Pafos Net

«Πάφος 2017»: Πρώτος απολογισμός από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή.

title image

Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης « Πάφος 2017», ο Δρ Μάριος Ιωάννου Ηλία προχώρησε σε μια πρώτη επισκόπηση της εργασίας που έχει επιτελεστεί και των προοπτικών που διανοίγονται για το 2014 μέσα στο δύσκολο οικονομικό πλαίσιο.

Ο κ. Ηλία προέβη σε βάθος ανασκόπηση και παρουσίαση της δουλειάς που έχει επιτελεστεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα, αναφερόμενος αρχικά στα είδη και τους τύπους δράσεων που σχεδιάζονται. Αναφορικά με τα είδη δράσεων, παρουσιάστηκε ο διττός τους χαρακτήρας που περιλαμβάνει  καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και στις δραστηριότητες και ενέργειες για την προώθηση πολιτισμού. Έγινε επίσης παρουσίαση των πέντε κατηγοριών δράσεων, μεταξύ άλλων αναφορικά με τα έργα του Bid-Book, τα δύο είδη συμπληρωματικά έργα, και τις προτάσεις εθελοντών, οι οποίες θα επιλέγονται μετά από προκαθορισμένο πλαίσιο και οποίες πρέπει να εξυπηρετούν το πρόγραμμα, τη θεματολογία και τους στόχους του Πάφος 2017.  

Ακολούθως  αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις  που αφορούν την πραγματοποίηση των έργων του bid-book. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κατηγορίες και οι παράμετροι της ανάλυσης που έχει ήδη ολοκληρωθεί, η δημιουργία ψηφιακής τράπεζας, η στρατηγική και ο οδικός χάρτης. Ενημέρωσε, επίσης, ότι σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους αντιπροσώπους των έργων αυτών, ζητήθηκε η οικονομική επανεκτίμηση και ο επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου και της παραγωγής τους, χωρίς εντούτοις να αποκλίνουν από το όραμα, τη θεματική και ποιοτική τους γραμμή.

Τα συμπληρωματικά έργα θα επιλεγούν μέσα από μια διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης (Οpen Call), με συγκεκριμένη πολιτική και προδιαγραφές, η οποία θα λάβει χώρα στις αρχές του 2014. Με αυτό τον τρόπο, το Πάφος 2017 θα δέχεται τις νέες προτάσεις για συμπερίληψη στο πρόγραμμα του.

Ο κ. Ηλία ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το 2014 θα είναι ένα είδος test-drive για το Πάφος 2017 και την κοινωνία της Πάφου αλλά και όλης της Κύπρου, όσον αφορά τον τρόπο της από κοινού δραστηριοποίησης. Ενέργειες με χαμηλό ή χωρίς καθόλου κόστος, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τη θεματολογία του bid-book,  προετοιμάζουν το έδαφος, προωθούν την ενεργό συμμετοχή και την κατανόηση των σκοπών του Πάφος 2017 και προσδιορίζουν ευκαιρίες και προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, στοχεύουν να πραγματοποιηθούν. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στην κατηγορία των «παράλληλων δράσεων», που έχουν ήδη ξεκινήσει. Ως παράδειγμα παρουσίασε το «Κουτί της Μνήμης», μια νέα πρωτοβουλία του Πάφος 2017 για τη συλλογή αναμνήσεων και βιωμάτων  γύρω από ιστορικά κτίρια, χώρους και τοποθεσίες της Πάφου κατευθείαν από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι τα έζησαν και συσχετίστηκαν μαζί τους μέσα από την πάροδο του χρόνου. Το εγχείρημα αυτό εγκαινιάστηκε στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του «Οthello-Rebirth», στις 21 Δεκεμβρίου.

Στο πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων του Οργανισμού συμπεριλαμβάνεται η πολιτιστική χαρτογράφηση την οποία δεν ολοκλήρωσε καμία άλλη πόλη ακόμα στην Κύπρο, η δημιουργία του πολιτιστικού καφενείου σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια επικοινωνία μεταξύ του Πάφος 2017 και του κόσμου, όπως επίσης και το πολιτιστικό βαρόμετρο, το οποίο έχει ξεκινήσει παράλληλα με το «Κουτί της Μνήμης». 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε επίσης στην κεντρική ιδέα του Πάφος 2017 που είναι το «ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού», ενώ αντικρούοντας τη θέση ότι η Πάφος δεν έχει θέατρα και άλλες υποδομές, υπέδειξε το παράδειγμα της αρχαίας ελληνικής αγοράς, ταυτίζοντας το «ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού» με κάθε πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και αθλητικό δρώμενο μέσα σ’ ένα ανοικτό και κατ’ επέκταση κοινωνικό περιβάλλον.

Με το «ανοικτό εργοστάσιο πολιτισμού», όπως εξήγησε, κάθε γωνιά της Πάφου και της υπαίθρου γίνεται σκηνή και σκηνικό για εκδηλώσεις πολιτισμού. Οι υποδομές αυτές δεν περιλαμβάνουν μόνο κτίρια πολιτισμού, είπε. Αντίθετα, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν διαμορφώσεις ανοιχτών και άλλων χώρων, αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών, κίνητρα χρηματοδότησης της αναζωογόνησης  ιστορικών κέντρων, ανάπλαση και ανάδειξη  χώρων Τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας, αξιοποίηση και ανάδειξη του Ακάμα και άλλων χώρων περιβαλλοντικής σημασίας. Όραμα του κ. Ηλία είναι όπως δημιουργηθούν δύο «cultural clusters», πυρήνες πολιτισμού δηλαδή,  ένας  στο κέντρο της πόλης και ένας στην Κάτω Πάφο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικούς χώρους.

Έγινε αναφορά στην ενεργοποίηση συνεργειών και σε συγκεκριμένες στρατηγικές συνεργασίες, οι οποίες ενισχύουν τη δομή του οργανισμού, παρουσιάζοντας την κα. Γεωργία Ντέτσερ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο Λεμεσού, η οποία έχει αναλάβει ειδικά καθήκοντα  ως  σύμβουλος του οργανισμού σε καλλιτεχνικά θέματα. Σε παγκύπρια και ευρωπαϊκή κλίμακα αλλά και προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα καταρτίστηκε σχέδιο επικοινωνίας.

Ακολούθως παρουσιάστηκαν οι 4 εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών, η εκδήλωση «Η Πάφος χορεύει», στις 20 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Μαρκίδειο Θέατρο, με τη συμμετοχή 120 νεαρών ατόμων. Μία άλλη πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε ήταν το «Χ-Μachina», «από μηχανής» τέχνη ….σε απρόσμενους χώρους, με την θεατρική παράσταση Woyzeck του Γκέοργκ Μπύχνερ που έλαβε χώρα σε συνεργείο ραδιατέρ στις 15 και 17 Νοεμβρίου. “Η μοίρα των ανθρώπων είναι ο άνθρωπος” τιτλοφορείται το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Παλιά Ηλεκτρική στις 24 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία των 115 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή και αναμορφωτή του Γερμανικού θεάτρου Μπέρτολτ Μπρέχτ.

Στο συμπέρασμα του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναφέρθηκε στο πρωτοφανές μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για όλες ανεξαιρέτως τις εκδηλώσεις. Εξαιρετικά επιτυχημένο ήταν το πρώτο διήμερο των δραστηριοτήτων του «Othello-rebirth» που επισκέφθηκαν περίπου  800 άτομα, ηλικίας 11 με 73 χρονών, σύμφωνα με το πολιτιστικό βαρόμετρο που διεξάγει. Η εκδήλωση έγινε στο εγκαταλειμμένο σινεμά Οθέλλος, πρώην Αττικό, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για το κοινό μετά από 9 χρόνια. «Στόχος μας», είπε ο κ. Ηλία, είναι «η κάθε εκδήλωση να γίνεται σε ένα χώρο που να ταιριάζει από πλευράς περιβάλλοντος αλλά και προέλευσης κοινού, ώστε να γεμίζουμε κάθε χώρο που προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε με κόσμο και ζωή».

Τελειώνοντας, ο κ. Ηλία ανέλυσε τις προκλήσεις και τις προοπτικές στα χρόνια που ακολουθούν και κάποιες επερχόμενες, ενώ παρουσίασε ένα μέρος των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για το 2014.