Pafos Net

Νέο Χωριό: Ένα χωριό-εργοτάξιο προ των έργων στον Ακάμα. Οδοιπορικό του PafosNet (VIDEO)

title image

Μπορεί όλα να δείχνουν ότι εντός του 2021 στη χερσόνησο του Ακάμα θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο εργοτάξιο για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το Εθνικό Δασικό Πάρκο, μέχρι τότε όμως στην δυτική είσοδο του μοναδικής φυσικής καλλονής οικοσυστήματος ένα εργοτάξιο υπάρχει ήδη. Πρόκειται για την κοινότητα Νέου Χωριού, στο οποίο βρίσκονται υπό εκτέλεση γενικευμένα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης που δημιουργούν ένα αλλιώτικο σκηνικό στην «πατρίδα» των Λουτρών της Αφροδίτης.

Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, κάνει λόγο για ένα μεγαλόπνοο σχεδιασμό που ήδη άρχισε να υλοποιείται με τα πρώτα μαζικής έκτασης έργα να εκτελούνται, αλλά και με άλλα που σχεδιάζονται και που θα δημιουργήσουν τα επόμενα λίγα χρόνια μια πρότυπη κοινότητα, αντάξια μιας παγκόσμιας σημασίας περιοχή όπως ο Ακάμας.

« Όλο το χωριό είναι σήμερα ένα τεράστιο εργοτάξιο, με στόχο την αναβάθμιση και ανάπλαση του», τονίζει. « Στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Μηνά, είναι σε εξέλιξη το έργο ανάπλασης που άρχισε από τον Ιανουάριο του 2019 και ευελπιστούμε ότι βάσει των συμβολαίων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει παραδοθεί.

Λίγο πιο κάτω από την πλατεία, στον πυρήνα της κοινότητας, είναι επίσης σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο από τις αρχές επίσης του 2019 για το οποίο επίσης ελπίζουμε πως θα παραδοθεί και αυτό στις αρχές του καλοκαιριού.

Ένα νέο εμπλουτιστικό, πολιτιστικής μορφής έργο στο Νέο Χωριό, είναι ο Πολυχώρος που δεσπόζει στην κεντρική περιοχή της κοινότητας. Πρόκειται για το παλιό κρεοπωλείο του Νέου Χωριού, το οποίο με έξοδα της κοινοτικής αρχής έχει μετατραπεί στην εστία πολιτιστικών δράσεων που θα χρησιμοποιείται για κάθε είδους πολιτιστικές δράσεις.

Παρά τα κτήρια του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι σε εξέλιξη ένα μοναδικό έργο, το Ερπετολογικό Πάρκο, το οποίο θα παραδοθεί εντός διμήνου στην κοινότητα».

Πέραν των έργων που ήδη εκτελούνται, τόνισε ο Ανδρέας Μάχιμος, η κοινοτική αρχή έχει σειρά άλλων έργων προς υλοποίηση τα οποία προσπαθεί να ωριμάσει για να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Τέτοια έργα, επεσήμανε, είναι ο παραλιακός ποδηλατόδρομος μέχρι τα Λουτρά της Αφροδίτης, μήκους έξι χιλιομέτρων.

« Το έργο αυτό θα το παρουσιάσουμε στον αρμόδιο υπουργό και στα Δημόσια Έργα, προκειμένου στις επόμενες εβδομάδες να προωθηθεί προς υλοποίηση», αναφέρει. «Πρόκειται για σημαντικότατο έργο τουριστικής υποδομής, αφού θα καλύπτει ένα σημείο μοναδικής φυσικής καλλονής φημισμένο διεθνώς, αλλά που θα συμβάλει και στην ασφάλεια των πολλών ποδηλατών που έρχονται στην περιοχή μας για αθλητικό τουρισμό ή για προετοιμασία».

neo-xorio3

Εκτός των έργων πολεοδομικής φύσης που ήδη εκτελούνται στο Νέο Χωριό, η τοπική αρχή προωθεί προς τα αρμόδια κρατικά τμήματα και ένα μοναδικό στην Κύπρο, μεγαλόπνοο σχεδιασμό για δημιουργία διαφορετικών εμπλουτιστικών έργων στην κοινότητα.

Μεταξύ των σχεδιασμών, αποκαλύπτει σήμερα στο PafosNet ο Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, είναι η τοποθέτηση ενός τελεφερίκ που θα μεταφέρει επισκέπτες από τα Λουτρά της Αφροδίτης προς το ύψωμα πάνω από τον πολυσύχναστο χώρο, σε μια απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων.

Η υλοποίηση του έργου αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, θα συντείνει στην εκτόξευση της επισκεψιμότητας της κοινότητας αυτής του Ακάμα, αλλά και των εσόδων της τοπικής αρχής.

«Και αυτό, αφού θα αποτελεί ένα κράχτη για χιλιάδες επισκέπτες να ανέβουν σε δυσπρόσιτες σήμερα κορυφές για να θαυμάζουν το ηλιοβασίλεμα», τόνισε. «Παράλληλα, θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός αυτό για την τέλεση πολιτικών γάμων στις υψηλές κορυφές του Ακάμα με θέα που θα κόβει την ανάσα, ενώ θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε εκεί και κάποιο αναψυκτήριο».

Ο κ. Μάχιμος επεσήμανε ότι η όλη κατασκευή θα γίνει με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον και βάσει των προυποθέσεων που θα θέσουν οι αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές της Δημοκρατίας. Το στόχο αυτό, τόνισε, τον μελετάμε ήδη από την εποχή της υπουργίας Νίκου Κουγιάλη.

neo-xorio1

 

neo-xorio2

Το Νέο Χωριό, ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, διαχειρίζεται ένα ταμείο 300 χιλιάδων ευρώ που αποφασίσθηκε από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα υποθαλάσσιο πάρκο προκειμένου να αναπτυχθεί ο καταδυτικός τουρισμός.

«Θα ποντίσουμε ένα σκάφος και άλλα υποβοηθητικά αντικείμενα», είπε, «προκειμένου να μπορέσουμε να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προιόν, δεδομένου ότι λόγω της υποβοηθητικής θάλασσας της περιοχής μας θα μπορεί αυτό το έργο να λειτουργεί 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο την καλοκαιρινή σεζόν.

Δυστυχώς όμως, κινηθήκαμε πρώτοι και θα φτάσουμε τελευταίοι, αφού παρά τις επιστολές και τα διαβήματα μας, το εν λόγω πάρκο το προώθησαν πρώτα στην Αγία Νάπα».

Η τοπική αρχή προωθεί ωστόσο παράλληλα και την δημιουργία ενός ακόμη θεματικού πάρκου, του Πάρκου Φώκιας και Χελώνας, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, που σχεδιάζεται να ανεγερθεί σε χαλίτικη γη κοντά στο ξενοδοχείο «Άνασσα». Καταγγέλλει όμως ότι ενώ είχαν εξασφαλισθεί όλες οι αναγκαίες άδειες και θετικές γνωμοδοτήσεις, εν μια νυκτί, όπως αναφέρει, αποφασίσθηκε από κάποιους κρατικούς λειτουργούς ότι το εν λόγω τεμάχιο δεν είναι τελικά χαλίτικο, αλλά δασική γη.

« Βρεθήκαμε λοιπόν, να ξαναρχίζουμε τις διαδικασίες ξανά από την αρχή», τονίζει.

neo-xorio5

Οι βελτιωτικές αυτές ενέργειες του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέου Χωριού έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία το χρονίζων θέμα της ανάπτυξης και προβολής της χερσονήσου του Ακάμα είναι στο εγγύτερο από ποτέ σημείο υλοποίησης του.

Ως κοινότητα που βρίσκεται στην «καρδιά» του Ακάμα, το Νέο Χωριό, επισημαίνει ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου, εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά στην υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, η οποία παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Γεωργίας.

« Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα έρευνας πληθυσμού για την επισκεψιμότητα στο Εθνικό Δασικό Πάρκο του Ακάμα τα οποία έδειξαν ότι ο Ακάμας δέχεται ένα περίπου εκατομμύριο Κύπριους επισκέπτες τον χρόνο και ότι είναι η πλέον αγαπητή τοποθεσία του νησιού, ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό», τονίζει ο κ. Μάχιμος. « Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ χρήσιμα και για τις κοινότητες του Ακάμα, καθώς ενισχύουν τα επιχειρήματά τους ότι οι κάτοικοι δεν έχουν κανένα όφελος από τη μεγάλη επισκεψιμότητα που συγκεντρώνει η περιοχή.

Περαιτέρω, οι κοινοτικές Αρχές του Ακάμα ξεκαθάρισαν ότι με τους σχεδιασμούς που προωθεί η Κυβέρνηση θα τεθεί επιτέλους ένα τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα στον Ακάμα, απειλώντας τη χλωρίδα και πανίδα του».

Στόχος μας, ως κοινότητες του Ακάμα, παρατήρησε, είναι να προστατέψουμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής μας και να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά της. Βασική προϋπόθεση είναι η διατήρηση της ζωής στην περιοχή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου για την περιοχή», κατέληξε ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού.

neoxorio6

Δείτε και ένα VIDEO με δηλώσεις του κοινοτάρχη Νέου Χωριού, στο WEB TV του PafosNet.