Pafos Net

Ο Θάνος Μιχαηλίδης στο PafosNet εφ' όλης της ύλης: Ατμομηχανή ξανά ο τουρισμός

title image

Βγαίνοντας από ένα καλοκαίρι που έσπασε όλα τα ρεκόρ από πλευράς αφίξεων, το μεγάλο στοίχημα είναι να μονιμοποιηθεί η κατάσταση αυτή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών και τον εναρμονισμό μας με τις διεθνείς τουριστικές τάσεις.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο PafosNet ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα τελευταία δυο χρόνια η κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι τοπικοί τουριστικοί φορείς είναι η ορθή. Η Πάφος έχει όλα τα εχέγγυα, παρατηρεί, για να επανέλθει για τα καλά στην κορυφή των τουριστικών πραγμάτων της Κύπρου και να παραμείνει εκεί.

 

-Πώς κρίνεται την πανθομολογούμενη αύξηση των αφίξεων φέτος, που συνέτεινε σε μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν του τόπου μας;

« Από το 2015 στο 2016 είχαμε αύξηση του τουριστικού ρεύματος σε ποσοστό 20%, ενώ από το 2016 στο 2017 είχαμε επίσης αύξηση της τάξης του 14,5%. Και οι δύο αριθμοί είναι πολύ καλοί, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι όσο αυξάνεται ο τουρισμός τόσο ο ρυθμός αύξησης μικραίνει.

Στόχος είναι η συνέχιση της αύξησης αυτής, που θα επιφέρει και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Νοουμένου ότι στην Πάφο και την Κύπρο γενικότερα η πληρότητα των μονάδων κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι ήδη πολύ ψηλή, για να ικανοποιηθεί η αύξηση που καταγράφεται, είναι ευνόητο ότι καλύπτουμε και μήνες πέραν της τουριστικής περιόδου. Γεγονός που είναι εξίσου σημαντικό με την αύξηση των ποσοστών στις αφίξεις».

-Πού νομίζετε εσείς, ως εμπλεκόμενος για χρόνια στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, ότι οφείλεται αυτή η θεαματική αύξηση;

« Θα πρέπει να παραδεχθούμε, κατ’ αρχήν, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν προβλήματα σε γειτονικούς μας προορισμούς που έχουν συντείνει στην αύξηση αυτή. Υπάρχουν προορισμοί που έχουν κλείσει κατά περιόδους, με αποτέλεσμα να επωφεληθούμε τουριστών που σκέφτονταν πλέον πού αλλού να πάνε διακοπές.

Αυτός όμως δεν ήταν ο κύριος λόγος της αύξησης που είχαμε. Πιστεύω ότι κύριος λόγος είναι η βελτίωσης του προιόντος της Κύπρου, μιλώντας τουλάχιστον για τα ξενοδοχεία. Οι ξενοδόχοι επωφελήθηκαν από τα κίνητρα της Κυβέρνησης και αναβάθμισαν το προσφερόμενο προιόν. Έχουν αναβαθμισθεί οι εγκαταστάσεις, αλλά και έχουν προστεθεί κλίνες με τις επεκτάσεις, πράγμα που συνιστά σοβαρό λόγο για την απορρόφηση του αυξημένου ποσοστού του αφικνούμενου ρεύματος.

Είναι δε σημαντικό και το γεγονός ότι διαχρονικά και πολύ περισσότερο στις σημερινές ταραγμένες μέρες που διάγουμε, η Κύπρος ήταν πάντα ένας ασφαλής προορισμός για τον επισκέπτη. Ολοένα και περισσότερο επίσης καθίσταται σαφές πόσο ενδιαφέρον προορισμός είναι η Κύπρος, ότι δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα.

Θα έλεγα συνεπώς, κ. Χριστοδούλου, ότι είναι ένα ευρύ φάσμα λόγων που έχει συντείνει στη σημερινή επιτυχία της τουριστικής μας βιομηχανίας».

-Ποιες είναι οι κυριότερες χώρες προέλευσης του ρεύματος αυτού, κ. Μιχαηλίδη και πόσο σημαντικές είναι από πλευράς διαχρονικότητας;

«Θα έλεγα ότι δεν άλλαξαν σημαντικά τα δεδομένα στον τομέα αυτό από το τι παρατηρείτο πάντοτε: Εξακολουθεί να είναι κύρια αγορά η Βρετανική, είναι πια πολύ σημαντική η Ρωσική αγορά, ενώ η κεντρική Ευρώπη θα έλεγα ότι είναι λιγότερο σημαντική για μας. Και εδώ όμως, παρατηρείται πλέον μια βελτίωση καθόλου ευκαταφρόνητη από τη Γερμανική αγορά, η οποία έχει πολύ μεγάλο μέλλον και προοπτικές για την Κύπρο. Αντιλαμβάνεσθε ότι μιλάμε για την μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης και αν καταφέρουμε να την επαναφέρουμε, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε σε μεγάλο βαθμό το τουριστικό μας προιόν ολόχρονα.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το ενδιαφέρον που παρατηρούμε από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, αλλά και από το Ισραήλ.

Όλες αυτές οι χώρες, ανεβαίνουν σημαντικά διότι έχει πλέον βελτιωθεί η σύνδεση της Κύπρου με τα αεροδρόμια τους. Το Α και το Ω για να βελτιωθούν οι πληρότητες, να μειωθεί η εποχικότητα, να αυξήσουμε τους προορισμούς από τους οποίους έρχονται οι επισκέπτες μας, είναι η σύνδεση της Κύπρου και στην περίπτωση μας της Πάφου με τις χώρες αυτές μέσω της αύξησης του ρόλου του αεροδρομίου Πάφου».

-Μιλώντας για το ρόλο του αεροδρομίου, κ. Μιχαηλίδη, νομίζετε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο για την αξιοποίηση του από τους τοπικούς φορείς;

«Σε γενικές γραμμές είναι πλέον ένα καλό αεροδρόμιο για το μέγεθος του. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες αναβάθμισης του, έχουν εξαλειφθεί κάποια προβλήματα του παρελθόντος και το σημαντικό, θα έλεγα, είναι να δημιουργηθεί το ενδιαφέρον ώστε οι αεροπορικές εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες να αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να το εντάσσουν στο πτητικό τους πρόγραμμα».

kato-pafos                                           

-Αποδίδουμε για την βελτίωση αυτή κάθε χρόνο, ιδιαίτερη θα έλεγα σημασία στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Καλώς, θεωρείτε;

«Οι τουριστικές εκθέσεις είναι πολύ σημαντικές. Οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες είναι αυτές του Λονδίνου και του Βερολίνου, αν πρέπει να μιλήσουμε για το μέλλον όμως, νομίζω ότι λόγω της εξάπλωσης πλέον των μέσων μαζικής δικτύωσης η σημασία των εκθέσεων μελλοντικά θα μειωθεί.

Υπάρχει πια πάρα πολύ μεγάλη και άμεση πληροφόρηση για τα θέματα αυτά από τα μέσα μαζικής δικτύωσης, ενώ και το εξειδικευμένο διαδικτυακό μάρκετινγκ είναι πολύ στοχευμένο στο πού και με ποιους θα επικοινωνήσεις. Άρα, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι εξελικτικά θα μειώνεται η σημασία των εκθέσεων. Δεν θα εξαλειφθεί, αλλά θα μειωθεί. Άλλωστε, είναι ήδη εμφανής η τάση ολοένα και περισσότερων ανθρώπων να επιλέγουν απευθείας τις διακοπές τους, το ξενοδοχείο τους, κλπ.

Η μείωση του τουριστικού πακέτου δεν είναι ακόμη τόσο μαζική, αλλά προδιαγράφεται η τάση της».

-Από πλευράς δικής σας, των ανθρώπων του τουρισμού εννοώ, ποιες άλλες κινήσεις νομίζετε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα για συνέχιση του ανοδικού ράλι των τελευταίων χρόνων;

«Κοιτάξτε, η ουσία είναι να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις εμπειρίες που έχει κάποιος όταν έρθει στην Κύπρο. Αφού βελτιωθούμε ως προορισμός, προσφέροντας καλύτερες και περισσότερες εμπειρίες, καθώς και καλύτερες υποδομές, θα ωφεληθούμε όλοι. Ας πάρουμε το δικό μας παράδειγμα, της Πάφου, όπου έγινε μια εξαιρετική δουλειά στην αναβάθμιση και ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού της κέντρου.

Αυτό είναι κάτι που θα ωφελήσει στο μέλλον σε τεράστιο βαθμό, είναι βέβαιος ότι το καλοκαίρι του 2018 θα δούμε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών να επισκέπτεται την πάνω Πάφο, όχι μόνο την τουριστική της περιοχή.

Έχοντας πλέον όλες αυτές τις υποδομές και τις βελτιώσεις, θα πρέπει η Κύπρος να καθιερώσει και να λειτουργήσει ένα brand το οποίο και θα βελτιώσει την εικόνα μας διεθνώς, αλλά θα αναβαθμίσει και το επίπεδο των επισκεπτών που θα προτιμούν την Κύπρο. Δεν αρκεί να αυξάνονται μόνο οι αριθμοί των τουριστών, πρέπει να αυξάνεται και το οικονομικό τους επίπεδο για πολλαπλά οφέλη στο τόπο».

molos-pafou                                         

-Φέτος, κ. Μιχαηλίδη, γίνεται περισσότερος λόγος από κάθε προηγούμενη χρονιά έχουμε την αίσθηση στο θέμα των ξενοδοχείων της Πάφου που θα παραμείνουν ανοιχτά τη χειμερινή περίοδο. Έτσι έχουν τα πράγματα;

« Σίγουρα υπάρχει σήμερα αυτή η αυξητική τάση. Και μάλιστα αυτά τα ξενοδοχεία που κλείνουν φέτος τον χειμώνα το πράττουν για επεκτάσεις και ανακαινίσεις, όχι ελλείψει πελατών. Συνεπώς, θα έλεγα ότι τον χειμώνα του 2018-19, θα δούμε ακόμη περισσότερα ξενοδοχεία ανοιχτά στην Πάφο. Και να ξέρετε, ότι ένας καλός χειμώνας φέρνει πάντα ένα καλύτερο καλοκαίρι και ένα καλύτερο καλοκαίρι ένα ακόμη καλύτερο χειμώνα. Είναι ένας κύκλος.

Είμαι βέβαιος ότι ειδικά η Πάφος θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την τάση αυτή, καθότι είναι ένας προορισμός που προσφέρει πάρα πολλά και τις χειμερινές περιόδους. Και όσο μεγάλο είναι το ποσοστό των μονάδων που θα δουλέψουν και τον χειμώνα, τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη στην τοπική οικονομία, σε επίπεδο εργασιακής ασφάλειας για τους εργαζόμενους, κλπ.

Είναι μια αλυσίδα το πράγμα αυτό».

-Υπήρξαν στιγμές που όλο αυτό το τουριστικό ρεύμα νοιώσατε ότι δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τις μονάδες της Πάφου;

«Μπορεί να υπήρξαν στιγμές που τα ξενοδοχεία μας να ήταν υπερπλήρη, αλλά αν ληφθεί υπόψη η αύξηση των διαθέσιμων κλινών, θα έλεγα ότι δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα προβλήματα ήταν της φύσης του να μην βρω κατάλυμα της κατηγορίας που ήθελα κάποια χρονική περίοδο και να έπρεπε να ψάξω άλλης κατηγορίας ή να ψάξω σε άλλη περιοχή.

Ήταν πολύ μεμονωμένα τέτοια περιστατικά».

-Κάνοντας λόγο για κατηγορίες καταλυμάτων, κ. Μιχαηλίδη, πώς θα σχολιάζατε τη σημερινή κατάσταση στην Πάφο όσον αφορά στους ποιοτικούς δείκτες του τουρισμού;

«Σίγουρα έχει βελτιωθεί και ο αριθμός των τουριστών, αλλά και η κατανομή τους όσον αφορά στις χώρες προέλευσης. Βλέπουμε πλέον, πχ, Ισραηλινούς ολόχρονα, από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και αλλού. Πρόκειται για τουρίστες που δεν τους είχαμε πριν και δεν τους είχαμε και ολόχρονα, όπως συμβαίνει τώρα.

Άρα υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτιώσεις. Και όσο βελτιώνουμε την Πάφο, τόσο θα βελτιώνουμε και τους αριθμούς των επισκεπτών μας».

-Ως ΠΑΣΥΞΕ Πάφου είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία που υπάρχει με άλλα τμήματα και φορείς της τουριστικής βιομηχανίας;

«Υπάρχει συνεργασία. Και ο ΠΑΣΥΞΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο επαρχίας, αφού όλοι πλέον έχουν καταλάβει στην Πάφο ότι ο τουρισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα της οικονομικής ζωής μας και χρειάζεται να παρακολουθούμε τους πολύ γοργούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται τα πράγματα στον τουριστικό τομέα σήμερα».                                 

xenodoxeia

-Ένα ικανό δείγμα αυτής της συνεργασίας είναι και η μεγάλης κλίμακας ανάπλαση της «βιτρίνας» της Πάφου την τελευταία διετία. Συμφωνείτε;

« Τα έργα έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στην αναβάθμιση της εικόνας και λειτουργίας της Πάφου. Ο τουρίστας έχει πλέον λόγο να επισκεφθεί και το κέντρο της πόλης, έχει σημασία να ξέρει ο επισκέπτης ότι η πόλη που επέλεξε για τις διακοπές του έχει να του προσφέρει ένα ιστορικό κέντρο, που να δίνει επιλογές, να είναι καθαρό και όλα αυτά.

Πλέον, πρέπει να συνεχισθεί η προσπάθεια αυτή για να βελτιωθεί και η Κάτω Πάφος σε επίπεδο αισθητικής και καθαριότητας. Όλα αυτά βοηθάνε πολύ στην τουριστική βιομηχανία».

-Θα ήθελα ένα σχόλιο, κ. Μιχαηλίδη, όσον αφορά στην πρωτοκαθεδρία που φαίνεται να επιτυγχάνει η Πάφος σε θέματα έλευσης Ρώσων και Κινέζων το τελευταίο διάστημα.

«Υπάρχει μια σημαντική διαφορά στο θέμα αυτό. Οι Ρώσοι που έρχονται εδώ φαίνεται να έρχονται αποκλειστικά για σκοπούς διακοπών, ενώ οι πλείστοι Κινέζοι έρχονται στην Πάφο για να επενδύσουν σε ακίνητα.

Συνεπώς το πρόγραμμα των τελευταίων όταν έρχονται εδώ είναι διαφοροποιημένο από το πρόγραμμα ενός τουρίστα. Κινέζοι που να φθάνουν στην Πάφο μόνο για τουρισμό, δεν έχουν καταγραφεί σε αξιοσημείωτο βαθμό ακόμη».

-Ένα θέμα που έλαβε διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τον θεσμό του all inclusive, είναι και η φημολογούμενη κόντρα ξενοδόχων και κέντρων αναψυχής. Είναι νομίζετε υπαρκτό το πρόβλημα;

« Είναι πολύ μεγάλο λάθος να προωθούμε ή να βλέπουμε αντιπαλότητες στην τουριστική βιομηχανία. Για να πετύχει το ένα μέρος της βιομηχανίας αυτής, πρέπει να επιτύχουν όλα. Ο ξενοδόχος θέλει να ξέρει ότι εκτός ξενοδοχείου υπάρχουν κέντρα αναψυχής που μπορούν να προσφέρουν αυτό που θέλει ο τουρίστας. Διότι όταν βγει για ένα φαγητό ή ένα ποτό και δεν βρει αυτό που θέλει, θα επιστρέψει δυσαρεστημένος στο ξενοδοχείο του. Και ένας δυσαρεστημένος τουρίστας είναι δυσφήμιση για την Πάφο γενικά.

Το all inclusive είναι ένα μοντέλο που το ζητά η αγορά. Υπάρχει όμως ένας μύθος ότι ο θεσμός αυτός έχει «σκοτώσει» τα κέντρα αναψυχής. Οι στατιστικές που έχουμε είναι ότι μόνο ένα 20% των αφίξεων στην Κύπρο πάει σε all inclusive, άρα δεν μπορεί ένα τέτοιο κομμάτι του συνόλου να είναι υπεύθυνο για τα προβληματα των κέντρων.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, όπως και οι ξενοδόχοι, πρέπει να φροντίζουν για τη συνεχή αναβάθμιση του προσφερόμενου προιόντος τους».                                             

xenodoxeia-pafou

-Πώς βλέπετε την επιχειρούμενη το τελευταίο διάστημα εξειδίκευση του τουριστικού προιόντος, με την καθιέρωση διαφόρων ειδών δραστηριοτήτων, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο συνεδριακός, ο περιηγητικός κλπ;

«Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του όλου συνόλου. Όσο περισσότερο αυξάνουμε τους τύπους των εμπειριών που προσφέρουμε στους επισκέπτες, τόσο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών. Παράλληλα αυτό συντείνει και στη βελτίωση των υποδομών κάθε ξενοδοχείου, αλλά και στην επέκταση της τουριστικής του περιόδου.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ως Πάφος νοσούμε σ’ αυτό τον τομέα, κυρίως στον αθλητικό τουρισμό. Χρειάζεται επένδυση, μόνο έτσι θα δούμε διαφορά σε όποιο τομέα του τουρισμού θέλουμε να εμβαθύνουμε».

-Κάτι τελευταίο κ. Μιχαηλίδη: Το κράτος μπορεί να κάνει κάτι πιο συγκεκριμένο για να δώσει την τελική ώθηση μέσα σε αυτή την πολύ ευνοική συγκυρία;

« Γενικά πρέπει να είμαστε σύγχρονοι στον τρόπο προσέγγισης μας σήμερα, να βλέπουμε εγκαίρως τι ζητά ο πελάτης. Πιστεύω ότι ένα υφυπουργείο τουρισμού που θα συγκέντρωνε όλες τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τον τουρισμό, θα βοηθήσει περισσότερο και θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα».