Pafos Net

Ο Εύρος Λοιζίδης μιλά στο PafosNet για την Πάφο της νέας εποχής

title image

Μετά από μια πενταετία με πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  γενικότερα, σκάνδαλα και δυσλειτουργίες, η Πάφος μπήκε στο 2020 με «καθαρό» πλέον υπόβαθρο για την ένταξη της στη νέα εποχή. Αυτό τονίζει με σημερινή του μεγάλη συνέντευξη στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου, Εύρος Λοιζίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι με τα σκάνδαλα των προηγούμενων χρόνων να είναι πλέον παρελθόν, η Πάφος μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στους μεγάλους στόχους της μετατροπής της σε μια «έξυπνη πόλη» και σε ένα ευρωπαικό προορισμό υψηλού επιπέδου στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των υπηρεσιών.

Μετά τα όσα ταλάνισαν και ταλαιπώρησαν τον Δήμο Πάφου, προσπαθούμε αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη και να προετοιμάσουμε την πόλη για το μέλλον, την μετάβαση σε μια σύγχρονη ανταγωνίσιμη και φιλική προς τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες, τονίζει.

Μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης σε κλίμακα ανάπλασης και ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο την τελευταία τουλάχιστον 50ετία, η καθημερινότητα των ανθρώπων της Πάφου εκ των πραγμάτων έχει αλλάξει. Ο Εύρος Λοιζίδης παρατηρεί ωστόσο ότι τα έργα για να χαρακτηριστούν πετυχημένα θα πρέπει να δώσουν ένα άλλο αέρα στις περιοχές που εκτελέστηκαν:

« Δυστυχώς αυτός ο αέρας δεν έχει φυσήξει αρκετά σε περιοχές ειδικά του κέντρου και την παλιάς αγοράς της πόλης, όπου οι προσδοκίες ήταν πολύ πιο ψηλές. Ο κόσμος της Πάφου δεν έχει πειστεί, αλλά ούτε και ο τουρίστας ή ντόπιος επισκέπτης ώστε να επισκεφθεί και να αγαπήσει την συγκεκριμένη περιοχή.

Υπάρχουν πολλές σκέψεις για να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα, προσωπικά πιστεύω αν δεν καταφέρουμε να φέρουμε φοιτητές και πανεπιστημιακές σχολές στο κέντρο της πόλης η εικόνα μαρασμού που παρατηρείται δεν θα αλλάξει, αλλά αντίθετα θα χειροτερέψει.

Η περιοχή αυτή χρειάζεται επειγόντως καινούργιο νεαρό κόσμο κάτι που δυστυχώς η πόλη και επαρχία Πάφου δεν έχει. Αυτό φαίνεται ξεκινώντας από τους τελειόφοιτους οι οποίοι θα καταταγούν στο στρατό όπου η μεγαλύτερη μερίδα υπηρετεί εκτός Πάφου και ακολούθως όσοι θα προχωρήσουν για σπουδές δεν θα επιστρέψουν πίσω στην πόλη τους πριν τα 28 τους χρόνια. Το ίδιο θα συμβεί και με τις κοπέλες. Όλος αυτός ο νεαρός κόσμος έχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιστρέψει μόνιμα ποτέ πίσω στη πόλη του γιατί οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες εργοδότησης είναι περιορισμένες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ηλικιακά η Πάφος να φθίνει».

Μιλώντας για τα μεγάλα έργα της προηγούμενης περιόδου, έρχεται αμέσως στο μυαλό η αντίθεση με ένα έργο που δεν ακολουθεί την πετυχημένη πρόοδο και ολοκλήρωση όλων των άλλων: Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων Κάτω Πάφου πάει από καθυστέρηση σε καθυστέρηση. Αναφερόμενος στο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει λυπηρό για ένα τόσο σημαντικό έργο και ειδικότερα στην τουριστική περιοχή που εκτελείται, να παρατηρείται τέτοια καθυστέρηση με πολλαπλά επιμέρους προβλήματα.

« Η κακή εικόνα που παρατηρείται στην συγκεκριμένη περιοχή δεν τιμά κανένα», αναφέρει. « Ελπίζω ότι η πρόσφατη εξέλιξη με την απόφαση του Υπουργού Μεταφορών να αναλάβει πλέον το έργο ο Δήμος Πάφου, θα συμβάλει στο να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά θέματα και να επιταχύνουμε τις εργασίες ολοκλήρωσης του.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα περάσουμε ακόμα μια τουριστική περίοδο και ο κεντρικός δρόμος που συνδέει την τουριστική περιοχή με τη υπόλοιπη πόλη θα έχει ακόμη αυτή την εικόνα. Κάτι τέτοιο, θα είναι απλώς καταστροφικό».

pafos2

Σημαντικό μέρος των δράσεων της δημοτικής αρχής καταλαμβάνει πλέον η εξωστρέφεια προς τον χώρο της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, που πλέον αντικαθιστά τον αποκλειστικό προσανατολισμό προς τον ελλαδικό χώρο μέσω του Δικτύου Πάφου-Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδος.

Οι αδελφοποιήσεις και άλλες συμφωνίες που έχουν ήδη συνομολογηθεί με Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτο, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως επωφελείς για την πόλη εκτιμά ο Εύρος Λοιζίδης.

« Σίγουρα η καλή γειτονία και οι στενές σχέσεις με τις γύρω χώρες μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχουν. Φυσικά πιστεύω πως οι προοπτικές σε πρακτικό επίπεδο, είναι πολύ μικρές. Η διαφορετική κουλτούρα και παράδοση δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για ανάπτυξη ιδιαιτέρων σχέσεων, όμως είναι κάτι για το οποίο θα δουλέψουμε και πιστεύω τελικά να κερδίσουμε και οι δυο πλευρές από αυτές τις αδελφοποιήσεις».   

euros

Ακόμη πιο σημαντική είναι για τη δημοτική αρχή η μετατροπή της Πάφου σε μια «έξυπνη πόλη», εκτιμά ο κ. Λοιζίδης. Η δημιουργία και εφαρμογή των απαιτήσεων που χρειάζεται μια « έξυπνη πόλη» δεν είναι κάτι τόσο απλό, αλλά ούτε και μπορεί να γίνει μέσα από δύο-τρεις ενέργειες, τονίζει ωστόσο.

« Πρέπει να αναπτύξουμε πολλούς τομείς παράλληλα και ταυτόχρονα, έτσι ώστε να μπορεί η πόλη να χαρακτηριστεί ως «έξυπνη», αναφέρει. « Χρειάζονται υποδομές και τεχνολογική αναβάθμιση, τόσο σε υπηρεσίες που παρέχονται στο ευρύ κοινό, όσο και σε υπηρεσίες που στοχεύουν στον επισκέπτη. Ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται μεγάλη, συνεχής και επίπονη προσπάθεια για να το καταφέρουμε. Αυτή την προσπάθεια την κάνει πιο δύσκολη και το γεγονός ότι θα πρέπει να προωθηθεί από κοινού με τους πολίτες. Έξυπνη πόλη για τεχνολογικά αναβαθμισμένο κοινό».

pafos3

Πλέον ο Δήμος βαδίζει σε «ήρεμα νερά», μετά την καταστροφική για την εικόνα της περίοδο των σκανδάλων, παρατηρεί ο Εύρος Λοιζίδης, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα ήρεμα νερά πολύ εύκολα αναταράσσονται.

« Υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία αν δεν επιλυθούν, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα για την ομαλή λειτουργία του Δήμου Πάφου, αλλά και για την οικονομία της πόλης», παρατηρεί. « Πολλές φορές το να προσπαθείς να εφαρμόσεις κατά γράμμα τον νόμο είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ως τοπική αρχή θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να βοηθούμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όχι μόνο, αντί να τους πολεμούμε γιατί πολλές φορές αυτό νιώθουν ότι πράττουμε. Υπάρχει συχνά ένα αίσθημα μη δίκαιης αντιμετώπισης από την τοπική αρχή.

Η ολοκληρωμένη και έγκαιρη ενημέρωση όπου θα αποφασίζονται συλλογικά όλα τα θέματα, είναι άνευ συζήτησης. Το καλό της Πάφου είναι πάντα στο μυαλό μας και όλες οι ενέργειες και αποφάσεις μας στοχεύουν εκεί. Παράλληλα, ο σεβασμός στις διαδικασίες και στους πολίτες είναι χωρίς συζήτηση θέμα απαράβατο για εμάς».

dimarheio-pafou5