Pafos Net

«Όταν έρθει ο καιρός για την Πόλη»: Το νέο βιβλίο του Χάρη Κουπάτου

title image

Θετικής κριτικής από κύκλους της λογοτεχνικής κριτικής έτυχε το νέο βιβλίο του Χάρη Κουπάτου, υπό τον τίτλο «Όταν έρθει ο καιρός για την Πόλη», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Επιφανίου. Ως συγγραφέα  που τολμά και γράφει τα εθνικά του πιστεύω, επισημαίνει τα εγκληματικά λάθη των εκάστοτε ηγεσιών του Ελληνισμού και δεν διστάζει να διατρανώσει την πίστη του σ’ ένα καλύτερο εθνικό μέλλον, χαρακτήρισαν τον παφίτη συγγραφέα και επιστήμονα κριτικοί του βιβλίου.

Μιλώντας για το έργου του, ο ίδιος ο Χάρης Κουπάτος επισημαίνει ότι το 1993 γνωρίστηκε με τον μακαριστό γέροντα Ιωσήφ, του οποίου ο λόγος είχε τεράστια επίδραση πάνω του και του άλλαξε καταλυτικά την προσωπική του θεώρηση, τόσο για την πορεία της δικής του ζωής όσο και για την πορεία του Ελληνισμού.

«Ήταν μια σημαδιακή γνωριμία, γιατί έτσι μπήκα στην γνήσια ελληνική πραγματικότητα σαν Χριστιανός ορθόδοξος», τονίζει. « Ναι, αυτό να το λέμε και να το γράφουμε χωρίς να διστάζουμε και χωρίς να φοβούμαστε, γατί Αυτός «Μείζων πάντων και εν ημίν Μένει!»

Από τότε ένιωθα την ανάγκη, αλλά και την υποχρέωση να γνωστοποιήσω αυτά που μου είχε αποκαλύψει σ’ όλους τους γνωστούς μου και αν μπορούσα ευρύτερα σ’ όλο τον Ελληνισμό. Σ’ ένα Ελληνισμό που συνέχεια παρακμάζει και που κάποιοι προσπαθούν να τον εισαγάγουν στη Νέα Αταξία Πραγμάτων…

Αλλά, όσες φορές δοκίμαζα να μιλήσω γι’ αυτά τα θέματα στους διάφορους φίλους παντού συναντούσα άρνηση, ειρωνεία, δυσπιστία και στην καλύτερη περίπτωση με θεωρούσαν ένα από τους λίγους ονειροπαρμένους οπαδούς της Μεγάλης Ιδέας.

Ωστόσο τα λόγια του γέροντα ασταμάτητα διέγειραν την σκέψη μου. Για χρόνια τα κουβαλούσα μέσα μου. Ήταν βιώματα που δεν μπορούσα να τα αποδείξω με λόγια ούτε φυσικά με μαθηματικά. Ζητούσαν διέξοδο. Το 2010 πέρασαν κάπως διαφοροποιημένα στο νέο μου μυθιστόρημα που τέλειωσα το 2011 και που με πολλές δυσκολίες το κυκλοφόρησα το 2014».

Ο γνωστός δημοσιογράφος Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, γράφει για το βιβλίο:

« Ένας τέτοιος συγγραφέας, που τολμά και γράφει τα εθνικά του πιστεύω, επισημαίνει τα εγκληματικά λάθη των εκάστοτε ηγεσιών του Ελληνισμού και δεν διστάζει να διατρανώσει την πίστη του σ’ ένα καλύτερο εθνικό μέλλον, είναι ο Χάρης Κουπάτος, τον οποίο δεν έτυχε να γνωρίσω, αλλά διάβασα το βιβλίο του «Όταν έρθει ο καιρός για την Πόλη». Τόσο για τη γλαφυρή στρωτή γλώσσα που είναι γραμμένο, όσο και για το αφυπνιστικό του περιεχόμενο. Όπως γράφει ο ίδιος, «το βιβλίο αυτό, χωρίς να είναι προφητικό, είναι εμπνευσμένο από τις προφητείες του Ελληνικού Έθνους και οφείλεται στη βαθιά μου πίστη ότι κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν». Διευκρινίζει, στη συνέχεια, ότι τα πρόσωπα και η υπόθεση του έργου είναι φανταστικά, και τα γεγονότα διαδραματίζονται στο μέλλον, παρόλο που μερικά είναι βγαλμένα από προσωπικά του βιώματα.

Εκεί που φαίνεται ο χαρακτήρας του συγγραφέα, τα εθνικά του πιστεύω, οι εκτιμήσεις του για τη σημερινή κατάντια του Ελληνισμού και οι προσωπικές του πεποιθήσεις για το μέλλον, είναι ο λόγος που τον ώθησε να γράψει το ωραίο λογοτεχνικό και διδακτικό αυτό βιβλίο, που πρέπει όχι μόνο να διαβάσει κάθε Έλληνας, αλλά και να προβληματιστεί σοβαρά από αυτό. Άλλωστε, είναι τόσο καλά γραμμένο και στοχοθετημένο, που γίνεται αντιληπτό από τον κάθε αναγνώστη. Γράφει σχετικά ο Χάρης Κουπάτος:

«Όλα αυτά τα χρόνια νοιώθω ότι επιτελέσθηκε μια σοβαρή αποδόμηση σ’ όλους τους τομείς της ελληνικής επικράτειας. Κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι εξουσιαστές, εκμεταλλευόμενοι τα αποτελέσματα της οικονομικής καταστροφής, την οδύνη, αλλά και την αφέλεια και την ανεκτικότητα των ανθρώπων, μπόρεσαν να ανατρέψουν, να αποδομήσουν και να αντιστρέψουν αυτά που θεωρούνταν διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού. Χρησιμοποίησαν την επιρροή και την πειθώ τους, για να εξαπατήσουν τον λαό μας, φτάνοντας μέχρι σημείου να προσπαθούν να τον πείσουν να αποδεχτεί μοιρολατρικά όλες τις προκλήσεις της ζωής…».

Βιβλίο εθνικής αφύπνισης και προβληματισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί το σύγγραμμα του Χάρη Κουπάτου «Όταν έρθει ο καιρός για την Πόλη». Και ο καιρός που ζούμε σήμερα οι Έλληνες, κι εδώ στην Κύπρο και στη Μητέρα Ελλάδα και στη διασπορά, μας επιβάλλουν ν’ αφουγκραστούμε τα μηνύματα που στέλλουν με τα βιβλία τους καταξιωμένοι Έλληνες συγγραφείς, ανιδιοτελείς πατριώτες, που πονούν για την κατάντια του Έθνους μας, αλλά ταυτόχρονα πιστεύουν στις θαυματουργές του ικανότητες, όταν αποφασίσει να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Πιστεύουν, οι συγγραφείς αυτοί, όσο «ρομαντικοί» κι «αιθεροβάμονες» κι αν φαίνονται από τους μοιρολάτρες, τους ξενόδουλους «ρεαλιστές» και τους κάθε λογής καλοπερασάκηδες…».