Pafos Net

Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς: Από έξι, έμεινε ένας γιατρός. Αναταραχή σήμερα

title image

Μετά τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών του διαμερίσματος Χρυσοχούς για την συνεχιζόμενη υποστελέχωση του νοσοκομείου της περιοχής, και κυρίως την πρωινή αναταραχή που επικράτησε έξω από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών που υπολειτουργούσε για τρίτη συνεχή ημέρα, το πρόβλημα φαίνεται να βρήκε μια πρώτη λύση μέχρι το απόγευμα.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία πληροφορεί το κοινό ότι το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε σήμερα για μερικές ώρες και αφορά στη στελέχωση του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Πόλεως Χρυσοχούς με ιατρό, έχει επιλυθεί και το εν λόγω Τμήμα λειτουργεί κανονικά.
Στην ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός απολογείται για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία πιθανόν να προκλήθηκε στους ασθενείς τις περιοχής.

Είχε προηγηθεί αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρίες δεκάδων πολιτών από τον Δήμο Πόλης και τις γύρω κοινότητες, που είχαν συγκεντρωθεί στο Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς, για την συνεχιζόμενη υπολειτουργία της μονάδας και ειδικά του ΤΑΕΠ συνεπεία της έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι διαμαρτυρόμενοι εξέφρασαν αγανάκτηση για την διαιώνιση του προβλήματος στο τοπικό νοσηλευτήριο και τόνισαν ότι θα πραγματοποιήσουν στις επόμενες μέρες οργανωμένες και μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή.

Μιλώντας στο PafosNet ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, τόνισε ότι από τους έξι ιατρούς που απαιτούνται για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΤΑΕΠ, σήμερα είχε μείνει μόνο ένας, με αποτέλεσμα ουσιαστικά το τμήμα να κλείσει. Οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές του διαμερίσματος, τόνισε, κάλεσαν τους βουλευτές Πάφου, εκπροσώπους άλλων φορέων και πολίτες σε διαμαρτυρία, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Είναι ευτύχημα που σήμερα δεν παρουσιάσθηκε κάτι τόσο σοβαρό που να τεθεί σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή», είπε. « Τα λιγότερο επείγοντα περιστατικά τα έστελναν απλώς στο Νοσοκομείο Πάφου. Δεν είναι όμως σύγχρονο κράτος ιατρικής πρόνοιας αυτό».

Με την άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων του ΟΚΥπΥ, το πρόβλημα ξεπεράσθηκε και το τμήμα λειτούργησε από το μεσημέρι κανονικά μέσω της έλευσης και άλλων δύο γιατρών από την Πάφο στην Πόλη Χρυσοχούς. Ο Δήμαρχος Πόλης ανέφερε ότι σε επαφές που είχε τις τελευταίες μέρες με τους αρμόδιους φορείς, του παρασχέθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω στελέχωση προκειμένου η λειτουργία του Τμήματος να μην επηρεάζεται, έστω και χωρίς να είναι αριθμητικά στο επίπεδο που απαιτείται.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι τυχόν επανεμφάνιση του προβλήματος θα επιφέρει και πάλι μαζική αντίδραση.

Το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης και το μέλος του Ε.Γ. του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ο οποίος χαρακτήρισε κατάντια και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων το να παραμένει το ΤΑΕΠ χωρίς γιατρό. 

« Αυτά όμως είναι τα κατάλοιπα των αποφάσεων που πήραν οι αρμόδιοι με την δική μας ανοχή ώστε η επαρχία Πάφου να μην είναι αυτόνομη  σε θέμα Νοσοκομείων.  Τα νοσοκομεία Πάφου υπάγονται στην Πόλη της Λεμεσού εν έτη 2019», ανέφερε. « Σήμερα ήμασταν τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα αύριο ίσως όχι».