Pafos Net

Οι παφίτες ανακαλύπτουν τις φυσικές ομορφιές της ακτογραμμής της πόλης τους

title image

Μέχρι πρότινος, αποτελούσαν προορισμό των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται την Πάφο. Τα τελευταία χρόνια όμως, ολοένα και περισσότεροι παφίτες ανακαλύπτουν τις φυσικές καλλονές της ακτογραμμής της πόλης τους, πέραν από το λιμανάκι και τον μόλο. Ο λόγος για την παράλια έκταση από τον Φάρο μέχρι και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Γεροσκήπου, που με την κατασκευή έργων «χαμηλής πολιτικής», έχει μετατραπεί σε χώρο άθλησης και αναψυχής εκατοντάδων παφίων σε καθημερινή βάση.

Οι δύο παραλιακοί πεζόδρομοι, ανατολικά και δυτικά του λιμανιού και του μόλου της Κάτω Πάφου, έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα όλης της ακτογραμμής, αλλά και τις συνήθειες ολοένα και περισσότερων κατοίκων της πόλης. Παράλληλα, η αιγιοπελαγίτικης τεχνοτροπίας και μορφής μικρή εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην ακτή της Γεροσκήπου, δίπλα από τα παραλιακά ξενοδοχεία του Δήμου, έχουν δημιουργήσει άλλη μια εστία κοινωνικών συναθροίσεων.

Οι δύο παραλιακοί πεζόδρομοι της Κάτω Πάφου, αναδεικνύονται σε δημοφιλές έργο, εκπλήσσοντας και τους εμπνευστές τους, αφού ελάχιστοι υπολόγιζαν να μετατραπούν σε ένα εκ των κύριων έργων υποδομής της Πάφου που θα χρησιμοποιούσαν τόσο μεγάλοι αριθμοί επισκεπτών, ξένων και ντόπιων, ακόμη και εκτός τουριστικής περιόδου.

Οι δύο πεζόδρομοι δίνουν στους χρήστες τους την ευκαιρία να απολαμβάνουν το περπάτημα και τη βόλτα τους σε ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον με θέα το Κάστρο και το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και ήδη εκατοντάδες άνθρωποι τους χρησιμοποιούν καθημερινά για την βόλτα και την άθληση τους.

pezodromoi4

Μιλώντας στο PafosNet ο Αντιδήμαρχος Πάφου, Χρήστος Μακαρίου, τόνισε ότι ο ανατολικός παραλιακός πεζόδρομος μήκους δύο χιλιομέτρων που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στην παραλία της Γεροσκήπου και καταλήγει στο ξενοδοχείο Αλμύρα, έχει μετατραπεί και αυτός σε χώρο καθημερινής συνάθροισης, όπως συνέβη ήδη με τον πεζόδρομο του Φάρου η κατασκευή του οποίου είχε προηγηθεί.

« Ο πεζόδρομος έχει εμπλουτισθεί και αυτός πλέον με υπηρεσίες και βελτιώθηκε με τρόπο που να αποτελέσει «κράχτη» για αναψυχή, άσκηση και περίπατο», τόνισε. «Ο πεζόδρομος, πέραν της τοπιοτέχνησης του για να αποτελεί χώρο άσκησης, ξεκούρασης και περιπάτου, περιλαμβάνει επίσης πλέον φωταγώγηση και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού».

antidimarhos-pafou-christos-makariou

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Πάφου, το έργο ήταν προυπολογισμού 200 χιλιάδων ευρώ και κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό δεδομένου ότι βρίσκεται κατά μήκος της τουριστικής παραλιακής περιοχής στην οποία διακινείται καθημερινά πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες.

« Τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη περιοχή για τζόκινγκ και περπάτημα, κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες», είπε ο κ. Μακαρίου. « Το θέμα της απουσίας φωτισμού, κυρίως, αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για όσους ήθελαν να απολαύσουν το εκπληκτικό φυσικό τοπίο της περιοχής και την παραλία μπροστά από τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα βράδια.

pezodromoi3

Ακόμη πιο δημοφιλής και γνωστός εντός και εκτός Πάφου είναι ο δυτικός παραλιακός πεζόδρομος, ο οποίος εκτείνεται από τον πλατειακό χώρο του Κάστρου μέχρι και τον Φάρο.

Η διαδρομή μεταμορφώνεται σε κομβικό σημείο, με την πόλη να αγγίζει ουσιαστικά την θάλασσα και τον χώρο να γίνεται ιδιαίτερα λειτουργικός με βάση τις διαμορφώσεις που έγιναν, όπως κιόσκια αναψυχής, χώρους εκγύμνασης, αποβάθρες για ψάρεμα ή ξεκούραση.

Ο Αντιδήμαρχος Πάφου επεσήμανε ότι όλα αυτά συνέτειναν στην αναβάθμιση της περιοχής, με ελάχιστες επεμβάσεις, απλότητα στις μορφές και στα υλικά, που δημιούργησαν όμως ένα αστικό πεδίο αντάξιο της αξίας και της φήμης του χώρου.

« Η διαμόρφωση έγινε με σαφήνεια και σεβασμό από τους μελετητές», τόνισε ο κ. Μακαρίου, « αναδεικνύοντας τη μόνη φυσική παραλία της πόλης που απέμεινε. Η διαδρομή διαμορφώθηκε σε ελεύθερα καμπύλα και ευθύγραμμα τμήματα τα οποία διακόπτονται από την δημιουργία πλατωμάτων τα οποία προσφέρονται για στάση και ξεκούραση ή αναψυχή. Σε αυτό επίσης συνεισφέρει η κατασκευή ξύλινων εξέδρων και άλλων κατασκευών σε σημεία που παρέχουν απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα κατάλληλα για στάση και περισυλλογή ενώ προσφέρουν και τη δυνατότητα κατάβασης στην βραχώδη ακτή».

pezodromoi2

Ελάχιστα χιλιόμετρα από τους δύο παραλιακούς πεζοδρόμους, ένα ακόμη έργο στην ακτογραμμή που ξεκίνησε ως λατρευτικός χώρος, μετατράπηκε παράλληλα και σε χώρο υψηλής επισκεψιμότητας και κοινωνικών δράσεων.

Ο λόγος για το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην παραλία της Γεροσκήπου, που αποτελεί πλέον περιζήτητο χώρο για θρησκευτικές τελετές, αλλά και αφετηρία ή τέρμα καθημερινού περιπάτου για εκατοντάδες παφίτες. Η εκπληκτική θέα που προσφέρει στους επισκέπτες, κυρίως κατά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, αλλά και η μοναδική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική του, το έχουν μετατρέψει και σε χώρο περιπάτου και ανάπαυσης για εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά.

Η «ψυχή» της δημιουργίας του έργου, η δικηγόρος Πόπη Αθηνοδώρου-Μάντη, που μαζί με τον σύζυγο της, Κώστα Μάντη, συνέλαβε την ιδέα και υλοποίησε το έργο, εξέφρασε στο PafosNet τη συγκίνηση της για την σημασία που αποκτά ο ναίσκος στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή των ανθρώπων της Πάφου.

« Είμαι βαθύτατα συγκινημένη που βλέπω σήμερα αυτό που οραματίστηκα, να ξεπερνά και τα πλέον αισιόδοξα όνειρα μου όσον αφορά στην αποδοχή από τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά. « Το ότι από την αποπεράτωση του ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των παφιτών και ξένων επισκεπτών για ρεμβασμό, ξεκούραση και άθληση, πέραν της θρησκευτικής λατρείας είναι κάτι πολύ συγκινητικό».

Η κ. Αθηνοδώρου-Μάντη, τόνισε ότι ο ναός αποτελεί πραγματικότητα χάρη στην συνεχή στήριξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, στη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Πάφου και στην αγάπη και εθελοντική εργασία που κατέθεσαν στο χώρο απλοί άνθρωποι, επαγγελματίες διαφόρων κλάδων και οι λειτουργοί του Δήμου Γεροσκήπου, προκειμένου να υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα.

Μιλώντας μετά την τελετή των Θυρανοίξιων ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συνεχάρη την Πόπη Αθηνοδώρου-Μάντη για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια που κατέβαλε όλους αυτούς τους μήνες.

«Είμαι βέβαιος», τόνιζε τότε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, « ότι ο μικρός αυτός ναός θα εξυπηρετήσει και με το παραπάνω το πλήρωμα της Εκκλησίας σε παγκύπρια κλίμακα. Και όταν αξιοποιηθεί και το υπόλοιπο του τεμαχίου εδώ, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο και θα επιτελέσει ακόμη σημαντικότερο έργο».

6

Ήδη η ζήτηση για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων στο μικρό ναό, διεκδικεί θέση στο...Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες.

Στους αρμόδιους της Μητρόπολης Πάφου βρίσκονται δεκάδες αιτήματα νέων ζευγαριών και άλλων πολιτών για τέλεση γάμων και βαπτίσεων ολόκληρο το 2020, αφού τόσο η τεχνοτροπία κατασκευής του, που θυμίζει Αιγαίο και ελληνικά νησιά, όσο και η εκπληκτική θέα από το σημείο όπου έχει ανεγερθεί, το καθιστούν μοναδικό σε όλη την Πάφο.

pezodromoi-5