Pafos Net

Ναός στο Δημόσιο Κήπο Πάφου: Κορυφώνονται οι παρεμβάσεις λίγες ώρες πριν την συζήτηση στον Δήμο

title image

Στο προσκήνιο της Πάφου θα βρίσκεται τα επόμενα 24ωρα το θέμα της ανέγερσης νέου καθεδρικού ναού και η εμπλοκή του Δημόσιου Κήπου στο ζήτημα αυτό. Στην αποψινή ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου είναι εγγεγραμμένο ως πρώτο θέμα η λήψη απόφασης σε σχέση με την  επιστολή της Μητρόπολης Πάφου με την οποία εκδηλώνει πρόθεση να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας προς ανέγερση Καθεδρικού Ναού στον Δημόσιο Κήπο, ενώ παράλληλα τις τελευταίες μέρες οργανώνεται σε επίπεδο κοινωνικών φορέων και επιστημονικών οργανώσεων μια προσπάθεια παρέμβασης προς αποτροπή της εξέλιξης αυτής.

Το ΕTEK σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι με απογοήτευση διαπιστώνει πως ένα θέμα που είχε απασχολήσει πολιτεία, πολίτες και φορείς πριν δέκα χρόνια και είχε απαντηθεί από τις αρμόδιες αρχές, επανέρχεται στην επικαιρότητα και απειλεί έναν μεγάλης αξίας δημόσιο χώρο. Το Επιμελητήριο δηλώνει ευθαρσώς πως δεν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης ενός τέτοιου σεναρίου, το οποίο θα πρέπει άμεσα να απορριφθεί, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο χώρος αυτός να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.

" Η Πάφος μέσω του θεσμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας και των έργων που υλοποιήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, ανάπλασε το αστικό της κέντρο και σήμερα πολίτες και επισκέπτες ανακαλύπτουν και απολαμβάνουν ένα ενδιαφέρον σύνολο από κτήρια και πλατείες μοναδικό για όλες τις κυπριακές πόλεις", τονίζει το ΕΤΕΚ. " Αυτή η ώθηση που δόθηκε στο αστικό κέντρο πρέπει πάση θυσία να προστατευθεί και να ενισχυθεί με πρόσθετες χρήσεις και σχεδιασμούς, που να αποδίδουν την πόλη στους πολίτες της, ενισχύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του κέντρου και αναδεικνύοντας το δημοτικό κήπο ως αναπόσπαστο κομμάτι του.

Η επιστημονικά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία προς τούτο είναι πλούσια και αδιαμφισβήτητη, ενώ ταυτόχρονα η άμεση αντίδραση των κατοίκων της Πάφου αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα, στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού και διαφανούς πολεοδομικού σχεδιασμού.

Το Επιμελητήριο είναι διατεθημένο να αναλύσει και να τεκμηριώσει τη θέση του στους αρμόδιους φορείς, καθώς και να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε διαδικασίες για την εναλλακτική χωροθέτηση του καθεδρικού ναού, μέσω της ανταλλαγής γης, η οποία είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί προ δεκαετίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θα σταθεί σθεναρά απέναντι σε κάθε απόφαση ή εισήγηση για το θέμα, η οποία παραβιάζει βασικές αρχές αστικού σχεδιασμού".

Παράλληλα, οργανωμένα σύνολα και πολίτες της Πάφου με διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ζητούν από τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Πάφου να μην πάρουν βεβιασμένη θετική απόφαση έστω και για την αίτηση για προκαταρκτικές απόψεις που υπέβαλε η Μητρόπολη Πάφου για ανέγερση ναού εντός του Δημοτικού Κήπου. Οργανωμένα σύνολα επίσης, όπως η Ελεύθερη Σκέψη Πάφου, ενώ έχουν καλέσει για εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Μέγαρο κατά την ώρα συνεδρίας του σώματος απόψε.

dimarheio-pafou2

Οι έχοντες την πρωτοβουλία αυτή ζητούν από την δημοτική αρχή να τοποθετηθεί αρνητικά ή να ζητήσει να έχει πλήρη ενημέρωση για όλα όσα άπτονται του θέματος. Υπενθυμίζουν δε, ότι όλες οι επιστημονικές οργανώσεις και το ΕΤΕΚ είχαν τοποθετηθεί με ξεκάθαρα επιστημονικά κριτήρια , πολεοδομικά , αρχιτεκτονικά και περιβαλλοντικά, ενάντια σε χωροθέτηση ναού εντός του Κήπου όταν υποβλήθηκε αίτηση το 2009 και απορρίφθηκε .

Οι φορείς που πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία υπενθυμίζουν ότι τότε είχε συμφωνηθεί από όλα τα μέρη συμφωνήθηκε μεταξύ Μητρόπολης , Δήμου και Υπουργείου Εσωτερικών να γίνει ανταλλαγή του Κήπου με άλλο κρατικό τεμάχιο για τον σκοπό αυτό.

Με σημερινή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων καλεί όλους τους ενεργούς πολίτες να δώσουν μαζικά το παρόν τους στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για την ανέγερση ναού στον Δημόσιο Κήπο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 μ.μ. μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο Πάφου.

Ανακοίνωση του Κινήματος τονίζει ότι ναούς έχουμε πολλούς, αλλά ο Δημόσιος Κήπος είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου που απέμεινε στην πόλη και ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνά γι’ αυτό.

Χθες επίσης το ΑΚΕΛ Πάφου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τοποθετείται εκ νέου αρνητικά στο αίτημα της Μητρόπολης.

" Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Ιεράς Μητρόπολης να επιθυμεί την ανέγερση Καθεδρικού Ναού, σε οποιοδήποτε χώρο, για την εξυπηρέτηση των λατρευτικών αναγκών των πιστών", επισημαίνεται στην ανακοίνωση " Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συναινούμε στην ανέγερση του Καθεδρικού Ναού εντός του Δημόσιου Κήπου.

Η εξέλιξη αυτή θεωρούμε ότι θα επιβαρύνει το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής, ενώ η ανέγερση ενός τέτοιου κτίσματος δεν συνάδει κτηριολογικά με τα υπόλοιπα νεοκλασικά και άλλα οικοδομήματα της περιοχής, και καταστρέφει τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Πάφου".  

Η αναγκαιότητα ανέγερσης νέου καθεδρικού ναού εντός του Δημόσιου Κήπου, αναλύεται σε εγκύκλιο της Μητρόπολης Πάφου στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι εξ ορισμού καθεδρικός είναι ο ναός που βρίσκεται κοντά στην έδρα του οικείου Μητροπολίτη. Ο ναός στον Κήπο, τονίζεται, είναι αναγκαιότητα προκειμένου να είναι κοντά στη Μητρόπολη, αφού υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τελετών που γίνονται εν πομπή από το Συνοδικό της Μητρόπολης προς το ναό.

Αν και έγιναν προσπάθειες από την Μητρόπολη Πάφου για να προωθηθεί η ανέγερση του νέου ναού στη γειτνιάζουσα περιοχή του Μουσαλλά, αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού το κράτος, ως ιδιοκτήτης του εν λόγω χώρου, δεν συζητούσε παραχώρηση ή ανταλλαγή μέρους της έκτασης αυτής.

Στη σχετική ενημερωτική εγκύκλιο επισημαίνεται ιδιαίτερα από πλευράς του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ότι ο ναός θα είναι τόσο σε κλίμακα όσο και σε τεχνοτροπία απολύτως συμβατός με το φυσικό περιβάλλον του Δημόσιου Κήπου και με τα νεοκλασικά κτίρια που τον περιβάλλουν.

Η σημερινή ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα «πιλότο» για τις τελευταίες θέσεις των διαφόρων δημοτικών ομάδων ως προς το αίτημα της Μητρόπολης Πάφου. Και αυτό, δεδομένου ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες συζητήσεις του θέματος, φέτος διαφαίνεται, έστω και ανεπισήμως στο παρών στάδιο, μια μετατόπιση θέσεων μελών του σώματος που πλέον δεν είναι κάθετα αρνητικοί στη συζήτηση τέτοιους ενδεχομένου.