Pafos Net

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Pafos Innovation Institute (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

title image

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τέλεσε τα εγκαίνια του Pafos Innovation Institute, ενός μοναδικού στην Κύπρο ακαδημαικού έργου το οποίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του Δήμου Πάφου με το καταξιωμένο Πανεπιστήμιο Reichman University (IDC Herzliya) του Ισραήλ. Με την επισημοποίηση της λειτουργίας του ακαδημαικού ιδρύματος, η πόλη εισέρχεται σε μια νέα εποχή και επενδύει στην καινοτομία και την εκπαίδευση.

innov1

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, επεσήμαναν στους χαιρετισμούς τους ότι με έργα αυτής της εμβέλειας η Πάφος δημιουργεί ένα τρίτο πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας, δίπλα από τους πυλώνες του τουρισμού και των κατασκευών, ώστε να μπορεί να απορροφήσει τους νέους επιστήμονες και να καταστεί περιφερειακό ακαδημαικό κέντρο.

innov3

Χαρακτήρισαν το έργο που εγκαινιάστηκε απόψε ως ένα από τα σπουδαιότερα που γίνονται στην Κύπρο, αφού αυτού του είδους έργα ανοίγουν νέους δρόμους και νέες προοπτικές σε πόλεις, σε κοινωνίες και δημιουργούν μια θετική επίδραση σε ολόκληρη την χώρα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του που το  Ίδρυμα, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που ανέπτυξε η Κύπρος με το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια. Συνεργασία στη βάση της οποίας,όπως είπε, το κοινό όραμα για ουσιαστική και στρατηγική αναβάθμιση των μεταξύ μας σχέσεων, εξελίχθηκε σε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της υγείας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως υπερβαίνοντας την παραδοσιακή αντίληψη που θέλει τις Τοπικές Αρχές να περιορίζονται σε θέματα αυτοδιοίκησης, εκμεταλλεύτηκαν και αξιοποίησαν πλήρως, τόσο τις δυνατότητες που προσφέρει η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ όσο και η επιτυχής αδελφοποίηση του Δήμου με την πόλη Herzliya.
Αναμφίβολα, η ανάληψη της πρωτοβουλίας της δημιουργίας των υπερσύγχρονων υποδομών του Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, το οποίο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου IDC Herzliya, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους Δήμους και όχι μόνο, συμπλήρωσε.
Η εν λόγω σημαντική πρωτοβουλία όσο και άλλες ανάλογες, φέρνοντας την Κύπρο σε επαφή με δυναμικά οικοσυστήματα του εξωτερικού, όπως αυτό του Ισραήλ, ενισχύουν,  συνέχισε,  τη σημαίνουσα προσπάθεια που καταβάλλουμε για ανάδειξη της πατρίδας μας σε περιφερειακό εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο.
Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την  ιδιαίτερη δυναμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Κύπρος στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, ύστερα από τη σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων που σχεδιάσαν και υλοποιούν, πλήρως εναρμονισμένων με το πλαίσιο, της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για ένα Ψηφιακό μέλλον και της Πράσινης Συμφωνίας.
Όραμα  του είπε, είναι να δει, και χαίρεται που το βλέπει, η Κύπρος να παίρνει την άλλη διάσταση, δηλαδή να παρουσιάζεται πλέον με σύγχρονες πόλεις, με έξυπνες πόλεις χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τοπικά ηγετικά στελέχη και όχι μόνο. 

innov2

Το πρόγραμμα των εγκαινίων άρχισε με Ακαδημαϊκή Ημερίδα από διακεκριμένους Ισραηλινούς Καθηγητές και Διπλωμάτες με θέμα «Academia New Frontiers» και συνεχίσθηκε με τους χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος και τον Δήμαρχο της αδελφοποιημένης πόλης Herzliya του Ισραήλ Moshe Fadlon. Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου και Ιδρυτή του Πανεπιστήμιου IDC Καθηγητή Uriel Reichman και οπτικογραφημένοι χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης του Ισραήλ Zeev Elkin και τον Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ Reuven Rivlin.

innov5

innov4

Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με την ομιλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την αποκάλυψη της πλάκας των εγκαινίων.

innov9

innov8

innov7

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε επίσης απόδοση τιμητικής πλακέτας στην εταιρεία Korantina Homes, με αντισταθμιστικά μέτρα και την χορηγία της οποίας ανεγέρθηκαν οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

innov10

innob12

innovation