Pafos Net

Πάφος: Απειλή η στασιμότητα στις υποδομές, παρά την τουριστική αύξηση

title image

Είναι γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη αύξηση στην Κύπρο και ειδικότερα στην Πάφο. Την πόλη που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της χώρας στον τομέα του τουρισμού, με κάποιους μάλιστα, να υποστηρίζουν πως για το 2017, το μερίδιο της Πάφου άγγιζε το 40% των αφίξεων επισκεπτών στη χώρα.

Αυτό τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, Γιάννης Κουλουντής, προειδοποιώντας όμως ταυτοχρόνως για τους κινδύνους που παρόλα αυτά ελλοχεύουν στη συνέχεια.

« Αναγνωρίζουμε πως έχουν γίνει αρκετά βήματα όσον αφορά στην αεροπορική σύνδεση της πόλης και επαρχίας μας, με αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων αγορών», παρατηρεί. « Οφείλουμε όμως ταυτόχρονα, να εντοπίσουμε τους κινδύνους που πιθανόν να υπάρξουν με το άνοιγμα ανταγωνιστικών αγορών, όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος και η Τουρκία, καθώς και από τη στασιμότητα στην δημιουργία υποδομών στην Πάφο. Είναι η ώρα, θεωρώ, να εξετάσουμε την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από το πρίσμα της δημιουργίας  υποδομών».

pafos2

Ως πρώτιστο θέμα στον τομέα των ελλείψεων αυτών, ο Γιάννης Κουλουντής, θέτει τη μαρίνα. Ένα έργο που εδώ και χρόνια έχει αναχθεί στο υπ’ αριθμόν ένα έργο υποδομής για την επαρχία και που ακόμη αναζητεί τη λύση του.

« Με τη προκήρυξη του έργου της μαρίνας στην Πάφο να ξεκινά προ 10ετίας  και μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές και εφέσεις, είναι πλέον ευδιάκριτο το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει», τονίζει. « Το δικαστικό μας σύστημα θα πρέπει να δρα με περισσότερη ταχύτητα, καθώς οι διάφορες αποφάσεις έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Με τη Λεμεσό και την Αγία Νάπα να μας έχουν προλάβει και τη δυναμική που υπήρχε στην πόλη μας να έχει εξασθενίσει, γίνεται αντιληπτό  πως η Πάφος βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Και αφού οι προσπάθειες του ΕΒΕ Πάφου για συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων προσφοροδοτών έπεσε στο κενό, είναι φανερό πως απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην περίπτωση της κατασκευής του αεροδρομίου της Πάφου, η κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, είχε κατακυρώσει τον διαγωνισμό, παρά τις αντιδράσεις και τις προσφυγές που υπήρχαν, καθώς όταν πρόκειται για έργα τέτοιας σημασίας, το όφελος του κράτους από την άμεση κατακύρωση του διαγωνισμού είναι μεγαλύτερο από την ζημία που πιθανόν να προκύψει». Παράλληλα το κράτος οφείλει να αναγνωρίσει την αλλαγή δεδομένων και  να δώσει κίνητρα όπως είναι η αύξηση  του συντελεστή δόμησης ώστε η επένδυση να καταστεί ξανά ελκυστική και βιώσιμη, επισημαίνει ο κ. Κουλουντής.                                            

pafos3

Η δημιουργία αγκυροβολίου στην περιοχή της Κάτω Πάφου θα πρέπει να εξεταστεί σε μια διαφορετική βάση από αυτή που ίσχυε μέχρι σήμερα, αναφέρει ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ Πάφου.

Η τεχνοοικονομική μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα, εξηγεί, αποφάνθηκε  πως η κατασκευή του αγκυροβολίου και η αγορά των ρυμουλκών δεν  εντάσσονται στα πλαίσια της οικονομικής βιωσιμότητας. Αυτό αποτελεί μια εντελώς λανθασμένη λογική, τονίζει, αφού η «βιωσιμότητα» δεν μπορεί να κρίνεται μόνο από τα άμεσα έσοδα για το κράτος, αλλά και από τα έμμεσα.  

« Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», αναφέρει ακόμη, « πως το αγκυροβόλιο θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και πως ακόμα και αν κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να παρουσιάζουν την  επένδυση ως μη βιώσιμη μπορούν δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές».

Έργο σπουδαίας σημασίας για την ανάπτυξη των υποδομών της πόλης, αναφέρει ο κ. Κουλουντής, είναι ο παραλιακός πεζόδρομος κατά μήκος της Λεωφόρου Ποσειδώνος.

« Ο παραλιακός πεζόδρομος και η περιοχή από την αρχή της λεωφόρου Ποσειδώνος μέχρι το Μεσαιωνικό  Κάστρο»,  αναφέρει, « χρεώνονται τη μεγαλύτερη  επισκεψιμότητα  όσον αφορά στην πόλη της Πάφου και η παραδοχή αυτή αφορά τόσο τους τουρίστες, όσο και τους ντόπιους. Αποτελεί στα μάτια των επισκεπτών την βασικότερη εικόνα της πόλης μας και η βελτίωση της θα πρέπει να είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Ιδιαίτερη  προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι της Λεωφόρου Ποσειδώνος,  το οποίο κατά τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, με τα κύματα να εισέρχονται στο δρόμο δημιουργώντας  κινδύνους».

Η αναβάθμιση της περιοχής αυτής, συνεχίζει ο Γιάννης Κουλουντής, θα πρέπει να γίνει με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, κατά την οποία πρωταρχικός στόχος θα είναι η δυνατότητα απόλαυσης του παραλιακού πεζοδρόμου από τον άνθρωπο:

« Με τη δημιουργία σημείων πληροφόρησης, μικρών αναψυκτηρίων και σημείων ξεκούρασης και απόλαυσης του τοπίου. Με την ένταξη χώρων  ψυχαγωγίας, όπως παιδικές χαρές και εξωτερικά γυμναστήρια. Και φυσικά, όλα αυτά με σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον. Θα πρέπει επίσης να μελετηθεί η περαιτέρω τοπιοτέχνηση κατά μήκος του πεζοδρόμου και η βελτίωση του φωτισμού».                                    koulountis      

 

Η ακτογραμμή και οι παραλίες της Πάφου, επισημαίνει ο κ. Κουλουντής, θα πρέπει να προστατευθούν, να αναβαθμιστούν και η μελέτη για τη δημιουργία κυματοθραυστών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί άμεσα.

« Η μελέτη αποσκοπεί στη κατασκευή ενός έργου της τάξης των 10 και πλέον εκατομμύριων», παρατηρεί, « το οποίο όμως με την οικονομική συνεισφορά του Κράτους, του Δήμου και των ξενοδόχων που επηρεάζονται άμεσα, μπορεί να υλοποιηθεί και να επιφέρει τρομερά αποτελέσματα.

Η βελτίωση των παραλιών σε μια τουριστική πόλη που βασίζεται στον ήλιο και τη θάλασσα, αποτελεί υψίστης σημασίας ανάγκη και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι».

Ο Γιάννης Κουλουντής επισημαίνει, τέλος, ότι έχει ειπωθεί χιλιάδες φορές πως ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας και πως ο τόπος έχει κερδίσει και συνεχίζει να κερδίζει πολλά από τον τομέα αυτό. Είναι επίσης παραδεκτό, αναφέρει, πως η δημιουργία υποδομών, σχετικών με τον τουρισμό όπως μεταξύ άλλων είναι και αρκετές από τις προαναφερόμενες, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Δήμου.

« Αναμένουμε λοιπόν από το κεντρικό κράτος, να αντιμετωπίσει επιτέλους την Πάφο εκτιμώντας τα όσα έχει αποκομίσει από αυτή, καθώς η συνέχιση της καλής πορείας του τουρισμού θα πρέπει να εξασφαλιστεί διαμέσου της δημιουργίας υποδομών. Οι ευνοϊκές συγκυρίες των τελευταίων ετών, ίσως έκρυψαν κάτω από το χαλί στη στασιμότητα στη δημιουργία υποδομών στην Πάφο . Αυτό όμως δεν θα συμβαίνει για πάντα».

pafos4