Pafos Net

Οργανωμένες πλαζ σε παραλίες χελώνων σε Αργάκα και Γιαλιά

title image

Κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και περιορισμούς, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) αποδέχεται τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών σε δύο προστατευόμενες περιοχές και αναπαραγωγικούς βιότοπους της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα. Πρόκειται για τις παραλίες Αργάκας και Γιαλιάς, για τις οποίες η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών καλείται πλέον να εγκρίνει σχέδια χρήσης.

Όπως γράφει σήμερα ο Φιλελεύθερος, το ΤΑΘΕ, ως καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή, αποδέχεται τελικά τη δημιουργία οργανωμένων πλαζ στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιάς, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις σχετικά με τα κρεβατάκια, τα θαλάσσια σπορ, τις ξύλινες αποβάθρες και τον καθαρισμό της παραλίας. Μεταξύ άλλων προτείνει όρους για προστασία των αμμοθινών, την ελαχιστοποίηση της όχλησης, την απαγόρευση χρήσης μηχανοκίνητων θαλάσσιων σπορ, όπως επίσης και μια σειρά από προϋποθέσεις ώστε να μην επηρεάζεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα φωλεοποίησης από τις θαλάσσιες χελώνες, καθώς και η προστασία της ωοτοκίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Με επιστολή του ΤΑΘΕ, ημερ. 19/2/2021, προς την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και κοινοποίηση στα δύο άλλα συναρμόδια τμήματα, Περιβάλλοντος και Δασών, αναφορικά με τα προτεινόμενα Σχέδια Χρήσης Παραλιών Αργάκας και Γιαλιάς, αναφέρει ότι οι δύο προτεινόμενες οργανωμένες παραλίες βρίσκονται εντός της περιοχής του δικτύου Natura 2000 Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Περιοχή Πόλις – Γιαλιά», με κωδικό «CY4000001». Η προστατευόμενη περιοχή εντάχθηκε στο δίκτυο λόγω της ύπαρξης σημαντικών τύπων φυσικών οικοτόπων και ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, τα οποία χρήζουν προστασίας και είναι είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος, όπως οι θαλάσσιες χελώνες. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικό αναπαραγωγικό βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα, το οποίο αποτελεί είδος προτεραιότητας, δηλαδή είδος άγριας ζωής που διατρέχει τον κίνδυνο εξαφάνισης σε κοινοτικό επίπεδο και για τη διατήρηση του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρει ιδιαίτερη ευθύνη, λόγω του περιορισμένου μεγέθους του τμήματος της φυσικής κατανομής του στην επικράτεια των κρατών μελών της.

Σε σχέση με τα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία οργανωμένων παραλιών στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιάς, το ΤΑΘΕ θέτει τους εξής όρους:

• Κατά την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, θα πρέπει όλα τα κρεβατάκια θαλάσσης τα οποία τοποθετούνται στην αμμώδη παραλία, να μετακινούνται από την παραλία από τη δύση του ηλίου μέχρι και την ανατολή του, ούτως ώστε να μην παρεμποδίζουν την οποιαδήποτε δραστηριότητα φωλεοποίησης από τις θαλάσσιες χελώνες.

• Εάν εντοπιστούν φωλιές, τότε δεν θα πρέπει να τοποθετούνται κρεβατάκια πάνω από αυτές, αλλά να τοποθετείται το σχετικό προστατευτικό κλουβί. Ο διαχειριστής των κρεβατιών θα πρέπει να εκπαιδευτεί από το ΤΑΘΕ, ούτως ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει πιθανές φωλιές και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους. Σημειώνεται ότι οι θαλάσσιες χελώνες και τα αυγά τους στην Κύπρο προστατεύονται από το 1971, με βάση τον περί Αλιείας Νόμο και Κανονισμούς του 1990.

• Δεν θα πρέπει να επιτρέπονται τα μηχανοκίνητα θαλάσσια σπορ (π.χ. jet-ski, water-ski κλπ).

• Σε περίπτωση κατασκευής διαδρόμων θα πρέπει να ληφθούν οι απόψεις των αρμοδίων τμημάτων, Περιβάλλοντος και Δασών, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται οι αμμοθίνες.

• Ο καθαρισμός της παραλίας θα πρέπει να γίνεται με το χέρι και όχι με μηχανικά μέσα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνεται «όργωμα» της παραλίας.

• Κατά την περίοδο ωοτοκίας (1η Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου) δεν θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός το βράδυ, πέραν από τον απολύτως απαραίτητο. Ο φωτισμός να μην είναι προς την παραλία/θάλασσα και να ληφθούν υπόψη οι πρόνοιες που αναγράφονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο της περιοχής «Πόλις-Γιαλιάς». 

Επιπρόσθετα, σημειώνει, για όλα τα πιο πάνω θα πρέπει να ληφθούν και οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, ως καθ’ ύλην αρμόδιας αρχής για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

Σημειώνεται ότι, αρχικά το ΤΑΘΕ, με επιστολή ημερ. 12/2/2020, ήταν αρνητικό για τη χωροθέτηση οργανωμένων πλαζ εντός της προστατευόμενης περιοχής «Πόλις – Γιαλιά» και ζήτησε συγκεκριμένα για την προτεινόμενη οργανωμένη παραλία της κοινότητας Γιαλιάς τη μετακίνηση της χωροθέτησης της περίπου 500 μέτρα βορειότερα.

Την ίδια αρνητική θέση είχε και το Τμήμα Περιβάλλοντος, με επιστολή ημερ. 22/4/2020, υιοθετώντας ουσιαστικά τη θέση του ΤΑΘΕ, ως αρμόδιου τμήματος για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων ειδών και βιοτόπων. 

Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου, στις 17/2/2021, κοινοποίησε στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών τα έγγραφα σε σχέση με την Τοπική Επιτροπή Παραλιών Αργάκας και το αίτημα δημιουργία οργανωμένης παραλίας. Στα πρακτικά της Τοπικής Επιτροπής Παραλιών Αργάκας, ημερ. 16/6/2020, αναφέρεται ότι, με διάταγμα του 2018, η περιοχή μπροστά από το εστιατόριο Santa Barbara στην Αργάκα έχει κηρυχθεί ως παραλία λουομένων. Το προτεινόμενο σχέδιο για τη δημιουργία οργανωμένης χρήσης της παραλίας περιλαμβάνει τοποθέτηση κρεβατιών και ομπρελών, διάδρομο ΑΜΕΑ, καθώς και περίπτερο (snack bar). Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σημειώνει ότι η δημιουργία οργανωμένης παραλίας προτείνεται στο Διαχειριστικό Σχέδιο της Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (ΕΖΔ) Περιοχή Πόλις – Γιαλιά, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στις παραλίες ωοτοκίας και στους αμμοθινικούς οικότοπους της περιοχής και η δημιουργία οργανωμένης παραλίας συνδέεται με τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Αργάκας δεν θα προβεί σε οποιεσδήποτε κατασκευαστικές εργασίες, πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας μίσθωσης και την τελική έγκριση του σχεδίου χρήσης παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, καθώς και την εξασφάλιση όλων των πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Γιαλιάς, με επιστολή ημερ. 16/12/2020, προς την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, ενημερώνει για τις διαδικασίες που έχει προβεί, με σκοπό τη δημιουργία οργανωμένης παραλίας λουομένων στην κοινότητα για το 2021. Ο χώρος που προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως οργανωμένη παραλία ανήκει στο Τμήμα Δασών και ήδη έχει σταλεί αίτημα για μίσθωση του χώρου. Σημειώνεται ότι το ΤΑΘΕ απάντησε στην αρχή αρνητικά, αλλά αργότερα επανήλθε με νέα επιστολή θέτοντας σημαντικούς όρους. Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου ήταν αρνητική μέχρι να εξασφαλιστεί η άδεια χρήσης από το Τμήμα Δασών, ενώ το Τμήμα Δασών επισημαίνει ότι θα προχωρήσει στη μίσθωση του χώρου, εφόσον εγκριθεί το σχέδιο χρήσης παραλίας από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Η τοπική επιτροπή παραλιών Γιαλιάς θα ζητήσει από το Τμήμα Δασών να προχωρήσει στη μίσθωση του χώρου πριν την έγκριση του σχεδίου χρήσης παραλίας.

Σημειώνεται ότι τα δύο σχέδια χρήσης παραλίας για την παροχή οργανωμένων υπηρεσιών λουομένων στις κοινότητες Αργάκας και Γιαλιάς δεν έχουν υποβληθεί σε ειδική οικολογική αξιολόγηση / δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων στα αντικείμενα καθορισμού και τους στόχους διατήρησης της περιοχής του δικτύου Natura 2000 «Περιοχή Πόλις – Γιαλιά», όπως προνοείται από το άρθρο 16 των περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμων του 2003 έως 2015, καθώς και το άρθρο 6, παράγραφος 3, της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 1992 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.