Pafos Net

Μάριος Βασιλείου: Η αύξηση του αριθμού των τουριστών δεν συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων

title image

Τα αποτελέσματα της γενικότερης διεθνούς κρίσης και οι περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται στις χώρες προέλευσης των τουριστών, έχουν ως επακόλουθο την ανάλογη μείωση της κατά κεφαλή τουριστικής δαπάνης στην Κύπρο και των εισπράξεων, αφού η αύξηση του αριθμού των τουριστών δεν οδηγεί απαραίτητα στην αύξηση των εσόδων. Αυτό αναφέρει με δηλώσεις του στο PafosNet το διευθυντικό στέλεχος της τουριστικής βιομηχανίας, Μάριος Βασιλείου.

Η διαχρονική πολιτική του κράτους για την υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης, βασίστηκε για δεκαετίες αποκλειστικά σχεδόν στην εξισορρόπηση της τουριστικής προσφοράς σε δυναμικότητα κλινών, προς την τουριστική ζήτηση, εξηγεί ο διευθυντής του Saint George Hotel. Σε μία χώρα με 750 χιλιάδες κατοίκους και 2,5 εκατομμύρια αλλοδαπούς επισκέπτες, παρατηρεί, δεν λήφθηκαν ποτέ υπόψη οι ανάγκες του γενικού πληθυσμού για σχεδιασμό και καταγραφή των αναγκών τους σε προϊόντα και υπηρεσίες άμεσης κατανάλωσης.

« Η εξισορρόπηση μεταξύ τουριστικής ζήτησης και προσφοράς, δηλαδή μεταξύ κατηγοριών χωρίς περιεχόμενο παραγωγικής υφής, είναι φανερό ότι απουσιάζει ολοσχερώς», επισημαίνει. « Απουσιάζει, επίσης, κάθε προσέγγιση της πραγματικής κλαδικής διάρθρωσης της ετήσιας τουριστικής κατανάλωσης και επομένως απουσιάζει κάθε συσχετισμός με την ικανότητα της εγχώριας παραγωγής να ικανοποιήσει αυτή την ετησίως επιπρόσθετη τουριστική καταναλωτική ζήτηση για υπηρεσίες και υλικά προϊόντα από τα οποία αυτή συντίθεται».  

Για να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη, τονίζει ο Μάριος Βασιλείου, είναι σημαντικό να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που να οδηγούν στην ευρεία χρήση Κυπριακών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία. Με αυτό το τρόπο, τονίζει, θα βελτιωθεί η ποιότητα των προϊόντων και θα μειωθούν οι εισαγωγές.

« Ιδιαίτερα σημαντική είναι η απευθείας συνεργασία παραγωγού – επιχειρηματία για μείωση του κόστους της ενδιάμεσης συναλλαγής», αναφέρει. « Οργανωμένα να επενδύσουμε στην ανάδειξη της κυπριακής γαστρονομίας, οινολογίας και μεσογειακής διατροφής. Επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο σήμανσης των Κυπριακών προϊόντων στις υπεραγορές, για να ξεχωρίζουν και να μπορούν εύκολα να αγοραστούν από όσους θέλουν να στηρίξουν την Εθνική οικονομία».

marios-vasileiou

Παράλληλα, θα πρέπει να επιδιωχθεί η Συμβολαιακή αγροτική ανάπτυξη, τονίζει ο κ. Βασιλείου. Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τάσεις της σύγχρονης αγροτικής παραγωγής και θα βοηθήσει στην ανάγκη των παραγωγών να διασφαλίζουν ένα εγγυημένο εισόδημα, αλλά και τους καταναλωτές να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε προϊόντα διασφαλισμένης τιμής, ποιότητας και ποσότητας.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ανάπτυξη και εξέλιξη του αγροτοβιομηχανικού τομέα και δημιουργούνται οι βάσεις για μια παραγωγική και ανταγωνιστική γεωργία, υποστηρίζει το στέλεχος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου. Επίσης, παραμένει στη χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα που τόσο το χρειάζεται η χώρα μας, αντιμετωπίζεται δραστικά η ανεργία, ενισχύεται η ντόπια επιχειρηματικότητα και παράγονται πιστοποιημένα προϊόντα, κάτι που θα προσφέρει επιπρόσθετη αξία στο τουριστικό μας προιόν.

« Η ελεύθερη και παραγωγική σκέψη, χωρίς παρωπίδες, είναι απαραίτητη στη σύγχρονη εποχή», καταλήγει ο κ. Βασιλείου. « Ιδιαίτερα, για όσους θέλουν να κτίζουν σε γερά θεμέλια το μέλλον, όπου θα ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Είναι αδιανόητο να σχεδιάζεται η τουριστική πολιτική, χωρίς Κυπριακό χρώμα και Εθνική κατεύθυνση».