Pafos Net

Κάτω Πάφος, όπως... Πέτρα: Οι αρχαιότητες μέσα στους λόφους

title image

Η πρόσφατη οικονομική εισφορά του Δήμου Πάφου προς την αρχαιολογική πανεπιστημιακή αποστολή της Avignon Γαλλίας, που για χρόνια ανασκάπτει τους θησαυρούς της Κάτω Πάφου και ειδικότερα τον Λόφο της Φάπρικας, επαναφέρει στο προσκήνιο ένα τμήμα του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης που από πολλούς ειδικούς θεωρούνται ισάξιοι των αντίστοιχων της Πέτρας στην Ιορδανία.

Ο λόφος της Φάμπρικας, στο δρόμο που οδηγεί από το κέντρο της Πάφου προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης, αποτελούσε επί αρχαιότητας την Ακρόπολη της Πάφου. Αυτό προκύπτει από τις συνεχιζόμενες για 12 χρόνια ανασκαφές στην περιοχή από γαλλική αρχαιολογική αποστολή, με επικεφαλής την δρ. Claire Balandier, Καθηγήτρια Αρχαιολογίας και Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Avignon Γαλλίας. 

Η δρ. Balandier χαρακτήρισε τα λατομεία που υπήρχαν κατά την αρχαιότητα στον συγκεκριμένο λόφο ως τα σημαντικότερα που έχουν ανακαλυφθεί, μετά από τα αντίστοιχα στην Πέτρα της Ιορδανίας και τη Σικελία. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στην Πάφο ενημερωμένοι για την σπουδαία αρχαιολογική σημασία της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ και από πλευράς επιστημονικής κοινότητας, ο λόφος της Φάμπρικας καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση στις μελέτες και στις ανασκαφικές εξελίξεις.

Η ανασκαφική έρευνα απέδειξε ότι αίθουσα με ψηφιδωτό δάπεδο που ήρθε στο φως ανήκε σε ένα κτήριο της Ελληνιστικής περιόδου και ότι υδροδοτείτο από έναν πήλινο αγωγό που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το κτίριο αυτό φαίνεται ότι καταστράφηκε μερικώς από μεταγενέστερα έργα υδροδότησης, Ρωμαϊκής περιόδου, που περιελάμβαναν την κατασκευή αγωγού και δεξαμενών, διευκρίνισε. 

Η Claire Balandier ανέφερε ακόμη πως οι τελευταίες προ πανδημίας ανασκαφικές έρευνες, αρχές του 2020, επικεντρώθηκαν στη Ρωμαϊκή οικία, η οποία ανασκάπτεται από το 2010, και στη διάρκεια τους εντοπίστηκε ένας μεγάλος τετράγωνος χώρος, στο κέντρο του οποίου υπήρχε μικρή δεξαμενή. Κάτω από τα στοιχεία αυτά, η ανασκαφική έρευνα εντόπισε τη βάση του ελληνιστικού λατομείου. Επίσης, δύο ακόμη δωμάτια ήλθαν στο φως στη νότια πλευρά του χώρου, ενώ ερευνήθηκε και μια κλίμακα στη βορειο-ανατολική γωνία της εσωτερικής αυλής.

faprika2

Την σπουδαιότητα του έργου των ξένων ανασκαφικών αποστολών στην πόλη, επεσήμανε και ο Δήμαρχος Πάφου. Ο Φαίδωνας Φαίδωνος τόνισε ότι στην Πάφο διεξάγει επίσης αρχαιολογικές ανασκαφές αποστολή του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας – Πολωνίας  με επικεφαλής την Καθηγήτρια ελληνικής καταγωγής  Ευδοξία-Παπουτσή- Wladyka, που διεξάγει ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Αγορά της Πάφου εδώ και πάρα πολλά χρόνια με σημαντικά ευρήματα και σημαντικότερο εύρημα αυτό της αρχαίας αγοράς, ενώ χαρακτήρισε ανεκτίμητη την προσφορά των πολωνικών αρχαιολογικών αποστολών που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όταν  η ανασκαφική ομάδα του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας υπό τη Διεύθυνση του Καθηγητή Αντρέας Νταζέφσκι έφερε στο φως τα περίφημα ψηφιδωτά στις Οικίες του Θησέα και Αιώνα.
Σημαντικό ακόμη, τόνισε, είναι και το έργο της αυστραλιανής πανεπιστημιακής αποστολή του Πανεπιστημίου  του Σύδνεϋ με την ανακάλυψη του Ελληνιστικού Θεάτρου, του μεγαλύτερου θεάτρου της αρχαιότητας με 8.000 θέσεις. Οι ανασκαφές διεξάγονται  υπό τη διεύθυνση του δρος Craig Barker.
Όσον αφορά στην αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου της Αβινιόν της Γαλλίας, ο Δήμαρχος Πάφου τόνισε ιδιαίτερα την παρουσία και το έργο της δρος Balandier που εδώ και 31 χρόνια επισκέπτεται την Πάφο και γνωρίζει, όπως τόνισε, άπταιστα τα ελληνικά, ενώ αποκάλυψε ότι η γαλλίδα επιστήμονες αρκετές φορές έρχεται με δικά της χρήματα ή με χρηματοδότηση από το γαλλικό κράτος για να συνδράμει το έργο της αποκάλυψης του αρχαίου πλούτου της Πάφου.

lofos-fambrikas