Pafos Net

ΜΙΕΕΚ: Άλματα προόδου της τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο

title image

Tον Νοέμβριο του 2012 για τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), όταν αυτά πρωτοάρχιζαν τη λειτουργία τους κάτω από τη Διεύθυνση της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η  ιδέα της πιστοποίησης ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα. Παρόλο που  τροχιοδρομήθηκαν έγκαιρα οι αναγκαίες ενέργειες προς τον σκοπό αυτό, αφού αξ’αρχής είχε συζητηθεί το πλεονέκτημα που θα προσέδιδε στα ΜΙΕΕΚ η πιστοποίηση των σπουδαστών έστω και στο χαμηλότερο επίπεδο, τα αρχικά προβλήματα και ιδιαίτερα η σκιά της οικονομικής κρίσης που συνέπεσε με τα πρώτα βήματα του νέου θεσμού της Τεχνικής Εκπαίδευσης, δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελπίδας για την επίτευξη του οράματος.  

Το γεγονός αυτό ήταν φυσικό, αφού εύλογα ο νεοσύστατος θεσμός θα έφερνε και τις δικές του δυσκολίες μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο. Παρόλο που τα ΜΙΕΕΚ αξιοποίησαν την όλη υποδομή και τεχνογνωσία που μπορούσε να παρέχει η  Τεχνική Εκπαίδευση, σε αυτού του επιπέδου προγραμμάτων σπουδών δεν προϋπήρχε εμπειρία. Ήταν η πρώτη φορά που εφαρμοζόταν αυτός ο θεσμός στο χώρο των Τεχνικών Σχολών, γι’αυτό και ο προβληματισμός για την έκβαση της πορείας αυτής ήταν έντονος. 

Όμως, οι επίπονες προσπάθειες της Διεύθυνσης της Τεχνικής Εκπαίδευσης, όπως και όλων των εμπλεκομένων Επιθεωρητών, Διευθυντών των Σχολών και Εκπαιδευτικών, καθώς και οι συντονισμένες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, συνέβαλαν ώστε τα προβλήματα και οι δυσκολίες, σταδιακά να ξεπερνούνται και η πορεία των ΜΙΕΕΚ να εξελίσσεται ομαλά.

Μιλώντας στο PafosNet ο Υπεύθυνος Τμήματος Προγρ άμματος Συγκολλήσεων ΜΙΕΕΚ, Χρήστος Γρηγορίου, επισημαίνει ότι ο βασικός στόχος των διετών προγραμμάτων φοίτησης των ΜΙΕΕΚ, είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές επαρκή εκπαίδευση μέσω θεωρητικών μαθημάτων, με ιδιαίτερη όμως βαρύτητα στην εξάσκηση των σπουδαστών μέσω των εργαστηριακών μαθημάτων, ώστε να διασφαλιστεί η απόκτηση υψηλού επιπέδου τεχνικών δεξιοτήτων από τους σπουδαστές, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εκτελούν το επάγγελμα τους αποτελεσματικά και με υψηλά επίπεδα επαγγελματισμού.

« Τον Ιούλιο του 2015, μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος των συγκολλήσεων, επιτεύχθηκε αυτό που στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο για τον καινούργιο θεσμό των ΜΙΕΕΚ», τόνισε. « Να πιστοποιηθούν ως συγκολλητές οι πρώτοι απόφοιτοι του προγράμματος. Δεκαεννέα συνολικά απόφοιτοι των ΜΙΕΕΚ στις τεχνικές σχολές των επαρχιών Πάφου, Λεμεσού και Λάρνακας, πιστοποιήθηκαν στη συγκόλληση ελάσματος, μέχρι και την ανεβατή θέση (3G uphill - PF). Κατά πολύ μάλιστα ξεπεραστήκαν οι προσδοκίες, αφού δύο απόφοιτοι των ΜΙΕΕΚ Πάφου πέτυχαν να πιστοποιηθούν στο ψηλότερο επίπεδο. Να συγκολλήσουν με επιτυχία σωληνώσεις υπό γωνία 45 μοιρών (6G uphill – H-LO45) με την μέθοδο του ηλεκτρικού τόξου (MMA).

Η διαδικασία πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε βάση του διεθνούς προτύπου  ISO 9606-1:2013  (Qualification testing of welders — Fusion welding —Part 1: Steels), καθώς και των συναφών προτύπων ISO, από τον Οργανισμό Επιθεώρησης και Πιστοποίησης TUV CYPRUS, μέλος του Γερμανικού Οργανισμού TUV NORD GROUP».

Η εν λόγω  επιτυχία των αποφοίτων των ΜΙΕΕΚ, να πιστοποιηθούν ως συγκολλητές  από ανεξάρτητο, εξωτερικό, διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό πιστοποίησης βάση προτύπου ISO, προσδίδει πολυδιάστατη σημασία στο ρόλο της Τεχνικής Εκπαίδευσης, παρατηρεί ο υπεύθυνος του προγράμματος στην Πάφο. Με την υιοθέτηση διεθνών προτύπων στην διδακτική διαδικασία και την επιτυχή αξιολόγηση των διαδικασιών συγκόλλησης (welding procedure specification - wps) βάση των προτύπων αυτών, αναδεικνύονται οι τεράστιες δυνατότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

mieek2

                                                     

Η Τεχνική Εκπαίδευση αποδεικνύει ότι έχει τη  δυνατότητα να ανταποκριθεί στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας, η οποία απαιτεί πλέον σε όλες τις σοβαρές εργασίες του συγκεκριμένου τομέα, πιστοποιημένους συγκολλητές, παρατηρεί ο κ. Γρηγορίου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της επαγγελματικής απασχόλησης και καταξίωσης των νέων.

« Μπορούν τώρα οι απόφοιτοι των ΜΙΕΕΚ να έχουν ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης με τους κοινοτικούς ή άλλων χωρών εργαζομένους στην Κύπρο, αφού θα κατέχουν ισότιμο επαγγελματικό προσόν και επιπλέον θα υπερέχουν ως προς την γενικότερη  εκπαίδευση που έλαβαν μέσω του διετούς εντατικού προγράμματος σπουδών», διευκρινίζει. « Γενικά όμως με όλα τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που λειτουργούν στα ΜΙΕΕΚ, μπορεί να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπήρχε τα τελευταία χρόνια σε μορφωμένο τεχνικό προσωπικό σε νευραλγικούς τομείς εργασίας στο τόπο μας. Εναπομένει τώρα οι εργοδότες να επωφεληθούν της ευκαιρίας που τους δίνεται να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό προς όφελος τους αλλά και προς όφελος της κοινωνίας γενικότερα.

Προς το στόχο αυτό θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σχετικές πρόνοιες στα σχέδια κινήτρων του Υπουργείου Εργασίας, όπως και του Υπουργείου Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού,  χωρίς φυσικά να παραβιάζονται οι δομικές αρχές των σχεδίων, ώστε να ενθαρρύνονται η εργοδότες να προσλαμβάνουν τους αποφοίτους των ΜΙΕΕΚ».   

Σημαντική είναι, παρατηρεί, η σημασία της πιστοποίησης και στη παιδαγωγική διάσταση, αλλά και στη εκπαιδευτική αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτών όσο και των εκπαιδευομένων. Βασικός άξονας της παιδαγωγικής προσέγγισης ήταν η ισόρροπη ανάπτυξη των αναγκαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων των σπουδαστών σε συνδυασμό με την γνώση των επιπέδων ποιότητας που επιβάλλουν τα διεθνή πρότυπα και κανονισμοί, αλλά και με τη γενικότερη θεωρητική γνώση.

Με το ανεξάρτητο εξωτερικό σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, επισημαίνει ο Χρήστος Γρηγορίου, αποδίδεται το ακριβές επίπεδο γνώσεων και  τεχνικών ικανοτήτων των υποψηφίων. Και αυτό πηγάζει από την αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα και αξιοπιστία του συστήματος αξιολόγησης ως προς την διακρίβωση του πραγματικού επιπέδου γνώσεων και ικανοτήτων των υποψηφίων και της κατάταξης τους στο αντίστοιχο επίπεδο.

« Επιπροσθέτως, η σκληρή δοκιμασία στην οποία υποβάλλονται οι υποψήφιοι για να επιτύχουν στην εξέταση και αυτή ακριβώς η επιτυχία τους, συμβάλλει στην δραστική αναβάθμιση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης τους ως προς τις ικανότητες τους και την επαγγελματική τους επάρκεια», τονίζει. « Το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία στην μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του νέου, αλλά και στη γενικότερη στάση του στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Πέραν του άμεσου και προφανούς οφέλους από την επιτυχία του, ο νέος αποκομίζει έμμεσα οφέλη που προέρχονται από την ικανοποίηση βαθύτερων αναγκών ή κινήτρων που ενδεχομένως να σχετίζονται με την απόφαση του να εμπλακεί στην ενήλικη εκπαίδευση».

mieek3

                                             

Η επιτυχία των ΜΙΕΕΚ, δημιουργεί πληθώρα θετικών συνεπειών τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον κοινωνικό τομέα γενικότερα, εκτιμά ο κ. Γρηγορίου. Πρωτίστως, υποστηρίζει, αναβαθμίζει το κύρος της Τεχνικής Εκπαίδευσης και αναθεωρείται ο παρών υποδιαίστερος ρόλος της στην εκπαιδευτική και επαγγελματική κατάρτιση. Δεύτερον, η εν λόγω επιτυχία των ΜΙΕΕΚ, αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες αλλά και ικανότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Τρίτον, μέσω αυτής της επιτυχίας, αναδιαμορφώνεται ο ρόλος της Τεχνικής Εκπαίδευσης στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της Κύπρου.

« Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι η Τεχνική Εκπαίδευση στην Κύπρο όχι μόνο μπορεί να προσφέρει πολλά στην παραγωγική ανάπτυξη του τόπου, αλλά μπορεί μέσω του συνδυασμού της υλικοτεχνικής υποδομής της και του ανθρώπινου δυναμικού της, να προσαρμόσει καταλλήλως την εκπαιδευτική δραστηριότητα στις βιομηχανικές και βιοτικές ανάγκες του τόπου, μετατρέποντας τις σπουδές σε βιομηχανική πρακτική», καταλήγει. «Τελευταίως, η επιτυχία αυτή είναι η απόδειξη ότι οι νέοι μας, ακόμα και κάτω από τέτοιες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια,  έχουν τα προσόντα για επιτυχία και ανάδειξη στο χώρο της εκπαίδευσης και της παραγωγής. Πηγαίνοντας βήμα – βήμα, ανεβαίνοντας σκαλί – σκαλί».