρεπής εικόνα στα μάτια του ξένου επισκέπτη του ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικού θησαυρού της Πάφου.

« Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει αρχικά και που συμμερίζονται απόλυτα και οι υπεύθυνοι λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων», επεσήμανε, « μετά από τις συναντήσεις μας και τους προβληματισμούς που εκφράσαμε, επισκεφθήκαμε επί τόπου όλοι μαζί τους αρχαιολογικούς μας χώρους και καταγράψαμε τις ανάγκες του κάθε αρχαιολογικού χώρου ξεχωριστά.

Ήδη το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει αρχίσει την σχετική αναγκαία διαδικασία και έχει όπως ενημερώθηκα, προχωρήσει σε μελέτη για περαιτέρω φωτισμό του Μεσαιωνικού , αλλά και φωτισμό μερικών από τους αρχαιολογικούς μας χώρους, ειδικά αυτών που είναι σε νευραλγικά σημεία της πόλης, έτσι ώστε η φωταγώγησή τους να προβάλει την ομορφιά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως της αρμόζει».

kathariotita arhaiotiton1

Με αυτά τα δεδομένα, παρατηρεί ο εισηγητής της πρωτοβουλίας, λόγω του ότι ήδη βρισκόμαστε παραμονές της τουριστικής περιόδου και επειδή απαιτούνται κάποιες διαδικασίες όπως ετοιμασία μελετών και εκθέσεων για τις ανάγκες του κάθε αρχαιολογικού χώρου ξεχωριστά, ο στόχος για επίλυση του προβλήματος των λυμάτων του Κάστρου και της ακαλαισθησίας των λοιπών αρχαιολογικών χώρων της Κάτω Πάφου, λογικά και αναγκαστικά αναβάλλεται για μετά την κορύφωση της τουριστικής κίνησης.

« Θέλω και δημόσια να εκφράσω τις ευχαριστίες της αντιπροσωπείας του Δήμου μας προς τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Αλιείας για την αγαστή συνεργασία που είχαμε και που θα συνεχίσουμε να έχουμε», είπε ο Χαράλαμπος Πάζαρος. « Η Πάφος είναι κοιτίδα πολιτισμού για το νησί μας, οφείλουμε να την σεβαστούμε, να την αναδείξουμε και να την υπηρετούμε όπως της αρμόζει. Από τις συναντήσεις μας διαφάνηκε ότι με καλή θέληση και συνεργασία τα προβλήματα επιλύονται.

Με την έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν η αλλαγή, αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα είναι ορατή».

kastro