Pafos Net

Παρέμβαση: Ότι η νησίδα στην Ελλάδος αυξάνει την ασφάλεια δεν έχει τεκμηριωθεί

title image

ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ

Εκπροσώπου της Συντονιστικής Επιτροπής Λεωφόρου Ελλάδος

 

Το θέμα της ανάπλασης της Λεωφόρου Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο ήρθε στο προσκήνιο στα μέσα Μαρτίου, του τρέχοντος έτους, όταν έγινε η παρουσίαση των Ρυθμιστικών Σχεδίων ανάπλασης της Λεωφόρου Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη από τον μελετητικό οίκο «Ήλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», στην οποία μεταξύ άλλων υπάρχει και η πρόθεση κατασκευής διαχωριστικής νησίδας.

Ο κόσμος που εργάζεται, εμπορεύεται, κατοικεί και κινείται σε αυτόν το δρόμο αφενός επιθυμεί τη βελτίωση της εικόνας της οδού με δημιουργία πεζοδρομίων, δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, χώρων πρασίνου, νέα γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος, να είναι προσβάσΙμο το έργο στα άτομα με αναπηρία, νέες σύγχρονες στάσεις λεωφορείου κτλ., αφετέρου είναι αντίθετος στην κατασκευή μιας τέτοιας νησίδας, για το λόγο ότι θα προκληθεί κυκλοφοριακό χάος, όπως συμβαίνει τώρα σε τμήμα της Λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αλλά και θα επιφέρει οικονομικό μαρασμό στις επιχειρήσεις. Θα ήταν εντελώς άδικο γι’αυτές τις επιχειρήσεις που έκαναν και κάνουν αγώνα επιβίωσης με μια μονοκονδυλιά να διαλυθούν οριστικά. Εργαζόμαστε πέραν των 1000 ατόμων στη λεωφόρο Ελλάδος και διερωτάται κανείς αν θα είμαστε τα νέα θύματα μετά από τους εμπορευόμενους του ιστορικού εμπορικού κέντρου.

Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που απλά ανοίγουν το στόμα τους και λένε δεν θέλω. Δείτε τι έγινε στη Λεωφόρο Στροβόλου. Από τη μέρα που έγινε η νησίδα, τα πλείστα των καταστημάτων έκλεισαν και τα υπόλοιπα που έμειναν ανοικτά δεν βγάζουν ούτε ένα μεροκάματο. Η Λεωφόρος Νίκης είναι ένα δεύτερο τραγικό παράδειγμα. Τα καταστήματα έκλεισαν και όταν ήρθαμε σε επικοινωνία με όσους απέμειναν ανοικτοί όλοι μας είπαν να μη δεχτούμε την κατασκευή νησίδας, γιατι έτσι θα έρθει το τέλος μας. Επίσης, να σας αναφέρω ότι πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου αποφάσισε να ζητήσει καινούργιο σχεδιασμό για τη Λεωφόρο Τσερίου χωρίς νησίδα. Νομίζετε ότι είναι τρελοί; Βεβαίως και δεν είναι, απλά αντιλήφθηκαν ότι θα οδηγούσαν στην καταστροφή εκατοντάδες επιχειρήσεις σε μια περίοδο που ο κόσμος ακόμη δεν έχει συνέλθει από την οικονομική κρίση που περάσαμε και ακόμη περνούμε.

Πέραν της οικονομικής καταστροφής τεράστια θέματα ασφάλειας θα προκύψουν λόγω της στενότητας του δρόμου, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ δύσκολη η πρόσβαση ασθενοφόρων και πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση ατυχημάτων. Επίσης, δεν έχει ληφθεί υπόψη ότι ένθε και ένθε υπάρχουν 7 (3 δημοτικά, 2 γυμνάσια και 2 λύκεια) σχολεία, για τα οποία δεν έχει παρθεί οποιαδήποτε πρόνοια για την ασφάλεια των παιδιών, μιας και δεν έχει γίνει καμία μελέτη διοχεύτεσης της τροχαίας κίνησης στις περιοχές των σχολείων. Πού ξανακούστηκε να μην έχουν κάνει καμία κυκλοφοριακή μελέτη και να προχωρούν σε ένα έργο τεράστιας σημασίας για την Πάφο;  Βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και δεν τους ενδιαφέρει. Αν αύριο γίνει ένα κακό, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη; μήπως ο Δήμαρχος Πάφου; ο Υπουργός Εσωτερικών ή η διεύθυνση πολεοδομίας; η μήπως η έπαρχος ?

Εκείνο που γνωρίζω μέχρι στιγμής είναι ότι η πυροσβεστική υπηρεσία Κύπρου δεν έχει ερωτηθεί για το συγκεκριμένο έργο και αυτό από μόνο του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα !

Επίσης, η διαχωριστική νησίδα κυριολεκτικά θα «κόψει» στη μέση δύο μεγάλες οικιστικές περιοχές, αυτές του Αποστόλου Παύλου και του Λυκείου Κύκκου και θα δημιουργήσει κυκλοφοριακό κομφούζιο στις γειτονιές της περιοχής εφόσον δεν έχει γίνει οποιαδήποτε κυκλοφοριακή μελέτη (τελευταία έγινε το 2004).

H περιοχή της Λεωφόρου Ελλάδος, όπως και όλος ο Δήμος Πάφου, αναπτύσσονται με βάση το Τοπικό Σχέδιο Πάφου.  Σύμφωνα, λοιπόν, με το Τ.Σ.Π., η Λεωφόρος Ελλάδος χαρακτηρίζεται ως «Δευτερεύον Δίκτυο» (σχέδιο 3, ΤΣΠ «Κύριο και Βασικό Δευτερεύον Οδικό Δίκτυο») και όχι ως Δρόμος Πρωταρχικής Σημασίας. Στα βασικά χαρακτηριστικά  Δρόμων Δευτερεύουσας Σημασίας αναφέρεται ότι θα διαθέτουν δύο λωρίδες κυκλοφορίας και πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε δημιουργία νησίδας, εν αντιθέσει με τους Δρόμους Πρωταρχικής Σημασίας στους οποίους αναφέρεται ρητά η διαχωριστική νησίδα.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός από τους μελετητές για τη νησίδα έγινε με βάση τη λογική, σκεπτόμενοι ότι έχουμε έναν Δρόμο Δευτερεύουσας Σημασίας με γεωμετρικά χαρακτηριστικά  Δρόμου Πρωταρχικής Σημασίας, αγνοώντας αν τα δεδομένα επιτρέπουν την κατασκευή της.

Η πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών της βουλής κα Μαύρου, αφού άκουσε όλες τις πλευρές (συνάντηση που έγινε στην βουλή), ζήτησε από τον Δήμο Πάφου να μην προχωρήσει με τον υφιστάμενο σχεδιασμό και να διαβουλευθεί με τους επηρεαζομένους. Δυστυχώς, από τότε δεν έγινε καμία διαβούλευση και το τραγικό όλων είναι ότι ο Δήμαρχος Πάφου προχωράει απο μόνος του χωρίς να έχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, πράγμα απαράδεκτο και καταδικαστέο. Αν είναι ποτέ δυνατόν εν έτει 2018 να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές. Να αγνοεί το συμβούλιό του και από την άλλη να το εκπροσωπεί χωρίς να έχει την εξουσιοδότησή του.

Οι ετσιθελισμοί και οι αυταρχισμοί δεν έχουν θέση στη ζωή και από κανένα δε γίνονται αποδεκτοί. Τα θέματα λύνονται μέσα από δημοκρατικό διάλογο και συνεννόηση. Το θέμα της Λεωφόρου Ελλάδος/Ευαγόρα Παλλικαρίδη είναι σοβαρό και δεν μπορεί ο Δήμαρχος Πάφου να μην το εγγράφει στην Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατι φοβάται ότι δεν έχει την πλειοψηφία.

Εάν πιστεύει ότι με αυτούς τους παρωχημένους τρόπους θα επιβάλει την άποψή του, για ανάπλαση με νησίδα, να το ξεχάσει.

Για πολλοστή φορά, καλούμε το Δήμαρχο, να εγγράψει το θέμα για συζήτηση και να αφουγκραστεί τα θέλω του κόσμου.

Επομένως, με βάση τα όσα έχουν ήδη λεχθεί είναι απόλυτα σαφές πως είμαστε υπέρ της ανάπλασης. Μάλιστα, πιο κάτω παραθέτουμε και κάποιες εισηγήσεις με βάση τους σύγχρονους τρόπους βέλτιωσης της οδικής ασφάλειας, αφού το μόνο επιχείρημα που ακούσαμε από τους υποστηρικτές της νησίδας είναι η ασφάλεια. Επίσης είναι άξιο αναφοράς ότι ο ισχυρισμός ότι η νησίδα αυξάνει την ασφάλεια δεν έχει τεκμηριωθεί με συνολικά, συγκριτικά και δημόσια προσβάσιμα στοιχεία από κανέναν στην Κύπρο.

Θέλουμε ασφάλεια. Τι κάνουμε γι’αυτό;

Δημιουργία ζωνών ήπιας κυκλόφοριας με όριο ταχύτητας 30-40 χιλιομέτρων εντός του αστικού κέντρου.

Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών μέσων (καμερών, συστήματα ευφυών μεταφορών, ραντάρ, κ.α).

Απομάκρυνση όλων των εμποδίων που επηρεάζουν αρνητικά την οδική  ασφάλεια( διαφημίσεων, στύλων κτλ).

Συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθεί από κοινού μία αποδεκτή λύση όσον αφορά τα σημεία τοποθέτησης των μειωτών ταχύτητας (σαμαράκια).

Αναγκαιότητα στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης του κοινού σε τοπικό επίπεδο για την προστασία των ευάλωτων χρηστών.

Επεμβάσεις ελέγχου οδικής ασφάλειας στα γενικά πολεοδομικά σχέδια και αναγκαιότητα εκπόνησης κυκλοφοριακών μελετών στο στάδιο σύνταξης αντίστοιχων πολεοδομικών.

Σύνταξη και έγκριση προδιαγραφών για ποδηλατόδρομους και πεζοδρόμια με στόχο την ασφαλή μετακίνηση ποδηλατών, πεζών και Αμεα.

Για την ασφάλεια των μαθητών τοποθετούνται έντονες ειδικές σημάνσεις.

Δημιουργία έντονων πεζοδιαβάσεων και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Τεχνικές μείωσης της ταχύτητας των οχημάτων στους δρόμους που υπάρχουν σχολεία.

Ανυψωτικές διαβάσεις για μεγαλύτερη άσφαλεια πεζών.

Σύγχρονες στάσεις λεωφορείων με επέκταση του πεζοδρομίου μπροστά από τη στάση που κατ’επέκταση αποτρέπει την παράνομη στάθμευση και θα ενισχύει την άνετη και ασφαλή αναμονή.

Η κτιστή νησίδα σε εμπορικούς δρόμους στερεί πολύτιμο χώρο από τα πεζοδρόμια, ενθαρρύνει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων, ενώ μειώνει την ασφάλεια και την κυκλοφοριακή ικανότητα σε περιπτώσεις δυστυχημάτων ή έκτακτων περιστατικών. Ο ισχυρισμός ότι η νησίδα αυξάνει την ασφάλεια δεν έχει τεκμηριωθεί με συνολικά, συγκριτικά και δημόσια προσβάσιμα στοιχεία από κανέναν στην Κύπρο. Το πρόβλημα της ασφάλειας των εμπορικών δρόμων έγκειται στην έλλειψη αστυνόμευσης. Μόνο η συνεχής και αυστηρή αστυνόμευση με ηλεκτρονικά ή συμβατικά μέσα θα αυξήσει την ασφάλεια και θα καλλιεργήσει την κουλτούρα της υπεύθυνης οδήγησης που υπάρχει σε άλλες χώρες. Οι κτιστές νησίδες είναι απλά το άλλοθι για να αποφεύγεται η αστυνόμευση. Το αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών θα φανεί σε μερικά χρόνια στις στατιστικές δυστυχημάτων, όταν η ζημιά στη τοπική οικονομία θα έχει ήδη γίνει.

Δεν χωράει καμιά αμφιβολία ότι ο συγκεκριμένος άξονας/δρόμος παρουσιάζει καθημερινά διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα παράνομη στάθμευση οχημάτων αλλά και δε διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τους πεζούς, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι χρήζει ουσιαστικής βελτίωσης. Εάν συνεχίσουν να δρουν με τη λογική του διατάζω, του αυταρχισμού και του ετσιθελισμού, να ξέρουν ότι τους επιφυλάσσουμε εκπλήξεις. Η δημιουργία νησίδας δε θα υλοποιηθεί ποτέ.