Pafos Net

Νευραλγία Τριδύμου

title image

ΤΟΥ δρος ΠΕΡΙΚΛΗ ΖΑΒΡΙΔΗ

 

Το τρίδυμο νεύρο είναι το κυριότερο αισθητικό νεύρο της κεφαλής, το οποίο επίσης παρέχει κινητική νεύρωση στους μύες της κάτω γνάθου. Το νεύρο εκφύεται από τον εγκέφαλο, σχηματίζει το γασσέρειο γάγγλιο και χωρίζεται σε τρεις κύριους κλάδους: α) τον οφθαλμικό, β) τον άνω γναθιαίο και γ) τον κάτω γναθιαίο κλάδο.

Η νευραλγία τριδύμου είναι ένας έντονος χρόνιος νευροπαθητικός πόνος στην κατανομή ενός ή περισσότερων κλάδων του τριδύμου νεύρου στο πρόσωπο. Προσβάλλει ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, με μεγαλύτερη συχνότητα σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και επηρεάζει τη δεξιά πλευρά του προσώπου πέντε φορές πιο συχνά από την αριστερή.

Εμφανίζεται ως οξύς, διαξιφιστικός πόνος με χαρακτηριστικά καύσου, μουδιάσματος ή τσιμπήματος από βελόνες. Επηρεάζει πολλές καθημερινές λειτουργίες όπως τη μάσηση, την ομιλία, το βούρτσισμα των δοντιών, την κατάποση και την απλή επαφή με το πρόσωπο.

Αρχικά παρουσιάζεται με ήπια, μικρής διάρκειας επεισόδια αλλά στη συνέχεια εντείνεται σε μεγαλύτερης διάρκειας, πιο συχνά και εντονότερα επεισόδια πόνου. Μπορεί να υπάρξει περίοδος ύφεσης των συμπτωμάτων, αλλά και περίοδος όπου ο πόνος δεν ελέγχεται και ως συνέπεια  μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής, απώλεια βάρους, απομόνωση και τέλος κατάθλιψη.

Η διάγνωση τίθεται βάση του ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία  εγκεφάλου (MRI).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υπάρχουν τρεις  ιατρικές επιλογές για την αντιμετώπιση της νευραλγίας τριδύμου.

Συντηρητική Θεραπεία

Στο πρώτο στάδιο αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Το φάρμακο εκλογής που προτείνεται από τις Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες στην νευραλγία τρίδυμου είναι η καρβαμαζεπίνη (Tegretol), ενώ φάρμακα δεύτερης επιλογής είναι τα γνωστά φάρμακα (αντιεπιληπτικά & αντικαταθλιπτικά) για τον νευροπαθητικό πόνο.

Όταν τα φάρμακα δεν επιτυγχάνουν ικανοποιητικά την διαχείριση του πόνου ή οι παρενέργειες τους δεν είναι ανεκτές από τον ασθενή τότε προχωράμε στις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Ελάχιστα Επεμβατικές Θεραπείες

Διαδερμική νευρόλυση του γασσέρειου γαγγλίου με ραδιοσυχνότητες

Διαδερμική μικροσυμπίεση με μπαλόνι

Διαδερμική ριζόλυση με γλυκερόλη (έχει εγκαταλειφθεί η μέθοδος αυτή)

Ακτινοχειρουργική (Radiosurgery) με Gamma Knife

Χειρουργική Θεραπεία

Τελευταία επιλογή στη θεραπεία είναι η μικροαγγειακή, ανοιχτή χειρουργική αποσυμπίεση του τρίδυμου νεύρου. Γίνεται με γενική αναισθησία και περιλαμβάνει αφαίρεση μικρού τμήματος οστού (κρανιεκτομή) στην περιοχή πίσω από το αυτί και αποσυμπίεση του νεύρου στο σημείο που έρχεται σε επαφή με αγγεία της περιοχής.

periklis-zavridis

Βιβλιογραφία:

DR Emril, KY Ho. Treatment of trigeminal neuralgia: role of radiofrequency ablation. – J Pain Res, 2010

JM Zakrzewska, ME Linskey. Trigeminal neuralgia. British Medical Journal 2014

Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society. The International Classification of Heachache Disorders: 2nd edition. Cephalalgia 2004; 24 (Suppl1):9.

Love, S, Coakham, HB. Trigeminal neuralgia: pathology and pathogenesis. Brain 2001; 124:2347.

Nurmikko, TJ, Eldridge, PR. Trigeminal neuralgia—pathophysiology, diagnosis and current treatment. Br J Anaesth 2001; 87:117.

Rozen, TD, Capobianco, DJ, Dalessio, DJ. Cranial neuralgias and atypical facial pain. In: Wolff’s Headache and Other Head Pain

Siblerstein, SD, Lipton, RB, Dalessio, DJ (eds), Oxford University Press, New York 2001, pp. 509.

Slavin, KV, Wess C. Trigeminal branch stimulation for intractable neuropathic pain: technical note. Neuromodulation 8:7-13, 2005

Y Kanpolat, A Savas, A Bekar, C Berk. Percutaneous controlled radiofrequency trigeminal rhizotomy for the treatment of idiopathic trigeminal neuralgia: 25-year experience with 1600 patients. Neurosurgery, 2001