Pafos Net

Ο Τάσος Γιασεμίδης μιλά στο PafosNet: Οι οικονομικές προκλήσεις του 2019

title image

Τα αποτελέσματα του 2018 για την Κυπριακή οικονομία, τουλάχιστον όσον αφορά τα στατιστικά, κρίνονται ικανοποιητικά. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ποσοστό πέραν του 3% του ΑΕΠ, η ανεργία συνέχισε την καθοδική της πορεία και τα πλεονάσματα της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν.

Αυτά επισημαίνει ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, μιλώντας σήμερα στο PafosNet για το τι θα πρέπει να περιμένει ο Κύπριος πολίτης τη χρονιά που άρχισε πριν λίγες μέρες. Η διατήρηση του μομέντουμ των αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης, τονίζει, αποτελεί βασική πρόκληση για το 2019, την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που άλλοτε ανθούσαν και αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας.

« Η χρονιά που έφυγε», αναφέρει, « σηματοδότησε και τη δεύτερη μεγάλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μετά το 2013. Η συγχώνευση του «καλού» Συνεργατισμού με την Ελληνική Τράπεζα άλλαξε και πάλι το τραπεζικό τοπίο, ενώ ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του «κακού» Συνεργατισμού. Σημειώνεται πάντως ότι ο οργανισμός που διαχειρίζεται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχει ακόμη τις απαραίτητες άδειες για να διεκπεραιώνει τις εργασίες του.

Την ίδια στιγμή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ολοκλήρωση του σχεδίου Εστία και η εφαρμογή του».

Αλληλένδετες με τις οικονομικές συνθήκες στην Κύπρο, παρατηρεί ο κ. Γιασεμίδης, είναι και οι διεθνείς εξελίξεις. Η κυπριακή οικονομία, επισημαίνει, καλείται να λειτουργήσει σε ένα δύσκολο και συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με τις πολιτικές προστατευτισμού των ΗΠΑ να  προκαλούν τριγμούς με άλλες οικονομικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ευρώπη.

« Την ίδια στιγμή υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία, Συρία και άλλες περιοχές», εξηγεί. « Από τη μια η μεταβλητότητα προκαλεί προβλήματα στις διεθνείς αγορές, από την άλλη η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα σταθερότητας με τη γεωγραφική της θέση να καταγράφεται στα σημαντικά της πλεονεκτήματα.

Δύο γεγονότα που σίγουρα θα επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή και ενδεχομένως την παγκόσμια οικονομία είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο τρόπος που τελικά θα γίνει αυτό, και η λήξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το Brexit, αν τελικά προχωρήσει χωρίς συμφωνία των δύο μερών, αναμένεται να προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις. Την ίδια στιγμή ενδεχομένως να υπάρξουν και ευκαιρίες, μέσα από οργανισμούς που θέλουν να συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη.

Η λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στις Ευρωπαϊκές Αγορές, εφόσον αφαιρείται από την εξίσωση ένας εν δυνάμει μεγάλος αγοραστής ομολόγων. Αυτό αναμένεται να επηρεάσει κυβερνήσεις οι οποίες θα βγουν στις αγορές εντός του επόμενου έτους.

Πιθανώς προς το τέλος του 2019 να δούμε τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων. Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων βοήθησε από τη μια στην παροχή ρευστότητας στην αγορά από την άλλη όμως (πέραν του ότι λειτούργησε ως αντικίνητρο για τις αποταμιεύσεις) επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών και τις αποδόσεις ασφαλιστικών ταμείων και ταμείων προνοίας».                                    

oikonomia2

Σημαντική παράμετρος του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που δημιουργείται στην Κύπρο, τονίζει ο γνωστός οικονομολόγος, είναι αυτή των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς την κυβέρνησης και τα όσα αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό, αναφέρει ο Τάσος Γιασεμίδης, αναμένονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις το 2019, με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η υλοποίηση τους.

« Γενικό Σχέδιο Υγείας, αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας, εκσυγχρονισμός του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και των δικαστηρίων, μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του εκπαιδευτικού συστήματος, εφαρμογή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζονται. Αρκετές από αυτές σχεδιάστηκαν εδώ και καιρό αλλά η υλοποίηση τους αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες.

Σημειώνεται ότι σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης η χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων είναι ευκολότερη, όμως απαιτείται πολιτική διαχείριση και θέληση. Το 2019 θα υπάρξει αύξηση στις εισφορές για τις κοινωνικές ασφαλίσεις ενώ θα αρχίσουν και οι εισφορές που αφορούν το ΓεΣΥ».

Σημαντική παράμετρος των μεταρρυθμίσεων, τονίζει επίσης, είναι η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η διευκόλυνση των επενδύσεων και η ενίσχυση των υποδομών όπως του οδικού δικτύου. Αυτά θα διασφαλίσουν τη συνέχιση των επενδύσεων στην Κύπρο αλλά και τη διασφάλιση της αξίας των επενδύσεων όσων εμπιστεύτηκαν την Κύπρο, παρατηρεί.                                        

oikonomia

Μετά τις αποφάσεις του 2018, δηλώνει ο κ. Γιασεμίδης, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναδιαρθρώθηκε με σημαντικό μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να βγαίνει εκτός του συστήματος, είτε μέσω της διάσπασης του Συνεργατισμού ή μέσω της αγοράς μεγάλου πακέτου δανείων από επενδυτικά ταμεία.

Τα πιο πάνω, παρατηρεί, μπορεί εν μέρει να αποσυμφορίζουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά από την άλλη δεν έλυσαν το πρόβλημα:

« Πολλοί πολίτες συνεχίζουν να είναι υπερδανεισμένοι και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους ενώ ο ρυθμός εκποίησης ή ανάκτησης των υποθηκών θα επηρεάσει τον τομέα των ακινήτων. Είναι σημαντικό να δούμε εμπειρικά πως θα τύχουν διαχείρισης δάνεια που εξαγοράστηκαν. Σημειώνεται ότι τέτοιοι οργανισμοί ψάχνουν για γρήγορες λύσεις, πχ είναι περιορισμένη η δυνατότητα αναδιάρθρωσης δανείου, όπως η πώληση της υποθήκης ή άμεση εξόφληση του δανείου και προς αυτή την κατεύθυνση οι εταιρείες διαχείρισης είναι διατεθειμένες να παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις.

Την ίδια στιγμή αναμένεται να δούμε και την οριστικοποίηση των κριτηρίων του Εστία και η ανακοίνωση της διαδικασίας με την οποία θα γίνονται οι αιτήσεις. Ακόμη με περισσότερο ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου που αφορά τους «καλούς» δανειολήπτες».

Σύμφωνα με τον κ. Γιασεμίδη, τα σχέδια αυτά θα εφαρμόζονται σε περιπτώσεις που το δάνειο είναι βιώσιμο, δηλαδή μετά την αναδιάρθρωση του στο ποσό αξίας της υποθήκης ο δανειολήπτης μπορεί να καταβάλλει το μέρος της δόσης που δε θα καλύπτεται από το κράτος. Αναμένεται ότι αριθμός δανείων που βρίσκονται στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά θα τύχουν ανακατάταξης, κάτι που θα βοηθήσει και τα κεφάλαια των τραπεζών, υποστηρίζει.

« Συζήτηση υπάρχει και για άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως αυτοί που βρίσκονται στο ενοίκιο, οπότε το 2019 ενδεχομένως να υπάρξει η αναδιαμόρφωση της Στεγαστικής Πολιτικής του Κράτους».

oikodomes

Το 2018 όλοι οι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η ναυτιλία παρουσίασαν άνοδο, τροφοδοτώντας την ενίσχυση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας, σύμφωνα με τον Τάσο Γιασεμίδη:

« Ο αριθμός των αφίξεων τουριστών αυξάνεται κάθε έτος, χωρίς όμως να παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση όσον αφορά τα εισοδήματα. Πολλές τουριστικές μονάδες ανακαινίσθηκαν ή επεκτάθηκαν, ενώ νέες αναμένεται να μπουν στην αγορά το 2019. Η λειτουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες των επαγγελματικών του τομέα, όμως βασική προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και η ενίσχυση της ποιότητας των επισκεπτών.

Όσον αφορά στα ακίνητα, μεγάλη πρόκληση παραμένει η διατήρηση της εξωγενούς ζήτησης, που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τα παρεχόμενα κίνητρα και η απορρόφηση από την αγορά των ακινήτων που θα εκποιηθούν . πωληθούν από τα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και τα νέα που αναμένεται να κατασκευαστούν, κάτι που αποτυπώνεται στις εγκρίσεις των αδειών οικοδομής.

Η βιώσιμη και συνετή ανάπτυξη του τομέα θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσα από τις σωστές πολιτικές του κράτους. Το 2019 αναμένεται να εφαρμοστεί η επιστροφή ΦΠΑ 14% σε οικόπεδα που αγοράστηκαν για την κατασκευή μόνιμης κατοικίας, ενώ τα πολεοδομικά κίνητρα σε όσους τα εκμεταλλεύονται θα έχουν κόστος».

Η ναυτιλία, επισημαίνει επίσης, παραμένει σταθερός αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας με βασική πρόκληση των επόμενων ετών τη διατήρηση, μέσα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος. Την ίδια στιγμή ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών μετά από μια περίοδο αναπροσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς και τις νέες ανάγκες των επιχειρηματιών και της κοινωνίας, συνεχίζει να συνεισφέρει θετικά στην οικονομία.

« Νέες αγορές παρουσιάζονται πλέον στο προσκήνιο και βασική πρόκληση και για το νέο έτος είναι η διατήρηση της Κύπρου ως ενός ανταγωνιστικού χρηματοοικονομικού κέντρου, έτοιμου να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της εποχής παρέχοντας νέες υπηρεσίες και χρηματοοικονομικά προϊόντα», τονίζει. «Οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, αναμένοντας να δούμε την κατάληξη με το ΓεΣΥ, ενισχύονται ενώ η μεγάλη πρόκληση για το 2019 αφορά στον τομέα της ενέργειας. Πέραν από το σωστό σχεδιασμό, πολιτικό και οικονομικό,  για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων η Κύπρος καλείται να καλύψει τους στόχους του 2020, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

tourismos