Pafos Net

Ο Λίνος Τσοκκάς στο PafosNet: Η πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη μετά την υποψηφιότητα του

title image

Εξήγγειλε πρόσφατα και επισήμως την πρόθεση του να διεκδικήσει την ψήφο των παφίων στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαίου. Ο επαρχιακός γραμματέας του ΔΗΣΥ Πάφου και δημοτικός σύμβουλος του κόμματος στον Δήμο Πάφου, Λίνος Τσοκκάς, παραχωρεί σήμερα και την πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στο PafosNet με την αφορμή αυτή.

Ο κ. Τσοκκάς αναλύει τους στόχους και επιδιώξεις του και αναφέρεται για όλα όσα κρίνει ότι πρέπει να γίνουν στην Πάφο την ερχόμενη πενταετία.

-Έχετε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή σας να είστε στο ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2021.

« Ναι, με επιστολή που απέστειλα πρόσφατα σε όλα τα μέλη του ΔΗΣΥ της επαρχίας μας, δημοσιοποίησα την πρόσθεσή μου να είμαι υποψήφιος της παράταξης στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαϊου. Η υποψηφιότητά μου και η πρόταση που καταθέτω είναι ανοικτή σε κάθε πολίτη της Πάφου ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησης. Ήμουν πάντα και θα συνεχίσω να είμαι στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους πολίτες. Πιστεύω ότι διαθέτω τις γνώσεις, την εμπειρία, τον δυναμισμό και την εντιμότητα για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ανθρώπων της Πάφου και να συμβάλω στην πρόοδο και την ευημερία της επαρχίας. Το 2016 οι συμπολίτες μου με τίμησαν εκλέγοντάς με στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου. Πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στην εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο πρόσωπό μου, εργαζόμενος καθημερινά με όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη».

-Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για την επαρχία;

« Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν ότι είμαι άνθρωπος των πράξεων, όχι των μεγάλων λόγων και των υποσχέσεων. Καταθέτω τις προτάσεις μου και ταυτόχρονα δηλώνω την αποφασιστικότητά μου να εργαστώ σκληρά και να συνεργαστώ εποικοδομητικά με όλους τους φορείς τις επαρχίας μας, για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τα έργα υποδομής, πιστεύω ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη Μαρίνα Πάφου, ένα έργο πολύ σημαντικό στην προσπάθεια για εμπλουτισμό και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας και στον Δρόμο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος θα συμβάλει στην ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, αλλά στην ασφάλεια των πολιτών και τη συγκράτηση των νέων μας στα χωριά τους. Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησης του δρόμου Τουριστικής Περιοχής-Αεροδρομίου και του δρόμου από τα όρια Πάφου-Χλώρακας μέχρι τον Κόλπο των Κοραλλίων».

-Για το πολυσυζητημένο θέμα της ανάπτυξης του Ακάμα ποια είναι η θέση σας;

« Υποστηρίζω ήπια και ισορροπημένη ανάπτυξη, η οποία να διατηρεί τον χαρακτήρα της περιοχής, αλλά να προσφέρει δυνατότητες στους κατοίκους των κοινοτήτων να παραμείνουν εκεί, να αναπτύξουν τις περιουσίες τους και να διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους».

-Πέραν των έργων υποδομής, σε ποιους άλλους τομείς θα επικεντρώσετε την προσπάθειά σας;

« Η πανδημία του κορωνοϊού ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη σημασία του τομέα της υγείας. Η εισαγωγή του ΓΕΣΥ αποτελεί σίγουρα μια πολύ σημαντική εξέλιξη για όλους τους πολίτες. Μέσα από τη συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, προσβλέπουμε και διεκδικούμε την ουσιαστική αναβάθμιση των Νοσοκομείων Πάφου και Πόλεως Χρυσοχούς. Είναι αδιανόητο οι καρκινοπαθείς μας να πρέπει να μεταβαίνουν στη Λεμεσό ή και τη Λευκωσία για να τύχουν της κατάλληλης περίθαλψης και φροντίδας. Θεωρώ ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, η άμεση λειτουργία ενός Κέντρου παροχής ιατρικής περίθαλψης και ανακουφιστικής φροντίδας για καρκινοπαθείς. Είναι επίσης αδιανόητο οι νεφροπαθείς της περιοχής Πόλης Χρυσοχούς να πρέπει να μεταβαίνουν με δικό τους μεταφορικό μέσο και ευθύνη στο Νοσοκομείο Πάφου για αιμοκάθαρση».

glasytakia-disi-2

-Η πανδημία πέραν των ελλείψεων στον τομέα της υγείας ανέδειξε και δομικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας και της οικονομίας της Πάφου.

« Είναι γεγονός ότι η πανδημία απέδειξε ότι η οικονομία μιας χώρας και μιας πόλης δεν μπορεί να εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από έναν μόνο τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Θέλουμε η Πάφος να έχει ζωή όλο τον χρόνο. Θέλουμε οι νέοι μας να έχουν ευκαιρίες εργοδότησης όλο τον χρόνο για να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την επαρχία για άλλες πόλεις ή ακόμη χειρότερα για το εξωτερικό. Επιμένουμε στην αναβάθμιση και μεταφορά του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου στην Πάφο και διεκδικούμε την εδώ εγκατάσταση Σχολών ή Τμημάτων του ΤΕΠΑΚ. Νομίζω ότι η Λεμεσός και το ΤΕΠΑΚ αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα της ανάπτυξης που μπορεί να προσθέσει σε μιαν πόλη η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών. Ως επαρχία έχουμε πολλές δυνατότητες. Με σωστό προγραμματισμό, διεκδίκηση και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

-Πώς θα πείσετε τους νέους να μην απέχουν από τις εκλογές και γενικότερα από την πολιτική ζωή;

« Η ευθύνη για την αποστασιοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων από τα πολιτικά πράγματα, βαραίνει πρωτίστως το πολιτικό σύστημα. Οι νέοι μας αξίζουν ένα καλύτερο αύριο. Αξίζουν και δικαιούνται ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορούν να διοχετεύουν και να αξιοποιούν αποτελεσματικά το ταλέντο και τις γνώσεις τους. Αξίζουν να ζουν σε μια χώρα και μια πόλη που θα δίνει ευκαιρίες στους νέους της, οι οποίοι θα είναι περήφανοι που αποτελούν δικό της κομμάτι. Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και θέλω τα παιδιά μου να προοδεύσουν και να δουν τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται στον τόπο τους. Γι’ αυτό σκοπός μου είναι να συμβάλω, με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και υψηλό αίσθημα ευθύνης, στη δημιουργία ενός αύριο που θα οδηγήσει σε μίαν καλύτερη Πάφο».

-Πιστεύετε ότι αυτά είναι αρκετά για να πείσουν τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές;

« Δεν θέλω να υποδείξω στους νέους τι να κάνουν. Ούτε ασφαλώς η συμμετοχή τους πρέπει να περιορίζεται στην ψήφο κάθε πέντε χρόνια. Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευσή τους, όμως τους καλώ να προβληματιστούν, αν με την αποχή και την αποστασιοποίηση θα μπορέσουν ποτέ όλα αυτά που θέλουν και φιλοδοξούν να γίνουν πράξη ή εάν αυτή είναι η σίγουρη οδός για να συνεχίσουν τα πράγματα να κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».   

-Πρόσφατα προτείνατε στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου η πόλη μας να τιμήσει τον Κύπριο επιστήμονα Κύπρο Νικολαΐδη. Πως προέκυψε αυτό;

« Να σας πω. Παρακολουθώντας το ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα του Netflix για τον συμπολίτη μας Δρ Κύπρο Νικολαΐδη, πέραν του θαυμασμού και της περηφάνιας που αισθάνθηκα, ένιωσα ότι με κάποιο τρόπο η πόλη μας έπρεπε να κάνει κάτι, να τιμήσει αυτό τον άνθρωπο για το σημαντικό επιστημονικό έργο που επιτελεί εδώ και δεκαετίες, το οποίο τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης. Δεν σας κρύβω, μάλιστα, ότι πριν ακόμα υποβάλω την πρόταση, βρήκα την ηλεκτρονική του διεύθυνση και του απέστειλα ένα email εκφράζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου. Του έγραψα ότι μέσω του ντοκιμαντέρ μας δόθηκε η ευκαιρία να δούμε ένα μικρό δείγμα του πολυσήμαντου έργου του αλλά και της τόσο σπουδαίας προσωπικότητάς του. Μου απάντησε μερικές ημέρες αργότερα. Με ευχαρίστησε για το μήνυμα και ανταπέδωσε τις ευχές που του απηύθυνα. Σημείωσε επίσης ότι πάντα δηλώνει την αγάπη του για την Κύπρο και την περηφάνια του για την παφίτικη καταγωγή του».

-Η πρότασή σας έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο;

« Ναι, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση για τιμητική βράβευση του Δρος Κύπρου Νικολαΐδη, ως ελάχιστη αναγνώριση για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της εμβρυολογίας. Αποφασίστηκε, όμως, οι λεπτομέρειες της βράβευσης να συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω πανδημίας».

 -Τι εύχεστε στους πολίτες για το 2021;

« Εύχομαι σίγουρα ένα καλύτερο 2021, πάνω απ’ όλα με υγεία και να τελειώσει γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες η πανδημία που ταλαιπωρεί όλο τον πλανήτη εδώ και τόσους μήνες. Εύχομαι επίσης η χώρα μας να επιτύχει τους στόχους της σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο εθνικό μας θέμα. Το μήνυμά μου είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία και σε κοινωνικό επίπεδο περισσότερη συνεργασία και αλληλεγγύη».

disi-1