Pafos Net

Ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το Βυζαντινό Μουσείο Τάλας.

title image

Σε βυζαντινό μουσείο, με σημαντικής αξίας εκθέματα, κυρίως δώρα, που δέχτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' από πιστούς, όπως και εικόνες αξίας μετατράπηκε η μικρή πετρόκτιστη εκκλησία του 15ου αιώνα, της Αγίας Αικατερίνης.
Ανάμεσα στις εικόνες περιλαμβάνονται και αυτές που βρίσκονται στο τέμπλο του ναού και που ανάγονται στο 18ο και 19ο αιώνα.
Ο επισκέπτης θα δει και θα θαυμάσει στο μουσείο θρησκευτικά σκεύη, ένα μικρό επιτάφιο, ευαγγέλια και άμφια. Ανάμεσα σ' αυτά είναι και η διακονική στολή κατά τη χειροτονία του Επισκόπου Μεσαορίας, η αρχιερατική στολή δωρεά του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη και η αρχιερατική στολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β'.
Μιλώντας χθες βράδυ στην τελετή των εγκαινίων, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στα εκθέματα του Μουσείου και είπε είπε ότι δύο παλαιά ρωσικά ευαγγέλια ανάγονται στο 19ου αιώνα, ενώ τα δισκοπότηρα - όπως ανέφερε- τα πρόσφερε αείμνηστος κάτοικος Τάλας, έμπορος από τη Ρωσία.
Ιδιαίτερη σημασία και αξία έχει το αντιμήνσιο του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σιλβέστρου, που έζησε στα τέλη του 17ου αιώνος και αρχάς του 18ου αιώνος.
Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι μετά από εισήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, στο μικρό βυζαντινό μουσείο της Τάλας έχει τοποθετηθεί και δεύτερο αντιμήνσιο, που τυπώθηκε το 2000, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 2000 χριστιανικών χρόνων.
Ο μικρός ναός όταν κτίστηκε για την κοινότητα ήταν μεγάλος, ωστόσο για τη σημερινή κοινότητα της Τάλας είναι πολύ μικρός.  Αυτό έδωσε το έναυσμα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Β' Χρυσόστομο να προσπαθήσει για την ανέγερση νέου ναού στην κοινότητα της Τάλας και γενέτειρά του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινότητας.
Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας χθες μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού που τέλεσε στην εκκλησία, είπε πως ο μικρός ναός της Αγίας Αικατερίνης, που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό μνημείο, εξυπηρέτησε επί πέντε  ολόκληρους αιώνες την κοινότητα, είχε πέσει σε κάποιου είδους αχρησία και η ερήμωση άρχισε να παρουσιάζεται έντονα. 
Ο ίδιος - όπως ανέφερε - μη μπορώντας να δεχτεί αυτή την εγκατάλειψη σκέφτηκε την αναστύλωση του και τη μετατροπή του σε βυζαντινό μουσείο.
Εντός του βυζαντινού μουσείου σήμερα, που λειτουργεί και μερικές φορές το χρόνο ως εκκλησία - όπως είπε- έχουν τοποθετηθεί συγκεκριμένα δύο εικόνες του 18ου αιώνος και έπειτα άλλες πέντε του 19ου αιώνος, αλλά και μερικές εικόνες από τα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής του 19ου αιώνος.
Συμπαραστάτης στην απόφαση του ήταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο φιλόλογος καθηγητής και ιστορικός ερευνητής  Δημήτρης Παμπόρης και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη στους οποίους αρχικά είχε αναφέρει τη σκέψη του.
Τα μανουάλια - όπως είπε- που έχουν τοποθετηθεί εντός του Μουσείου είναι του 19ου αιώνος, προσθέτοντας πως έχουν χυθεί στη Σμύρνη επ' ονόματι της Αγίας Αικατερίνης.
Στο Μουσείο, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, μετά και την παραχώρηση άδειας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναμένεται να διοργανώνονται εκδρομές όλων των εκπαιδευτηρίων της Επαρχίας Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.
O καθηγητής και ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Παμπόρης ανέφερε πως το βυζαντινό μουσείο θα φιλοξενεί σχολεία για ξενάγηση, βιντεοπροβολές για εργασία, μία φορά εβδομαδιαίως από το δεύτερο τετράμηνο.Πρόσθεσε ακόμη, πως δίπλα στεγάζεται μια βιβλιοθήκη πολύ υψηλού επιπέδου με βιβλία που έχουν δανειστεί από την Αρχιεπισκοπή, εκθέματα αρχαιοτήτων από την προϊστορική εποχή μέχρι και τη Βυζαντινή Φραγκική  Βενετική περίοδο, όλα δώρα του Αρχιεπισκόπου που είχε πάρει ο Μακάριος τη δεκαετία του 1960 -1970, εκκλησιαστικά κειμήλια ενώ - όπως είπε- προσεχώς θα λειτουργήσει και έκθεση βυζαντινών νομισμάτων.