Pafos Net

Νέοι Αρχιτέκτονες σε δράση: Κινητές Μονάδες Πολιτισμού στην Πάφο!

title image

Ο ενθουσιασμός, η έμπνευση και το πάθος για την αρχιτεκτονική, ήταν τα κύρια συστατικά για την πραγματοποίηση στην Πάφο του «NoMAworkshop», του πρώτου εργαστηρίου κινητής αρχιτεκτονικής με τίτλο «Αστικές Κινητές Μονάδες Πολιτισμού».

Εμπνευστές του πρωτοποριακού αυτού αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ταυτοχρόνως project, ήταν οι αρχιτέκτονες Χρύσω Ονησιφόρου και Χάρης Πέτρου. Συνοδοιπόροι τους, οι νεαροί και νέοι αρχιτέκτονες, φοιτητές αρχιτεκτονικής, και αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου Γιώργος Ιταλός, Χριστιάνα Θεοχάρους, Στέφανη Παντελίδου, Στέφανη Μισσέρι, Άντρια Αλεξάνδρα Βασιλείου, Μάρα Μπούσι και Άρης Στεφανή Vargas. Το όλο δρώμενο, είχε ως επίκεντρο ένα εμβληματικό πολιτιστικό χώρο της Πάφου, το παλιό σινεμά Αττικόν.
Το κύριο ενδιαφέρον του εργαστηρίου για τις Αστικές κινητές Μονάδες Πολιτισμού, στηρίχθηκε στη γοητεία, αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της φορητής, κινητής και εφήμερης αρχιτεκτονικής, όπως την ευελιξία, την παροδικότητα και την πρακτικότητα. 
Στόχος του εργαστηρίου, σύμφωνα με τους ειδήμονες, ήταν ο πειραματισμός και η διερεύνηση των δυνατοτήτων της εφήμερης, φορητής και κινητής αρχιτεκτονικής σε σχέση με το αστικό τοπίο, καθώς και η ιδέα πως η ήπια αρχιτεκτονική με την ευέλικτη δομή της, θα μπορούσε να συμβιώσει και να ενεργοποιήσει το δημόσιο χώρο, αξιοποιώντας διαθέσιμες πηγές και τεχνογνωσία. 
Σκοπός των κινητών μονάδων είναι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, σε διάφορες δραστηριότητες πολιτιστικού χαρακτήρα τόσο στην Πάφο όσο και γενικότερα. 

neoi-arhitektones2

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Χρύσω Ονησιφόρου, κατά τη διαδικασία διερεύνησης των δυνατοτήτων του θέματος του εργαστηρίου στόχος ήταν μεταξύ άλλων να τονιστεί η σημασία της επαναχρησιμοποίησης εγκαταλελειμμένων κτηρίων που παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να αποτελούν πολύτιμα αναφαίρετα στοιχεία για τον σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης.
«Ως εκ τούτου είχαμε επιλέξει να το πρώην σινεμά Αττικόν, ως τον κύριο χώρο διεξαγωγής του εργαστηρίου, δίνοντάς του ξανά, έστω και προσωρινά, ζωή», είπε. 
«Είναι γνωστό πως στο παρελθόν το κτήριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως αποθήκη και στη συνέχεια ως σινεμά, γνωστό ως Αττικόν. Ακολούθως άλλαξε όνομα και διεύθυνση και έτσι το μάθαμε ως Οθέλλος. Τα τελευταία πέντε χρόνια το κτήριο παραμένει κλειστό και εγκαταλελειμμένο.

Ευτυχώς, τον τελευταίο χρόνο, συνέβησαν διάφορες «εφήμερες» προσπάθειες- γεγονότα, όπως εκθέσεις και μουσικές και θεατρικές  παραστάσεις, δίνοντας και πάλι ζωή στο «ξεχασμένο» κτήριο».
Στόχος των αρχιτεκτόνων, είπε η κ. Ονησιφόρου, ήταν να αποκαλύψουν ένα κομμάτι της μνήμης του και τη σημαντική συμβολή του στην πορεία του χρόνου, επιτρέποντας παράλληλα τον «οραματισμό» των δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν με την αναζωογόνηση και την ανακατασκευή του.

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά από ανοιχτές διαλέξεις και συζητήσεις, στην Παλιά Ηλεκτρική Πάφου, με εκλεκτούς προσκεκλημένους ακαδημαϊκούς αρχιτέκτονες και εικαστικούς, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό όπως τη Dr. Barbara Imhof, Liquifer Systems Group - Αρχιτέκτονα από την Αυστρία, Δρ. Σωκράτη Στρατή, Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτρη Αντωνίου, Αρχιτέκτονα -  Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, Χάρη Χριστοδούλου Αρχιτέκτονα και Μαριάννα Κωνσταντή, Εικαστικό. 

neoi-arhitektones1