Pafos Net

ΜΙΕΕΚ Πάφου: Κάθε χρόνο και καλύτερα στην μεταλυκειακή εκπαίδευση

title image

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, σε μια λαμπρή τελετή τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) Πάφου πραγματοποίησαν τις ετήσιες βραβεύσεις των αρίστων σε επιδόσεις και ήθος πρωτοετών σπουδαστών τους με την οικονομική χορηγία του Δήμου Πάφου. Το γεγονός της εμπλοκής της δημοτικής αρχής σε ένα κρατικό εκπαιδευτικό θεσμό δεν είναι άσχετο με την τεράστια σημασία που η τοπική κοινωνία αποδίδει στον θεσμό των ΜΙΕΕΚ και την ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση του ίδιου του θεσμού στην κοινωνία της Πάφου.

Η ολοένα και αυξανόμενη χρόνο με το χρόνο αναγνώριση που τυγχάνει στην Πάφο ο θεσμός, φαίνεται και από το γεγονός ότι από φέτος στα ΜΙΕΕΚ Πάφου δεν υπάρχει ως υπεύθυνος ένας συντονιστής, αλλά κανονικός διευθυντής, όπως και στις άλλες βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο επαρχιακός διευθυντής Πάφου των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δημήτρης Σφικτός, σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet επισημαίνει ότι η καθεχρονική ανάπτυξη του θεσμού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει μετατραπεί πλέον σε Ανώτερη Σχολή Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και από την ένταξη στο πρόγραμμα διδασκαλίας νέων κλάδων κάθε χρόνο, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των πολιτών της επαρχίας.

« Για παράδειγμα φέτος, προσφέρουμε το πρόγραμμα Ηλεκτρονικών Υπολιγιστών και Επικοινωνίας για πρώτη φορά», είπε ο επικεφαλής τους. « Παράλληλα, αποδεικνύοντας μια άμεση συνάφεια με την καθημερινότητα της κοινωνίας της Πάφου και των προβλημάτων που ανακύπτουν, φέτος τα ΜΙΕΕΚ καθιέρωσαν πρόγραμμα ορθής και ασφαλούς χρήσης των εκσκαφέων στις εργασίες. Και αυτό, αφού διαπιστώνεται ότι τα ατυχήματα αυτού του τύπου είναι συχνά.

Αντίστοιχο πρόγραμμα είχαμε εντάξει κατά την περυσινή εκπαιδευτική σεζόν και αναφορικά με την ασφαλή χρήση γεωργικών ελκυστήρων. Επιδεικνύοντας άμεσα αντανακλαστικά, αλλά και επίγνωση της βοήθειας που μπορούμε να προσφέρουμε οργανώσαμε τότε μαθήματα ορθής και ασφαλούς χρήσης γεωργικού ελκυστήρα κάτω από την καθοδήγηση εξιδεικευμένου χειριστή του ΙΓΕ. Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου, πραγματοποιούμε φέτος και το πρόγραμμα για την ασφαλή χρήση των εκσκαφέων».

mieek-pafou

Ο διευθυντής των ΜΙΕΕΚ Πάφου, δηλώνει στο PafosNet ότι η συγκεκριμένη ενέργεια είναι ενδεικτική της σημασίας που το πρόγραμμα αποδίδει στην όσο το δυνατό αρτιότερη ετοιμασία των σπουδαστών του για την αγορά εργασίας και την ορθή εκπαίδευσης τους στα διάφορα αντικείμενα σπουδών.

« Σε μια εποχή συνεχούς εξέλιξης όπως η σημερινή, ο γεωργικός και κατασκευαστικός τομέας ενισχύονται συνεχώς με πλήθος μηχανημάτων και νέων συστημάτων αυτοματοποιημένων πρακτικών», αναφέρει. « Ωστόσο, ο γεωργός ή ο χειριστής πολλές φορές καταλήγει στην αγορά ενός μηχανήματος χωρίς την κατάλληλη ενημέρωση. Η ενημέρωση που παρέχεται από τους εισαγωγείς και τους πωλητές  τις περισσότερες φορές είναι ελλιπής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή αύξηση σοβαρών γεωργικών ατυχημάτων στη χώρα μας.

Τα ΜΙΕΕΚ Πάφου, η μόνη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που υπάρχει στην επαρχία μας, βλέποντας και αφουγκραζόμενα τα προβλήματα της σύγχρονη κοινωνίας μας, ήρθαν πέρυσι με το πρόγραμμα των Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των φοιτητών του τμήματος Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες ως προς την σωστή και ασφαλή χρήση του γεωργικού ελκυστήρα και τώρα στην αντίστοιχη εκπαίδευση για τους χειριστές των εκσκαφέων στις συναφείς εργασίες.

Σκοπός είναι να μπει ένα φρένο στα εκατοντάδες ατυχήματα που γίνονται κάθε χρόνο και στις πλείστες φορές είναι μάλιστα θανατηφόρα. Οι φοιτητές μας μπορούν να εξειδικευθούν σε μια μεγάλη γκάμα μηχανημάτων που προσφέρει το συγκεκριμένο  πρόγραμμα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Αχέλειας. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από άρτια καταρτισμένους τεχνικούς με μακροχρόνια εμπειρία. Το πρόγραμμα παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος  που παρουσιάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια». 

Με γνώμονα την πρόσφατη αναβάθμιση του θεσμού των ΜΙΕΕΚ σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζει ο κ. Σφικτός, η συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και ιδιαίτερα με τον προιστάμενο του στην Πάφο, Γιώργο Παπαδαυίδ, είναι πρωτοπόρα αφού ανεβάζει ψηλά τον πήχη στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Μελλοντικός στόχος του προγράμματος των Βιολογικών Κηπευτικών Καλλιεργειών, επισημαίνει, είναι οι τελειόφοιτοι του προγράμματος, πέραν των άλλων γνώσεων που αποκτούν, να αποκτήσουν επιπλέον και το δίπλωμα  του επαγγελματία τρακτεροδηγού, αναγνωρισμένο από το Κυπριακό κράτος.

mieek-2

Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Κύπρου συναντούν από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους, αποδοχή ειδικά στην επαρχία Πάφου που χαρακτηρίζεται πρωτοφανής ακόμη και από τους ιθύνοντες. Για το λόγο αυτό, αποτελούν πλέον ένα εκ των κυριοτέρων χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και της δημοτικής αρχής Πάφου, αλλά έχουν καταφέρει επίσης να εντάξουν στο πρόγραμμα τους νέους κλάδους στην πορεία του χρόνου, συνεπεία της πρωτοφανούς ζήτησης από παφίτες νέους.

Η ίδρυση και λειτουργία των ΜΙΕΕΚ αποφασίσθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2012. Τα ΜΙΕΕΚ προσφέρουν ευκαιρίες στους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα στους νέους για απόκτηση, βελτίωση ή αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων.

Ο Δημήτρης Σφικτός, επεσήμανε ότι στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος είναι η παροχή υψηλής ποιότητας προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε αναπτυσσόμενους τομείς με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

« Κύριος γνώμονας για την εφαρμογή των προγραμμάτων είναι η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών σε θέσεις ανώτερου τεχνίτη ή τεχνικού», είπε. «Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι η κατοχή απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης (Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής).
Για το σύστημα μαθητείας υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ρυθμίσεις που εντάσσονται στους κανονισμούς που έχουν εκδοθεί».

mieek-pafou-2

Τα ΜΙΕΕΚ, τονίζει ο κ. Σφικτός, λειτούργησαν για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2012 σε όλες τις πόλεις, σε υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές, ενώ τα προγράμματα μπορούν να αλλάζουν κάθε χρόνο και να διαφέρουν κατά πόλη και περιεχόμενο. Αποτελούν Δημόσιες Σχολές, παρατήρησε, και βρίσκονται κάτω από την ευθύνη της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα πλαίσια των μηχανισμών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Έχοντας, πέραν του επιμορφωτικού τους ρόλου και ρόλο ένταξης των σπουδαστών τους στις τοπικές κοινωνίες, τα ΜΙΕΕΚ Πάφου δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από μια μεγάλη γκάμα δράσεων της παφίτικης κοινωνίας, επισημαίνει ο κ. Σφικτός:

«Πρώτη-πρώτη τέτοια παρουσία μας, ήταν στη μεγαλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Πάφου: Στη λειτουργία της το 2017 ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στα πλαίσια της δράσης «Γεύσεις του κόσμου», τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα έδωσαν το παρών τους και εξέπληξαν με τις δημιουργίες τους. Πέραν της δράσης αυτής, που ήταν η πιο χαρακτηριστική, τα ΜΙΕΕΚ Πάφου στάθηκαν στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού για την Πάφο κοντά στον συνάνθρωπο μας και στον πολιτισμό. Ενδεικτικά, μπορώ να αναφέρω την εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τις εκδηλώσεις αιμοδοσίας για την Τράπεζα Αίματος τού Νοσοκομείου Πάφου.   

Και σήμερα όμως, η δράση μας δεν περιορίζεται μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας ή στους χώρους πρακτικής των σπουδαστών. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω δράσεις μας για ενίσχυση του Ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες «Μαργαρίτας Λιασίδου», για ενίσχυση δράσεων του Δήμου Πάφου και άλλων οργανωμένων συνόλων και φορέων της επαρχίας.
Τα ΜΙΕΕΚ Πάφου είναι σαρξ εκ της σαρκός της επαρχίας αυτής και δεν θα μπορούσε να μην είναι πάντα μέσα στις δραστηριότητες της κοινωνίας αυτής».

                              

   mieek-pafou           

Η αποδοχή που απολαμβάνει ο θεσμός στην επαρχία, έχει ως αποτέλεσμα να εμπλουτίζονται σχεδόν σε κάθε νέα εκπαιδευτική σεζόν τα ΜΙΕΕΚ Πάφου με νέα προγράμματα.

Τέτοια προγράμματα, τονίζει ο Δημήτρης Σφικτός, καθιερώθηκαν λόγω μεγάλης ζήτησης και αποτελούν ήδη δημοφιλή ζητούμενα στην επαρχία. Πρόκειται για τις βιολογικές καλλιέργειες, τα δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών και επικοινωνιών και το πρόγραμμα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

                     

mieek-4

Τα προγράμματα των ΜΙΕΕΚ είναι διετούς διάρκειας και η φοίτηση διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο.

«Περιλαμβάνουν τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα τα οποία διδάσκονται για πέντε διδακτικές περιόδους την ημέρα, 25 περιόδους την εβδομάδα», τόνισε ο Δημήτρης Σφικτός. « Μέρος  της  φοίτησης γίνεται υπό μορφή πρακτικής εξάσκησης στη βιομηχανία, σε επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς. Στο τέλος κάθε εξαμήνου διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών.

Μέσα από τα προγράμματα οι απόφοιτοι καλλιεργούν περιβαλλοντικές, ηθικές και κοινωνικές ευαισθησίες σε σχέση με το επάγγελμά τους, κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στο χώρο εργασίας τους και ταυτόχρονα αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και το επιχειρηματικό πνεύμα», επεσήμανε ο κ. Σφιχτός. « Οι εκπαιδευόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους σε μονοετή ή διετή προγράμματα, λαμβάνουν Δίπλωμα Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και θα είναι σε θέση να φοιτήσουν σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επιπρόσθετα θα επιδιωχθεί η Πιστοποίηση  των γνώσεων, ικανοτήτων  και δεξιοτήτων των Σπουδαστών μέσω του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων της ΑνΑΔ».  

Οι διδακτικές ανάγκες καλύπτονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), καθώς επίσης και από αγορά υπηρεσιών ειδικών από το χώρο της εργασίας, ώστε να υπάρχει ευελιξία ως προς την ευχέρεια παροχής εξειδίκευσης σύμφωνα με τις ανάγκες των προγραμμάτων, κατέληξε ο κ. Σφικτός.

 

mieek-5