Pafos Net

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Νεάπολις, Σόλωνας Ξενόπουλος, μιλά στο PafosNet

title image

-Κύριε Ξενόπουλε,  είστε Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο. Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για το συγκεκριμένο Τμήμα;

Κατ’αρχάς σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε να σας παρουσιάσω  τo Tμήμα Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών όπως είναι ο πλήρης τίτλος του.

Διευκρινίζω ότι το Τμήμα μας υπάγεται στη « Σχολή Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών» της οποίας είμαι Κοσμήτορας. Η Σχολή αυτή περιλαμβάνει τα εξής Τμήματα:

Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών

Πολιτικών Μηχανικών

Ανάπτυξης Ακινήτων ( Real Estate )

Στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών λειτουργούν τα προγράμματα :

Αρχιτεκτονική……..Προπτυχιακό

Αρχιτεκτονική Τοπίου………Μεταπτυχιακό

Ψηφιακή Παραγωγή Video..Μεταπτυχιακό

Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Διοίκηση Αειφορίας…Μεταπτυχιακό

¨Οπως βλέπετε πρόκειται για Τμήμα με πολύπλευρη/πολυεστιακή θάλεγα θεματολογία. Κάθε Πρόγραμμα φυσικά είναι αυτόνομο, και παρέχει τα δικά του Πτυχία.

-Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε ειδικότερα για το Πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής;

Θα προσπαθήσω όσο το δυνατόν με περιεκτικό τρόπο, να ανταποκριθώ στο ερώτημά σας. Θα μιλήσω κατ’αρχάς κάπως γενικά για τις αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το Πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής, και στη συνέχεια θα αναφερθώ πιο συγκεκριμένα σε επιμέρους θέματα που το αφορούν.

Στο Πρόγραμμα λοιπόν της Αρχιτεκτονικής έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ είναι μεν μια σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα, είναι όμως ταυτόχρονα μια δραστηριότητα η οποία έχει την τεράστια κοινωνική ευθύνη της διαμόρφωσης του χώρου στον οποίο ζούμε. Την ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ την υφίσταται η κοινωνία, την υφίστανται  όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από καταγωγή, φύλο ή ηλικία είτε το θέλουν είτε όχι, είτε συνειδητά, είτε (πολύ περισσότερο) ασυνείδητα.

Με βάση αυτή την θεμελιώδη σκέψη οι Σπουδές Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις έχουν τους εξής στόχους :

Να δώσουν στους αποφοίτους, στο ψηλότερο επίπεδο, όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική δραστηριότητα τους.

Αυτούς που κάτι γνωρίζουν για την Αρχιτεκτονική και διαισθητικά την αγαπούν έστω και λίγο,

να τους κάνει να την αγαπήσουν ακόμα περισσότερο.

Αυτούς που δεν την γνωρίζουν, να την γνωρίσουν και να την αγαπήσουν.

Να δώσουν σε όλες/ους, μαζί με τις ειδικότερες γνώσεις που απαιτούνται, την γενικότερη παιδεία ώστε, αφενός να μπορούν να ακολουθήσουν επιμέρους κατευθύνσεις ανάλογα με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους και να έχουν τις δικές τους διεξόδους επαγγελματικές, ερευνητικές κ.α., και αφετέρου, και αυτό έχει τεράστια σημασία σήμερα, να αναπτυχθούν ως προσωπικότητες.

-Πως είναι οργανωμένες οι σπουδές;

Η φοίτηση είναι πενταετής. Στα τέσσερα χρόνια, οι φοιτητές αποκτούν το πτυχίο Bachelor στην Αρχιτεκτονική. Το Πτυχίο αυτό είναι ακαδημαϊκό και δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα. Για την απόκτηση του επαγγελματικού πτυχίου απαιτείται ένα ακόμα έτος σπουδών, δηλαδή σύνολο πέντε. Με την ολοκλήρωση και του πέμπτου έτους οι φοιτητές αποκτούν το «Δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική». Αυτό τους δίνει το δικαίωμα εγγραφής στους επαγγελματικούς φορείς όπως το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), και το ΚΥΣΑΤΣ και ΔΟΑΤΑΠ και άσκησης του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εννοείται ότι εάν κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει θεωρητική κατεύθυνση μπορεί να συνεχίσει μετά το Bachelor σπουδές σε Μεταπτυχιακό επίπεδο.

Πάντως το Δίπλωμά μας είναι ισότιμο με τα πτυχία όλων των Αρχιτεκτονικών Σχολών στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Για να δεί κανείς το Αναλυτικό Πρόγραμμα των μαθημάτων προτρέπω να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Ενδεικτικά πάντως, θα αναφέρω ότι το Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής περιλαμβάνει μαθήματα Τεχνικά, Συνθετικά, Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης κτηρίων και συνόλων, Βιοκλιματικού Σχεδιασμού, Ζωγραφικής, Σχεδίου, Καινοτομίας, Καλλιτεχνικά, Ειδικά μαθήματα για ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης, Χρήσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Επαγγελματικής Πρακτικής.

Και κάτι ακόμα που είναι χρήσιμο να γίνει γνωστό. Ο μέσος όρος αριθμού φοιτητών ανά έτος είναι περίπου 15. Αυτό παρέχει την δυνατότητα άμεσης επαφής των φοιτητών με τους διδάσκοντες, κάτι που για την Αρχιτεκτονική είναι απόλυτη αξία.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του Διδακτικού Προσωπικού;

To Πρόγραμμά μας στελεχώνεται από υψηλότατου επιπέδου Ακαδημαϊκό Προσωπικό, όλοι με Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, ορισμένοι δε και με επιτυχή επαγγελματική δραστηριότητα. Το προσωπικό αυτό έχει άμεση και διαρκή προσωπική επαφή και ουσιαστική επικοινωνία με όλους ανεξαιρέτως τους διδασκόμενους.

-Ποιές είναι οι υποδομές σας;

Η Σχολή μας στεγάζεται μαζί με τις υπόλοιπες Σχολές του Πανεπιστημίου Νεάπολις σε ανακαινισμένες εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε μια από τις πιο ωραίες περιοχές της Πάφου.

Ειδικά όσον αφορά την Αρχιτεκτονική, υπάρχουν δύο υπέροχοι χώροι σχεδιαστηρίων (studio) πλήρως εξοπλισμένοι, όπως και όλες οι αίθουσες διδασκαλίας, με ηλεκτρονικούς διαδραστικούς πίνακες. Υπάρχει επίσης εργαστήριο υπολογιστών. Η κεντρική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου εξυπηρετεί και την Αρχιτεκτονική. Υπάρχει ένα αμφιθέατρο όπου σε όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συνέδρια διαλέξεις.

Υπάρχει επίσης εστιατόριο/καφετέρια, με πολύ καλής ποιότητας φαγητό σε «φοιτητικές» τιμές.

Η φοιτητική εστία αποτελεί μέρος των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

-Η Πάφος είναι μια μικρή πόλη της Κύπρου. Τι προσφέρει σε ένα φοιτητή ή μια φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής, πέρα από τις σπουδές τους;

Η Πάφος ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017. Αυτό το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη πολιτιστικών υποδομών, σε όλη την έκτασή της. Με λίγη προσπάθεια ένας φοιτητής/φοιτήτρια, θα ανακαλύψει πολλούς αξιόλογους χώρους (θεατρικούς, μουσικής όλων των ειδών, εκθέσεων κ.α.). Η πόλη έχει εντυπωσιακή Ιστορία, με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως και νεότερη αρχιτεκτονική, μικρές γειτονιές, κλπ. Επίσης, με την κάπως κοινή ζωή με παιδιά από άλλες Σχολές και από άλλες χώρες υπάρχει μια εξαιρετικά δημιουργική ατμόσφαιρα.

Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι το μικρό μέγεθος της πόλης δεν είναι μειονέκτημα, αλλά αντίθετα είναι πλεονέκτημα γιατί ευνοεί την ανταλλαγή, και εννοείται παρέχει ασφάλεια. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι, όπως ίσως γνωρίζετε, η Πάφος έχει απευθείας αεροπορική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και τη Ρόδο.

-Ποιο είναι το ύψος των διδάκτρων για την Σχολή Αρχιτεκτονικής;

Για τα παιδιά από την Κύπρο τα δίδακτρα είναι 7.500 ευρώ – 20% (υποτροφία από τον Ομιλο Λεπτου)τον χρόνο. Για τα παιδιά εκτός Κύπρου είναι 6.600 ευρώ -20% (υποτροφία από τον Ομιλο Λεπτού) τον χρόνο. Εν τούτοις ανάλογα με τη περίπτωση ( π.χ. παιδιά με υψηλό βαθμό απολυτηρίου)  δίδονται επί πλέον υποτροφίες.

-Το Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής λειτουργεί για λίγα μόνο χρόνια. Ποια ήταν μέχρι τώρα η τύχη των αποφοίτων σας;

Σας ευχαριστώ για αυτή τη συγκεκριμένη ερώτηση. Διευκρινίζω μάλιστα ότι όπως και όλο το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, συμπλήρωσε φέτος τα πρώτα δέκα χρόνια λειτουργίας του. Λοιπόν, οι απόφοιτοι μας κυρίως από την Κύπρο, όλοι ανεξαιρέτως, είτε έχουν ιδρύσει δικά τους γραφεία, είτε εργοδοτούνται πλήρως σε μεγάλα γραφεία ή Οργανισμούς. Οσον αφορά τα παιδιά από την Ελλάδα, αρκετοί από αυτούς έχουν μείνει στην Κύπρο και εργάζονται, κάποιοι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και εργάζονται, και κάποιοι ήδη ολοκληρώνουν τις Μεταπτυχιακές τους σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, και κάποιοι ήδη έχουν ολοκληρώσει τις Μεταπτυχιακές τους Σπουδές στην Αμερική. Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι λόγω της ευρύτητας του περιεχομένου, του προγράμματός μας, απόφοιτοί μας ακολούθησαν μετά την αποφοίτησή τους με επιτυχία μάλιστα, άλλες κατευθύνσεις όπως σπουδές κινηματογράφου, επικοινωνίας κ.ά.  Νομίζω ότι η επιτυχία είναι προφανής.

-Σας ευχαριστώ. Θα θέλατε να κλείσετε αυτή τη συζήτηση με μια φράση που κατά τη γνώμη σας συνοψίζει το πνεύμα του Προγράμματος  Αρχιτεκτονικής;

Και εγώ σας ευχαριστώ.Εχουμε πράγματι μια φράση που συμπυκνώνει αρκετά από όσα είπαμε εδώ, αλλά και πολλά άλλα, που που δεν αναφέραμε.

Είμαστε λοιπόν « Μια Νέα και Ανοικτή Σχολή για μια Νέα και Ανοικτή Αρχιτεκτονική»