Pafos Net

ΜΙΕΕΚ Πάφου: Πρόγραμμα και για την ασφαλή χρήση γεωργικών ελκυστήρων

title image

Ήρθαν στα φώτα της επικαιρότητας και πάλι πριν μερικές μέρες, όταν ανακοινώθηκε ότι στα πλαίσια της εκπαίδευσης τους, οι σπουδαστές προχώρησαν σε κάποια μαθήματα για ένα πρόβλημα που αποκτά τα τελευταία χρόνια ανησυχητικές διαστάσεις στην ύπαιθρο της Πάφου: Στα ατυχήματα με τη χρήση γεωργικών ελκυστήρων. Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, αλλά και επίγνωση της βοήθειας που μπορούν να προσφέρουν από μέρους τους, οι υπεύθυνοι των περί ου ο λόγος Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΜΙΕΕΚ), οργάνωσαν μαθήματα ορθής και ασφαλούς χρήσης γεωργικού ελκυστήρα κάτω από την καθοδήγηση εξιδεικευμένου χειριστή του ΙΓΕ.

Ο υπεύθυνος των ΜΙΕΕΚ Πάφου, Δημήτρης Σφικτός, δηλώνει στο PafosNet ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ενδεικτική της σημασίας που το πρόγραμμα αποδίδει στην όσο το δυνατό αρτιότερη ετοιμασία των σπουδαστών του για την αγορά εργασίας και την ορθή εκπαίδευσης τους στα διάφορα αντικείμενα σπουδών.

« Σε μια εποχή συνεχούς εξέλιξης όπως η σημερινή, ο γεωργικός τομέας ενισχύεται συνεχώς με πλήθος μηχανημάτων και νέων συστημάτων αυτοματοποιημένων πρακτικών», αναφέρει. « Ωστόσο, ο γεωργός πολλές φορές καταλήγει στην αγορά ενός γεωργικού  μηχανήματος χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση. Η ενημέρωση που παρέχεται από τους εισαγωγείς και τους πωλητές  τις περισσότερες φορές είναι ελλιπής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση σοβαρών γεωργικών ατυχημάτων στη χώρα μας.

Τα ΜΙΕΕΚ Πάφου, η μόνη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που υπάρχει στην επαρχία μας, βλέποντας και  αφουγκραζόμενα τα προβλήματα της σύγχρονη κοινωνίας μας, έρχονται με το πρόγραμμα των Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των φοιτητών του τμήματος Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες ως προς την σωστή και ασφαλή χρήση του γεωργικού ελκυστήρα.

Σκοπός είναι να μπει ένα φρένο στα εκατοντάδες ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο και στις πλείστες φορές είναι μάλιστα θανατηφόρα. Οι φοιτητές μας μπορούν να εξειδικευθούν σε μια μεγάλη γκάμα γεωργικών ελκυστήρων και πλήθους γεωργικών μηχανημάτων που προσφέρει το συγκεκριμένο  πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Αχέλειας. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από γεωπόνους και άρτια καταρτισμένους τεχνικούς με μακροχρόνια εμπειρία. Το πρόγραμμα παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος  που παρουσιάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια». 

Με γνώμονα την πρόσφατη αναβάθμιση του Θεσμού των ΜΙΕΕΚ σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζει ο κ. Σφικτός, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και ιδιαίτερα με τον προιστάμενο του στην Πάφο, Γιώργο Παπαδαυίδ, είναι πρωτοπόρα αφού ανεβάζει ψηλά τον πήχη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Μελλοντικός στόχος του προγράμματος των Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών, επισημαίνει, είναι οι τελειόφοιτοι του προγράμματος, πέραν των άλλων γνώσεων που αποκτούν, να αποκτήσουν επιπλέον και το δίπλωμα  του επαγγελματία τρακτεροδηγού,  αναγνωρισμένο από το Κυπριακό κράτος.

«Στο ΙΓΕ Αχέλειας υπάρχει ο ειδικός τεχνικός οδηγός Χρυσόστομος Αντωνίου που καθοδηγεί  και επιβλέπει τους σπουδαστές μας σε θέματα ασφάλειας και χρήσης των τρακτέρ», δηλώνει.

mieek-2

Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κύπρου συναντούν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους, αποδοχή ειδικά στην επαρχία Πάφου που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής ακόμη και από τους ιθύνοντες. Για το λόγο αυτό, αποτελούν πλέον ένα εκ των κυριοτέρων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά έχουν καταφέρει επίσης να εντάξουν στο πρόγραμμα τους νέους κλάδους στην πορεία του χρόνου, συνεπεία της πρωτοφανούς ζήτησης από παφίτες νέους.

Η ίδρυση και λειτουργία των ΜΙΕΕΚ αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2012. Τα ΜΙΕΕΚ προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων.

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του προγράμματος στην Πάφο, Δημήτρης Σφικτός, επεσήμανε ότι στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αναπτυσσόμενους τομείς με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

« Κύριος γνώμονας για την εφαρμογή των προγραμμάτων είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών σε θέσεις ανώτερου τεχνίτη ή τεχνικού», είπε. «Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι η κατοχή απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης (Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής).
Για το σύστημα μαθητείας υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ρυθμίσεις που εντάσσονται στους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί».

mieek-pafou-2

Τα ΜΙΕΕΚ, τόνισε ο κ. Σφικτός, λειτούργησαν για πρώτη φορά  το Νοέμβριο του 2012 σε όλες τις πόλεις, σε υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές, ενώ τα προγράμματα μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο και να διαφέρουν κατά πόλη και περιεχόμενο. Αποτελούν Δημόσιες Σχολές, παρατήρησε, και βρίσκονται κάτω από την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα πλαίσια των μηχανισμών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Έχοντας, πέραν του επιμορφωτικού τους ρόλου και ρόλο ένταξης των σπουδαστών τους στις τοπικές κοινωνίες, τα ΜΙΕΕΚ Πάφου δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τη γιορτή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017, επισημαίνει ο κ. Σφικτός. «Στα πλαίσια της δράσης «Γεύσεις του κόσμου», τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα έδωσαν το παρών τους και εξέπληξαν με τις δημιουργίες τους.Πέραν της δράσης αυτής, που ήταν η πιο χαρακτηριστική, τα ΜΙΕΕΚ Πάφου στάθηκαν στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού για την Πάφο κοντά στον συνάνθρωπο μας και στον πολιτισμό. Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω την εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τις εκδηλώσεις αιμοδοσίας για την Τράπεζα Αίματος τού Νοσοκομείου Πάφου».                                     

   mieek-pafou           

Η αποδοχή που απολαμβάνει ο θεσμός στην επαρχία, έχει ως αποτέλεσμα να εμπλουτίζονται σχεδόν σε κάθε νέα εκπαιδευτική σεζόν τα ΜΙΕΕΚ Πάφου με νέα προγράμματα.

Τέσσερα τέτοια προγράμματα, τονίζει ο Δημήτρης Σφικτός, καθιερώθηκαν λόγω μεγάλης ζήτησης και αποτελούν ήδη δημοφιλή ζητούμενα στην επαρχία. Πρόκειται για τις βιολογικές καλλιέργειες, τα φωτοβολταϊκά και το πρόγραμμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Τα τμήματα που λειτουργούν στην Πάφο είναι τα εξής:

Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική

Ηλεκτρομηχανολογικές - Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία

Γαλακτοκομία – Τυροκομία

Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών - Ναυτιλιακά

Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες

Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών

Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία

Οι τομείς που καλύπτουν τα μεταλυκειακά αυτά ινστιτούτα, είναι οι εξής:

Τεχνικός Διαχείρισης Φυσικού Αερίου Βιομηχανικών και Οικιακών Εγκαταστάσεων 

Τεχνικός Συγκόλλησης Σωληνώσεων Διακίνησης Αερίων και Βιομηχανικών Κατασκευών 

Τεχνικός Βιομηχανικών και Οικιακών Αυτοματισμών 

Τεχνικός Εγκατάστασης και Συντήρησης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων και Ανεμογεννητριών

Τεχνικός Ηλεκτρομηχανολογικών Ψυκτικών    Εγκαταστάσεων στη Βιομηχανία

Τεχνικός Δικτύων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και    Επικοινωνιών

Τεχνικός Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών

Ειδικός Αρτοποιός και Ζαχαροπλάστης                                          

mieek-4

Τα προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι διετούς διάρκειας και η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο.

«Περιλαμβάνουν τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία διδάσκονται για πέντε διδακτικές περιόδους την ημέρα, 25 περιόδους την εβδομάδα», τόνισε ο Δημήτρης Σφικτός. « Μέρος  της  φοίτησης γίνεται υπό μορφή πρακτικής εξάσκησης στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς».

Τα προγράμματα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση και την οικονομία. Προσδιορίστηκαν μετά από διάλογο που έγινε στο Συμβουλευτικό Σώμα των ΜΙΕΕΚ, στο οποίο εκπροσωπούνται το Υπουργείο Παιδείας, το ΥΕΚΑ, η  ΑνΑΔ, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ. Για εργαζόμενα άτομα γίνονται κατάλληλες διευθετήσεις που θα επιτρέπουν τη συμφιλίωση εργασίας και εκπαίδευσης.

Στο τέλος κάθε εξαμήνου διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών.

« Μέσα από τα προγράμματα οι απόφοιτοι καλλιεργούν περιβαλλοντικές, ηθικές και κοινωνικές ευαισθησίες σε σχέση με το επάγγελμά τους, κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας τους και ταυτόχρονα αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και το επιχειρηματικό πνεύμα», επεσήμανε ο κ. Σφιχτός. « Οι εκπαιδευόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους σε μονοετή ή διετή προγράμματα, λαμβάνουν Δίπλωμα Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θα είναι σε θέση να φοιτήσουν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επιπρόσθετα θα επιδιωχθεί η Πιστοποίηση  των γνώσεων, ικανοτήτων  και δεξιοτήτων των Σπουδαστών μέσω του Συστήματος  Επαγγελματικών  Προσόντων της  ΑνΑΔ».  

Πιστοποιητικό Επαγγελματικού Προσόντος, επεσήμανε επίσης, απονέμεται στους επιτυχόντες στις αντίστοιχες εξετάσεις και αποτελεί ένα αξιόπιστο και έγκυρο εφόδιο για επαγγελματική σταδιοδρομία.

« Οι διδακτικές ανάγκες καλύπτονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), καθώς επίσης και από αγορά υπηρεσιών ειδικών από το χώρο της εργασίας, ώστε να υπάρχει ευελιξία ως προς την ευχέρεια παροχής εξειδίκευσης σύμφωνα με τις ανάγκες των προγραμμάτων», τόνισε ο κ. Σφικτός.

mieek-5