Pafos Net

Οι εννιά κλάδοι σπουδών με τη μεγαλύτερη ζήτηση στις μέρες μας

title image

Η εξειδίκευση των σπουδών τη σημερινή εποχή και κυρίως η αλλαγή του οικονομικού και επαγγελματικού πλαισίου σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο όσον αφορά στη ζήτηση επαγγελμάτων στη διεθνή αγορά εργασίας και συνεπώς και στην απορρόφηση των πτυχιούχων. Το γεγονός αυτό επηρεάζει άμεσα και σε τεράστιο βαθμό την Κύπρο η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί, παρά το μικρό μέγεθος της, ένα από τα κράτη με τον υψηλότερο αριθμό πτυχιούχων νέων σε πανευρωπαικό επίπεδο.

Αυτό επισημαίνει σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο σύμβουλος σπουδών, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος τονίζει ότι πλέον η κατεύθυνση που θα οδηγηθεί ο σημερινός μαθητής για σπουδές, έχει άμεση σχέση με την αυριανή γρήγορη και προσοδοφόρο ένταξη του στην αγορά εργασίας.

« Σίγουρα τα τελευταία χρόνια δεν είναι και τα καλύτερα για την Κύπρο και την Ευρώπη, που παρουσιάζουν μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμφισβήτητα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι απαισιοδοξία, ανασφάλεια και αβεβαιότητα», τονίζει. « Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, που λέει ότι η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε σε δεινή θέση ξανά στο παρελθόν, αλλά δεν καταστράφηκε ο κόσμος. Ταλαιπωρήθηκε αρχικά, αναθεώρησε τον τρόπο ζωής του, βρήκε τρόπους διαφυγής, δούλεψε σκληρά και επανήλθε δυναμικά. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω. Αισιόδοξο και ρεαλιστικό. Δεν θα αρνηθώ ότι κάποιο κλάδοι καταρρέουν ανεπιστρεπτί όμως την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι αναπτύσσονται και κάποιοι καινούργιοι δημιουργούνται.

Το νέο περιβάλλον το οποίο θα προκύψει μετά την οικονομική ύφεση θα είναι πιο ανταγωνιστικό και πιο απαιτητικό γι' αυτό και εμείς ως κράτος θα πρέπει να προετοιμάσουμε τους δικούς μας νέους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτές και η στροφή στην γνώση θεωρείται το καλύτερο αντίδοτο.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου διαθέτει υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-64 ετών με τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι κοντά στο 37.8% δηλαδή πολύ υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ, που είναι μόλις 27.7%.

Ο πληθυσμός της Κύπρου παραδοσιακά εκδηλώνει προτίμηση υπέρ της γενικής μέσης εκπαίδευσης, ακολουθούμενης από ανώτερη εκπαίδευση. Περίπου το 82% των αποφοίτων του δεύτερου κύκλου της μέσης εκπαίδευσης επιδιώκουν τη συνέχιση των σπουδών τους σε ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η οικογένεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενθάρρυνση και υποστήριξη των νέων για να συνεχίσουν σε ανώτερη εκπαίδευση».

Αν και η Κύπρος διαθέτει υψηλό μορφωτικό επίπεδο, παρατηρεί, οι νέοι της είναι τα θύματα της ανεργίας αλλά και της κρίσης γενικότερα. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-35 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 40% για το 2018, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο. Το ίδιο απογοητευτικό φαινόμενο επικρατεί και στους μισθούς.

Η προσοχή μας ως κράτος και πολιτεία δεν θα πρέπει να είναι στραμμένη μόνο στα κριτήρια εισδοχής στα Πανεπιστήμια και το πώς  θα σπουδάζουν περισσότεροι αλλά θα πρέπει επίσης  να έχουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα καθοδηγούμε τους νέους σε επαγγέλματα που θα τους δίνεται η ευκαιρία να αποκατασταθούν επαγγελματικά και από την άλλη να ικανοποιούν ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας, τονίζει ο κ. Σαββίδης.

« Είναι αμαρτία το ίδιο το κράτος που επένδυσε χιλιάδες ευρώ για να βγάλει αυτούς τους επιστήμονες το ίδιο το κράτος να τους απορρίπτει λόγω έλλειψης εκπαιδευτικής και επαγγελματικής στρατηγικής.

Βασικό αίτιο της υψηλής ανεργίας των πτυχιούχων είναι η εκπαιδευτική πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις. Η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση είναι υποβαθμισμένη και δεν υπάρχει ουσιαστικός επαγγελματικός προσανατολισμός, με αποτέλεσμα οι διαδοχικές γενιές να κάνουν επιλογές σε ό,τι αφορά την εκπαίδευσή τους και το επάγγελμά τους, όχι με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα δηλαδή τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας και οικονομίας σε εργατικό δυναμικό. Οι επιλογές των νέων γίνονται με βάση κατεστημένες αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερασμένες αντιλήψεις».

savvidis-2

Εννιά κλάδοι σπουδών αναμένεται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών και να δώσουν λύση στο πρόβλημα της ανεργίας, επισημαίνει ο Χρύσανθος Σαββίδης.

«Πρόκειται για τους κλάδους της αποκατάστασης, του διαδικτύου, της διαχείρισης αποβλήτων, της αειφόρου ανάπτυξης, των ξένων γλωσσών, της υγειονομικής περίθαλψης, της οφθαλμολογίας, της λογιστικής και της ασφάλειας», αναλύει. « Όσον αφορά στην αποκατάσταση, οι εξειδικευμένοι θεραπευτές, οι λογοθεραπευτές και οι φυσιοθεραπευτές που εργάζονται με ασθενείς που χρειάζονται αυτό το είδος της ιατρικής υποστήριξης φαίνεται ότι θα έχουν την πρωτοκαθεδρία από δω και στο εξής. Σε συνδυασμό με τους ασφαλιστές που προωθούν και προσφέρουν νέα προγράμματα υγείας, οι θεραπευτές των παραπάνω κατηγοριών θα καλύπτουν ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς σε ιατρεία, σχολεία, κέντρα αποκατάστασης και άλλα.

Επίσης, οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας δημιουργούν συνεχώς ανάγκες πάνω στο κομμάτι του διαδικτύου. Οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στη δημιουργία, τη διατήρηση και τη δημοσίευση κειμένων ιστοσελίδων, καθώς και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης προβλέπεται ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες καριέρας το επόμενο διάστημα. Ήδη μία νέα ειδικότητα που κάνει θραύση στο εξωτερικό αυτό το διάστημα είναι ο social sitter (η ορολογία προκύπτει από τη baby sitter), o οποίος αναλαμβάνει να ενημερώνει και να τρέχει τους προσωπικούς λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, LinkedIn) ενός επαγγελματία όταν εκείνος δεν διαθέτει ελεύθερο χρόνο γι' αυτό. Αντίστοιχες θέσεις εργασίας θα υπάρχουν και σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, μια που το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας».
Όσον αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων, ο σύμβουλος σπουδών παρατηρεί ότι καθώς η ανακύκλωση μπαίνει στην καθημερινότητά μας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, οι κανονισμοί για την διαχείριση αποβλήτων γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Αυτό σημαίνει, εξηγεί, ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία θα παρουσιάσει μία ανάπτυξη και θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας:

« Οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με οτιδήποτε αφορά στον τομέα αυτό, από τη συλλογή, την επεξεργασία και την περαιτέρω παρακολούθηση των σκουπιδιών, θα είναι περιζήτητοι. Επιπλέον, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες πρακτικές αειφορίας και οι νέοι πιο οικολογικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των αποβλήτων μπορεί να προσφέρουν μια δυναμική καριέρα με υψηλούς μισθούς στο επιστημονικό προσωπικό που δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό».

ekpaideusi-3

Ο Χρύσανθος Σαββίδης τονίζει ιδιαίτερα το θέμα της διασύνδεσης σπουδών και της σημασίας στην αειφόρο ανάπτυξη και βιωσιμότητα. «Going green», λέει χαρακτηριστικά, είναι το μήνυμα της εποχής μας για όλους τους τομείς, επισημαίνοντας ότι όσοι το έλαβαν και αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν και επαγγελματικά, θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν και μία θέση εργασίας. Στις μέρες η βιωσιμότητα μίας εταιρίας συνδέεται άμεσα με την οικολογική πολιτική που ακολουθεί, προσπαθώντας να αποδείξει ότι λειτουργεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, αναφέρει.

« Επίσης, όσο η παγκόσμια αγορά επεκτείνεται, διερμηνείς, εκπαιδευτές και μεταφραστές, που συνδέονται με τον τομέα της γλώσσας έχουν σημαντικές ευκαιρίες απορρόφησης στην αγορά εργασίας», δηλώνει. « Ειδικότερα, οι μεταφραστές γλωσσών εκτός της Ευρώπης, όπως της κινεζική και της αραβικά γλώσσας, δείχνει να είναι περιζήτητοι».
Εξηγώντας τη ζήτηση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ο κ. Σαββίδης τονίζει ότι τα νέα δεδομένα όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η γήρανση του πληθυσμού δημιουργούν νέες ανάγκες στην αγορά εργασίας. Οι νοσοκόμοι και οι νοσοκόμες, αλλά και όσοι μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και βοήθεια στο σπίτι θεωρούνται απαραίτητοι για τους ηλικιωμένους που ζουν πλέον μόνοι τους και όχι με τα παιδιά τους, αναφέρει.

«Όσον αφορά στην ένταξη στη σχετική λίστα των εννέα πιο δημοφιλών νέων κλάδων της οφθαλμολογίας, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας αναμένεται να παρουσιάσουν έντονη ανάπτυξη. Οι νέες τεχνολογίες που μπαίνουν σιγά σιγά στη ζωή όλων μας επιβαρύνουν τα μάτια μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των ασθενών που αναζητούν φροντίδα για τα μάτια τους να κάνει δημοφιλείς τους οφθαλμίατρους».
Παράλληλα, τονίζει, οι λογιστές ήταν, είναι και θα παραμείνουν ένα επάγγελμα με προοπτικές ακόμη και μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση. Όσο η φορολογία παραμένει, οι λογιστές είναι απαραίτητοι τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις, λέει χαρακτηριστικά.

«Τέλος, ο κλάδος της ασφάλειας», επισημαίνει, «είναι εξίσου ζωτικής σημασίας στις νέες συνθήκες. Την τελευταία δεκαετία όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια και στις υπηρεσίες περιπόλου. Η ειδικότητα του φρουρού που εργάζεται μέσα και έξω από μια εταιρία προσπαθώντας να αποτρέψει δυσάρεστα περιστατικά θα συνεχίσει να παρουσιάζει ζήτηση».

ekpaideusi-4

Σίγουρα οι τίτλοι και ο κλάδος σπουδών δεν είναι και η εγγύηση για επαγγελματική αποκατάσταση, διευκρινίζει ο Χρύσανθος Σαββίδης, εξηγώντας ότι χρειάζονται κι άλλα πράγματα όπως επαγγελματισμός, όρεξη, κοινωνικότητα, θετική διάθεση, σκληρή δουλειά αλλά αποτελεί την  βασική παράμετρο επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

« Εκείνο που πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε είναι η γνώση», καταλήγει. « Γνώση η οποία κάνει τον άνθρωπο πιο  ανοικτόμυαλο, του ανοίγει ορίζοντες για καλύτερο επαγγελματικό, οικογενειακό, κοινωνικό μέλλον αλλά, και από την άλλη μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.

Στις μέρες μας που η οικονομική κρίση υποβόσκει παντού το καλύτερο αντίδοτο είναι η μόρφωση, γι' αυτό ας εκμεταλλευτούμε την περίοδο αυτή στο να εξασφαλίζουμε όσο το δυνατό περισσότερα προσόντα για να μπορέσουμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την οριστική υπέρβαση της οικονομικής κρίσης».